MSH Brain 2

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 23 razy

Postautor: gumi » 12 kwie 2023, o 16:37

A jak zadeklarowałeś przełożenia w ustawieniach Braina?
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: kudzu » 12 kwie 2023, o 21:29

Raczej dobrze, bo wartości teoretyczne pokrywają się ze znacznikami na wykresie:
silnik 920 kV, co przy 6s i 65% gazu daje ok 13k RPM;
przekładnia wirnika głównego to 120 i 21 zębów, co daje ~2300 RPM;
przełożenie ogona to jakieś 4,27, co daje 9900 RPM.

Przyszedł mi do głowy rezonans czegoś, ale zauważyłem, że te szpile przesuwają się wraz ze zmianą obrotów, więc to raczej nie to.
Adam
XL380, Tarot 450, Belt CPX, V911s, MX-16 HoTT
Awatar użytkownika
msheli
Elita forum...
Podziękował: 105 razy
Podziękowano: 73 razy

Postautor: msheli » 12 kwie 2023, o 22:01

Nigdy na to nie patrzyłem. Zapnij pakiet i leć. Olej to.
XLPower 550 / Goosky S2 / TX16S MKII

Moje loty....
https://www.youtube.com/@wojciechdum75/videos
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 563 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 13 kwie 2023, o 00:36

Tylko nie próbuj używać Rescue.

Wartości są dość hardkorowe - nie masz tam jakichś luźnych kabli które by uderzały w obudowę FBLa?

Szpilki na częstotliwości odpowiadającej 2x obrotom wirnika (w przypadku 2-łopatowej głowicy) są całkowicie naturalne - pomyśl jak działa sterowanie helikiem (cyklika) to skumasz dlaczego.
Ale te szpilki nie mogą występować w stabilnym zawisie, kiedy prawy drąg jest na środku. Jeśli są przez cały czas no to masz coś nieźle skopane albo niewyważone.
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 23 razy

Postautor: gumi » 14 kwie 2023, o 14:47

Brain jest dosyć tolerancyjny na wibracje w zakresie normalnego sterowania, jednakże funkcja ratunkowa może nie działać prawidłowo. Możesz być niemile zaskoczony.
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: kudzu » 14 kwie 2023, o 20:54

msheli pisze:Nigdy na to nie patrzyłem. Zapnij pakiet i leć. Olej to.

Korci, bo

gumi pisze:Brain jest dosyć tolerancyjny na wibracje w zakresie normalnego sterowania

jednakże

gumi pisze:funkcja ratunkowa może nie działać prawidłowo. Możesz być niemile zaskoczony.

mwx pisze:Tylko nie próbuj używać Rescue.

Chociaż spróbowałem, nie wiedząc co tam się dzieje, ale tak "na sucho", tzn w spokojnym zawisie - zachował się poprawnie.

mwx pisze:Wartości są dość hardkorowe - nie masz tam jakichś luźnych kabli które by uderzały w obudowę FBLa?

Uderzających kabli nie mam, ale nawet jakby, to "Vib (100% = 16G)" - 16G od kabelka?

mwx pisze:Szpilki na częstotliwości odpowiadającej 2x obrotom wirnika (w przypadku 2-łopatowej głowicy) są całkowicie naturalne - pomyśl jak działa sterowanie helikiem (cyklika) to skumasz dlaczego.
Ale te szpilki nie mogą występować w stabilnym zawisie, kiedy prawy drąg jest na środku. Jeśli są przez cały czas no to masz coś nieźle skopane albo niewyważone.

W sumie to nie do końca nie mogą w moim przypadku, bo z pakietem 2200 mAh mam nieco przyciężkawą mordę, więc w spokojnym zawisie cyklika cały czas walczy z utrzymaniem dziubka w ryzach.
Testując na biurku, bez łopat głównych, ale z ogonowymi, nie widziałem takich wibracji; w zasadzie to było bardzo ładnie. To by mogło tłumaczyć szpilki w okolicach 5k, dlatego rozebrałem i sprawdziłem hub, wyważyłem też jeszcze raz łopaty. A co z 20k? Niby dwukrotność ogona, ale tego cykliką się nie wytłumaczy.
Adam
XL380, Tarot 450, Belt CPX, V911s, MX-16 HoTT
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 563 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 14 kwie 2023, o 21:29

Zobacz czy napinając/luzując pasek ogonowy możesz jakoś wpłynąć na te 20k

Wróć do „Systemy FBL”