Kbar (czyli FBL za 30$)

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
bjacek
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 9 razy
Kontaktowanie:

Postautor: bjacek » 25 paź 2023, o 18:25

Przez te wszystkie "przejścia" z kbar trochę się nauczyłem. Postanowiłem więc jeszcze raz skonfigurować helikopter zwłaszcza, że mam jeszcze jednego kbara i tamten pracuje bez zarzutu.

Na ustawiłem aparaturę, tak aby słupki "right/left", "push/pull" były zgodne z ruchami drążków w aparaturze, a zakresy były prawidłowo pokryte. Następne w menu "setup" vStabi kolejno ustawiłem parametry. W menu "sensor" ustawiłem kbara kablami do tyłu, tak jak jest zamontowany. Wybrałem taką tarczę, jak mam zamontowaną tj. HR-3 ("wysokość" z tyłu, serwa pod kątem 120 stopni), ustawiłem poprawny "coll. dir.", sprawdziłem połączenia kanałów tj. kbara z serwomechanizmami. Następnie w zakładce "servos" odwróciłem pracę wszystkich 3 serwomechanizmów zmieniając "normal" na "reversed", a "reversed" na "normal". W menu "trim" ustawiłem orczyki serwomechanizmów równolegle do osi podłużnej. Mechanicznie, zmieniając długość popychaczy wypoziomowałem tarczę. "Collective" i "cyclic" na razie pozostawiłem as it is. Ustawiłem zakres pracy "tail" i opuściłem menu nastaw i wszystko wydaje się być tak, jak należy :thumb:

Muszę się przyznać do jakiegoś wcześniejszego błędu i raczej niepotrzebnego bicia piany, ponieważ teraz kbar pracuje zgodnie z nastawami w vStabi. Wydaje mi się, że winne były ustawienia rewersów w aparaturze (teraz mam dwa rewersy więcej i jeden mniej). Niniejszym odszczekuję więc to wszystko, co złego napisałem o kbar koala i biję się w piersi :wall2: Wszystkim dziękuję za pomoc i podpowiedzi, które sprowokowały mnie do zwątpienia we własne umiejętności i ponownego przyjrzenia się nastawom :piwo: Mimo mżawki podnosiłem trexa w ogrodzie za domem i teraz wszystko wydaje się być w porządku. Niestety, przez gałęzie drzew nie mam miejsca na zawis nieznanym helikopterem, który zawsze może uciec w którąś stronę. Czas na jakiś większy plac, ale zanim to nastąpi, to jeszcze wcześniej poustawiam kąty na przyrządzie i poproszę Mwx o sprawdzenie nastaw ;)
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 628 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 25 paź 2023, o 19:09

w ten weekend będę na miejscu to będziemy kombinować.
Awatar użytkownika
bjacek
Zaczyna się rozkręcać...
Kontaktowanie:

Postautor: bjacek » 21 sie 2024, o 15:38

Czy ktoś wie, co to mogło być? Spłonęło przy źle dołączonym akumulatorze. Mogła to być np. dioda, ale nie mam pewności. W każdym bądź razie musiało być włączone w pomiędzy jakąś różnicę potencjałów. Po wylutowaniu elementu, który się przegrzewał K-Bar chyba pracuje normalnie. Loguje się, można z nim gadać przez interfejs, odbiorniki też są zasilane.

IMG_20240821_162514.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 21 sie 2024, o 19:54

bjacek pisze:Czy ktoś wie, co to mogło być? Spłonęło przy źle dołączonym akumulatorze.

Kondzioł 22uF 16v lub więcej.

Sprawdź jeszcze czy LDO daje stabilne i ładne 3.3V dla procka i satelitek. One lubią się poddać albo nadpalić przy podpięciu zasilania odwrotnie, ale nie odchodzą tak spektakularnie jak kondensatory.

viewtopic.php?p=165386#p165386

Masz szczęście że to nie elektroda, bo byś dostał bana na 4 lata za nieprzeczytane całego forum przed zadaniem pytania :vhappy:
Awatar użytkownika
bjacek
Zaczyna się rozkręcać...
Kontaktowanie:

Postautor: bjacek » 21 sie 2024, o 21:00

Faktycznie, na fotce jest 22uF. Dziękuję!
Trochę to dziwne, bo jak rozgniotłem to spalone "coś", to z wnętrza wyjąłem płytkę metalową jakby ze strukturą krzemową. I to coś mocno się grzało. Mierzyłem napięcie na padach - zwyczajnie masa i zasilanie zewnętrzne. Podejrzewałem, że w takim miejscu powinien być kondensator, ale teraz mam pewność. LDO sprawdziłem wcześniej - żyje.
Masz rację z tą elektrodą. To jest specyficzne forum :D
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 21 sie 2024, o 23:32

Czyli dobrze podejrzewałeś :thumb: Ja bym tam wstawił cokolwiek co byłoby pod ręką, byle nie mniejsze niż te 22uF.

Tantale wyglądają tak właśnie podejrzanie w środku :) grzało się bo węgiel zwierał masę z vcc.

Rozgnieć sobie jednego nowego w imię nauki :mrgreen: (pewnie i tak nie da się kupić pojedynczego)

Wróć do „Systemy FBL”