MATEKSYS G474-HELI + Rotorflight

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
lopez
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 34 razy

Postautor: lopez » 22 paź 2024, o 23:24

bjacek pisze:Dziękuję! Na pewno się przyda
I jeszcze muszę sprostować - RFC2.1 po wybraniu "All Releases and Snapshots" wyświetla firmware 4.4.0 dla Nexus, jednak poczekam na oficjalną wersję.

RF2.1 jest jeszcze w fazie snapshotów, a to sa wersje głównie dla zaangażowanych w rozwój. Na dniach podobno ma byc RC1 już dla szerszej publiki. Z tego co wiem, z założenia RFC 2.1 ma wspierać starszy firmware 4.3 (2.0). Pociesz sie tym, że dołozyłeś cegiełke, i znalazłeś buga, którym z pewnością się ktoś zajmie :)
Pozdro,
Romek.
--
Trex 450 Pro+Sport Rotorflight
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 23 paź 2024, o 09:47

bjacek pisze:M Straciłem 2 dni, a ile się nagadałem! Dziękuję za pomoc.

Gdybyś chciał polatać to mam wolnego Braina 2 :mrgreen:
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...
Podziękował: 164 razy
Podziękowano: 97 razy

Postautor: kudzu » 23 paź 2024, o 12:34

mwx pisze:
bjacek pisze:M Straciłem 2 dni, a ile się nagadałem! Dziękuję za pomoc.

Gdybyś chciał polatać to mam wolnego Braina 2 :mrgreen:

Gdy ktoś raz zasmakuje RF2, to gardzi innymi FBLami :gas:
Adam
SAB (Super Agile Brick) Goblin 380, 550
EdgeTX + Rotoflight + ExpressLRS
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: HeliBoomer » 23 paź 2024, o 12:51

kudzu pisze:Gdy ktoś raz zasmakuje RF2, to gardzi innymi FBLami :gas:

jak sie to ucywilizuje, jak bedą jakieś gotowe presety czy cokolwiek innego co nie wymusza dłubania w tym na poziomie przerastającym przeciętnego usera żeby latało to nie mówie że nie, tanie (w porównaniu do markowej konkurencji), rosnąca społeczność itd.. ale jak śledziłem poprzednie wpisy w tym wątku to mnie osobiście, (zwykłego latacza niedzielnego) to przytłoczyło bo nie wiem czy zrozumiałem połowę z tresci które pisaliście

EDIT// ale na przykład rozwiązanie w stylu: wysyłam model, płacę za ustawienie i dostaję ogarnięte pod dany model by mnie interesowało gdybym miał iśc w ten system (just saying)
...bo cały urok latania heli polega na tym że jest to trudne...
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 114 razy

Postautor: Carson » 23 paź 2024, o 13:28

Jak juz sie to stanie to pewnie cena sie zblizy do gotowych FBLow :)
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...

Postautor: HeliBoomer » 23 paź 2024, o 13:32

dobra, to teraz pytanie laika: hardware zostanie z nami na dłuzej a kolejne rewizje/edycje/wersje beda dotyczyły softu? pytam bo moze bym sobie cos na próbe zamówił i zobaczył jak mocno mnie to przetyra umysłowo ale jak to w nowych projektach czasem bywa może warto poczekac np. miesiąc czy dwa bo cos nowego bedzie wychodziło?
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 23 paź 2024, o 14:19

Nigdy nie wiadomo. To ołpensorsy - może być tak że za tydzień pojawi się coś nowego na co wszyscy się przerzucą, a może będą to rozwijać i rzeźbić przez najbliższe 15 lat aż będzie perfekcyjne.
Albo pojawi się 14 różnych gałęzi, bo producenci hardware zaczną czuć chęć zamykania swoich wersji softu i rozwijania ich indywidualnie.
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...

Postautor: HeliBoomer » 23 paź 2024, o 14:40

to pytanie z innej beczki:
Dlaczego nagi matek a nie obudowany nexus bez bebechów na wierzchu?
(pomijając cenę)
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...

Postautor: kudzu » 23 paź 2024, o 15:05

Jeśli o mnie chodzi, to brałem tego mateka wyłącznie ze względu na cenę, bo z ciekawości i dla zabawy. Miał zastąpić zyxa w xl380; w goblinie miałem braina 2. Ale tak mi się spodobał, że kupiłem drugiego. Tyle tylko, że na moje potrzeby wymagał przeróbek elektrycznych.

Gdybym teraz miał kupować, to nie mateka, ani też nexusa, a rotorflight flydragon f722 v2.
Adam
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...

Postautor: HeliBoomer » 23 paź 2024, o 15:12

kudzu pisze:Gdybym teraz miał kupować, to nie mateka, ani też nexusa, a rotorflight flydragon f722 v2.

łaj? serio pytam, bo jak tak nad tym mysle to betaflighta znam w sumie, RF wiele sie nie rózni..moze by spróbować..
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 23 paź 2024, o 15:13

kudzu pisze:

A jakbyś miał tak jak krowie na rowie w kilku słowach wytłumaczyć dlaczego i gdzie dokładnie jest ta przewaga - to co byś wskazał? (cenę wykluczamy, zakładamy że mam już normalnego FBLa i zakup rf to dodatkowy wydatek)
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...

Postautor: HeliBoomer » 23 paź 2024, o 18:10

mwx pisze:
kudzu pisze:

A jakbyś miał tak jak krowie na rowie w kilku słowach wytłumaczyć dlaczego i gdzie dokładnie jest ta przewaga - to co byś wskazał? (cenę wykluczamy, zakładamy że mam już normalnego FBLa i zakup rf to dodatkowy wydatek)

podłączam się do pytania
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...

Postautor: kudzu » 23 paź 2024, o 20:54

HeliBoomer pisze:
kudzu pisze:Gdybym teraz miał kupować, to nie mateka, ani też nexusa, a rotorflight flydragon f722 v2.

łaj? serio pytam, bo jak tak nad tym mysle to betaflighta znam w sumie, RF wiele sie nie rózni..moze by spróbować..

Bo ma wbudowany odbiornik ELRS ;>
I coś mi bardziej w jego IMU pasowało, ale teraz nie pamiętam, który parametr specyfikacji BMI270 odpowiadał mi bardziej, niż w ICM-42688-P.
I najważniejsze - jest dostępny w RC Forever ;D https://rcforever.pl/product-pol-7246-R ... -ELRS.html

mwx pisze:
kudzu pisze:

Napisałem to trochę prowokacyjnie, trochę z przymrużeniem oka, no ale głupio się teraz wykręcać.

Mnie przekonują ogromne możliwości konfiguracji i dostrajania, mnóstwo parametrów, 95% których znaczenia nie rozumiem, ale wmawiam sobie, że kiedyś zrozumiem i z nich skorzystam.

Weźmy np. jeden z pierwszych etapów dostrajania (gdy już uporamy się z podstawową konfiguracją i jesteśmy w stanie latać na domyślnych ustawieniach) - filtrowanie sygnału z żyroskopów. Dzięki rozbudowanemu loggerowi i coraz lepszemu Blackbox Explorerowi jesteśmy w stanie przeanalizować wibracje, dobrać optymalne parametry filtrów (nie za dużo, by było szybko i nie za mało, by powycinać największe wibracje), a to daje większe możliwości regulacji PIDów w następnym etapie.

Przed:
Zrzut ekranu z 2024-10-23 21-15-11.png

Po:
Zrzut ekranu z 2024-10-23 21-15-21.png

Tych opcji, mniej lub bardziej potrzebnych, jest mnóstwo. Dla początkujących i niedoświadczonych, jak ja, ta mnogość na początku jest przytłaczająca. Ale dla doświadczonych lataczy, którzy wiedzą, jakie PIDy ustawić jeszcze przed wkręceniem ostatniej śrubki z kita, zapewne otwiera to nowe możliwości.

Uniwersalność - RF2 nie jest pisany dla konkretnego HW; owszem, wspierane są określone MCU ("We recommend use of a board that has an H743, F7 (F745, F722 etc) or F405 processor for best results. An F411 can (and has) been used but may not be able to run all of the newer features."), ale to producent HW decyduje o zastosowanych peryferiach (obsługa różnych IMU, barometrów, liczba portów PWM, UART, itd) i dostarcza odpowiedni zestaw parametrów konfiguracyjnych, który albo się wczytuje ręcznie, albo ogarnia to Rororflight Configurator poprzez Firmware Flasher - kolejne narzędzie. Daje to tyle, że obecnie możemy wybierać między, co najmniej, pięcioma kontrolerami, wspieranymi przez RF2, a można się spodziewać, że będzie tego więcej, w różnych wariacjach i cenach.

Z takich drobnostek, to bardzo mi odpowiada to, że deweloperzy nie zapominają o użytkownikach innych systemów niż Microsoft i kompilują narzędzia dla wielu platform. Jakiś czas temu porzuciłem windowsa na rzecz linucha i jestem szczęśliwy, że mogę po ludzku pobrać sobie paczki debianowie i wszystko śmiga; na macu też działa. Gdybym został przy MSH Electroniks, to pewnie bujałbym się z winem.

Mnie nie było trudno przekonać do zmiany systemu, bo miałem tylko jednego Braina 2 i staruszka ZYXa (który nota bene lata cudownie), więc wiele nie ryzykowałem. Spodobało mi się to, jak łatwo to wszystko się zgrywa: Rotorflight, EdgeTX, ExpressLRS. Społeczność się bardzo szybko rozrasta, użytkowników przybywa (nie tylko elektryki na tym latają, ale też nitro, a nawet jakieś turbiny się trafiają). Zobaczymy, w jakim kierunku się to będzie rozwijać (główni deweloperzy pewnie za jakiś czas wypalą się i stracą zapał), więc trzeba korzystać, póki jest dobrze i coraz lepiej ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Adam
Awatar użytkownika
bjacek
Stały bywalec...
Podziękowano: 18 razy
Kontaktowanie:

Postautor: bjacek » 23 paź 2024, o 22:58

Faktycznie, ilość parametrów, w których można grzebać to jakaś masakra. Większości też nie rozumiem, ale tutoriale są dostępne i przejrzyste, więc się uczę.
Kupiłem Nexusa nie tyle kierując się parametrami technicznymi, ile jakością wykonania. Ma trwałą, metalową obudowę, solidne złącza, a w zestawie są kable umożliwiające wykorzystanie wszystkich interfejsów. Bardzo atrakcyjna jest cena - zapłaciłem niespełna 400 złotych z przesyłką z Czech.
Co prawda, konfigurator ma choroby wieku niemowlęcego (osobiście znalazłem ze 3 błędy), ale chłopaki na supporcie szybko reagują i pewnie za jakiś czas poprawią. Nie są to błędy dotkliwe, no może za wyjątkiem jednego, kiedy ARM udaje, że jest załączony, a de facto jest wyłączony. Support szybko odpowiada na kanale Discord. Wewnątrz Nexusa można ustawić profile, w których są nawet expo i dual rate dla poszczególnych kanałów. Można tez dowolnie przyporządkować kanały - naprawdę jestem pod wrażeniem elastyczności. I ogólnie jestem pod wrażeniem sprzętu.
Po początkowych problemach z włączeniem silnika udało mi się wreszcie skonfigurować Nexusa. Połączyłem go też z ESC od HW i uruchomiłem telemetrię. Nastawy z aparatury przeniosłem do kontrolera i bardzo mi to odpowiada, bo przy jej zmianie (a pewnie kupię znowu coś od FrSky) po prostu zbinduję odbiornik z nowym nadajnikiem, ustawię przełączniki i już. Próbowałem już zmiany z Horusa na X20 i z powrotem - działa bez pudła. Moje dual rate i expo są przyporządkowane do profili, które przełącza się switchem. Przypuszczam, że gdyby odpiąć odbiornik FrSky i przypiąć od Spektrum, Futaby lub inny, to też nie byłoby problemu ze zmianą. Moim zdaniem, świetny pomysł.
Jeszcze nie zdążyłem polecieć, bo dzień stał się zdecydowanie zbyt krótki i jest trudno mi wygospodarować w tym tygodniu wolny czas, ale to, co mogę zaobserwować na podwórku zapowiada bardzo dobry sprzęt. Reakcja na drągi jest bardzo szybka. Reakcja na ruch helikoptera natychmiastowa.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 24 paź 2024, o 08:15

To co piszecie jest bardzo fajne dla kogoś kto jest zainteresowany developmentem, grzebaniem w parametrach, szukaniem błędów, rozwiązań, dostrajaniem filtrów itp. i traktuje to jako część hobby.

Ale załóżmy że wolę jak tym zajmuje się producent i to czego potrzebuję to urządzenie gotowe do lotu - co wtedy stanowi przewagę nad gotowcem dla kogoś kto potrzebuje:

- niezawodnego ustabilizatora do latania śmigłowcem RC bez flybara (tu do Braina mam zastrzeżenia - błąd projektowy który powoduje pękanie lutów - duży minus)
- integracji z Tx (ustawianie z nadajnika) i kompatybilności z wszystkimi protokołami komunikacyjnymi z Rx'ami (sbusy, fporty, summd, spektrum sat, srlx, ibus, crossfire Rx-Tx, mlink, EXbus, Xbus i bukwie co jeszcze)
- zgodności z telemetrią popularnych i mniej popularnych ESC oraz czujników (w Brainie2 brakuje mi na przykład zgodności z s.portowym czujnikiem temperatury FrSky RPMv2 - muszę łączyć go bezpośrednio z odbiornikiem a wolałbym przez FBLa, tak jak Futabowy SBS-01T, dzięki czemu mogę temperaturę logować i łączyć Brain2-Rx jednym prostym kabelkiem fbus)
- dobrego proaktywnego governora do nitro i elektro
- prostej kabelkologii
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...

Postautor: HeliBoomer » 24 paź 2024, o 11:19

mwx pisze:To co piszecie jest bardzo fajne dla kogoś kto jest zainteresowany developmentem, grzebaniem w parametrach, szukaniem błędów, rozwiązań, dostrajaniem filtrów itp. i traktuje to jako część hobby.

Ale załóżmy że wolę jak tym zajmuje się producent i to czego potrzebuję to urządzenie gotowe do lotu - co wtedy stanowi przewagę nad gotowcem dla kogoś kto potrzebuje:

- niezawodnego ustabilizatora do latania śmigłowcem RC bez flybara

czy masz do tego jak by na to nie patrzeć nowego systemu na tyle zaufania żeby zamontować go w swoim największym i najdroższym modelu?
zakładamy że padł Ci na warsztacie brain w 700, i stajesz przed wyborem, kupić kolejnego albo włożyć RF.. co robisz? tak teraz, dzisiaj..
Awatar użytkownika
bjacek
Stały bywalec...
Podziękowano: 18 razy
Kontaktowanie:

Postautor: bjacek » 24 paź 2024, o 11:29

mwx pisze:To co piszecie jest bardzo fajne dla kogoś kto jest zainteresowany developmentem, grzebaniem w parametrach, szukaniem błędów, rozwiązań, dostrajaniem filtrów itp. i traktuje to jako część hobby. Ale załóżmy że wolę jak tym zajmuje się producent i to czego potrzebuję to urządzenie gotowe do lotu - co wtedy stanowi przewagę nad gotowcem dla kogoś kto potrzebuje: .......

Jasne, masz rację. Nie polecę tego rozwiązania żadnemu ze "starszych panów" z modelarni, bo nie dadzą rady. Z drugiej strony, może zrób tak, jak ja - wydaj parę złotych (1 wyjście na sushi ze znajomymi do "starego" lub nawet mniej...) i przekonaj się sam, wyrób sobie jakieś zdanie ;)
Konfigurator ma wbudowany terminal tekstowy, w którym komendy wpisuje się ręcznie. Można wyeksportować własną konfigurację do tekstu, aby zapamiętać ją sobie z jakiegokolwiek powodu. Można też dostać coś od kogoś (np. fragment dotyczący ustawień filtrów) i metodą copy -> paste -> enter -> save wrzucasz ją do siebie. Możesz w ten sposób ładować całe gotowce, wczytywać cudze rozwiązania, udostępniać własne. Dostrajanie nie musi być częścią hobby.
Osobiście polubiłem open source, bo "time to market" i chęć zaspokojenia udziałowców/funduszy inwestycyjnych/inwestorów i innych takich zmieniły wszystko. Straciłem zaufanie do wielu producentów. Bo ufamy firmom, ale przez pęd do wprowadzania nowości im też często zdarza się coś zje...bać (pomimo ISO, norm testowania i innych takich). Na przykład, governor w k-barze (kopiści zapomnieli o ścieżkach doprowadzających sygnał, ale ich raczej nie podejrzewam ani o ISO, ani o dokładne testowanie produktu :D), montaż (np. brajan, o którym piszesz), przegrzewanie się podzespołów, niedoróbki w firmware itp. A z drugiej strony - kosmiczna cena, bo trzeba utrzymać producenta, programistów, support, dystrybucję itd. A najgorzej, jak twoim właścicielem staje się fundusz inwestycyjny, którego zarząd ma w d... wszystko oprócz tabelek z wynikami finansowymi.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 24 paź 2024, o 12:09

HeliBoomer pisze:czy masz do tego jak by na to nie patrzeć nowego systemu na tyle zaufania żeby zamontować go w swoim największym i najdroższym modelu?
zakładamy że padł Ci na warsztacie brain w 700, i stajesz przed wyborem, kupić kolejnego albo włożyć RF.. co robisz? tak teraz, dzisiaj..

Nie wiem do końca czy to pytanie do mnie. Ja po prostu przerabiam od nowości Brainy tak żeby wyeliminować wadę. Mi nic nigdy nie padło.
Nowego, opartego o opensource FC nie włożyłbym do niczego dużego. Niech inni testują na sobie :banana:

bjacek pisze:Osobiście polubiłem open source, bo "time to market" i chęć zaspokojenia udziałowców/funduszy inwestycyjnych/inwestorów i innych takich zmieniły wszystko. Straciłem zaufanie do wielu producentów. Bo ufamy firmom, ale przez pęd do wprowadzania nowości im też często zdarza się coś zje...bać (pomimo ISO, norm testowania i innych takich). Na przykład, governor w k-barze (kopiści zapomnieli o ścieżkach doprowadzających sygnał, ale ich raczej nie podejrzewam ani o ISO, ani o dokładne testowanie produktu :D), montaż (np. brajan, o którym piszesz), przegrzewanie się podzespołów, niedoróbki w firmware itp. A z drugiej strony - kosmiczna cena, bo trzeba utrzymać producenta, programistów, support, dystrybucję itd. A najgorzej, jak twoim właścicielem staje się fundusz inwestycyjny, którego zarząd ma w d... wszystko oprócz tabelek z wynikami finansowymi.

Kwestię różnicy ceny zupełnie bym wykreślił z dyskusji, bo z tego co widzę mówimy o ~200PLN a to dużo mniej niż koszt przewróconego helika przy starcie przez złą literkę/cyferkę wpisaną w tekstowy konfigurator. O większej glebie albo obrażeniach pilota/sprzętu nie wspominam.

kbar - nie mieszajmy gunwa z perfumami. Tania podróba z kradzionym firmwarem, na dodatek z poprzedniej epoki. (wejście RPM do governora mogę Ci dorobić jak chcesz :grin2: - w swoim czasie trochę ich "ponaprawiałem")

Ponawiając i może redagując inaczej pytanie: co w samym lataniu jest tak drastycznie lepszego, że:
kudzu pisze:
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...

Postautor: kudzu » 24 paź 2024, o 13:33

mwx pisze:Ponawiając i może redagując inaczej pytanie: co w samym lataniu jest tak drastycznie lepszego, że:
kudzu pisze:

Się uczepiłeś. To może tak: jak ktoś już poświęci milion godzin na konfigurację RFa, to żal mu wracać do poprzednich rozwiązań ;P

Ja samego latania oceniać nie będę, bo mnie się latało tak samo dobrze na kBarze, ZYX S2 i Brain 2, ponieważ latam, jak latam.

Mnie się podoba ta elastyczność i dodatkowe możliwości.

Używanie CLI do konfiguracji, o czym wspomniał bjacek, to raczej skrajność. Może poza robieniem backupu ustawień, ale obstawiam, że do tego też powstanie przycisk w GUI.

Jeśli mowa o przekonywaniu kogokolwiek do RF2, to nawet nie śmiem, sensu nie widzę i potrzeby nie mam. Mnie nikt nie przekonywał, tylko kupiłem HW za dwie stówy i zacząłem się bawić.
Adam
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 24 paź 2024, o 14:15

kudzu pisze: dodatkowe możliwości.

właśnie o to m.in. pytam - jakie w porównaniu do klasyków?

Wróć do „Systemy FBL”