HeliBoomer pisze:kudzu pisze:Gdybym teraz miał kupować, to nie mateka, ani też nexusa, a rotorflight flydragon f722 v2.
łaj? serio pytam, bo jak tak nad tym mysle to betaflighta znam w sumie, RF wiele sie nie rózni..moze by spróbować..
Bo ma wbudowany odbiornik ELRS ;>
I coś mi bardziej w jego IMU pasowało, ale teraz nie pamiętam, który parametr specyfikacji BMI270 odpowiadał mi bardziej, niż w ICM-42688-P.
I najważniejsze - jest dostępny w RC Forever ;D
https://rcforever.pl/product-pol-7246-R ... -ELRS.htmlmwx pisze:kudzu pisze:Gdy ktoś raz zasmakuje RF2, to gardzi innymi FBLami

A jakbyś miał tak jak krowie na rowie w kilku słowach wytłumaczyć dlaczego i gdzie dokładnie jest ta przewaga - to co byś wskazał? (cenę wykluczamy, zakładamy że mam już normalnego FBLa i zakup rf to dodatkowy wydatek)
Napisałem to trochę prowokacyjnie, trochę z przymrużeniem oka, no ale głupio się teraz wykręcać.
Mnie przekonują ogromne możliwości konfiguracji i dostrajania, mnóstwo parametrów, 95% których znaczenia nie rozumiem, ale wmawiam sobie, że kiedyś zrozumiem i z nich skorzystam.
Weźmy np. jeden z pierwszych etapów dostrajania (gdy już uporamy się z podstawową konfiguracją i jesteśmy w stanie latać na domyślnych ustawieniach) - filtrowanie sygnału z żyroskopów. Dzięki rozbudowanemu loggerowi i coraz lepszemu Blackbox Explorerowi jesteśmy w stanie przeanalizować wibracje, dobrać optymalne parametry filtrów (nie za dużo, by było szybko i nie za mało, by powycinać największe wibracje), a to daje większe możliwości regulacji PIDów w następnym etapie.
Przed:
Zrzut ekranu z 2024-10-23 21-15-11.png
Po:
Zrzut ekranu z 2024-10-23 21-15-21.png
Tych opcji, mniej lub bardziej potrzebnych, jest mnóstwo. Dla początkujących i niedoświadczonych, jak ja, ta mnogość na początku jest przytłaczająca. Ale dla doświadczonych lataczy, którzy wiedzą, jakie PIDy ustawić jeszcze przed wkręceniem ostatniej śrubki z kita, zapewne otwiera to nowe możliwości.
Uniwersalność - RF2 nie jest pisany dla konkretnego HW; owszem, wspierane są określone MCU ("We recommend use of a board that has an H743, F7 (F745, F722 etc) or F405 processor for best results. An F411 can (and has) been used but may not be able to run all of the newer features."), ale to producent HW decyduje o zastosowanych peryferiach (obsługa różnych IMU, barometrów, liczba portów PWM, UART, itd) i dostarcza odpowiedni zestaw parametrów konfiguracyjnych, który albo się wczytuje ręcznie, albo ogarnia to Rororflight Configurator poprzez Firmware Flasher - kolejne narzędzie. Daje to tyle, że obecnie możemy wybierać między, co najmniej, pięcioma kontrolerami, wspieranymi przez RF2, a można się spodziewać, że będzie tego więcej, w różnych wariacjach i cenach.
Z takich drobnostek, to bardzo mi odpowiada to, że deweloperzy nie zapominają o użytkownikach innych systemów niż Microsoft i kompilują narzędzia dla wielu platform. Jakiś czas temu porzuciłem windowsa na rzecz linucha i jestem szczęśliwy, że mogę po ludzku pobrać sobie paczki debianowie i wszystko śmiga; na macu też działa. Gdybym został przy MSH Electroniks, to pewnie bujałbym się z winem.
Mnie nie było trudno przekonać do zmiany systemu, bo miałem tylko jednego Braina 2 i staruszka ZYXa (który nota bene lata cudownie), więc wiele nie ryzykowałem. Spodobało mi się to, jak łatwo to wszystko się zgrywa: Rotorflight, EdgeTX, ExpressLRS. Społeczność się bardzo szybko rozrasta, użytkowników przybywa (nie tylko elektryki na tym latają, ale też nitro, a nawet jakieś turbiny się trafiają). Zobaczymy, w jakim kierunku się to będzie rozwijać (główni deweloperzy pewnie za jakiś czas wypalą się i stracą zapał), więc trzeba korzystać, póki jest dobrze i coraz lepiej

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.