Gajos pisze:Dzięki Shacker, w międzyczasie to namierzyłem. Drażni mnie tylko to, że zmieniając te 'gainy', zwłaszcza 'roll', muszę również korygować 'EPA' w nadajniku. Nie mam jeszcze doświadczenia i wprawy, ale na moje oko dziwnie się to zachowuje. Na przykład - przechylam helikopter wokół osi X powiedzmy o 10 stopni, tarcza pozostaje poziomo, ale tylko przez kilka sekund, potem dogoni położenie helikoptera. Nie widzę w tym sensu, ale to nie nowość...shacker pisze:Zapewne jak go podłączysz do PC i odpalisz oprogramowanie, to będą to roll gain i pitch gain
Albo - przechylam tarczę na przykład w prawo, zwalniam drążek, a tarcza niby powraca w tempie drążka, ale tylko kawałek, potem spowalnia i dalej poziomuje się już bardzo powoli. Na dodatek do wyjściowej pozycji nie dojdzie. W efekcie mam wrażenie jakby luzu na kierownicy i zatartych zwrotnic. Helikopter robi wszystko, żeby tylko nie wisieć w miejscu.
Gajos pisze:Czy jest jakieś ustawienie/strategia, żeby helikopter można było włączyć np. na stole, a potem zanieść na start nie musząc pamiętać o wyzerowaniu położenia [Ruddera]?
Gajos pisze:Czułość drążków w nadajniku (EPA) - Zauważyłem już, że ustawianie [Agility], [Rate] i [Total Gain], wymaga właśnie odpowiedniej korekty (EPA) danego kanału.
Gajos pisze:Kolejne zjawisko - na ziemi, [Rudder] na drążek normalnie reaguje, ale pozostaje w ostatniej pozycji, nie wraca do neutrum z chwili inicjalizacji. Albo, jeśli po inicjalizacji helikopter przeniosę (i obrócę wokół Z), [Rudder] się skręci. W efekcie, zanim to dostrzegłem, za którymś razem wystartował krótkim piruetem, no i w panice złamałem łopaty...
Czy jest jakieś ustawienie/strategia, żeby helikopter można było włączyć np. na stole, a potem zanieść na start nie musząc pamiętać o wyzerowaniu położenia [Ruddera]?
Okazuje się, że ZYX S2 też tak ma, o ile CH5 odbiornika, który jest podłączony pod AUX ZYXa i steruje czułością żyra ogonowego, ustawię na rewers.SeKLeS pisze:Jedyny znany mi system, który posiada taką opcję, to 3GX z oprogramowaniem w wersji v5 (używam w trex500). Na postoju można machać drągiem do woli i ślizgacz zawsze wraca do neutrum. Po starcie ogon trzyma już bez problemu w HH. Przy starcie nie ma żadnego laga i heli po oderwaniu od ziemi trzyma pozycję identyczną z tą na ziemi.
Gajos pisze:Czy dysponuje ktoś źródłem z ZYXa S2 oraz z ZYXa S?
Postaram się dobrze zrewanżować!
czarkowicz@wp.pl
Masz rację. Na to wystarczy tylko spojrzeć, a już pęka itd....Bartekgazior pisze:... Jak to mówią "you get what you pay for".
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości