Witam,
jak by komuś zachciało się mi pomóc, garść informacji :
- model Algin 600 N
- na cyklice serwa Turnigy TGY-BLS805MG HV ( jedno się zjarało ale zastąpiłem KST o takich samych parametrach KST DS525MG - te same czasy reakcji, te same siły itd )
- na ogonie HOBBY RJX FS0521THV
- FBL Ikon zasilany 7,4 V
- Odbiornik Hitec Maxima 6 zasilany 7,4 V
- nadajnik Aurora 9X
Na aparaturze wykasowałem model samolotu poprzedniego właściciela.
Ustawiłem krok po kroku model Heli zgodnie z instrukcją.
Ustawiło się z autom0atu Aileron na kanał 1, Elevator na 2, Throtle na 3. Tail na 4, Pitch na 3.
Na monitorze kanałów na Aurorze, przy wychyleniu drąga na Aileron i Elevator, wychylenie pokazuje się na kilku kanałach na raz, nie wie czy tak ma być, jedynie przy wychyleniu Tail kanał 4 wychylenie pokazuje się tylko na 4, Pitch na monitorze w aparaturze jest okazany na kanale 6.
Wyłączam aparaturę.
Podłączam zasilanie do Ikona i Ikona do komputera.
W Ikonie wykasowałem wszystko do ustawień fabrycznych.
Wybieram a Advancet ( czy jakoś tam

),
- Reciver na PWM
- serwa na cyklice 200 Hz
- serwo na ogonie 333 Hz
- wszystkie na 760 us
resztę zostawiam tak jak wybrał Ikon
Na ikonie na ustawieniach nadajnika ustawiam :
- Aileron na 1
- Elevator na 2
- Tail na 3
- Pitch na 6
Odłączam zasilanie od Ikon, sprawdzam czy zapamiętał ustawienia.
Odbiornik / Ikon
- kanał 1 na Ch1 w Ikonie
- kanał 2 na Ch2 w Ikonie
- kanał 3 zajmuje w odbiorniku gaz
- kanał 4 na 3 w Ikonie
- kanał 6 na 6 w Ikonie ( choć nie jestem pewien czy 6 jest na samym dole czy na samej górze próbowałem w obu miejscach)
Podłączam zasilanie do Ikon i do odbiornika.
Odpalam program Ikona.
Włączam aparaturę.
Binduję.
Działa serwo gazu.
Głowica się zeruje, serwa trzymają, ikon piszczy i takie tam ...
Gaz w górę głowica w górę gaz w dół głowica w dół, da się jednak zauważyć, że jedni z niebieskich serw na głowicy, stojąc przodem do modelu lewe, reagują znacznie wolniej od prawego i wychyla się znacznie mniej niż prawe, po zmienieniu ich na przemian w Ikonie, jest odwrotnie to zwalnia tamto przyspiesza ( nie zmieniałem nic w aparaturze w szybkości serw czy coś tam )
Odpalam Advancet i w Reciver co widzę, widzę przy odchyleniu drążków 45%, tylko na Tail jest więcej bodaj 70%.
Przy wychyleniu drążka Aileron, reaguje tylko kanał 1, + - 44%.
Przy wychyleniu Elevatora, reaguje kanał 2 + - 44% i dodatkowo kanał 1 jakieś + - 13% ( nie wiem czy tak ma być )
Pich się nie rusza zupełnie.
Włażę w aparaturę w EPA, wychylam Aileron np. w lewo, widzę 44% dokładam w aparaturze i idzie w górę, ale zatrzymuje się na 65%, mimo tego że w aparaturze mam już max 140%. Na Elevator to samo. Tylko Tail da się podciągnąć do 100% + -.
Dziwne jeszcze jest to, że w Basic widzę przy ustawieniu gazu na 50% resztę kanałów na 0%, a jak przełączę się do Advancet, tam jest wszystko rozpieprzone, kanały są powychylane.
Po włączeniu, Ikona i nadajnika i Aparatury, Ikon informuje trzema ruchami głowicy, że jest gotowy do loty, ale wychylając drągi Elevator tarcza idzie w przód i w tył, ale przy Aileron nie idzie na boki idzie w przód i w tył ledwo ledwo na boki, i to jeszcze nie równo bo jedno z serw podnosi się i opada znacznie wolniej i w innym zakresie jak jego sąsiad.
Ogon reaguje na drążek, choć nie równo, do ogona idzie dalej, od ogona idzie mniej.
Po podniesieniu modelu głowica koryguje ruchy modelu, ogon reaguje na zmiany położenia,
ale ....
na programie Ikona
nie mam wychyleń po 100%
Pitch nie reaguje na Ikonie mimo wskazania kanału 6
wychyla się przy Elevatorze dodatkowo kanał 1
nie jestem przekonany że głowica robi to co trza
jedno serwo na cyklice działa wolniej
To chyba wszystko
Pozdr
Neo