MSH Brain 2

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1772 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 17 mar 2017, o 13:12

windcatcher pisze:Brain1 wskoczył na miejsce sztywnej dwójki.

Z ciekawostek to restore ustawień zwersji 2 do 1 chwycił idealnie i zamontowany w chase brain 1 po aktualizacji wylatał dziś oczko ;)

To akurat nic dziwnego, przynajmniej w teorii - tak wlasnie powinno byc.

windcatcher pisze:Jedynka lata w tym modelu nawet lepiej niż dwójka i pozwoliła podnieść gain ogólny oraz gain ogona :) Bajka!!

A nie zmieniles przy okazji niechcacy (albo chcacy) czegos jeszcze? Typu, nie wiem... zamocowanie braina? Rodzaj albo grubosc pianki?

Kurde, mam Braina 1 i mam Braina2 - tego najzwyklejszego standardowego... Tyle ze dwojke.
Organoleptycznie jak je ogladam, to Brain 2 wyglada jakby byl tania chinska podroba Braina 1.
Obudowa jakas taka krzywsza, z gorszego plastiku, piny jakies troche krzywo polutowane... Garazowa robota.
Dziala oczywiscie wszystko OK, przynajmniej w hangarze... jeszcze nie ulotniony...
Wsadzilem go do nowego, wiekszego modelu, ale teraz sie zastanawiam czy ich nie zamienic miejscami...

I w ogole czy nie wystawic tej dwojki na gielde w ogloszeniu "zamienie na 1 bez doplaty" :grin2:
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 156 razy

Postautor: windcatcher » 17 mar 2017, o 13:50

Moja dwójka mini to jeden z pierwszych wypustów. Słaby plastik, krzywe piny, na siłę wciśnięte gniazda satelitek. Popieram iż jakość gorsza niż wcześniej a rodzaj plastiku budzi mniejsze zaufanie.

Szczerze - to nawet cieszę się iż się zepsuła bo chętnie otrzymam nowszy zamiennik. Może nawet poproszę ładnie o zamianę na wersje dużą.

A z ustawieniami to nie byłem pewien czy wszystko zagra tak samo ale zagrało identycznie.

Różnica w montażu to wtyczki serw na płasko schowane pod serwo vs pionowe wtyczki z kablami, które non stop dostawały podmuch z wirnika. Do tego duży może więcej ;)
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 17 mar 2017, o 14:09

Oby Ci tylko uznali tę reklamacje...
Nie zebym mial watpliwosci odnosnie tego czy powinni, ale wiadomo co im tam do glowy strzeli... Swoje podejscie do klienta juz nie raz pokazywali z roznych stron, czesto niestety z negatywnych.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut

Postautor: windcatcher » 17 mar 2017, o 14:52

Kupione niedawno u Kenobiego, poza tym obiecywał dożywotnią gwarancję ;)

Czekam jednak na decyzję od msh czy wysyłać samemu czy przez dealera. Pisałem o tym na HF więc rozsądek powinien im nakazać załatwić temat sprawnie...

Ktoś z forum miał z nimi problemy?
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 17 mar 2017, o 15:00

Problemy.... Fmmm... Ja osobiscie poza tym ze do tej pory nie doczekalem sie ABSOLUTNIE ZADNEJ odpowiedzi na chyba dwa albo trzy maile wyslane kilka lat temu, to nie. Ale na forum dalo sie slyszec o ogolnie pojetym wdupiemanizmie kilka razy przy roznych okazjach...
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut

Postautor: windcatcher » 17 mar 2017, o 15:25

Ja problemy ostro opisuję na forum publicznym. Zobacz jak szybko jest ten pożar gaszony ;)

Zwróć uwagę na czas oraz porę odpowiedzi. Do tego dodatkowo PW z prośbą o kontakt i szybkie załatwienie sprawy.

Radzę zrobić to samo a pracownicy msh odpowiadają w mgnieniu oka....

http://www.helifreak.com/showthread.php?t=776519
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 17 mar 2017, o 16:06

... co tylko potwierdza nie zbyt fajna postawe wobec pojedynczego uzytkownika.
Interesuje ich to co wyplywa na swiatlo dzienne i co jest dostepne dla tysiecy ludzi, miedzynarodowo. To i tylko to, bo np. polskim forum tez sie nie interesuja.
A na takim freaku jak sie robi smrod wokol MSH to stanowi to realne zagrozenie dla marki... wiec reaguja.
Wstyd!
To juz nawet taki zasrany bardziewny modelarski hipermarket jakim jest hobbyking bije ich na glowe postawa w stosunku do klienta.
Ile razy napisalem maila do HK, NIGDY nie czekalem na odpowiedz dluzej niz kilka godzin. I to na odpowiedz od CZLOWIEKA a nie od bota.
Od czlowieka, ktory indywidualnie zajal sie moja sprawa, rozpatrzyl i jakos tam zalatwil.
Jak zalatwili moje sprawy to inna sprawa - albo pozytywnie albo odmownie, albo pozytywnie ale nie do konca tak jak oczekiwalem - no trudno.
Natomiast widac ze sie staraja, nadskakuja z kazdej strony i przede wszystkim ROZMAWIAJA i ja to doceniam.
A MSH?
"A spadaj na drzewo glupi polaczku i nie zawracaj glowy." - dla mnie ich olewanie maili to jest dokladnie taki wydzwiek.
Po tym co napisales mozna dorzucic jeszcze "nie piszesz na freaku wiec sie nie liczysz".

Ratuje ich tylko to, ze generalnie sprzedaja sprzety naprawde przyzwoitej jakosci za dobre pieniadze.

Natomiast co do freaka...
Czesto go czytam w poszukiwaniu ciakwostek, albo rozwiazan jakichs problemow. Prawie nigdy nie pisze.
Tak naprawde rzadko kiedy pisze na forum w poszukiwaniu rozwiazania problemu. Na HT pisze duzo, glownie ze wzgledow towarzyskich.
Freak jest dla mnie obcy. Nie mam tam nikogo znajomego, a nawet jesli ktos z HT pisze na freaku to ma innego nicka i juz dupeńka. Obcosc.
Wiec chwala takim ludziom jak Ty. :nw:

A wracajac jeszcze do tych nieszczesnych updatow... No blać czy ja nie mowilem? CZy ja nie mowilem?
Ilez trzeba bylo czekac, zeby moje przepowiednie sie spelnily...
:dk:
Nienawidze miec racji w takich sytuacjach.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 17 mar 2017, o 16:20

Ale to wkurza bo jak sobie przez przypadek zrobisz update aplikacji to nie skonfigurujesz bez updateu FW Braina. Powinni zrobic update na rzadanie a nie z automatu. Robia powoli tak jak Microsoft... Chcesz wylaczyc laptop a tu update sie robi. Odnośnie odpowiedzi z MSH to pisałem do nich nt aplikacji na androida i cisza. Potem pisalem ze mi wypalilo diode na przejściowce UART->USB z Braina Micro i tez cisza. Maja klienta makaroniarze w d....
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 17 mar 2017, o 16:27

Tak na marginesie: Od jakiegos czasu gromadze stare wersje aplikacji Braina. Nie wszystkie rzecz jasna. Tylko te ktore akurat zlapie.
Datuje i wrzucam do archiwum.
Nie wiele to, ale moze akurat komus sie kiedys przyda.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut

Postautor: windcatcher » 17 mar 2017, o 17:18

aikus pisze:Tak na marginesie: Od jakiegos czasu gromadze stare wersje aplikacji Braina. Nie wszystkie rzecz jasna. Tylko te ktore akurat zlapie.
Datuje i wrzucam do archiwum.
Nie wiele to, ale moze akurat komus sie kiedys przyda.

A mógłbyś mi podesłać pierwszy instalator wersji 2 jaki masz na email moj nick z forum @tlen.pl?

Chciałbym jeszcze spróbować czy może na oryginalnej wersji dwa ruszy s trybie bootloadera???

edytka: udało się wprowadzić Braina 2 w tryb bootloadera i postawić na nogi :)
trochę cierpliwości, małe czary mary i zaskoczył, ufff, zostaje w kraju i nie jedzie na wielkiego buta ;)
gdyby ktoś miał podobny problem to zapraszam na PW.

Tak czy inaczej nie radzę robić ostatnich aktualizacji przez Bluetooth
Szczególnie aktualizacja 3.0.022 jest niebezpieczna bo ona ma naprawiać problemy z utratą BT dla części użytkowników po aktualizacji 3.0.20
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 17 mar 2017, o 18:31

windcatcher pisze:gdyby ktoś miał podobny problem to zapraszam na PW.
[/b]

Czy chodzi o zwieranie pinów sygnałowych portu serwisowego?

Obrazek

Kod: Zaznacz cały

The two circled pins in the picture above are what you have to short out with a small screwdriver if you have a failed flash, and the gyro wont work. If you short out these two pins during a power up, the gyro will enter the bootloader and wait for a firmware flash.

https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... Self-Level

Napisz jak to zrobiłeś, po co ktoś ma pisać PW.
Helikoptery
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 17 mar 2017, o 18:44

Ostrożnie ze zwieraniem pinów - jak ktos zamiast Tx+Rx zewrze inne to pudełko może wypuścić magiczny dym. Ostatnio jeden taki Świstak wypuścił w ten sposób dym z vbara. Ciasno tam było i bypas ledwo wszedł

MSH jeszcze na żadnego mojego maila nie odpisał, totalne przeciwieństwo Mikado, w którym support jest genialny - na rzeczowe odpowiedzi na każdą pierdołkę czeka się max 24h, czasem nawet w weekend.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 17 mar 2017, o 18:59

Jasne, że ostrożnie. Ostrożnie też, żeby podczas przechodzenia przez ulicę nie wpaść pod samochód.
Chyba to jest oczywiste, że jak ktoś zewrze inne piny to się coś może stać złego.
Zakładam, że ktoś kto będzie to robił wie (albo doczyta) co to jest Vss, Vcc, GND, Tx, RX, 5V, 12V i 230V

Sorry ale czasami naprawdę się gubię po co są takie wpisy

:piwo2:
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 17 mar 2017, o 19:00

Wklejam jeszcze raz rozpiskę pinów I/O Ikona/Braina
Obrazek
Helikoptery
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut

Postautor: windcatcher » 17 mar 2017, o 19:13

Wersję mini i micro trochę trudniej wprowadzić w tryb Bootloadera bo złącze serwisowe jest jednocześnie jedynym złączem USB.
Zasada jest taka jak pokazał na zdjęciach WojtekR powyżej. Próbowałem wczoraj parę razy ale nie wyszło.
Dzisiaj wyszło na innym kablu i starszej wersji softu ale i tak coś dalej jest nie hallo :(

Brain ma nieprawidłowe napięcia na wyjściu satelitek i serwisowym.
Pomimo, że się odtworzył i niby wrócił do formy to coś mu wczoraj zaszkodziło...
Reklamacja pewnie będzie potrzebna :(
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 17 mar 2017, o 19:17

Ne pamiętam serwisowego ale chyba 5V a satelitki 3.3V. A ile masz?

Tam jest chyba prosty do wymiany regulator.
Helikoptery
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut

Postautor: windcatcher » 17 mar 2017, o 19:23

Daje 2,4 na satelitki i 2,6 na serwisowe. Coś go wczoraj ugotowało jak zaczął merdać serwami podczas aktualizacji.

Sam naprawiać nie będę bo jest na gwarancji i kto wie co jeszcze się przy okazji ugotowało...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 17 mar 2017, o 21:44

windcatcher pisze:
A mógłbyś mi podesłać pierwszy instalator wersji 2 jaki masz na email moj nick z forum @tlen.pl?

Widze, ze chyba juz nie aktualne (gratulacje! Super, ze sie udalo!), ale jakby ktos chcial to mam wersje z:
2016.07.10
2017.03.04

Niestety nie znam w tej chwili numerka tej pierwszej wersji, ale druga to ta ktora mam zainstalowana czyli: 3.0.020
Ta pierwsza to bedzie jakas dwojka...

Mam jeszcze bardzo stara wersje z plyty od protosa. Dwa pliki, z datami modyfikacji 2013-10-28 i 2014-04-11
W szczegolach pliku jakies bzdury - data utworzenia rok 1999...
No ale mega stara wersja, wazy to 6200KB.
Tylko do brainow 1.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 17 mar 2017, o 21:45

A sorka... doczytalem, ze jednak sie nie udalo ...;(
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 21 mar 2017, o 00:36

Nie można jakoś zablokować aktualizacji w programie MSH? Moja puszka zapragnęła się zaktualizować w totalnie porąbanej sytuacji...

Obrazek

Przeżyła.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 21 mar 2017, o 00:36 przez mwx, łącznie zmieniany 3 razy.

Wróć do „Systemy FBL”