Tarot ZYX, ZYX S2

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 20 cze 2015, o 18:03

Zrobiłem jak radziłeś i podczas poruszania drążkiem gazu, ruszał się wskaźnik Collective (drugi od góry, po lewej stronie okna)
Czy nie powinien to być Throttle ?

Krzywa gazu na razie jest dziewicza ;) (od zera do 100 - prosta linia po skosie)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 20 cze 2015, o 20:21

Powinien ruszać się Throttle, ba nawet jeśli jest dziewicze ustawienia to throttle i collective powinny się poruszać jednocześnie. Zobacz jeszcze na monitor w apce co ona wskazuje, bo z obrazka wynika że masz drążek na dole, a gaz w środkowej pozycji. Kanał gazu i kanał pitch pod jeden drążek powinny być ustawione, ale nie wiem jak to dokładnie w TGY wygląda. Tutaj definitywnie coś jest nie tak. Ogólnie powinno być tak, że gdy drążki masz w neutrum na monitorze w zyxie wszystko powinno być na 0. Wtedy każdą pozycję AIL, ELE, THR, Pitch, rudder ustawiasz travelem w apce tak, aby w maksymalnym i minimalnym wychyleniu było na monitorze -100/+100. AuxChannel to gyro, ustaw tak aby było na pozycji AVCS, przy oblocie organoleptycznie sprawdzisz czy masz za dużo czy za mało, chyba najlepiej podpiąć ten kanał pod przełącznik trybu lotu wtedy jak włączysz idla i zmienią ci się obroty nie zapomnisz o zmianie czułości i nie będzie ci się ogon wzbudzał niepotrzebnie.
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
StRess
Domownik forum...
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 20 cze 2015, o 21:52

Regiel wpiales w zyxa prawda? S2 ma jakis blad w sofcie - nie mozna w nim ani wylaczyc ani skonfigurowac gova. Ustawiasz na gov wylaczony a on reguluje gaz zero-jedynkowo nie patrzac na to, co masz w reglu zaprogramowane. Wepnij esc w odbiornik a nie w zyxa i zacznie dzialac.
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...

Postautor: lenu » 20 cze 2015, o 22:15

:plask:
Nie pomyślałem, że ty masz przez standardowy odbiornik i THR nie ma nic do tego, wtedy na monitorze THR będzie tak jak masz bo nie ma sygnału do zyxa. Podłącz jak StRess napisał THR do odbiornika i ustaw regiel od nowa.
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 21 cze 2015, o 04:41

Regiel mam cały czas wpięty w odbiornik i niczego nie zmieniałem.
Jeszcze do niedawna wszystko działało jak trzeba, a teraz jak pogrzebałem z tarczą to silnik przestał działać :(

Teraz muszę się zbierać do roboty, ale jak wrócę to narysuję co mam gdzie podłączone (może tutaj jest jakiś problem)
W nadajniku nie mam ustawionego żadnego kanału aux (tylko drążki działają)
Wydaje mi się że trzeba zacząć wszystko od nowa ;)
Pozdrawiam
Gajos

Postautor: Gajos » 21 cze 2015, o 09:47

A potem uwagi w rodzaju "czytaj ze zrozumieniem".
Rany koguta, ukryta kamera czy co. Rozumiem tylko to, co pisze Marek.

P.S. Andrzej jak zawsze - po całości, prosto w oczy i bez ogródek.
Wiesz może kto kierował?
Ostatnio zmieniony 22 cze 2015, o 04:42 przez Gajos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 21 cze 2015, o 13:59

Postanowiłem zacząć wszystko od nowa.
Porozłączałem dzisiaj wszystko, zresetowałem nadajnik i podłączyłem regulator pod 3 kanał odbiornika (w nadajniku wybrałem mode 2).
Efekt był dokładnie taki sam jak poprzednio - silnik wchodził na maksymalne obroty nawet przy minimalnym ruchu drążka gazu.
Rozumiem z tego że najpierw trzeba będzie zaprogramować regulator, i dopiero jak zacznie normalnie działać podłączać i konfigurować ZYX'a.

Z programowaniem regla też będę miał zagrychę bo nigdy tego nie robiłem (regulator to Yep-80 z kartą programującą).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 21 cze 2015, o 15:17

Programowanie tego regla z kartą to bułka z masłem. Na początku bez karty ustaw sobie zakres gazu max/min (helik off, drag gazu max, helik on itd itp.). Może tylko to Ci się rozjechało? Tak czy owak kartę warto wpiąć i sprawdzić resztę. Soft start wiesz jak w tym zestawie ustawić? Dość charakterystyczna operacja.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...

Postautor: lenu » 21 cze 2015, o 15:30

SeKLeS pisze:Programowanie tego regla z kartą to bułka z masłem. Na początku bez karty ustaw sobie zakres gazu max/min (helik off, drag gazu max, helik on itd itp.). Może tylko to Ci się rozjechało? Tak czy owak kartę warto wpiąć i sprawdzić resztę. Soft start wiesz jak w tym zestawie ustawić? Dość charakterystyczna operacja.

Ewentualnie możesz podpiąć kartę, i w special functions przechodzisz na STOP dajesz drążek do samego dołu i enter tym ustawiasz minimum gazu, a full speed drąga w górę i maksimum. Zerknij też na apce w monitor(chyba Display to się w tgy nazywa) czy dobrze nadaje sygnał gazu
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 21 cze 2015, o 17:33

Gajos pisze:A potem uwagi w rodzaju "czytaj ze zrozumieniem".
Rany koguta, ukryta kamera czy co. Rozumiem tylko to, co pisze Marek.

Powiedz mi kolego po co wrzucasz do wątku poświęconemu problemom z konkretnym systemem FBL swoje przygłupiaste uwagi ?
Nie wnoszą nic merytorycznego , więc nie zaśmiecaj i nie wkurzaj tym innych (pozytywne zaśmiecanie to co innego :-) )
Zarejestrowałeś się na forum, regulamin powinieneś już znać bo wcześniej byłeś juz na nim pod innym nickiem - więc przedstaw się w odpowiednim dziale skoro chcesz dołączyć i odsłonić swoje nowe wcielenie.
Chyba że chcesz na trwałe zapisać się jako osoba nie reformowalna.

Pomogli Ci koledzy na Pałacowej otworzyć auto, a Ty tak się w stosunku do nich zachowujesz ?
Dorośnij.
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 21 cze 2015, o 19:04

No więc Panowie na tą chwilę jest tak:
Ustawiłem minimum i maksimum gazu kartą (opcje Stop i Full Speed) i silnik nareszcie zaczął słuchać nadajnika :)
Zależy ile wychylę drążek gazu , to takie ma obroty (dzięki za nakierowanie)
W monitorze nadajnika, podczas kiwania drążkiem gazu poruszają się wskaźniki THR oraz PIT (poruszają się tak samo).
Nie potrafię jednak ustawić tak żeby silnik startował powoli - wychylam drążek powiedzmy na 50% zakresu, a silnik rozkręca się powoli do zadanej wartości..
Wybieram na karcie pozycję Startup Speed oraz opcję Heli Slow, potem wybieram Enter.
Niestety po odpięciu karty, i normalnym podłączeniu regla pod 3 kanał odbiornika silnik nadal startuje "ostro"
Co robię nie tak ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...

Postautor: lenu » 21 cze 2015, o 21:22

http://www.heli-team.pl/forum/viewtopic.php?f=125&t=4091&view=unread#unread
Zakładam że chcesz latać na govie, do ustawienia YEPa do latania z krzywymi z tego co pamiętam była jakaś specjalna magiczna sekwencja.

Edit: skasowałem trochę bo sekwencję opisał Kenobi w manualu :D

Taki trochę OT, ale może kogoś nakierować jeśli będzie miał podobny problem.
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 22 cze 2015, o 05:42

Raczej Gov - off, ale chciałbym żeby podczas startu wirnik rozkręcał mi się powoli.
Dopiero co nauczyłem się jako tako wisieć, i stałe obroty chyba nie będzą mi na razie potrzebne ;).
Tak jak napisałem wyżej - niby ustawiam OK (w moim odczuciu ;)), a regiel jakby tego nie zapisywał.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...

Postautor: lenu » 22 cze 2015, o 05:56

W linku który podałem masz odnośnik do strony Kenobiego, na samym dole masz opis ustawienia regla pod krzywe. Jak tak zrobisz powinno być wszystko ok.
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 22 cze 2015, o 06:25

marek_c4 pisze:Raczej Gov - off, ale chciałbym żeby podczas startu wirnik rozkręcał mi się powoli.
Dopiero co nauczyłem się jako tako wisieć, i stałe obroty chyba nie będzą mi na razie potrzebne ;).

Ja tez się uczę i od poczatku latam na płaskich gazach. Tobie też polecam. To kwestia przełamania się na jednym, dwóch pakietach...
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...

Postautor: lenu » 22 cze 2015, o 08:15

Ostatecznie można zrobić sobie normal powiedzmy 0-60-60-60 a resztę juz zwykłe proste
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 22 cze 2015, o 10:22

miruuu pisze:
marek_c4 pisze:Raczej Gov - off, ale chciałbym żeby podczas startu wirnik rozkręcał mi się powoli.

Ja tez się uczę i od poczatku latam na płaskich gazach. Tobie też polecam. To kwestia przełamania się na jednym, dwóch pakietach...

Płaskie gazy
...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 22 cze 2015, o 11:00

Haha, czułem, że gazy będa cieszyć się zainteresowaniem ;)
Awatar użytkownika
kamracik
Stały bywalec...
Podziękowano: 4 razy

Postautor: kamracik » 23 cze 2015, o 09:32

Obstawiałbym, że równe 5V. Z tego co mi wiadomo to położenie serwa jest zależne od charakterystyki, a nie od napięcia.

Obrazek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 23 cze 2015, o 17:29

mbrawanski pisze:5V

Mierzyłeś?

Właśnie zmierzyłem w Brainie i jest 3.44V czyli tak jak Kenobi mówił idzie bezpośrednie z Vcc uC.
Helikoptery

Wróć do „Systemy FBL”