MSH Brain

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 30 paź 2016, o 21:50

Spoko Krzysiu, napisałem, że się nie zaloguje, bo podchodzę zero jedynkowo :)
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1773 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 30 paź 2016, o 22:21

SeKLeS pisze:Oj banialuki opowiadacie. Wierzyć mi się nie chce, że nie bawiliście się próby logowania przechylonego modelu! Do pewnego stopnia, nie ma to kompletnie znaczenia/wpływu na lot i autolevel. Po przekroczeniu pewnej granicy, system się nie zaloguje.

Moze i trudno w to uwierzyc, ale jakos w gauce chyba rzeczywiscie nigdy dotad mi sie to nie zdarzylo.
Moze dlatego, ze w tym modelu wszystko robi sie najwygodniej wtedy kiedy stoi on na plozach.
Wsuwam pakiet - klik, zapinam wtyczke, piku piku - regiel, ruchu ruchu - brain, zakladam kabinke i na helipad.

Musze z tym troche poeksperymentowac, zwlaszcza z dzialaniem autolevela po takiej "krzywej inicjalizacji".
To znaczy gdy sie nie zaloguje (w sensie autolevel, reszta braina zadziala), no to OK, jasna sprawa - nie dziala to nie dziala.
Ale jaki tak naprawde ma wplyw przechylenie modelu przy inicjalizacji na dokladnosc poziomowania autolevela.

Niestety jak narazie moje doswiadczenia sa takie, ze odkad nie latam absolutnie bezwibracyjnym Protosem albo Goblinem, tylko Gauka, ktora ma przekladnie zebate i chocby skaly sraly wibracje w niej beda, Autolevel dziala... tak sobie.
Znaczy co do zasady odwraca model wirnikiem do gory, ale w poziomie ustawia go zdecydowanie mniej dokladnie niz robil to w protosach i goblinach.
No ale coz - od zawsze bylo wiadomo, ze o ile samemu FBLowi w brainie wibracje nie przeszkadzaja, o tyle autolevel jest na nie bardzo wrazliwy.
tak jest i juz.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 30 paź 2016, o 22:23

SeKLeS pisze:Spoko Krzysiu, napisałem, że się nie zaloguje, bo podchodzę zero jedynkowo :)

Dla mnie
zaloguje = poleci
nie zaloguje = nie poleci
czyli tez zero jedynkowo :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 31 paź 2016, o 04:40

aikus pisze:Ale jaki tak naprawde ma wplyw przechylenie modelu przy inicjalizacji na dokladnosc poziomowania autolevela.

Brain odkrył, że ziemia nie jest płaska lecz okrągła. Dlatego poziom ustala przy logowaniu za każdym razem, bo przecież nie wie czy latasz u nas czy chińczyka a rescue musi zadziałać w strone nieba a nie ziemi...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 31 paź 2016, o 07:47

Heh, jo jo, a powaznie to mysle, ze ten rescue mode jaki mamy teraz to efekt tego, ze brain polapal sie ze ludzie nie uzywaja autolevela do tego zeby w nim latac, tylko zeby sie ratowac z opresji.
No i byla kicha, bo cykajac autolevel na plecach trzeba blylo pamietac o zmianie katow na dodatnie - jak ktos tego nie zrobil to kretowal.
Niektorzy (w tym ja) kombinowali z krzywa skoku do trybu z autolevelem.
Ale w koncu doczekalismy sie prostej modyfikacji softu w samym Brainie ktora sprawe zalatwia raz a dobrze.
No bo to jest prosty algorytm, nie ma sie co ludzic, ze to sa nie wiadomo jakie czary.
Robi to wrazenie, jak kazda nowosc, ale to jest banal.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 31 paź 2016, o 07:56

Po pierwsze połąpali się że skonfigurowanie żeby model się ratował jet trudne i nie licznu potrafią zakombinować to z krzywą skoku.
Po drugie że nie wyszcy klikają Autolevel podczas konfiguracji

Ale cholery jedne mogły by dać przynajmniej możliwość ręcznego skalibrowania autolevel i wyłączenia tego podczas logowania. Mnie to strasznie wkurza a po drugie całkowicie eliminuje możliwość latania w autolevelu bo za każdym razem model będzie uciekał w inną stronę.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 31 paź 2016, o 08:44

A to inna sprawa, fakt racja, ze mogli.
No ale coz, jak zwykle postep moze isc tylko w jedna strone.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 31 paź 2016, o 08:53

MacGyverek pisze:Tak sorki mój błąd. Do przodu będzie uciekał.

dzisiaj sprawdziłem i potwierdzam. Choc mam wrażenie genealnie, że od czasu tego rescue jakoś krzywo to wszystko wyglada. Wcześniej autolevel dość precyzyjnie poziomował model. Teraz mi go wyrzuca, ale nie tylkko do przodu, zawsze jakoś krzywo...
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 31 paź 2016, o 11:47

Tak dzisiaj tez potestowałem na G380
i ze względu na wypoziomowanie z wirnikiem pochylonym do przodu - po prostu lekko odlatuje
no i oczywiście tak jak Mirek pisze nie ma możliwości wypoziomowania go tak żeby wisiał w miejscu bo lata na boki

Co ciekawe jak się go zaloguje z przechyleniem w granicy tego żeby nie zgłosił za mono 10ma skokami tarczy - to potem nie wiele to zmienia...
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 31 paź 2016, o 11:49

Może trzeba by taka zbiorową petycję napisac do MSH - że to spierdolili i chcemy z powrotem tak jak było poprzednio

w zeszłym roku się podpisałem z 5cioma innymi osobami z HF pod taką petycją do SABa żeby zrobili normalne czerwone torby do większych modeli - bo tez zielone są tak wiejskie że wstyd nosić goblina w czymś takim i zobaczcie do 500-570 i 630-770 są nowe czerwioniutkie torby
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 31 paź 2016, o 16:39

Mój też bez względu na kierunek i kąt pochylenia przy logowaniu, zawsze dryfuje lekko do przodu i w lewo. Próbowałem skrzywienia tarczy w pozycji neutrum, aby to niwelować. Bezskutecznie.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 31 paź 2016, o 17:41

Dla mnie zjebali ze torby robia pod 2-3 rozmiary , zamiast dla kazdego modelu oddzielna.
W takim przypadku robia pod najwiekszy podany, pozostale lataja w za duzej torbie ...
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 31 paź 2016, o 20:40

A dla mnie nie bo latam tymi największymi za to zjebali z podwoziem kijanki

Sent from mTalk
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 31 paź 2016, o 21:07

No wstrzeliles sie z torbami.
A podwozie to zaden problem - wypuscili do kazdego goblina zwykle weglowe.
Powymienialem juz.
Awatar użytkownika
Radziaf
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 7 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Radziaf » 31 paź 2016, o 22:42

Koledzy, przeglądając to forum często napotykałem się z problemami konfiguracyjnymi Braina, w większości banalnymi, wynikającymi z bariery językowej lub niewiedzy (niestety przyznać muszę, że i lenie się trafiały...).
Tak więc, chcąc bliżej poznać ten system bez zawracania innym dupy i oszczędzić "dziwnych pytań" od innych początkujących... poświęciłem kilka wieczorów i przetłumaczyłem to oprogramowanie wedle posiadanej wiedzy i znajomości języka.

Mam nadzieję, że nie zostanę zlinczowany za jakieś babole w tłumaczeniu, lecz Ci bardziej doświadczeni z tymi systemami wspomogą swoją wiedzą ten projekcik ;)
Ostatnio zmieniony 10 lis 2016, o 21:00 przez Radziaf, łącznie zmieniany 1 raz.
V977
Tarot 450 PRO V2 DFC 3S
Tarot 480 PRO V2 FBL 6S
OXY 4 MAX
SAB Goblin 700 Competition
Graupner MX-16
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 1 lis 2016, o 08:48

Radziaf pisze:Koledzy, przeglądając to forum często napotykałem się z problemami konfiguracyjnymi Braina, w większości banalnymi, wynikającymi z bariery językowej lub niewiedzy (niestety przyznać muszę, że i lenie się trafiały...).
Tak więc, chcąc bliżej poznać ten system bez zawracania innym dupy i oszczędzić "dziwnych pytań" od innych początkujących... poświęciłem kilka wieczorów i przetłumaczyłem to oprogramowanie wedle posiadanej wiedzy i znajomości języka.

Mam nadzieję, że nie zostanę zlinczowany za jakieś babole w tłumaczeniu, lecz Ci bardziej doświadczeni z tymi systemami wspomogą swoją wiedzą ten projekcik ;)

Resource.pl.zip

sprawdzimy sprawdzimy :rotfl:
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 1 lis 2016, o 09:02

Ja mam kilka zastrzeżeń już po drugiej zakładce - ale jeśli chcesz, to w tą niedzielę u mnie w biurze - robimy sobie prywatną modelarnie będziemy montować dwa Gobliny 380 / ustawiac tarczę i serwa w G570 itd wszystko na brain-ach z dwoma kompletnie poczatkującymi osobami.
wiec możemy zrobić mały eksperyment do twojego projektu - w sensie że popracujemy nad tymi tłumaczeniami które są/będą nie zrozumiałe dla poczatkujących ...
bo niektóre słówka lub zbitki z angielskiego wymagają dokładniejszego tłumaczenia w polskim
np. impuls centrum = impuls dla neutrum lub impuls dla położenia środkowego
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Radziaf
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 7 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Radziaf » 1 lis 2016, o 10:28

Jestem świadomy tych niedoróbek, pewne określenia i dla mnie kupy się nie trzymają, więc każda rzeczowa pomoc w tłumaczeniu jest mile widziana.

Edit: uwagi do tłumaczenia podeślij w takiej formie, abym mógł się połapać i wprowadzić korekty we właściwych miejscach. Listy zmian wprowadzanych w oprogramowaniu jeszcze nie doszlifowałem, ale to jest detal
V977
Tarot 450 PRO V2 DFC 3S
Tarot 480 PRO V2 FBL 6S
OXY 4 MAX
SAB Goblin 700 Competition
Graupner MX-16
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 1 lis 2016, o 10:44

Radziaf pisze:Jestem świadomy tych niedoróbek, pewne określenia i dla mnie kupy się nie trzymają, więc każda rzeczowa pomoc w tłumaczeniu jest mile widziana.

Edit: uwagi do tłumaczenia podeślij w takiej formie, abym mógł się połapać i wprowadzić korekty we właściwych miejscach. Listy zmian wprowadzanych w oprogramowaniu jeszcze nie doszlifowałem, ale to jest detal

Powoli - przejrzałem i troche tego jest
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 1 lis 2016, o 10:46

miruuu pisze:Czy w Brainie ustawia się failsafe czy tylko w odbiorniku? Pytam bo ustawiam w odbiorniku, ale mam wrażenie, że nie działa.
Taki przykład: w failsafe mam ustawione, że kąty powinny być zerowe a po wyłączeniu nadajnika z kątami nic się nie dzieje.

Być może coś pomieszałem w ustawianiach graupnera... Sam już nie wiem..

Failsafe jest tylko w odbiorniku, a Brain jedyne co potrafi, to ustawić gaz na zero w konfiguracji bez pełnego odbiornika, tzn podłączony tylko do satelitki Spektrum. Strasznie mnie to denerwuje :/
Pozdrawiam,
Jacek

Wróć do „Systemy FBL”