Zasilacze odpowiednie do pracy szeregowej

Źródła energii dla naszych ładowarek...
Awatar użytkownika
Hajcu
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: Hajcu » 12 cze 2025, o 00:01

Jeśli ktoś tu jeszcze zagląda, potrzebuję opinii kogoś lepiej znającego się na elektryce ode mnie.

Planuję zbudować układ zasilania do ładowarek dużej mocy. Potrzebna moc układu to min. 2200W i 36V. Kupiłem do tego celu zasilacze serwerowe Artesyn 7001138 - z racji tego, że były tanie, dość mocne i znalazłem do nich schemat uruchamiania. Z racji potrzebnego napięcia, planuję połączyć je szeregowo (jeden zasilacz ma 12V).

Tutaj mam wątpliwości - po otwarciu zasilaczy przewód uziemiający AC jest połączony z obudową, tak samo jak masa DC. Czy taki układ można łączyć szeregowo? Tyle co wyczytałem - do szeregowego połączenia jest wymagana izolacja galwaniczna między AC i DC. Co się może stać, jeśli fizycznie sam zaizoluję połączenie masy DC z obudową?

Czy może dać sobie spokój i kupić zasilacze z fabryczną izolacją masy?
Awatar użytkownika
oki188
Elita forum...
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 53 razy

Postautor: oki188 » 12 cze 2025, o 07:33

Ja w swoich ucinam przewód uziemiający AC w środku a co do masy obudowy to stosuje pomiędzy zasilaczami płytę laminatu bez miedzi do odizolowania nie bawie się w odizolowywanie płyt od obudowy. Całosć idzie w rekaw termokurczliwy i tak smigają juz ktoryś rok z kolei.
T-Rex 700X BEASTX Ultra-Pro //T-Rex 550X BEASTX Ultra-Pro //T-Rex 500X BEASTX Plus-Pro // Spektrum DX9 Black
Awatar użytkownika
Hajcu
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: Hajcu » 12 cze 2025, o 09:32

Czyli wychodzi na to, że w układzie szeregowym musi być izolacja.
Udało mi się jeszcze znaleźć informację, że w układzie szeregowym jeden zasilacz, ten który łączy się z przewodem masowym ładowarki (czarnym) powinien pozostać uziemiony do obudowy i masy AC - w ten sposób ładowarka i wszystkie obudowy będą uziemione - względy bezpieczeństwa. Pozostałe zasilacze muszą być "floating", czyli odizolowane galwanicznie na DC.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1801 razy
Podziękowano: 1031 razy

Postautor: aikus » 13 sie 2025, o 17:40

Jeden dobrze by było uziemić i ja bym to zrobil dla tego ktory jest najbardziej od strony minusa DC - nie zeby był jakis konkretny techniczny powod, pp prostu kosmetycznie tak mi sie bardziej podoba :)

Wzgledy bezpieczenstwa - tak: Jesli w ktorymkolwiek zdarzy sie przebicie z AC, to prąd poleci albo od razu na obudowe (w przypadku tego uziemionego ) albo przez obwody DC pozostałych zasilaczy na ten ktory jest uziemiony i wyładuje bezpiecznik.
Prawdopodobnie uwali też elektronike...
... ale lepsze to niż uwalić człowieka ;)
Jesli nie odetniesz uziemienia na zasilaczach wszystkich oprocz jednego to zwyczajnie zrobisz zwarcie ... ale raczej sie nic nie stanie, po prostu nie wystartują ....

Wróć do „Zasilacze”