Ahoj.

Zanim namalujesz swoje pierwsze dzieło, "dzień dobry" wszystkim powiedz.
Regulamin forum
Serdecznie witamy nowo przybyłych na naszym forum i zapraszamy do ujawnienia się :banana:

Uratuj Zborka - Podaj w temacie wątku swoją lokalizację!
Wstaw awatar i lokalizację - Nie wiesz jak? Skorzystaj z linku z instrukcją lub zapytaj nas :mrgreen:
:piwo:
Awatar użytkownika
Joga136
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 4 razy

Postautor: Joga136 » 28 kwie 2014, o 20:58

Witam,

Z tej strony Piotrek, moje doświadczenie z RC? Hmm... poza 20-25 godzinną lekturą to żadne. ;) ;)
No chyba że wliczymy w to łącznie z 10 min lotu "takim małym czymś", z super sklepu modelarskiego "Biedronka", co prawda moi niektórzy znajomi, dumni posiadacze "tego czegoś", twierdzą, że jest to bardzo nowoczesny i zaawansowany model "śmigłowca zdalnie sterowanego" :kopara: . No i tak de fakto, to ich podejście i moja bezradność w próbie przetłumaczenia im, że to zwykłe zabawkowe g...o zmotywowała mnie do drążenia tematu modeli Helikopterów RC.

Po 2 godzinnej lekturze, troszkę nakręcony, chciałem kliknąć magiczny guzik, na pewnym, równie magicznym portalu aukcyjnym. I w taki o to sposób, stał bym się posiadaczem LAMY V3 (głupie, prawda?).

No ale jak to Piotr, doświadczony życiem, po wcześniejszych zakupach, w ilości X "fajnych życzy", dałem sobie na wstrzymanie, dochodząc do wniosków, że trzeba jeszcze się dokształcić, może jest jeszcze coś innego fajniejszego w podobnej cenie (początkowy budżet max 330PLN).

Tak, więc zacząłem czytać dalej, czytałem, czytałem, aż zdałem sobie sprawę, że mamy już 4 nad ranem, a o 8 zaczynają się zajęcia :masakra: . Grzecznie łóżko i do spania.
Pierwsze, naprawdę ciekawe wykłady z makroekonomii, poświęciłem na analizę zdobytej wcześniej wiedzy.

Jakie wnioski? A no takie, że zwiększamy budżet i kupujemy aparaturę Flysky FS-TH9X , symulator phoenix, oramy taki zestawik i w między czasie składamy clona T-Rex'a 450. Pewnie, w tym momencie, niektórzy z Was się śmieją, myśląc "ciekawe jak szybko, on to rozwali".
Może i tak będzie, może nie, ale myślę, że jestem świadomy wyboru (a może i nie :lol: :P).

Wstępna wizja składania (budowy? można tak to nazwać?) 450 już jest, tematy związane z doborem silnika, pakietu, regulatora przerobione, KIT wstępnie wybrany. Jeszcze gyro, serwa (podeślecie jakiś ciekawy link, który opisuje czynniki wpływające na dobór serwa?) i będę zaczynał zamawiać :juppi: . Następnie w między czasie zajmę się, tematem ładowarek.

Oczywiście, w momencie, w którym to uświadomił sobie, ile może upłynąć czasu, do tej niesamowitej chwili oderwania się od ziemi (i zapewne rozbić :D ), minie troszkę czasu. Wpadłem na pomysł zakupu V911.

I w tym miejscu, zadam jeszcze kilka szybkich pytań i zakończę te swoje wypociny (mam nadzieję, że nie wszystkich odrzuci długość mojego przywitania i ktoś to w ogóle doczyta ;) )
Pytania:
1). Najistotniejsze. Czy waszym zdaniem porywam się z "motykom na słońce", i tak naprawdę nie wiem co czynię?
2). Jeśli moja wizja rozpoczęcia przygody z heli RC, jest tragiczna, to w jakim kierunku podążać?
3). Jeśli sądzicie, że podszedłem do tematu w sposób jak najbardziej sensowny i wizja jest zasadna to:
-gdzie najlepiej kupić apkę? [oczywiście chodzi o Azję, HK (ile tam kosztuje wysyłka)? aliexpress? ebay? a może
jeszcze coś innego?]
-jak duże są różnice między 450-tkami składanymi na elementach "średniej" oraz "wysokiej" półki? (wiem, wiem pojęcia
względne, ale myślę, że niektórzy, zaawansowani znawcy tematu, będą wiedzieć co mam na myśli)
4). V911 muszę kupować z apką, czy może uda się to sparować z FS i kupić sam model?

Odpowiadają z góry na Waszą uwagę, która ma prawo powstać w tym miejscu. Tak wiem, że na niektóre pytania znajdę odpowiedzi na forum, ale szczegółowe zaznajomienie się z tematami, to kolejne parę ładnych godzin. A ja najzwyczajniej chciał bym już teraz wiedzieć na czym stoję.

Tak więc na koniec, jeszcze raz witam Was bardzo serdecznie. Czekam na jakieś odpowiedzi. A tymczasem uciekam dalej do lekturki ;)

pzdr.
Joga136
„Bądźcie szaleni, ale zachowujcie się jak normalni ludzie. Podejmijcie ryzyko bycia odmiennymi, ale nauczcie się to robić, nie zwracając na siebie uwagi.” - Paulo Coelho
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 28 kwie 2014, o 21:16

No to dopiero jest powitanie... Wróć! To jest POWITANIE :kopara:

A tak na serio - LAMA V3 to jeden z najlepiej poznanych i opisanych koaxjali. Mnogość źródeł i taniość części jest tu nie do przecenienia. Jednakże to tylko jeden mały krok na trudnej drodze do pełnoprawnego jednowirnikowca np klasy 450.

Czy jestem/śmy w stanie w jednym poście opisać kilkanaście lat róźnych prób, doświadczeń i wiedzy tysięcy modelarzy? niestety nie. Nawet zsumowanie wszystkich wątków w tym miejscu i tak kosztowałoby Cię długie godziny czytania... tego nie da się uniknąć. Za to zamiast czytać wszystko o wszystkim NA PRAWDĘ prościej a przede wszystkim efektrywniej jest zadawać pytania i małymi kroczkami dojść do WIEDZY. :)

Więc pytaj a my będziemy próbować na wszystkie Twoje pytania odpowiadać...

PS: Pamiętaj że czasem możemy odpowiadać nie od razu a czasem możesz nawet nie uzyskać zadowalającej Cię odpowiedzi - nie irytuj się - cierpliwość to podstawowy warunek sukcesów w TYM hobby.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Joga136

Postautor: Joga136 » 28 kwie 2014, o 21:45

Ramotny pisze:A tak na serio - LAMA V3 to jeden z najlepiej poznanych i opisanych koaxjali. Mnogość źródeł i taniość części jest tu nie do przecenienia. Jednakże to tylko jeden mały krok na trudnej drodze do pełnoprawnego jednowirnikowca np klasy 450.

Wykluczyłem tego heli całkowicie, z tego co czytałem, nawyki które można na nim zdobyć, znacznie utrudniły by przesiadkę na kodel 4CH, nie wspominając już o 6CH. I właśnie dlatego skłaniam się ku zakupie apki i symulatora, do nauki oraz 911 do zabawy i ewentualnie do jakiś ćwiczeń.

Ramotny pisze:PS: Pamiętaj że czasem możemy odpowiadać nie od razu a czasem możesz nawet nie uzyskać zadowalającej Cię odpowiedzi - nie irytuj się - cierpliwość to podstawowy warunek sukcesów w TYM hobby.

Cierpliwość... oj, jak często mi jej brakuje :/ Nie no tak serio, to w brew pozorom jestem człowiekiem bardzo cierpliwym, momentami troszkę za bardzo narwanym ;) Lubię po prostu podczas realizacji jakiegoś celu, stosunkowo szybko widzieć pierwsze efekty moich działań, które przybliżają mnie do jego realizacji. ;)
„Bądźcie szaleni, ale zachowujcie się jak normalni ludzie. Podejmijcie ryzyko bycia odmiennymi, ale nauczcie się to robić, nie zwracając na siebie uwagi.” - Paulo Coelho
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: szkubi » 28 kwie 2014, o 22:45

Też zacząłem od 450'ki i symulatora. Jak podejdziesz do tego na spokojnie i pomęczysz symka odpowiednio długo to wszystko powinno pójść dobrze. Ja mojego pierwszego kreta zaliczyłem dopiero kiedy przeszedłem na 500'ke i to nie z moich marnych umiejętności pilota a z powodu uszkodzonego silnika.

Podsumowując, nie porwales sie z motyką na słońce a po prostu podjąłeś wyzwanie. Teraz tylko podejść do tematu z głową i nie palić etapów ;)

Wysłane z mojego XT910
KDS 450s + KDS K-7XII ---> SPRZEDANY
Tarot 500 ESP złożony i oblatany ;D
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 29 kwie 2014, o 06:58

Siema.

Co do Lamy, zawsze cos zostaje , przynajmniej sterowanie , zwłaszcza kabiną do Ciebie - zobaczysz.
Yo i powodzenia.
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 29 kwie 2014, o 18:58

Joga136 pisze:I w tym miejscu, zadam jeszcze kilka szybkich pytań i zakończę te swoje wypociny (mam nadzieję, że nie wszystkich odrzuci długość mojego przywitania i ktoś to w ogóle doczyta ;) )
Pytania:
1). Najistotniejsze. Czy waszym zdaniem porywam się z "motykom na słońce", i tak naprawdę nie wiem co czynię?

Jeszcze nie wiesz w co się pakujesz ;)

2). Jeśli moja wizja rozpoczęcia przygody z heli RC, jest tragiczna, to w jakim kierunku podążać?

Każdy ma swoją drogę. Ja polecam 450+symulator i ćwiczyć do bólu. Niestety trzeba przewidzieć też budżet na heli, bo zakup modelu to dopiero początek wydatków. Inni polecą mikroheli bo tani i dobry a dobry bo tani. Co kto lubi.

3). Jeśli sądzicie, że podszedłem do tematu w sposób jak najbardziej sensowny i wizja jest zasadna to:
-gdzie najlepiej kupić apkę? [oczywiście chodzi o Azję, HK (ile tam kosztuje wysyłka)? aliexpress? ebay? a może
jeszcze coś innego?

Zależy jaka apka i do czego. Jeśli w Azji (brak gwarancji), to w hobbyking.com, rc711.com, myrcmart.com itp. Wszędzie gdzie przyjmują płatności Paypalem.

-jak duże są różnice między 450-tkami składanymi na elementach "średniej" oraz "wysokiej" półki? (wiem, wiem pojęcia względne, ale myślę, że niektórzy, zaawansowani znawcy tematu, będą wiedzieć co mam na myśli)

Trudne pytanie. Na początku nie są to duże różnice o ile nie przyoszczędzisz za bardzo - średnia półka. Ważne by sprzęt raczej nie był sam z siebie awaryjny, bo ciężko będzie z początku ocenić czy to pilot czy sprzęt zawinił. Z drugiej strony nie potrzebujesz najlepszych części, bo i tak umiejętności nie pozwolą ich wykorzystać. Klon T-rexa średniej klasy (ALZRC, Tarot) będzie ok, z tańszych KDS. Tak samo nie ma sensu pakować najmocniejszego silnika, bo i tak na początku model będzie się wydawał zbyt szybki, a i baterie nie będą miały łatwo. Konkretny setup zależy od kasy i celu: FB czy FBL, 3S czy 6S, w Polsce czy u Chińczyka?

No i pytanie skąd jesteś? Zawsze lepiej coś na lotnisku popytać i podpatrzeć, niż pisać...
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 30 kwie 2014, o 11:45

Hejka! Na pytanie chyba już dostałeś odpowiedź, więc tylko dodam, że fajnie zaczynasz. Podejście jak najbardziej mi się podoba:
- symek: do nauki
- 450tka: do utwierdzania się w przekonaniu, że wciąż za mało symka ;)
- mini guwienko: żeby łapy miały na czym hamować dzikie zapędy.

Tak dalej! :)
Awatar użytkownika
Joga136

Postautor: Joga136 » 1 maja 2014, o 12:18

Witam!

Dzięki wielkie wszystkim za odpowiedź.

Chcę dziś zamówić :
-apkę flysky fs-th9x
-symulator 20 in 1
-v911

Prośba, może ktoś potwierdzić że v911 zbinduje mi się z fs-th9x?
Czy może kupić v911 z dedykowana apką?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 1 maja 2014, o 12:29

Joga136 pisze:Prośba, może ktoś potwierdzić że v911 zbinduje mi się z fs-th9x?
Czy może kupić v911 z dedykowana apką?

Ja bym brał z dedykowaną. Jest mała i poręczna. Całość można wrzucić do torby podróżnej i zabierać ze sobą.
Klasyczny nadajnik jest większy, ma pstryczki, antene... Jest bardziej podatny na uszkodzenia w transporcie. A tak będziesz miał coś poręcznego do pracy/szkoły :)
Awatar użytkownika
Joga136

Postautor: Joga136 » 1 maja 2014, o 12:40

To jeszcze pytanie, metal upgrade + apka od v912 ma sens, czy to już może przerost formy nad treścią?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 1 maja 2014, o 15:00

Olej upgrady. Szkoda kasy. Te maluchy się bierze jak jest i katuje. Idąc w upgrady będziesz wywalal kasę a nie odczujesz tego zbytnio.
Jedynie co warto to wziąć lepsze pakiety (nieco większe z wysokim C) w większej ilości i tyle. Ewentualnie trochę części zapasowych bo bedziesz rozbijal a szkoda potem czekać...
Awatar użytkownika
Joga136

Postautor: Joga136 » 2 maja 2014, o 13:46

Pytanko.
Jak zamawiacie z BG zaznaczacie opcje Drop Shipping Order?
Czy normalnie przychodzą do Was paczki z brandem BG? Ma to w ogolę jakieś znaczenie?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 2 maja 2014, o 14:08

BG zawsze pakuje bez pudelek i nie podpisuje paczki. Z reguły piszę coś ogólnego "toys part" itp i zaniża wartość przesyłki.
Co do wyboru przesyłki ostatnio dodali druga opcję (też darmową). Jedną towar idzie szybko (2-3 tygodnie) drugą wlecze się 1,5 m-ca. Ale nie pamiętam która jest która...
Awatar użytkownika
Joga136

Postautor: Joga136 » 2 maja 2014, o 14:39

Ja tam mam tylko jedną opcje darmowej wysyłki do wyboru, 2 pozostałe są płatne. Płacicie paypalem czy kredytówką?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 2 maja 2014, o 14:46

To bierz darmową. Placimy paypalem.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 2 maja 2014, o 22:03

TYLKO Paypalem! reszta jest totalnie bez gwarancji.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 3 maja 2014, o 11:14

Dodatkowo, jakbym nie lubił naszych żółtych dostawców, jakoś nie miałbym odwagi pokazywać im swoją kredytówkę...
Awatar użytkownika
Joga136

Postautor: Joga136 » 3 maja 2014, o 14:08

Zamówienie zostało rozbite na 2 przesyłki. Testowo, droższa paypalem, tańsza debetówką przeznaczoną tylko do platności internetowych. Zobaczymy.

btw. Zapomnialem wcześniej napisać, jestem ze Skoczowa okolice Bielska, Cieszyna. Jak ktoś jest z okolicy i planuje jakies loty na hali to proszę dać znać. Chętnie podjadę podpatrze i moźe coś wyniose. Z tego co kojarze 6-8 czerwca znajomy organizuje dość duźy zlot pilotów RC na wzgórzu Kaplicówka.

Wróć do „Witajcie, to ja!”