Witam

Zanim namalujesz swoje pierwsze dzieło, "dzień dobry" wszystkim powiedz.
Regulamin forum
Serdecznie witamy nowo przybyłych na naszym forum i zapraszamy do ujawnienia się :banana:

Uratuj Zborka - Podaj w temacie wątku swoją lokalizację!
Wstaw awatar i lokalizację - Nie wiesz jak? Skorzystaj z linku z instrukcją lub zapytaj nas :mrgreen:
:piwo:
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 93 razy

Postautor: Kruku » 5 paź 2014, o 21:01

Cześć,

Jako, że sporo ludzi się tu przeniosło z epheli, to też postanowiłem założyć konto.

Na początek się przywitam :)

Helikami zainteresowałem się w listopadzie ubiegłego roku. Trochę przez zbieg okoliczności.
Pierwszy model to była klasyczna, kultowa już niemal Lama. Wystarczyła na 2 tygodnie... Potem były 450-tki: KDS (jakiś zwykły, nie pamiętam jaki dokładnie), KDS QS i docelowo osiadłem na 2 helikach, którymi latam na zmianę: TRex 450 PRO DFC i Protos Mini. Używam od niedawna Brainów i DX9.

Dzisiaj testowałem metodę filmowania gopro z mocowania na głowie :) Niestety nie zapisało mi wszystkich filmów.

Krótki filmik z dzisiaj z Pałacowej. Obecny model potem niestety zaliczył kreta ale już odbudowany:

Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 paź 2014, o 21:05

Cześć,

rzeczywiście przydałby się większy zoom
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...

Postautor: Kruku » 5 paź 2014, o 21:12

Fakt. Niestety gopro ma dość szeroki kąt i przez to dodatkowo wszystko "oddala". Większy zoom albo trzeba bliżej latać ;)
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 paź 2014, o 21:15

dawaj większy zoom bo kadrowanie i tak czaszką ogarniesz :D
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...

Postautor: Kruku » 5 paź 2014, o 21:26

To musiałbym na głowie DSLRa przymocować :) GoPro niestety nie da się większego zooma zrobić. W sumie lepiej powinno wyjść z kamerki w telefonie. Następnym razem spróbuję.
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 162 razy
Podziękowano: 239 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 5 paź 2014, o 21:30

Witaj!
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 5 paź 2014, o 21:48

pawczu pisze:To musiałbym na głowie DSLRa przymocować :) GoPro niestety nie da się większego zooma zrobić. W sumie lepiej powinno wyjść z kamerki w telefonie. Następnym razem spróbuję.

Ja sobie zrobiłem kask z kamerą. Na tej focie jeszcze nie miał celownika (może jutro zrobię foto celownika)...
Obrazek
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: Artu » 6 paź 2014, o 07:12

Witam wśród pozytywnie zakręconych śmigłami wszelakimi :D
Co do filmowania GoPro, to średnio się nadaje ta kamerka, ale jest pewna "metoda"... Statyw w miejscu latania, które jest, a przynajmniej powinno być oddalone od pilota, i latanie w polu widzenia kamerki... Trochę treningu, i można dojść do perfekcji :grin2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1789 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 6 paź 2014, o 08:33

Witamy na forum!

Dla dla rozpoznawalności twarzowej... Widzieliśmy się wczoraj na pajacowej :)
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 6 paź 2014, o 08:47

Siemka.

Jak patrzę na te Wasze filmiki, to dopiro widzę, jaki jestem cienki w te klocki :?

Siemka tak w ogóle!
Ps. Co do kamerki, to mam też podobna sportową, jkąś chińską Readleaf II32 i zamontowałem ją do mocowania lampki czołowej. Podobnie zoomu brak, a obiektyw oddala i tak małego helika, ale przynajmniej jestem samowystarczalny i mogę w ogóle cos nagrywać ;-)
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...

Postautor: Kruku » 6 paź 2014, o 16:55

@Ramotny - niezły ten patent. Celownik masz laserowy czy jak to działa?

Myślę, że faktycznie najlepiej będzie jakby udało się zrealizować 2 rzeczy:

- zamontuje się DSLRa z obiektywem choćby 75mm na statywie tak, żeby uzyskać jeszcze jakąś fajną pracę głębią ostrości (heli ostry, tło rozmyte) i potem latać wielokrotnie w polu widzenia obiektywu po czym wybrać ciekawsze ujęcia i zmontować

oraz

- poduczyć się z lataniem tak, żeby latać precyzyjnie i w małym "boxie". Na przykład tak:

No i montaż do muzyki :)
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1789 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 6 paź 2014, o 18:02

A może gimbala z autonamierzaniem modelu? :D
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 6 paź 2014, o 20:58

miruuu pisze:A może gimbala z autonamierzaniem modelu? :D

jak w przypadku fpv... pytanie czy skórka warta wyprawki...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...

Postautor: Kruku » 7 paź 2014, o 19:26

Coś takiego byłoby najlepsze. A tak z ciekawości - czy istnieją systemy, które można na obiekt zamontować (jakieś małe, żeby na 450-tkę weszły nie dodając jej zbyt dużo wagi i nie gps - bo heli za szybko się przemeszcza i w zbyt "chaotycznych" kierunkach, żeby to z gpsa odczytać z rozsądną częstotliwością) tak, żeby odczytać pozycję względem stałego punktu (gimbala)?

Gdyby znać pozycję to można by wyliczyć dużo ciekawych rzeczy. Nie tylko gdzie kierować gimbal (akurat wyobrażam sobie, że nie podążałby od razu za obiektem tylko o ile obiekt mieści się w kadrze - gimbal stoi - tak, żeby było widać ruch modelu na tle. Dopiero jak obiekt jest blisko krawędzi pola widzenia obiektywu, gimbal przesuwałby się w tamtą stronę.

Druga ciekawa rzecz to ogniskowa i przysłona. Na podstawie odległości od obiektu można wyliczyć przysłonę oraz ogniskową i tak ją dobierać w sterowniku, żeby przy małej głębi ostrości, obiekt był ostry a tło rozmazane. Ahhh - to byłoby faktycznie niezłe. To ile kanałów? Do gimbala wystarczyłyby 2 (zakładam, że w osi y nie ma sensu go obracać), do ogniskowej 1 i do przysłony następny. W sumie 4. Ale za to trzeba by mieć jakiś mechaniczny system do sterowania ogniskową i przysłoną. Nie wiem czy DSLRy mają dzisiaj możliwość sterowania tym elektronicznie.

W sumie taki system przydałby się do filmowania nie tylko heli ale w ogóle różnych ruchomych obiektów. Czy takie systemy są czy to raczej robota we własnym zakresie? Fajny byłby np. dron podążający za np. narciarzem i filmujący go podczas zjazdu itp.

Ciekawy temat.
Pozdrawiam,
Paweł

Wróć do „Witajcie, to ja!”