Ładowanie - pakietów LiPo

Wtyczki, kable, ładowanie pakietów, teorie prądowe i inne elektro-zagwostki.
Awatar użytkownika
Artz
Domownik forum...
Posty: 429
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Artz » 24 wrz 2020, o 17:00

Ładowarkę już mam, ale chyba bez takiego paraboardu na EC5 się nie obejdzie. Problem w tym że w Polsce go nie widzę...
Specter700; XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
Awatar użytkownika
LechuW
Stały bywalec...
Posty: 229
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 24 wrz 2020, o 19:15

Ja kupowałem takie płytki tylko na Ali bo nie było ich na miejscu. Ostatnio mi przychodzą przesyłki w niecałe 3 tyg.
Pozdrawiam,
Leszek
mCPX BL2 x360 XLPower 550
iFlight XL6 Eachine QX65
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 1348
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 77 razy
Podziękowano: 81 razy

Postautor: mikegsx400 » 24 wrz 2020, o 20:36

Ograniczenia i limity nie interesują mnie!
Awatar użytkownika
Artz
Domownik forum...
Posty: 429
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Artz » 24 wrz 2020, o 20:51

Tak to to :)

Ale przełamałem się i zrobiłem swój pierwszy zakup na Ali. To teraz tylko trochę cierpliwości.
Specter700; XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4876
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 392 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 25 wrz 2020, o 09:05

Artz pisze:Jak najszybciej, wygodnej, ładować jednocześniej 6 pakietów 6S 5Ah przy użyciu dwukoanałowej ładowarki ?
Pakiety na złaczach EC5.

Co trzeba kupić lub zrobić?


Ja ładuję taki zestaw trzema Q6+. Do tego zasilacz 30V.

Rozdzielacze mam polutowane na kablach z gniazdkami - płytki są niewygodne szczególnie przy dużych i ciężkich pakietach.
Awatar użytkownika
Artz
Domownik forum...
Posty: 429
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Artz » 25 wrz 2020, o 13:23

Jaka jest bezpieczna różnica napięć która pzwala na połączenie pakietów ? I jak to robicie? Nie każdy lot jest identyczny więc w pakiecie może pozostać inna ilość prądu.


Podoba mi się ta ładowarka, pozwoli ładować prądem 1C 4 pakiety 5AH 6S.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Specter700; XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4876
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 392 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 25 wrz 2020, o 14:40

No właśnie ze względu na takie rozterki łączę równolegle tylko 2 pakiety które jednocześnie latały. Nie muszę się martwić różnicami.

Jak ładuję pakiety do maluchów to sprawdzam czy nie ma więcej jak 0.05V różnicy na ogniwie. W przypadku małych w razie czego prądy nie popłyną jakieś ogromne.
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 1348
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 77 razy
Podziękowano: 81 razy

Postautor: mikegsx400 » 25 wrz 2020, o 15:56

Ja mam trochę większą tolerancję i staram się nie łączyć pakietów gdzie rozjazd jest większy niż 0.2
Ograniczenia i limity nie interesują mnie!
Awatar użytkownika
dawo
Sknerus
Posty: 1771
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: dawo » 25 wrz 2020, o 21:17

Podobnie jak Mike, całe rozbieżności wyrównuje się na etapie blalansowania pakietów. Jak zaczynanają się robić różnice na celach to kolejny cykl robie juz pojedynczo dla każdego pakietu.
Heli: 450, V922, 2x250, Protos 380, Protos 500, XL POWER 550
Samoloty: Combat, FunCub, EFX racer, Extreme Flight Extra 300 oraz MX-S, Sebart Katana 50E, Skrzydło, 2xF16, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt Mavimodels, ASW28 Volantex.
Drony: quad 250 i QX 90,
Samochodziki: Traxxas Rustler i Rustler 4x4, Summit
DX7S :)
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1699
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 192 razy
Podziękowano: 64 razy

Postautor: Carson » 25 wrz 2020, o 21:42

0.1-0.2V roznicy miedzy celami. A ile masz tych pakietow do ladowania bo widze, ze ladowarka dwukanalowa. Ladujesz wiecej pakietow na raz rownolegle? Jesli tak to warto przed ladowaniem spiac zlączami prądowymi wszystkie pakiety, ktore beda ladowane rownolegle. Po paru minutach mozna je zlaczyc kablami balansujacymi i po kolejnych kilku minutach uruchomic ladowanie. Dzieki temu wszystkie cele miedzy pakietami sie miedzy soba wyrównaja.
Ale zeby to zrobic to trzeba sie wczesniej upewnic, ze miedzy celami w pakietach nie ma wiekszego rozjazdu niz 0,1-0,2v. Na YT jest filmik Bardwella, ktory mierzyl jakie prady potrafia poplynac po kablach pradowych miedzy pakietami przy duzych roznicach napiecia na celach.
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case

Wróć do „Prądownia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość