Ładowanie - pakietów LiPo

Wtyczki, kable, ładowanie pakietów, teorie prądowe i inne elektro-zagwostki.
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1965
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 249 razy
Podziękowano: 88 razy

Postautor: Carson » 30 kwie 2022, o 21:18

Jak konczysz z napieciem 3,70-3,80V to moim zdaniem strata czasu te zabawy w ladowanie do storage ;) Chyba, ze planujesz nie latac pol roku
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 6131
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 501 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 1 maja 2022, o 00:39

Adam12 pisze:
Carson pisze:
Adam12 pisze:Ile wchodzi Wam prądu od stanu "po locie" (czyli tam 3,80 V/cela) do storage w pakietach 1450 mAh ? Mnie tak od 50 do 180mAh. I zastanawiam się czy pakietom krzywdy nie robię. Po locie mają te 3,78 - 3,80 V/celę.

A po co w ogole cos takiego robisz? hmm

Żeby miały jak najlepszą kondycję. Może przesada :dk:

Maćku - dlaczego tylko do 700 ?



7seta elektryczna lata w bardzo nieregularnych odstępach czasu. Nigdy nie wiem ile pakiety będą leżec więc dla spokoju podpinam ładowarkę jak mi się przypomni.

Pakietów do 380 nigdy już nie ładuje do storage. Latam na liczniki mAh i zawsze zostawiam tyle prądu w bateriach że po ostygnięciu wychodzi 3.78-3.8 na ogniwo. Ten model lata na tyle często że nawet gdyby jakimś cudem napięcie było niższe to i tak długo taki pakiet nie polezy.

Poza tym - leżenie na 3.7V nie szkodzi ogniwu bardziej niż na 3.8V.
Z tym 3.8V chodzi o to że jest większy zapas na ewentualne samorozładowanie - jak zostawisz ogniwo na kilka tygodni/miesięcy z tak małym zapasem energii jaki daje 3.7V to może się okazać że napięcie powoli samo spadło w destruktywne okolice 3V. Krzywa energii/napięcia drastycznie spada poniżej 3.6V, więc lepiej mieć większy zapas na dłuższe leżakowanie.
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 1099
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 51 razy

Postautor: Adam12 » 1 maja 2022, o 08:32

mwx pisze:.. Latam na liczniki mAh i zawsze zostawiam tyle prądu w bateriach że po ostygnięciu wychodzi 3.78-3.8 na ogniwo...

Czyli ile Ci zostaje w takich 1450 mAh ? Patrząc po ładowarce zostaje jakaś 1/3 pojemności czyli 550-650 mAh
Ostatnio zmieniony 1 maja 2022, o 14:10 przez Adam12, łącznie zmieniany 1 raz.
Gaui X3; XL Power 380; Skylark; Spektrum DX8
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 6131
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 501 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 1 maja 2022, o 11:00

Nie latam na 1450

W 380 używam 1800 i 2200. Z 1800 wysysam 1100-1200, a z 2200 1400-1500.

(Alarm mam na 1100 albo 1400 ale zanim wyląduje to jeszcze te 100mAh przepalę)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 14007
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1398 razy
Podziękowano: 848 razy

Postautor: aikus » 2 maja 2022, o 07:41

.... Bo pakiety do 700 są duże i drogie i bardziej warto o nie chuchać i dmuchać...
(tak zgaduję).
Generalnie jak pakiet jest mniej więcej w połowie swojej pojemności to jest dobrze.
Teoretycznie wręcz powiedziałbym, że napięcia bliższe 3,7 są zdrowsze, ALE ... niestety każdy akumulator ma jakieś tam choćby powolne samorozładowanie. Jak mamy zamiar nie latać powiedzmy przez pół roku, to lepiej podbić trochę więcej (powiedzmy do 3,8 - 3,85), niech sobie tam te 5 setek spadnie i dalej będzie OK.

Fabryczne pakiety czasami przychodzą nabite do 3,9.
Jak jest mniej niż 3,7 to raczej wypadałoby ciutek doładować...

Ewidentnie krzywdzisz pakiety, jeśli napięcie W CZASIE lotu spada im poniżej 3,0V/s... ale raczej ciężko tego nie zauważyć.
W każdym innym przypadku - po prostu ich używasz :)

Ja osobiście co do zasady nigdy nie storaguje wylatanych pakietów.
Wyjątki: kret i pakiet ma 3,9V/s lub więcej
Zagapiłem, albo z dowolnego innego powodu pakiet dostał wpierdol i napięcie po wystygnięciu ma mniej niż 3,7.
Wszystko inne traktuję jako storage i zapraszam wyp --- oddalać się w zorganizowanym pośpiechu do magazynu :)
W Szczebrzeszynie ksiądz szczy w trzcinie.
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 1099
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 51 razy

Postautor: Adam12 » 2 maja 2022, o 10:56

aikus pisze:...Generalnie jak pakiet jest mniej więcej w połowie swojej pojemności to jest dobrze...

Też mi się tak wydawało, a wychodzi inaczej. Temu pytam.
Maćkowi i mnie zostaje koło 1/3 pojemności. I jak tak ma być to git.
Gaui X3; XL Power 380; Skylark; Spektrum DX8
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 14007
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1398 razy
Podziękowano: 848 razy

Postautor: aikus » 2 maja 2022, o 11:17

No... bo to jest takie BARDZO mniej więcej w połowie... w sensie 1/3 się mieści:)
Ja bym zaryzykował że jak jest pomiędzy 1/4 a 3/4 to jest OK, ale nie wiem jakim to napięciom odpowiada (bo wiadomo, napięcie nie spada liniowo - najstabilniejsze jest w okolicach 3,85V...
W Szczebrzeszynie ksiądz szczy w trzcinie.

Wróć do „Prądownia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości