Potrzebuję pomocy w wyborze helika.

Zasady działania, ustawienia, modyfikacje...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 14267
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1425 razy
Podziękowano: 863 razy

Postautor: aikus » 8 lip 2022, o 00:00

No czyli dobrze kojarzę... Spoko!
“słuchaj ciałem jedz palcami kochaj szybko pij oczami bądź jak książka z obrazkami w której inni zawsze znajdą coś nowego co uwadze ich uciekło pewien siebie bądź jak drzewo które z czasem liści kolor tylko zmienia drzwi otwarte ciągnij kartę nie z rozkazu lecz z pragnienia to już wszystko chyba tyle miałem ci do powiedzenia”[Perfect]
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Posty: 1184
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: Piotr_T » 9 lip 2022, o 22:00

A może...?
https://rc.susco.pl/p/60/25240/samolot- ... oloty.html
Sam zaczynam się nad nim zastanawiać bo...
- lata na 3S 2200
- 100 % pianka
- idealny rozmiar "bagażnikowy"
- akrobat pełną gębą

Zaczynam, bo pasuje mi jeszcze Tundra V2, ale to trener / bushplane, więc nie łapie się w założenia tego wątku.

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - XL Power 550, Protos Mini 325 3S, OMP Hobby M2 EXP
Skrzydła - Zeta Wing-Wing Z-84 2S, LIDL EDF 2S
4-Śmigła - Xiaomi Fimi A3
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X, Eachine EV-800D
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 1103
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 55 razy

Postautor: Adam12 » 10 lip 2022, o 09:15


Gość sprzedawał, potem oferta znikła https://allegrolokalnie.pl/oferta/model ... v2-1100-mm. Teraz sprzedaje ten sam: https://allegrolokalnie.pl/oferta/model ... 100-mm-2q4 . Ponegocjuj cenę :)
XL Power 380; Skylark; Spektrum DX8
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1809
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 132 razy

Postautor: SeKLeS » 11 lip 2022, o 15:12

Model ostro przypomina moją extrę 260 od Precision Aerobatics.

Nie przeglądałem sieci i zapytam na leniuszka - są do tego w PL części zamienne? Podwozie "z duralu" mnie zainteresowało, ponieważ oryginalne węglowe z extry jest super lekkie i tak samo delikatne...

Edytka: znalazłem części zamienne m.in. na aliexpress.

Dziabnięte z Tapatalka
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 717
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: UK
Podziękował: 200 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Mati » 20 lip 2022, o 09:59

Wybaczcie brak aktywności, ale różne drobne misje poboczne z nadzwyczaj wysokimi priorytetami starają się odwieść mnie od klejenia śrubek i pisania dyrdymałów. Jestem do tego "przywyknięty" i spodziewałem się tego, że przyroda będzie wystawiała moją cierpliwość na próbę. Prawdopodobnie w momencie kiedy obsługa naziemna odda model pilotowi we władanie - niebo zachmurzy się po trzech tygodniach upałów i w końcu roślinki dostaną porządnie pić bo już bardzo potrzebują... Po dwóch tygodniach wspomnianego picia stwierdzę, że trzeba jeszcze jakiś kabelek przełożyć "bocośtam" i rozbebeszę model. Zanim poskładam to akurat ze trzy dni słoneczka się uzbiera. Potem roślinki "pójdą w cwał" i zrobią sobie kolejne półtora tygodnia chlania. Następnie postanowię przywrócić przełożony kabelek "bocośtamjednaknieteges"... :rotfl2: Nauczyłem się z tym żyć. :masakra:
Na tę chwilę mogę tylko powiedzieć, że "TO" się całkiem nieźle złożyło, ale do oblotu daleko. Model już trzyma się w kupie i zaczyna przypominać helikopter. Zanim zacznę podłączanie serw, brajanów i innych relugatorów postanowiłem zmierzyć się najpierw z zapyziałym nieco Taranisem X9D+ i wymienić soft na nowy i przy okazji LGBT (do tej pory efcece). Wiąże się to z wymianą również softu odbiorników więc przewiduję jeszcze z półtora tygodnia słońca zanim w ogóle przypomnę sobie jak tego dokonać. Przy okazji zmienię rozkład kanałów na AETR bo coś mi świta że tak czyta kanały moduł multiprotocol, którym jeszcze nie zdążyłem się pobawić.

P.S. Proponowane parapety przeglądam, ale odniosę się do tematu trochę później. Niechże Was jeszcze poczytam. :piwo:
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 717
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: UK
Podziękował: 200 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Mati » 6 sie 2022, o 13:27

Panowie - utknąłem. Pomocy.
Brain2 BT i odbiornik FrSky RX6R nie chcą ze sobą zagadać.
Według schematu sygnał SPort (i zasilanie odbiornika) podłączyłem pod CH3 w Brainie i wybrałem w Wizardzie FrSky SPort. Schemat podłączeń mówi o dodatkowym (opcjonalnym) kabelku o nazwie MSH 51645 który trzeba podłączyć do Sat w Brainie i SBus w odbiorniku. Dokupię jakby co, ale martwi mnie, że kabelek ma trzy żyły (-+S), a RX6R ma wyprowadzenia SBus In i SBus Out czyli dwa sygnałowe... hmm ...No i kaj to wciś?
Im dłużej szukam, tym więcej sprzecznych informacji. Do tego dochodzi sygnał odwrócony SPort... :masakra:
Jak zachęcić te dwa gagatki do przyjaźni bez obecności siwego dymu? :dk:

Więcej szczegółów:
Odbiornik zbindowany z radiem w trybie D16 - W aparaturze (Taranis X9D+) wyświetla XJT D16 - komunikacja pomiędzy radiem i odbiornikiem działa poprawnie. Wychylenie gałki powoduje wychylenie serwa wpiętego do odbiornika.
Brain wydaje się działać poprawnie. Pamięta zmiany ustawień i komunikuje się przez BT. Serwa na razie milczą, ale wychodzę z założenia że Brain ich nie odpala bo nie ma jeszcze potrzebnych informacji.
Wszystkie elementy układanki włącznie z OpenTX i modułem nadajnika zaktualizowane do najnowszych wersji oprogramowania.
Więcej grzechów nie pamiętam... :mrgreen:
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 14267
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1425 razy
Podziękowano: 863 razy

Postautor: aikus » 6 sie 2022, o 14:10

Maciek MWX powinien potrafic Ci pomoc w tym...
“słuchaj ciałem jedz palcami kochaj szybko pij oczami bądź jak książka z obrazkami w której inni zawsze znajdą coś nowego co uwadze ich uciekło pewien siebie bądź jak drzewo które z czasem liści kolor tylko zmienia drzwi otwarte ciągnij kartę nie z rozkazu lecz z pragnienia to już wszystko chyba tyle miałem ci do powiedzenia”[Perfect]
Awatar użytkownika
bizon220
Elita forum...
Posty: 669
Rejestracja: 21-04-2015
Lokalizacja: Komorów
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: bizon220 » 6 sie 2022, o 15:14

Nie znam tego odbiornika ale ja wszystkie odbiorniki Frsky podłączam przez wyjście Sbus i zawsze mi to chodziło z Brainem (Brain 1, 1nano, 2mini). Specjalnych kabli nie kupowałem.
Smart port to jest chyba do podłączenia telemetrii z Braina potrzebny, ale ja tego nigdy nie wykorzystywałem.

Sprawdź czy na pewno wyjście z odbiornika to jest to z Sbus, bo może do złotego podłączasz.

Kabel specjalny był za to potrzebny jak podłączałem się do FBL Spirit 1 po Sbus.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam
Krzysiek

XL 550, Gaui X3 380
Bixler 3, EasyCube, Acromaster
Quad 220 FPV, Mobilna 7, Mavic Pro
Traxxas Slash 4x4, Rustler 4x4
Taranis
Awatar użytkownika
kwiatek
Elita forum...
Posty: 511
Rejestracja: 16-12-2016
Lokalizacja: solec kujawski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: kwiatek » 6 sie 2022, o 15:16

Ja mam przez smart port podłączone frsky z brain i działa
OMP m1,xl 550,T-Rex 700N taranis x lite pro
Awatar użytkownika
Osa
Elita forum...
Posty: 706
Rejestracja: 18-01-2014
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 34 razy

Postautor: Osa » 6 sie 2022, o 17:10

Co prawda inny FBL ale odbiornik R6
Podłączenie miałem czarny, czerwony, biały czyli SbusOut
Obrazek

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka
ALZRC X360/ Taranis Q X7
Pozdrawiam Adam

Wróć do „Ogólnie o modelach”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron