kudzu pisze:
W sumie tę drugą łopatę można zostawić, bo będziesz w stanie zaobserwować mniejsze skrzywienia szpindla.
HeliBoomer pisze:mnie uczyli żeby zostawiać łopatę i ją obracać na śrubie mocującej o 90 stopni w stosunku do okucia (jak przy składaniu łopat do transportu) wtedy dłuuuuuga łopata jest wskazówką bicia na której więcej widać
kudzu pisze:
Hmmm... zastanawiam się nad tym. Krzywy szpindel powoduje, że koniec okucia zatacza okręgi, a jeśli pozostawisz łopatę wzdłuż osi, to zyskasz większą dokładność. Nie za bardzo rozumiem, co pokaże łopata ustawiona 90 stopni do szpindla.
aikus pisze:Przyglądać się problemowi należy wtedy kiedy nie jesteśmy w stanie wytorować łopat.
Dopóki łopaty idą w torze - olewka.
bjacek pisze:A propos szpindla - zaskoczył mnie nasz aeroklubowy kolega.
bjacek pisze: Również inne wałki "nie-do-kupienia" były prostowane w ten sposób, a mistrzem tej metody był nasz nieżyjący już kolega, nieodżałowany, pomocny "dziadek Jacek". No cóż, Jacek za pomocą prostych, nierzadko wykonanych przez siebie narzędzi, działał cuda i cudeńka.
Dotychczas wyrzucałem zgięte szpindle, ale teraz postaram się naprawić. Polecam, jeśli tylko macie dostęp do tokarki z czujnikiem zegarowym do pomiaru bicia osiowego. Oczywiście, można to tez zrobić "na oko", jednak nie każde oko jest jednakowo czułe.
Chyba pamiętam te czasy jak zbieraliśmy wały w ilościach stanowiących wielokrotność 10 i jechały do prostowania. Możliwe że to właśnie Jacek - za mały byłem, tymi interesami zajmowali się dorośli
kudzu pisze:Nie wypada mi nawet potwierdzać słów naszego eksperta ale tak - PETG jest całkiem fajnym materiałem, choć upierdliwym w obróbce, bo jest twardy i trudno się szlifuje. Mam wydruki od znajomego, to wiem Jedyny minus PETG, jaki zauważyłem, to duży skurcz, więc trudno zachować wymiary, ale to prwnie zależy od sprzętu i doświadczenia.
Nylon też jest ponoć spoko, choć wychodzi drożej.
No i oczywiście brawa za chęć utrzymania staruszka w powietrzu!
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość