Postautor: Max S » 5 wrz 2010, o 00:51
Witam wszystkich widze ze trwa goraca dyskusja no i zadecydowalem ze i ja doloze kilka slow na ten temat w mojej opini po pierwsze gumki w glowicy (dampers) maja calkiem inna role niz lozysko oporowe I jedno zdrugim nie ma NIC wspulnege rola dampers jest to amortyzacja dla lopat czyli bardziej plynne zmiany kontow (latwiej kontrolowac helik mozna porownac do expo w tx) plus w mniejszym stopniu zapobieganie zbyt duzych przeciazen na szpindlu.
Po drugie okucie jest to stosunkowo sztywne rozwiazanie i nie ma tam zadnych ruchow wewnetrznej biezni w boki czy w inne kierunki rozbierz stare okucie z bardzo zuzytym lozyskiem oporowym i sprawdz loze gdzie siedzi wewnetrzna bieznia lozyska oporowego w okuciu nie ma tam najmniejszych sladow od jakich kolwiek rochow a przy obrotach glowicy np. 2000 mamy tych rochow 4000 (jezeli lopaty nie sa w 0 stopni) wewnetrzna srednica jest wieksza aby byl swobodny obrut szpindla (feathering shaft ) bo nie ma tam zadnych kulek innych rozwiazan zapobiegajacych tarcie (strata mocy) I to jest jedyny powod dlaczego jest srednica wieksza w jednej z biezni. Lozysko oporowe jest stosunkowo sztywne jezeli jedna bieznia idzie do gory to i druga bieznia musiala by isc do gory bo inaczej kulki by musialy wyskoczyc z rowkow I jak druga bieznia idzie do gory do musiala by zostawic wyrazny znak w okuciu lub podkaladce ze sa ruchy na boki lub winnych kierunkach.
A takich nie ma.
Pozatym jak popatrzymy na obrazek powyzej, okucie po prawej stronie ma szpindel pod kontem jako ze lozysko oporowe jest skrecone na sztywno I nie wygina sie pod katem jak szpindel na rysunku to glowka od sruby ktora jest w krecona w szpindel I trzyma zewnetrzna bieznie lozyska oporowego musialaby sie wyginac tysiace razy na minute to by odpadla w ciagu bardzo krutkiego czasu ze wzgledu na zmeczenie metalu.
Lozysko oporowe jest zaprojektowane aby wytrzymalo duze przeciazenia sily odsrodkowej I niewygina sie ani nieprzegina wrzadna strone I dystans pomiedzy biezniami jest staly.
ps. zdrowa dyskusja jest zawsze mile widziana a szczegolnie gdy mozna zakceptowac swoje pomylki
Sorka za moja pisownie ale mieszkam pozagranicami polski ponad 24 lata tak ze??

Maciek
TDR, T-Rex 800, 600-12s, 500
Flasher 500, CopterX 450, HK450, Kalt SB30
Futaba 12ZH, 10CH