utrinque pisze:Kowal pisze:Przyspieszajac Wasze eksperymenty i dyskusje podrzucę Wam książeczkę.
Rotorcraft Flying Handbook napisaną przez FAA.
https://www.faa.gov/regulations_policies/handbooks_manuals/aviation/helicopter_flying_handbook/media/helicopter_flying_handbook.pdf
Znajdziecie tam odpwoeidzi na większość pytań, oprócz tego o sens istnienia, to zna tylko admin.
To konktret. Dziękuję. Rysunek z Handbook'a FAA nie pozostawia wątpliwości:
[...]
Tymczasem Kenobi idzie w zaparte. Podważa wiedzę Sikorskiego, FAA.
miruuu pisze:W Graupnerze (a ja ciągle swoje...) w tym odbiorniku z FBLem, w opcjach podajemy czy łopaty kręcą się w lewo czy prawo. Czy to może mieć związek z powyższymi tezami, kontrtezami i antytezami?
Już ich tyle w życiu zrobiłem...marketleader pisze:... Kto chętny majsterkowicz żeby wykonać taki model?
Ciut się tu w blokach zapędziłeś, wpływu efektu żyro nie trzeba się tu doszukiwać, ale trzeba o nim pamiętać. Ale potem bardzobardzobardzotrafnie zwalniasz...valoos pisze:...
1. Precesja żyroskopowa doskonale tłumaczy zadzieranie nosa przy szybkim locie postępowym, "teoria aerodynamiczna" już nie.
2. ...w konsekwencji powyższego precesja żyroskopowa tłumaczy również ograniczenie w postaci maksymalnej prędkości śmigłowca.
...
Gajos pisze::2) Zwrócić uwagę na coraz większą, aż wreszcie ogromną, różnicę w "prędkości liniowej chwilowej" łopaty, gdy jest ona po lewej, a gdy jest po prawej, kiedy helikopter już ruszył do przodu.
Ramotny pisze:Różnica prędkości liniowej da oczywiście różnice siły nośnej ale jest to różnica poprzeczna a nie podłużna wiec skąd to zadzieranie nosa?Gajos pisze::2) Zwrócić uwagę na coraz większą, aż wreszcie ogromną, różnicę w "prędkości liniowej chwilowej" łopaty, gdy jest ona po lewej, a gdy jest po prawej, kiedy helikopter już ruszył do przodu.
Gajos pisze:... ale trzeba o nim pamiętać. ...
Gdybyś tylko aż tak nie skracał, to trudniej i dłużej byłoby tylko pozornie, naprawdę. Rób jak w prawdziwych szkołach - zawsze trzymaj się sedna i języka przekazu. Na przykład - nie rysuj momentu siły, czy momentu bezwładności/pędu jakąś tam strzałką/łukiem, prawie taką samą, jaką "określasz" kierunek ruchu obrotowego. Tylko, po prostu - narysuj wektor momentu. A dla odróżnienia od wektora na przykład siły, zrób go 2x grubszym. I np. tej zasady, odtąd już zawsze się trzymaj. A jeśli w locie będziesz potrzebował ją zmienić, to zrób jawne i wyraźne "dementi" poprzedniej. Uwierz mi, że znacznie łatwiej będzie Cię wtedy czytać, wykorzystując na oko z 50% swojej podświadomości...valoos pisze:... Momenty (czerwony) na chwilę zostawmy, żeby się nie stracić orientacji. ...
Gajos pisze:Już ich tyle w życiu zrobiłem...marketleader pisze:... Kto chętny majsterkowicz żeby wykonać taki model?
valoos pisze:Dobra mam kontrargumenty do dysputy z Kenem
1. Precesja żyroskopowa doskonale tłumaczy zadzieranie nosa przy szybkim locie postępowym, "teoria aerodynamiczna" już nie.
valoos pisze:2. ...w konsekwencji powyższego precesja żyroskopowa tłumaczy również ograniczenie w postaci maksymalnej prędkości śmigłowca.
valoos pisze:3. ...będzie miała moment bezwładności (0.01kg*0.411m^2 = 0.01kg*0.17m2 = 0,0017) porównywalny z odważnikiem (masą)
o wadze: 1kg, obracający się w odległości 4 cm od środka wału (1kg*0,04m^2 = 1kg*0,0016m2 = 0,0016)
Czyli ... jeżeli ktoś będzie się bawił 2 kilogramowym bączkiem o średnicy 8 cm zaobserwuje, że będzie go można wytrącić ze stanu równowagi z podobnym trudem jak wirujące łopaty protosa (stretch oczywiście)
valoos pisze:4. ...Wzór na okres ruchu precesyjnego (wiki) rozwija się tak:
"Okres zataczania okręgu przez oś obrotu ciała jest wprost proporcjonalny do prędkości kątowej ruchu obrotowego i momentu bezwładności ciała oraz odwrotnie proporcjonalny do momentu siły zaburzającej".
To przy locie z małą prędkością, kiedy desymetria ciągu jest z drugiej strony wirnika to powinno powodować nurkowanie helika a tak nie jest.
No nie ma co się oszukiwać, bez aerodynamiki śmigłowiec wogóle nie lata...Jeżeli zjawisko występuje przy dużych prędkościach, a nie występuje przy małych to jest spowodowane zjawiskami objawiającymi się wraz ze wzrostem prędkości czyli z aerodynamiką
Jak dla mnie precesja jako siła sprawcza odpada. Jedyne co, to się najwyżej lekko dokłada do dominujących zjawisk aerodynamicznych.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość