2-2,5 roku temu szukałem dla siebie modelu szybowca, a właściwie motoszybowca. Warunki jakie miał spełnić? Dość proste? Musiał być fajny, móc latać szybko, musiał być solidnej konstrukcji, być ładny, zaskakujący, finezyjny, rzutki, zdawkowy i nie mógł być miałki. Przeszukałem strony polskich producentów, o dziwo mamy ich kilku, wszyscy robią światowej klasy szybowce, głównie na eksport. Wybór padł na model z Mawi Fly Models - Bolt 2E.
Przez dwa lata kasa nie pozwalał mi na realizację planów, model bez wyposażenia kosztuje 1030zł. Ostatecznie, dwa tygodnie temu złożyłem zamówienie. Przesyłka była u mnie po 4 dniach. Po otworzeniu kartonu podnieciłem się niezdrowo.
Model Bolt 2E wykonany jest z włókna szklanego, węglowego, kewlaru oraz balsy. Brzmi profesjonalnie. Dzisiaj jak ktoś słyszy, że model jest z węgla czy innego włókna, to mu od razu mały dyga. Wiadomo, że nie zawsze jest to słuszne założenie, bo każdy z materiałów ma różne właściwości i nie zawsze nadaje się do wykonania danego elementu, ale akurat w przypadku tego szybowca wszystko jest, gdzie być powinno (SASASA, roześmiał się złowieszczo).
Szybowiec jest wykonywany w formie, łącznie z malowaniem. Przeznaczony jest na zbocze. Profil skrzydła to RG 15, o grubości siedmiu promili, w sensie procent. Podobno po delikatnym wychyleniu klap ładnie trzyma się na termice.
Kadłub to włókno szklane, wzmocnione pasami z włókna węglowego. Wręga silnika jest już wklejona.
Skrzydła wykonane metodą przekładkową. Balsa, włókno szklane, kewlar oraz dźwigary węglowe, po dwa w każdym skrzydle. Łącznik skrzydeł jest dość delikatny. Pręt stalowy o średnicy chyba 8mm, raczej nie wytrzyma lotów termicznych

Usterzenie płytowe nie do końca mi się podoba, ale zdecydowanie wolę to od durnej V-ki. W końcu kupiłem go głównie do akrobacji. Całe usterzenie wykonane jest ze szkła.
Z minusów?
Jeden. Producent podaje średnicę kołpaka 45mm, natomiast moja sztuka jest pod 41mm. Po prostu kupiłem drugi kołpak. Również z wagą były problemy, a może nie tyle problemy, co nieścisłości. Waga gołego modelu podawana przez producenta to 850g, moja sztuka waży ponad 1200g. Muszę dodać, że w moim przypadku nie będzie mi to przeszkadzało, dlatego nie uznaję tego za jakiś straszny błąd. Tyle z minusów.
Co muszę zrobić w modelu?
- Zamocować serwa oraz zlutować odpowiednio kable.
- Zamocować dźwignie oraz popychacze.
- Wkleić mocowanie zawiasów statecznika pionowego.
- Zamocować tuleję do osi statecznika poziomego.
- Przykręcić silnik.
- Wyciąć oraz zamontować osłonki do serw.
- Włożyć i zamocować całe wyposażenie, które będzie następujące
Silnik: AXI 2820/10
Regulator: Jeti Advance 70 Pro opto
Serwa do klap i lotek: Hitec HS 125MG
Serwa do usterzenia: Hitec HS 85 MG
Zasilanie to LiFe 4s 2,5 Ah
Śmigło składane Aeronaut 11x6
Chyba tyle na początek. Dzisiaj zaczynam składanie modeliku