Ciekawostki i niusy

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 6 paź 2012, o 23:17

Artu... buduję ale są lagi... Poczta Polska tak telepała kopertą z KFC32 że rozwalił mi się biały układ BAR na płytce. Muszę odesłać do wymiany :wall:
Ale reszta powoli sie już robi ;)

Obrazek

Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 4 lis 2012, o 22:14

http://www.precoshop.be/product_info.ph ... ts_id=2407
http://www.precoshop.be/product_info.ph ... ts_id=2406
http://www.facebook.com/pages/PrecoShop/252712301444351

i co myślicie? beastx juz jest przeżytkiem?
rozmawiałem ze znajomym z tego sklepu, wystarczy puscic drążki a helik poziomuje się automatycznie i ustawia ogonem do radia!!! rewelacja ryzyko kreta spada 50%!
drugi link- moduł gps daje możliwość np zaprogramowania pewnego pułapu wysokości poniżej której helik nie zejdzie.

w połączeniu te dwie zabaweczki pozwalają nam bawić się w odważne 3d w realu bez obawy ze nie opanujemy maszyny i rozbijemy kochaną zabawkę... symulator to już tylko na brzydką pogodę?
tylko pomyślcie - wyjście z jakiejś figury, pikujecie w dół i do tego lewo jest prawo a prawo jest lewo... korekta i jedziemy jeszcze szybciej na spotkanie z matką ziemią nagle maszyna przekracza ustawiony pułap np 3 m i blyskawicznie poziomuje sie i ustawia ogonkiem do nas... to sen chyba jakis!!!
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 4 lis 2012, o 23:58

Skookum jest znany - sam posiadam SK360. A czy BeastX jest przeżytkiem? Wątpię - chyba że SK zacznie kosztować tyle co BeastX....
A najbezpieczniejszą formą szaleństw 3D nadal pozostaje symulator... :)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 5 lis 2012, o 00:45

No, akurat gps jest raczej słaby w określaniu wysokości. Może się czasem okazać że zadany przez ciebie półap wypada 1,5 m pod ziemią, a na tej głębokości mieszkają już naprawdę duże krety :vhappy:
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...

Postautor: crash » 5 lis 2012, o 06:18

dowiedzialem sie wczoraj ze jeden gosc z klubu zamowil ten zestaw do swojego goblina, bede widzial jak to dziala na prawde to napisze...
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 5 lis 2012, o 10:00

Takie rzeczy robi też poczciwy 3GX z APSem
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...

Postautor: crash » 6 lis 2012, o 18:33

a co to jest ten "3gx z apsem", poczytałbym chętnie. 3g to coś z aligna?
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 6 lis 2012, o 19:55

masz bana na google ?
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 6 lis 2012, o 20:48

crash pisze:wystarczy puscic drążki a helik poziomuje się automatycznie i ustawia ogonem do radia!!! rewelacja ryzyko kreta spada 50%!
Podobnie jak klimat latania. Przynajmniej według mnie. Być może moja opinia będzie różnić się od większości... Moim zdaniem latanie z tego typu dodatkami jest trochę jak przechodzenie gry znając kody na nieśmiertelność... hmm
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...
Podziękował: 69 razy
Podziękowano: 63 razy

Postautor: jedrus » 6 lis 2012, o 21:37

Tak samo mówili (niektórzy) o systemach FBL jak się zaczęły pojawiać...
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 6 lis 2012, o 22:02

Panowie, prawda jest taka, że latanie będzie uprawiane przez debili, którzy nic już nie będą umieli. Nie wspominając o tym, że obecnie na polu trafiają się geniusze, którzy nie wylądują z pracującym silnikiem, muszą zapiąć holda, bo efekt ziemi im tak przeszkadza. Poziom wiedzy i umiejętności w dziedzinach technicznych spada i będzie spadać.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 6 lis 2012, o 22:08

To co napisałeś to jedno. A radość latania to drugie... Ja przynajmniej tak mam, ze im więcej pracuje drazkami tym bardziej się cieszę. A patrzeć jak model wykonuje coś beze mnie to mogę na youtube... hmm
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 6 lis 2012, o 22:14

miruuu pisze:A patrzeć jak model wykonuje coś beze mnie to mogę na youtube... hmm
szczególnie jak leci w kierunku ziemi... :wall:
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...

Postautor: Kowal » 6 lis 2012, o 22:14

miruuu pisze:To co napisałeś to jedno. A radość latania to drugie... Ja przynajmniej tak mam, ze im więcej pracuje drazkami tym bardziej się cieszę. A patrzeć jak model wykonuje coś beze mnie to mogę na youtube... hmm

Też wolę bawić sie drążkami, niż oglądać filmy na różnych tubach...... ;-)
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 6 lis 2012, o 22:35

Ramotny pisze:szczególnie jak leci w kierunku ziemi... :wall:

Czy ryzyko pojawienia się takiej sytuacji nie dodaje pozytywnego dreszczyku emocji? ;)
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...

Postautor: crash » 6 lis 2012, o 23:32

wszyscy otwarci na nowości :vhappy:
za dwa, trzy lata kiedy inne jeszcze firmy zaczną to produkować i pojawią się ulepszone wersje a cena stanie sie bardziej przystępna, stanie się to podstawowym wyposarzeniem helikopterów...
pozostanie wam modlic sie o wyposazenie tej elektroniki w przełącznik soft, medium i hard - hard oczywiscie dla pilotow starej daty :gas:
technika prze do przodu, nie wszystkim się to podoba... :wall:
pozdro!
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 6 lis 2012, o 23:36

No mi się nie podoba. Podoba mi się, kiedy technika prze w kierunku bardziej wydajnych pakietów, bardziej precyzyjnych elementów o coraz mniejszej masie itp. Ale wolę, żeby sterowanie zostawiła jednak pilotowi.

Widzę tu jeszcze jedną kwestię... W moim odczuciu co innego jest gdy różnego rodzaju dodatki używane są świadomie przez doświadczonych pilotów w konkretnych celach, a co innego, gdy ktoś kupi model samo-latający i będzie czuł się jego pilotem...

Mam nadzieje, że nikogo nie uraziłem moją wypowiedzią, bo nie to jest moim zamiarem of kors.
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...

Postautor: crash » 7 lis 2012, o 00:14

producenci idą w stronę masówki, żeby każdy mógł polatać. kazdy sobie kupi radio, ladowarke baterie i sobie polata... znudzi mu sie szybko ale chodzi o zysk ... mysle ze zaczelo sie od quadrokopterow (samolatacze :P ) znam kilku co ledwo zawis moga wykonac jakims msr ale ciesza sie za quadro to jest maszyna dla nich... eflite blade tez idzie w te strone, ich helikoptery kupuje sie gotowe do latania... to kusi ale przestaje byc modelarstwem.
pozdro
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 7 lis 2012, o 00:20

crash pisze:to kusi ale przestaje byc modelarstwem.

Dokładnie tak myślę. Nie twierdzę, że to dobrze/źle. Kwestia preferencji użytkownika modelu.
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...

Postautor: Kowal » 7 lis 2012, o 07:48

crash pisze:to kusi ale przestaje byc modelarstwem.

A moim zdaniem zmieniła się definicja modelarstwa. Zarówno helikopterowego jak i samolotowego. Tylko modele zawodnicze mają coś wspólnego z modelarstwem sprzed
lat, a i to nie zawsze. Dzisiaj nie opłaca się budować modelu, jeżeli można go kupić od chińczyka za 500zł. Aparatury dają ogromne możliwości programowania, mało kto z Was słyszał o tym, że kiedyś do usterzenia V stosowało się mikser mechaniczny..... Że wszystko będzie się zmieniać na nowsze i mniej skomplikowane to pewne, ja chciałbym zachować pełną kontrolę nad modelem i wiedzieć, że to ja latam, a nie komputer. Poza tym trochę tęsknię za czasami, kiedy w powietrzu wisiało 5-7 modeli jednocześnie, każdy latał jak wariat, a modele były wykonane ręcznie.... Pewnie dlatego nie rozumiem kilku problemów obecnych modelarzy :-).

Poza tym, tak po dłuższym przemyśleniu pokuszę się o stwierdzenie, że te całe systemy ratunkowe raczej nie będą nam wchodziły mocno w drogę. O tyle o ile FBL faktycznie był rewolucją, dawal oszczędność mocy, obniżał masę wiatraka, poprawiał jego manewrowość, upraszczał konstrukcję, tak system ratowania modelu nic tak rewolucyjnego nie wprowadza.
Piotrek "Kowal" Kowalski

Wróć do „Brudnopis”