Futaba R3004SB - fail safe nie działa z Brain 2

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1772 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 19 mar 2022, o 20:19

Ktoś ma pomysł dlaczego?
Identyczny odbiornik w drugim modelu, z Brain 1 - działa bardzo dobrze, testowane sprawdzane wiele razy.
A z Brain 2 - ni chujet.
Zachowuje się tak, jakby po prostu nie było FailSafe - znaczy trzyma wartości kanałów przez sekundę, po czym (chyba) ogłasza Brainowi, że brak sygnału, więc Brain wyłącza silnik i resztę trzyma na ostatnich znanych pozycjach.

Sprawdzone na dwóch różnych odbiornikach, więc walnięty odbiornik - wykluczony.

Druga różnica (też raczej bez znaczenia) to napięcie zasilania: tam gdzie działa jest 6V, tam gdzie nie działa - 7,4.
To drugie to górna granica zakresu napięć akceptowanych przez odbiornik.

blać no... No nie dobrze...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 20 mar 2022, o 07:18

Update: To będzie coś w tych okolicach:

https://www.helifreak.com/showthread.php?p=5798817

Ktoś wie gdzie jest to forum Braina o którym oni tam piszą?
Awatar użytkownika
kwiatek
Elita forum...
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 36 razy

Postautor: kwiatek » 20 mar 2022, o 07:29

Na fb jest grupa MSH brain pogadaj z mwx- em w frsky jest podobny problem co w twojej Futabie
Gaui x7 T-Rex 470 l taranis x lite pro
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 20 mar 2022, o 09:14

Właśnie liczę, że Maciuś się tu odezwie... - zaraz Go pingnę privem.

Kurde, no co jak co, ale ani Futaba, ani Brain to nie jest nie wiadomo jak niszowy produkt, więc o tym powinno być więcej bardziej powszechnie dostępnych informacji, m.in. na tym forum.
I nawet coś mi się po głowie kołacze, że gdzieś coś mi się o oczy obiło, ale było to w czasach, kiedy używałem Graupnera, więc sprawa mnie obeszła wtedy szerokim łukiem...

Ogólnie to wyjścia widzę dwa:
- zmusić braina2 do ignorowania flagi "frame lost" wysyłanej przez odbiornik
- zakazać odbiornikowi wysyłania tej flagi.

Obstawiam też, że łatwiejsze do zrobienia będzie to pierwsze, bo Brain1 tak właśnie robi(tak wynika z praktyki).
Problem jest tylko z Brain2, który stara się być mądrzejszy niż trzeba.

Na hama, wystarczyłoby podpiąć odbiornik do Braina2 klasycznie - po 6 kabelkach PWM no ale kuźwa, bez przesady, aż takim ortodoksem to nawet ja nie jestem a gdybym nawet chciał być, to pech, peszek - jako, że nie zakładałem takiego scenariusza, z odbiornika mam tylko 4 analogowe wyjścia :)
Poza tym, jakbym chciał w ten sposób obsłużyć wszystkie funkcjonalności które mi Brain daje, to zabraknie gniazdek w Brainie.
Bez sensu.

Więc trzeba to rozwiązać systemowo.

Jak się nie uda - zamędzę w supporcie MSH.
Do poziomu mordoksiążki się nie zniżę. :P No fuckin way.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 20 mar 2022, o 09:17

....
Najgorsze w obecnym stanie jest to, że brak jest możliwości ustawienia wartości HOLD dla silnika w przypadku FS.
Jest CUT.
A to oznacza długi softstart w razie chwilowej utraty linka...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 20 mar 2022, o 09:37

... Jednakowoż.... blać, już miałem pisać na forum Braina (na stronie MSH) ale zgodnie ze sztuką, Biblią i Koranem zajrzałem najpierw do FAQ i co widzę...?

Q 24: How can I set fail safe values like I do on my planes
A: Unlike aircraft that are self-stable, RC heli are inherently unstable.
Therefore, levelling the swashplate during a Fail Safe does not in any way straighten the model.
A Fail Safe that changes control surface positions can be useful in RC Aircraft.
It could cause major problems in RC heli and become dangerous:
If Fail Safe were momentary, it would cause changes in direction and unwanted jolting of the model.
(this is also the main reason why we do not automatically activate the Auto Level function in case of Fail Safe)
Unlike aircrafts, RC Helis also have a sustenance pitch control, and if the model were in reverse flight (in addition to normal reverse flight, for example, during looping or tonneaux), moving the pitch from negative to positive would cause the model to crash faster and much more violently with more energy and resulting damage.
If the RC heli is doing a hurricane in front of the pilot, changing the pitch from negative to positive or the aileron and elevator controls would cause the hurricane to go out of the hurricane’s circle with the possibility that the model without more control will go against the pilot or spectators.
Etc. etc.
There is countless flight situations of an RC heli where the change of position of the swashplate would cause the exit from its current trajectory with consequent risks to the safety of the pilot, spectators and things.
The only thing that reduces the risks, energy and violence of an impact is to remove kinetic energy from the rotors and bring the throttle to zero.
According to all this, Brain controllers have always kept the last valid command received (hold) without modifying it and remove the throttle when used on heli RC in case of Fail Safe.
Note to OpenTX users: The “No Signal” setting of Fail Safe does not actually remove the output signal from the receivers as you might think from the name, but rather takes all commands to -115% and then activates the Fail Safe flag. So never use this Fail Safe setting with OpenTX but use the “Holds” setting. Always check what happens to the swashplate by turning off the transmitter. The swashplate must not move.

[https://www.msh-electronics.com/faq/]

Ma to jakiś sens - tam siedzą mózgi mądrzejsze niż ja.
Jedyny problem jaki pozostaje to ten jebany softstart.
Tu jednak pozostanę przy swoim - FS powinien utrzymać HOLD, a nie CUT.
...
No i ... wyjściem wydaje się być podłączenie regla bezpośrednio do odbiornika...
Jakimś wyjściem.
(kiedyś tak nawet latałem - zanim odkryłem, że Brain potrafi obsługiwać funkcję gazu).

BTW, w międzyczasie mam odpowiedź od MWXa: nie pokonał tego problemu. Kupił odbiornik FrSKy za jakieś 90 zeta.
To też jest jakieś wyjście...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 20 mar 2022, o 10:20

Well, another update: - jak powiedziałem tak zrobiłem:

https://www.msh-electronics.com/forum/g ... rks-badly/

Nie trzeba śledzić - dam znać jak ktoś coś odpowie.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 20 mar 2022, o 18:04

Odpowiedzieli. I to nie raz.
W sumie to niezła dyskusja się rozwinęła - za to szacun.
Natomiast za rozumowanie na zasadzie:
Aikus: pasy bezpieczeństwa mają ostre krawędzie!! Mogą powodować skaleczenia.
MSH: Nie zrezygnujemy z pasów bezpieczeństwa - są ważne dla bezpieczeństwa. Przede wszystkim nie powinno się dopuszczać do wypadków.

Nosz blać... jakbym rozmawiał z jakimś naprawdę totalnym niedojebem...
Wszystko bym zrozumiał! Serio. Jakby powiedział "Tak ma być, nic nie zrobimy i "odejdź"" - OK, jestem ok z taką odpowiedzią. Nie podoba mi się, ale OK.
Natomiast jak mi pierdoli jak potłuczony naprzemiennie z nawijaniem makaronu na uszy (może to u niego cecha narodowa?) to mnie członek męski strzela...
... i se myśle: jak to może być, że tacy debile wyprodukowali taki genialny system?!?!

Po ostatnim poście spodziewam się bana i skasowania dyskusji (choć może nie - zobaczymy), więc jakby co - tu jest wydruk:
https://drive.google.com/file/d/1t3Eg_s ... sp=sharing

Dla nieanglojęzycznych - translator googla tłumaczy to całkiem znośnie - sprawdziłem.

Anyway: dla mnie rozwiązanie jest proste: Regiel zostanie podłączony bezpośrednio do odbiornika.
I chyj.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 20 mar 2022, o 23:36

Z Rikiem tak właśnie się rozmawia. Zanim ogarnie że rozmówca wie o co chodzi i może wnieść coś sensownego to będzie go spławiał, odsyłał do fakju i nie będzie zbyt uważnie czytał co mu się pisze. Trochę przeszkadza też bariera językowa - polecam mu rozrysować o co biega.

Wracając do F/S przez S.Busa - Ty już wymyśliłeś jak to obejść. Ja też.
Brain słucha odbiornikowego F/S wtedy jeśli masz odbiornik zdolny do działania w układzie master/slave, z dodatkowym wejściem S.Bus dla drugiego odbiornika.

Mam kilka teorii dlaczego tak jest, pewnie wymyślisz podobne, nie będę nudził. Ale jedna z nich opiera się na założeniu że to lekkie niedopatrzenie ze strony MSH, więc będę wdzięczny jak nie podzielisz się z Rikiem moimi obserwacjami, bo mi popsuje apdejtem. Już w ostatnim coś tam grzebali w sprawie odbiorników połączonych w M/S...

Dlaczego B1 nie odczytuje z S.Busa informacji o pogubionych ramkach? Tego nie wiem. Rozwój B1 zakończył się już dawno, może zanim zmienili zdanie na temat działania F/S i tak już zostało
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 22 mar 2022, o 00:35

mwx pisze:Z Rikiem tak właśnie się rozmawia.

No to Rik się własnie dowiedział jak się rozmawia ze mną.
Gdyby skasowali wątek / post - tu jest kopia:
https://drive.google.com/file/d/1cyM7Co ... sp=sharing

mwx pisze:Zanim ogarnie że rozmówca wie o co chodzi i może wnieść coś sensownego to będzie go spławiał, odsyłał do fakju i nie będzie zbyt uważnie czytał co mu się pisze. Trochę przeszkadza też bariera językowa - polecam mu rozrysować o co biega.

Maaaciuś... Przeceniasz moją cierpliwość.
Może i jestem burakiem, ale nawet mojego czasu szkoda na takiego buca.

Bariera językowa - co to to nie.
Mój angielski może i nie jest w 100% poprawny, jego też nie, ale obaj doskonale rozumiemy co drugi mówi.
Więc to nie bariera językowa. To po prostu olewka / bufonowatość. I tyle.
A czegoś takiego to ja blać nie cierpię.
Łatwiej mi wybaczyć jak ktoś czegoś nie wie, nie umie, jest nieporadny, niż jak jest zarozumiały i olewa co się do niego mówi.

mwx pisze:Mam kilka teorii dlaczego tak jest, pewnie wymyślisz podobne, nie będę nudził. Ale jedna z nich opiera się na założeniu że to lekkie niedopatrzenie ze strony MSH, więc będę wdzięczny jak nie podzielisz się z Rikiem moimi obserwacjami, bo mi popsuje apdejtem. Już w ostatnim coś tam grzebali w sprawie odbiorników połączonych w M/S...

I to jest powód dla którego moje Brainy są poblokowane na firewallach.
... ale jak sam widzisz - spoko, nie podzielę się, bo po prostu mam to w dupie.
Twoja prośba jest po prostu dodatkowym powodem... aczkolwiek .... no niestety nie wykluczone, że sami kiedyś do tego dojdą.

mwx pisze:Dlaczego B1 nie odczytuje z S.Busa informacji o pogubionych ramkach? Tego nie wiem. Rozwój B1 zakończył się już dawno, może zanim zmienili zdanie na temat działania F/S i tak już zostało

B1 zwraca uwagę na to uwagę, jak najbardziej, ale zachowuje się inaczej niż B2.
B2 od razu przechodzi w Swój FailSafe: blokuje serwa w ostatnich pozycjach, gaz zrzuca na 0.

B1 natomiast przechodzi z serwami i gazem do FS ustawionego w odbiorniku, po czym, po kolejnej sekundzie (lub trochę więcej) zrzuca gaz na 0.
Widać to w moim filmie który powiesiłem na forum MSH.

I w tym właśnie rzecz: zachowanie B1 jest poprawne, B2 - nie.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 22 mar 2022, o 22:29

Ja pierdole, oni są naprawdę zjebani:
https://www.msh-electronics.com/forum/g ... y/paged/2/

Już by po prostu zostawili ten temat i udawali, że to się po prostu w ogóle nie wydarzyło.
Nie.

NO nie.

Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 22 mar 2022, o 22:31

Maciuś przepraszam, pewnie nie wprost, ale niestety przez to mają szanse dojsć i do tego o co prosiłeś żebym ich nie nakierowywał...
No ale blać nie moge no...
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 23 mar 2022, o 01:01

Mną się specjalnie nie przejmuj. Właśnie potwierdziłem jedną ze swoich teorii - redundantne odbiorniki FrSky w ogóle nie wysyłają "flagi" dotyczącej FailSafe'a.

To poniżej to log eventów z filmiku który Ci wysłałem (na którym wyłączam nadajnik a model odpala Rescue i holda):
Screenshot_20220323-005742.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 23 mar 2022, o 01:08

Jo.
Obrazili się i zamknęli wątek.

Obrazek

Dzięki Maciuś, nie ma tematu - u mnie też sprawa zamknięta.

Wróć do „Brudnopis”