No to po kolei:
1. Nie namawiam Cie absolutnie na własnoręczne robienie zwrotnic (chociaż nie jest to nie wiadomo jaki szał - jak masz schemat to jest to względnie prosty układ do polutowania... no chyba, że zaczniesz bawić się w reczne nawijanie cewek).
2. Kondensatory - wypadałoby pomierzyć, albo w ciemno wymienić. Elektrolity tracą pojemność i nie zawsze przy tym puchną / wybuchają.
3. Wymiana kopułek to pikuś - pewnie, że warto zrobić. Wymiana membran i zawieszeń to dla niewprawionej osoby temat tak gruby, że jak już mówiłem - ja bym się nie podejmował.
4. Nowe głośniki w starych budach - jasna sprawa, masz to usystematyzowane i wiesz czego chcesz.
5. ... nowe kolumny...
Gdybyś ... jednak... rozważał... Może nie dziś... może za jakiś czas...
... I gdybyś uznał, że wystarczy Ci sprzęt klasy takiej jaką masz (tylko odpowiednio do dzisiejszych czasów), tyle, że nie znanej w świecie i uznanej marki, a firmy, po pierwsze Polskiej, małej, rodzinnej, nie zbyt mocnej marketingowo (choć owszem, wystawiającej się nawet na Audio Show), to pomyśl nad kolumnami firmy STX.
Argumentów za tym, żeby kupić kolumny tej firmy mam naprawdę mnóstwo.
Po pierwsze i najważniejsze jak już mówiłem, nie jest to żaden handlarz tylko prawdziwa Polska firma robiąca głośniki. Oni tam sami produkują te głośniki - ja to widziałem na własne oczy!
No i teraz tak: Jeśli byś kupił budżetowe kolumny, za powiedzmy do 1000 złotych, czyli np. to co było moimi poprzednimi kolumnami, czyli to:
https://stx.pl/stx-f-200-n.htmlto gwarantuję Ci, że będzie lepiej niż masz teraz.
za niecałe 800.
A jak byś chciał mieć sprzęt, który śmiało może konkurować z renomowanymi światowo uznanymi markami, tyle, że słabszy marketingowo, to w cenie ok. 2k masz sprzęt za który normalnie musiałbyś zapłacić ... pewnie ze 6k.
https://stx.pl/stx-electrino-250.htmlDodam jeszcze, że poza tym, że znam tę firmę od ... chyba od początku istnienia i po prostu doceniam dobrą uczciwą robotę za uczciwe pieniądze - absolutnie nie mam z nimi nic wspólnego, więc nie jest to żadna reklama w której miałbym jakiś interes.
Wada: żeby ich posłuchać przed zakupem - trzeba się dzygnąć do Józefowa pod Warszawą.
Dla mnie - drobiazg, ale dla Ciebie - kawał drogi.
Natomiast, co byś z STXów nie kupił to gwarantuję, że krew Ci z uszu nie poleci jak to pięknie ująłeś, a w najgorszym razie - jako konsument - masz 14 dni na zwrot, więc ...
Electrino 250 to kolumny które mam teraz i osobiście testował je u mnie serdeczny przyjaciel (tak zwany zdrowy na umyśle audiofil - osoba znana na forum - napisał kiedyś w tematyce audio parę mądrych słow - MrJansjo się nazywa czy jakoś tak - nie lata, więc dziś go się tu nie widuje).
Porównywał je ze swoimi Akustykami (też Polska firma, w zasadzie jeden dobry fachowiec (przynajmniej kiedyś tak było) ale budujący kolumny na zachodnich głośnikach z górnej półki, głownie na ScanSpeakach (
https://akustyk.com.pl/ ) ), w każdym razie kolumny, które kosztowały coś pod 8k) i stwierdził, że GDYBY miał z jakiegoś powodu wymieniać kolumny, to nad STXami by się mocno zastanawiał, ze wskazaniem na to, że po prostu byłby raczej zdecydowany tyle, że nie wiadomo który dokładnie model by wybrał.
... No ... taka to jest ... perełka, ten STX

Jak wejdziesz na stronę Akustyka i na stronę STXa, to zobaczysz różnicę w przedziałach cenowych.
Najtańsze Akustyki zahaczają się mniej więcej z najdroższymi STXami

(pomijając Kolumny DIY, czyli kupujesz od akustyka głośniki ScanSpeaka, Zwrotnicę i receptę na skukces - bo taka opcja w Akustyku też jest i nie powiem - jest to mega kuszące, ale - trzeba się trochę spuścić nad zrobieniem. W STXie - tylko gotowce).
Nie powiem, że gra to wszystko tak samo, bo na pewno nie, ale mogę śmiało z czystym sumieniem powiedzieć,że te Akustyki Jansja (to są jakieś dziś już dość stare (10 lat) modele 3-way, z pólki coś około 8k, których dziś już w sklepie nie widzę, na ScanSpeakach Revelatorach w każdym razie) i moje STXy (czyli jak już mówiłem Electrino 250) grają naprawdę bardzo porównywalnie.
To jest zdanie moje, to jest zdanie Jancia, więc coś w tym na 100% jest.
No i ... chyba tyle, bo i tak nie planujesz narazie kupować nowych kolumn, więc resztę zostawiam Tobie.
Ale jeszcze tylko powiem Ci coś, co mi powiedział Jancio jak się zastanawiałem po pierwsze nad Maszką a pod drugie nad tymi moimi obecnymi STXami:
"Studentem już nie jesteś. No to kiedy sobie kupisz porządny sprzęt? Na Emeryturze?"