Postautor: aikus » 25 lis 2024, o 22:44
Dobrze już dobrze dobrze..... marudź sobie....
prawda jest taka, że zdjęcie w rozmiarze 1MB to na oko 10 razy za dużo w większości "użytkowych" przypadków, a w dobie wszędobylskiej chmurooptymalizacji i tanich jak barszcz dysków, z jakiegoś powodu to właśnie przestrzeń dyskowa we wszystkich hostingach jest tak kurewsko droga jakby te dyski tam ze złota były robione.
Fakt tylko taki, że engine forum mógłby z palcem w dupie opędzać resizing tych obrazków w locie przy uploadowaniu do wymaganego i akceptowanego rozmaru - jest to DOSŁOWNIE jedno polecenie, które zrobi z każdego pliku taki jaki zadamy... To naprawdę żadna filozofia i jestem przekonany, że nowsze enginy forum to robią.
... ale trzeba by zrobić upgrade....
I jak się okazuje nawet chętnych żeby zakasać rękawy i to zrobić nie brakuje...
Tyko, że.
P.S. Swoją drogą używanie ficzeru w smarftonie (czy dowolnym innym cyfraku), żeby robił mniejsze zdjęcia to bardzo kiepski pomysł.
Nie wiem jak to jest, ale one chyba wszystkie jakoś to interpolują na poziomie matrycy... i zawsze wychodzi tak czy siak duży plik i tak czy siak chujowa jakość.
DUŻO lepsze efekty uzyskuje się robiąc zdjęcia w pełnej rozdzielczości matrycy i potem rekompresując na kompie znaczy oddzielnym programem. Te rzecz jasna też robią to lepiej lub gorzej, ale zawsze lepiej niż aparat sam w sobie.
Nie wiem czemu, ale zawsze tak było i nadal tak jest...
P.P.S. ... to może browarek i spać ... ?