Prąd z reaktora fuzyjnego w domu

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1772 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 30 mar 2025, o 01:30

Hhhha!!!! zaje**scie! Podłączam się do pytania.
Dawno mnie tu nie było, ale na skutek pewnych skutków moja sytuacja życiowa się zmieniła i stałem się właścicielem 200mkw domu.
Dom jest stary (ponad 100 letni), drewniano-murowany, ma grube (względnie ciepłe) mury, oraz bardzo współczesny (dwuletni) ocieplony dach.
Jego ogrzewanie na chwilę obecną mnie w zasadzie nie boli, bo w nim nie mieszkam. Bywam w nim tylko tak jakbym był w domku letniskowym, albo i "zimniskowym" mimo, że to mój z dziada pradziada dom rodzinny.
Tak czy siak na chwilę obecną, nawet najdroższe ogrzewanie na świecie (czyli prądem) nie powoduje, że bankrutuję.
ALE .....
.... ale nie jest powiedziane, że po pierwsze zawsze tak będzie. Bardzo możliwe, że z czasem, może nawet nie długim będę chciał tam bywać częściej niż rzadziej. Może też wcale nie tylko latem.
Po drugie, nawet jeśli na chwilę obecną za ogrzewanie przez całą zimę (tyle ile w nim byłem) zapłaciłem 300 złotych plus gdzieś drugie tyle za drewno, to fajnie by było móc zapłacić mniej (a nadwyżkę przeznaczyć no kurvva choćby na pakiety :) )
Plany na "darmową" energię w najbliższej przyszłości - żadne. W trochę dalszej przyszłości - trochę wbrew powszechnemu trendowi - nie będzie to fotovoltałka tylko wiatr. Dom stoi w takim miejscu, że często tam wieje a wiatrem wstępnie zainteresowany jest też sąsiad. Narazie - wszystkie opcje są dopuszczone pod rozważania, łącznie z agregatem i zapasem paliwa w piwnicy na czarną godzinę.

No i tak streściwszy moją sytuację, trochę odpowiem (może bezużytecznie), że już raz podchodziłem do ocieplania tego domu. Było to w czasie, kiedy jeszcze żyła moja matka a na domu był stary, położony ponad 50 lat temu dach. No i Ona mimo, że zarabiała nieźle prawie banrkutowała na ogrzewanie.
Realną pomocą okazała się.... kamera termowizyjna, pożyczona od zdaje się Wojtkar. Jeden weekend zimą pozwolił pokazać mostki cieplne w stolarce, oraz ogromną dziurę, wręcz komin cieplny jakim był stary dach.
Matka dała radę zrobić remont dachu.... po czym dostała raka mózgu i umarła :( ale zanim to się stało przeżyła jeden sezon i spaliła POŁOWĘ tego węgla co zwykle.

Nie spodziewam się już drugiego aż tak dużego skoku oszczędności nigdzie indziej na żaden sposób w tym domu, ale wiem, po prostu to wiem na czuja, że można go "uekonomicznić" (bez gruntownej przebudowy) jeszcze o co najmniej jakieś 30%.

P.S. Mowa oczywiście o moim domu w Lidzbarku. O domu w Lidzbarku i Lidzbarku z którym wiąże bardzo duże nadzieje związane z modelarstwem lotniczym. To jest ... naprawdę zupełnie inny świat. Żadnych stref, od pyty pól lasów i łąk oraz rzadko uczęszczanych dróg, często asfaltowych na gotowe bezobsługowe pasy startowe.... Po prostu bajka.
Taak... to prawda... prawda, że ostatnie dwa lata były u mnie jeśli chodzi o latanie mocno kryzysowe co więcej, wcale nie wiem, czy ten nadchodzący sezon będzie jakiś znacząco lepszy, ale to co wiem, to, że moja miłość do powietrza nie umarła. Po prostu poszła w uśpienie na czas kryzysu życiowego, a teraz powoli się budzi.
Lat mi co prawda nie ubywa, ale pfff.... no i co z tego? 3D masterem i tak od początku było wiadomo, że nie będę. I chvj. Nie muszę być. Muszę latać... tylko to się liczy!
...
:)
...

No.... a zapowiedzią wielkiego powrotu Aikusa w przestworza niechaj będzie niniejszy powrót do płodzenia TLDRów :D:D:D
(żaden model językowy nie został wykorzystany w jego produkcji :P - taaajess, tu też jestem na bieżąco!! :) )
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Podziękował: 86 razy
Podziękowano: 77 razy

Postautor: Adam12 » 30 mar 2025, o 09:32

Kamerę miałem, dach robiłem parę lat temu. Generalnie interesuje mnie czy jest sens zwiększać z 5 cm styro do 10-13 cm na ścianie. Ile z tego ugram. Na jednej stronce podają oszczędności rzędu 2 koła rocznie. Interesuje mnie też w jakiej kategorii budynku wyląduję pod kątem dyrektywy budynkowej UE. Problem taki, że stronka podaje mi z 35-50% za duże zużycie energii względem faktur.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2025, o 14:52 przez Adam12, łącznie zmieniany 1 raz.
XL Power 380; ParkMaster Pro; Spektrum DX8
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 30 mar 2025, o 13:16

czekaj.... to znaczy, stronka podaje, że wg. tego co masz powinieneś zużywać więcej energii niż faktycznie zużywasz?
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...

Postautor: Adam12 » 30 mar 2025, o 14:49

Dokładnie tak. Strona: https://cieplo.app/start Dlatego szukam czegoś co lepiej liczy.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 4 kwie 2025, o 08:11

tak o tym myśle i myśle.... dopiero zaczynam zdobywać wiedzę na ten temat, ale na czuja to policzyć coś takiego to jest bardzo trudny temat.
Na pewno trudniejszy, niż, żeby można było kilkoma formularzami wprowadzić wszystkie potrzebne dane.
To jest mocno nie doszacowane, tam jest dużo więcej zmiennych...
takie formularze nie mają prawa dobrze działać, a jak działają dobrze to raczej jest to dzieło przypadku niż faktycznych sensownych obliczeń...

W sensie: one oczywiście działają, ale zakres błędu jest bardzo duży - taki mniej więcej jak u Ciebie, (te 35 - 50%).
No i ... MOŻE się zdarzyć, że u kogoś, przypadkiem, wynik obliczeń trafi w rzeczywistość. Prawdopodobieństwo takiego zdarzenia nie jest zerowe... ;)
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...
Podziękował: 164 razy
Podziękowano: 97 razy

Postautor: kudzu » 4 kwie 2025, o 12:46

Da się to dosyć wygodnie policzyć, ale mimo wszystko wymaga trochę czasu i narzędzi.
Dawno temu, na studiach, korzystałem z tego programu
https://pl.sankom.net/programy/audytor-ozc
Wtedy to narzędzie można było mieć za darmo (kan-therm chyba udostępniał).
Adam
SAB (Super Agile Brick) Goblin 380, 550
EdgeTX + Rotoflight + ExpressLRS
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...

Postautor: Adam12 » 5 kwie 2025, o 16:35

aikus pisze:tak o tym myśle i myśle.... dopiero zaczynam zdobywać wiedzę na ten temat, ale na czuja to policzyć coś takiego to jest bardzo trudny temat...

Zakładam, że skoro program liczy z takim błędem to proporcjonalnie z 2 koła zrobi się przy dobrych wiatrach 1,5 koła.
kudzu pisze:Da się to dosyć wygodnie policzyć, ale mimo wszystko wymaga trochę czasu i narzędzi.

Panie, toż to kobyła :)

Wróć do „Brudnopis”