Witam Wszystkich!
Zapraszam do zapoznania się z nowym urządzeniem, którym jest "aparatura RC" bazująca na joysticku komputerowym.
Krótki filmik z pierwszego "oblotu" można obejrzeć tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=b7sOgtQCZO0System sterowania joystickiem składa się z:
- kontrolera (nasze urządzenie, to białe pudełko na filmiku)
- nadajnika RC (moduł nadawczy z wejściem PPM od tradycyjnej aparatury) - my używamy obecnie FrSky XJT + D8R-XP
- Joysticka PC - oblot na modelu z Thrustmaster Hotas X
Szczegóły naszego kontrolera:
- kolorowy wyświetlacz TFT
- Złącze USB host (podłączenie joysticka)
- Złącze nadajnika RC (sygnał PPM + zasilanie nadajnika 6-12V)
- Złącze karty micro SD (do przyszłych zastosowań, konfiguracje, profile, logi, etc.)
- Docelowo złącze micro-USB do komunikacji z aplikacją PC oraz ładowania akumulatora (obecnie zasilanie z 3 akumulatorków AAA).
- Podobnie jak w tradycyjnych aparaturach urządzenie umożliwia mapowanie kanałów. Możliwość przypisywania różnych funkcji przyciskom joysticka (w tym hat switch) i potem mieszanie ich z osiami analogowymi w module mixera. Definiowanie endpointów, dual rate, multi rate, etc.
Wrażenia z oblotu:
Do tej pory używałem tradycyjnej aparatury RC (w sumie z paręnaście godzin lotu kopterem). Z powodu niezbyt dużej ilości czasu na trening, pilot ze mnie słaby bardzo.
Przesiadka na joystick bardzo "gładka". Konfiguracja: Przód-tył/boki jak w tradycyjnej apce, oś Yaw zmapowana do skrętnej rękojeści joysticka.
Throttle koptera zmapowany jako 100% throttle joysticka + 50% wartości małego slidera w rączce throttle co pozwala na pełny zakres kontroli, jak i precyzyjniejsze manewry wznoszenia opadania).
Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne, już przy pierwszym pakiecie byłem stanie "szaleć" dużo śmielej niż na apce (jak na takiego lamerskiego pilota).
Sterowanie bardzo intuicyjne. Kolega Grzesiek współ-uczestnik oblotu, który tradycyjną apkę miał może dwa razy w rękach, po parunastu minutach już śmigał nieźle.
Maszyna z oblotu na bazie NAZY, rama to własna produkcja CNC.
Jak ktoś ma pytania to chętnie odpowiem.
Pozdrawiam,
Krzysiek