miruuu pisze:Gwoli ścisłości.. użytkownik Gajos otrzymał w weekend bana.
utrinque pisze:aikus pisze:odsubskrybowalem watki zdominowane przez utrinka i gejosa, zapewniajac sobie odrobinke spokoju ducha.
![]()
Zobacz kto założył wątek w którym teraz piszesz...
Kenobi36 pisze:utrinque pisze:Zobacz kto założył wątek w którym teraz piszesz...
Ha ha ha, nigdy się nie zastanawiałem dlaczego coaxiale są tak stabilne ale Aikus chyba ma i chyba ma większe pojęcie niż Ty
Przypomnijmy sobię żyroskop pochylony 90st i podparty z jednej strony. A co będzie jeśli będą w żyroskopie dwie masy kręcące się w przeciwne strony?
Kenobi36 pisze:utrinque pisze:aikus pisze:odsubskrybowalem watki zdominowane przez utrinka i gejosa, zapewniajac sobie odrobinke spokoju ducha.
![]()
Ha ha ha, nigdy się nie zastanawiałem dlaczego coaxiale są tak stabilne ale Aikus chyba ma i chyba ma większe pojęcie niż Ty
Przypomnijmy sobię żyroskop pochylony 90st i podparty z jednej strony. A co będzie jeśli będą w żyroskopie dwie masy kręcące się w przeciwne strony?
utrinque pisze:Kenobi36 pisze:utrinque pisze:aikus pisze:odsubskrybowalem watki zdominowane przez utrinka i gejosa, zapewniajac sobie odrobinke spokoju ducha.
![]()
W przypadku dwu wirników w coaxialu siły związane z pochyleniem tarcz sterujących i wychyleniem łopat działają w dwu przeciwnych kierunkach!
Pochylamy swash do przodu.
Wirnik CW "chce się pochylić" w lewo ale dzięki precesji (90 stopni) pochyla się do przodu).
Wirnic CCW "chce się pochylić" w prawo, ale pochyla się do przodu.
W Twoim przykładzie grawitacja działa na oba w jednym!
Widzisz różnicę?
utrinque pisze:Brawo... heliteam stał się już drugim epheli.
miruuu pisze:Gwoli ścisłości.. użytkownik Gajos otrzymał w weekend bana.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości