Kącik muzyczny

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Nalpikat
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Nalpikat » 3 lut 2016, o 21:58

telemaniak pisze:U mnie zwykle działa to tak, że zaczynam klikać na youtubie lub spotify różne powiązane rzeczy i wybieram to co mi odpowiada, czasem zasłyszę jakieś hasło i drążę. Później nierzadko przychodzi opamiętanie że już druga w nocy i trzeba iść się wyspać ;)

To całkiem jak u mnie ;)

telemaniak pisze: Akurat w przypadku Jeffa Buckleya o ile dobrze pamiętam wspominał o nim (jako o źródle inspiracji) wokalista tego zespołu...

hmm Kapelki nie znam, ale fajnie, że ktoś go jednak u nas słucha :)
telemaniak pisze: Z takich zespołów mam wrażenie mniej u nas znanych [...]

Rewelacja :) Już słucham następnych. Nie znałam^^
NieNatka
Awatar użytkownika
Nalpikat

Postautor: Nalpikat » 3 lut 2016, o 22:02

aikus pisze:Linkuj wiecej co tam masz!! Czuje ze mamy szanse wiele ciekawych perelek poznac dzieki Tobie!

Albo to... :P

W ogóle Playing For Change... kawałek z/i pod patronatem Bono
NieNatka
Awatar użytkownika
Nalpikat

Postautor: Nalpikat » 3 lut 2016, o 22:10

telemaniak pisze:A tak w ogóle to John Mayer :)

A to już w ogóle mój klimat... też nie znałam :) I to takie Twoje "wyyoutubowane" perełki?
Czad :)
NieNatka
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Podziękował: 84 razy
Podziękowano: 120 razy

Postautor: AdamP » 3 lut 2016, o 22:24

telemaniak, wylałeś mi wiadro miodu na uszy tym Johnym Mayerem :nw:
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...
Podziękował: 44 razy
Podziękowano: 72 razy

Postautor: telemaniak » 3 lut 2016, o 22:44

Nalpikat pisze:
telemaniak pisze:A tak w ogóle to John Mayer :)

A to już w ogóle mój klimat... też nie znałam :) I to takie Twoje "wyyoutubowane" perełki?
Czad :)

Ano wyyoutubowałem tego Mayera, choć patrząc po frekwencji na koncertach to za wielką wodą raczej nie jest niszowym artystą :) Gdzieś mi to jego nazwisko musiało się przypałętać z racji tego że sam trochę gram na gitarze zapewne. Jeśli lubisz takie akustyczne klimaty to posłuchaj może tych jego utworów np.

AdamP pisze:telemaniak, wylałeś mi wiadro miodu na uszy tym Johnym Mayerem :nw:

Znałeś/nie znałeś wcześniej?

W ogóle to nic się nie przejmujcie - ja też nie znam połowy (albo i więcej) tego co linkujecie, a przyznam że bardzo mi się podoba :)
JR XG8, GAUI X5, GAUI255, MX3 > facebook.com/tufframes
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1782 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 3 lut 2016, o 22:54

Łał... Rozkreciliscie sie Panstwo:):)

Jutro nadrobie zaleglosci... dzis zyje w swiecie 30 stki Boba Dylana.
Znalazlem miejsce gdzie ten numer mozna obejrzec w niechujowej wersji:
http://www.theguardian.com/music/video/ ... cert-video

Znalazlem tez caly koncert, ale tam z jakiegos powodu tego numeru nie ma :|

Jutro obiecuje pilnie odsluchac wszystko co podlinkowaliscie.
Dziekuje...
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...

Postautor: AdamP » 3 lut 2016, o 22:58

Zemną jest taki problem, że najpierw słucham a potem się zastanawiam ktoto taki :) tylko poto coby wyjutiubować po wykonawcy ;)
To klasykiem pojadę :D
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 4 lut 2016, o 12:04

Aikusku, czy mógłbym mieć prośbę?

Śledzę ten wątek od samego początku. Trochę z ciekawości, trochę w poszukiwaniu kawałków, których nie znałem albo gdzieś umknęły mi w przeszłości...
Najchętniej robię to gdy jestem gdzieś w drodze, autobusie, metrze.... bo wtedy mam własnie czas na posłuchanie słuchawkowe...
...ALE....
te pierdzielone linki skrócone YOUTU_BE nie wyświetlają się na srapatalku i trzeba każdy post edytować/cytować żeby wyjąć link do wklejenia w przeglądarce...
natomiast linki te klasyczne nieskracane YOUTUBE wyświetlają się w tapatalku prawidłowo i mozna je włączyć bezpośrednio w wątku.

Czy mógłbyś wrzucać w kolejnych postach pełne linki? będzie łatwiej traktować ten wątek jako ulubioną playlistę :)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 4 lut 2016, o 12:25

Adamp - Frank Zappa - swego czasu sluchalem go pasjami.
Z tego okresu pierwsze skojarzenie jakie mi z nim zostalo to to:

Miru - bardzo chetnie.
Kiedys byl takki czas ze te zwykle linki przestaly dzialac i przegapilem moment kiedy znowu zaczely dzialac.
A w ogole to dziekuje za zapelnienie muzyka dzisiejszego poranka!!
:)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 4 lut 2016, o 12:56

EDYTKA - jednak jest!!
MrJansjo
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!

Postautor: MrJansjo » 4 lut 2016, o 18:30

Kruku pisze:Air, Alice In Chains, Apocalyptica, Autechre, Biohazard, Black Sabbath, Black Sun Empire, Burial, Cafe del Mar, Carbon Based Lifeforms, Carcass, Coma, Daft Punk, David Bowie, Dead Can Dance, Death, Deftones, Depeche Mode, Diana Krall, DJ Hidden, Dream Theater, Electric Universe, Esbjörn Svensson Trio, Etnica, Fear Factory, Freddie Mercury & Montserrat Caballe, GusGus, Hey, Homo Twist, In Flames, Infected Mushroom, Jean Michel Jarre, KAT, Keith Jarret, King Crimson, King Diamond, Kiwa, Korn, Kosheen, Koxbox, Lamb, Leftfield, Lorde, Marilyn Manson, Massive Attack, Metallica, Miles Davis, Mitch & Mitch, Moloko, Moonspell, Morlack, Morphine, Muse, Netsky, Nik Bartsch's Ronin, Nine Inch Nails, Nirvana, Ozzie Osbourne, Pantera, Pink Floyd, Porcupine Tree, Portishead, Purple Motion, Rage Against the Machine, Roisin Murphy, Samael, Sepultura, The Prodigy, The White Stripes, Tiamat, Timo Maas, Tomasz Stanko Quintet, Tool, Trivium, Vader

Piszę tu, na Waszym forum wyłącznie jako maskotka, i wyłącznie dlatego że jestem współsprawcą tego Trzypaka którego tak barwnie zrelacjonował Aikus...
Ale jak zobaczyłem Twoją playlistę, Kruku, to zwyczajnie nie mogłem się powstrzymać żeby nie podrzucić czegoś...a co tu dużo chrzanić.
Moja playlista pokrywa się tak w 60% z Twoją a na to trafiłem PO 40-stce i podobnie jak wielu innych mogę tylko zadać pytanie "gdzie oni do k...y nędzy byli całe moje życie" :)

BTW - ktoś pytał o druk okładki Trzypaka. Sitodruk na gładkim papierze o wysokiej gramaturze. W drukarni(po znajomości. G załatwiła). Tanio nie było, ale i tak w rzeczywistości - symbolicznie.
Niejedno komercyjne wydawnictwo jest o klasę gorsze jeśli chodzi o poligrafię. :)
Awatar użytkownika
Nalpikat

Postautor: Nalpikat » 4 lut 2016, o 22:37

telemaniak pisze:Ano wyyoutubowałem tego Mayera, choć patrząc po frekwencji na koncertach to za wielką wodą raczej nie jest niszowym artystą :) Gdzieś mi to jego nazwisko musiało się przypałętać z racji tego że sam trochę gram na gitarze zapewne. Jeśli lubisz takie akustyczne klimaty to posłuchaj może tych jego utworów np.

Normalnie śmigiełko mi dorobiłeś tym Mayerem heh... odleciałam^^
Dziś cały dzień, go słuchałam... po prosu czad :D
Dziękuję
NieNatka
Awatar użytkownika
Nalpikat

Postautor: Nalpikat » 4 lut 2016, o 22:47

MrJansjo pisze:BTW - ktoś pytał o druk okładki Trzypaka. Sitodruk na gładkim papierze o wysokiej gramaturze. W drukarni(po znajomości. G załatwiła). Tanio nie było, ale i tak w rzeczywistości - symbolicznie.
Niejedno komercyjne wydawnictwo jest o klasę gorsze jeśli chodzi o poligrafię. :)

Wyszło naprawdę ciekawie. Gratuluje :)

A co do playlisty "Krukowo-Mister/MasterJansjowej" - to ja w jakiś 50% jestem zgodna :)
hmm Panowie a to? Znacie/lubicie? Bo mi tak jakoś w te wspólne 20% klimatem pasuje

NieNatka
Awatar użytkownika
Nalpikat

Postautor: Nalpikat » 4 lut 2016, o 22:53

To z moich ulubionych jeszcze takie propozycje: Amos Lee i Ben Harper

No i... Zac Brown Band, z kawałkiem, który „szwędacze” mi włącza :D

Ostatnio zmieniony 4 lut 2016, o 23:16 przez Nalpikat, łącznie zmieniany 1 raz.
NieNatka
Awatar użytkownika
Nalpikat

Postautor: Nalpikat » 4 lut 2016, o 23:07

A co do twórczości Toma Waitsa - Aikus, sporo propozycji w swoich postach zamieścił - to specyficzny jest. Taki "Menel kochany" :D
Nie da się chyba do niego obojętnie podchodzić, albo się go kocha albo nienawidzi.
Tym co nie lubią może w wykonaniu Kazika się spodoba np. „Swordfishtrombones” :D

NieNatka
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 5 lut 2016, o 08:23

Kowal pisze:
EDIT: zostawmy politykę, bo zacznie walić kupą.

Jednak jeszcze sie do tego odniose, bo mam do opowiedzenia pewna ciekawa historie i taka ... troche moja refleksje z tym zwiazana.
Midnight Oil.
Kazdy kto odrobinke chociaz zaglebil sie w tworczosc tego zespolu wie jak bardzo ... No co tu duzo gadac - trąci ona polityka. Z przeslania utworow na kazdym kroku się cos wysącza.
Ot pierwszy z brzegu otworek - My Country.

Nie ma? Moze i nie ma... albo jest nie wprost. Moze w innych utworach czuc to bardziej, ale nie o to chodzi zeby teraz to udowadniac.
Przed rokiem 2004 w wywiadach bardzo czesto zadawane byly grupie pytania natury politycznej. Kiedys Peterowi Garrettowi sie troche ulalo i powiedzial, ze generalnie jest to wkurzajace, ze robisz muzyke, grasz, spiewasz o czyms a ludzie chca z toba gadac o polityce.
Nie wiem na ile zmienilo to nastawienie dziennikarzy do grupy, ale wiem jak mocno ja bylem skonfudowany wiadomoscia ze w 2004 roku Peter Garrett postanowil odejsc od grupy, zeby zajać sie ... polityką!!
Tak jest.
Musialo minac troche czasu, zebym zrozumial o co chodzi.
W skrocie - za Wikipedia:

Peter Garrett (ur. 16 kwietnia 1953) – australijski muzyk i polityk. Wokalista australijskiego zespołu Midnight Oil, a od 2004 poseł, od 2006 członek laburzystowskiego gabinetu cieni jako minister ds. zmiany klimatu, środowiska, dziedzictwa i sztuki (Shadow Minister for Climate Change, Environment & Heritage, Arts). W 2003 otrzymał Order Australii za zasługi dla muzyki i obrony środowiska.

Utwory ktore spiewal, niosly za soba jakies przeslanie... O cos walczyl.
Gral na emocjach i cos tam pewnie czasem wywalczyl.
A potem zostal politykiem... i walczy o to samo.
Pewnie duzo skuteczniej...

Nie mam prawa tego oceniac, a juz na pewno nie mam prawa oceniac jego decyzji negatywnie... Moge tylko czuc sie rozzalony tym, ze oto zespol Midnight Oil zakonczyl swoja tworcza dzialalnosc i zaczal odcinanie kuponow (bo w praktyce wbrew zapewnieniom - niestety tak sie stalo).
Na koniec jeszcze jeden przecudowny utworek grupy z okresu jej najwiekszego chyba rozkwitu.

The Dead Heart
MrJansjo
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!

Postautor: MrJansjo » 5 lut 2016, o 11:42

aikus pisze:...ale wiem jak mocno ja bylem skonfudowany wiadomoscia ze w 2004 roku Peter Garrett postanowil odejsc od grupy, zeby zajać sie ... polityką!!
Tak jest.

Heh ;-)
Rozpocząłeś ten wątek od Watersa, który przepycha się z tym co masz "wryte w głowę" no i teraz ten Garrett.
To tu masz takie "dwa w jednym". Całkiem udany cover(tylko trzeba dać mu szansę, bo wiadomo że opór przeciwko brukaniu "świętości" jest ogromny :)
A ta panna, Emilia Derkowska, odeszła od zespołu żeby...chóry kościelne, trochę gospel. Oczywiście "top level" w swojej kategorii ale...
Już nie wiem czy nie wolałbym żeby poszła w politykę :)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 5 lut 2016, o 11:49

O jejku to Quidam... no faktycznie... znam jeden koncert i znam od Ciebie...
:)
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...

Postautor: AdamP » 7 lut 2016, o 23:22

MrJansjo pisze:
aikus pisze:...ale wiem jak mocno ja bylem skonfudowany wiadomoscia ze w 2004 roku Peter Garrett postanowil odejsc od grupy, zeby zajać sie ... polityką!!
Tak jest.

Heh ;-)
Rozpocząłeś ten wątek od Watersa, który przepycha się z tym co masz "wryte w głowę" no i teraz ten Garrett.
To tu masz takie "dwa w jednym". Całkiem udany cover(tylko trzeba dać mu szansę, bo wiadomo że opór przeciwko brukaniu "świętości" jest ogromny :)
A ta panna, Emilia Derkowska, odeszła od zespołu żeby...chóry kościelne, trochę gospel. Oczywiście "top level" w swojej kategorii ale...
Już nie wiem czy nie wolałbym żeby poszła w politykę :)

jest to numer do którego napewno jeszcze kiedyś wrócę hmm
a tu takie cuś Kultu dla rozweselenia :)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 9 lut 2016, o 14:06

Kowal pisze:Ja dorzucę:

- System Of A Down
- Pro Pain
- Dropkick Muprphys, Sex Pistols, The Clash, Dead Kennedys, NOFX, Exploited,
- Pantera
oraz oczywiście pieśń życia, o Bitwie o Anglię w wykonaniu Iron Maiden:

Masz thanksa od mojej córy.
Ode mnie tez, bo fajnie przy tym tanczy :) i jest szansa ze w drodze do przedszkola uslysze cos innego niz Rammsteina.

Wróć do „Brudnopis”