Forum helpdesk - komputery

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1771 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 19 mar 2016, o 09:50

Kenobi36 pisze:Aikus, szacun, DD zadziałał idealnie :nw:

No przesz od razu mowilem! Musi! Nie ma cudow!:) Im prostszy mechanizm tym lepszy.
A jak cos ma byc pseudo-inteligentne i automagiczne to zawsze sie na czyms wypierdoli...

Heh:) Gratulacje!

Kenobi36 pisze:Co do unixa to nie jest to że go totalnie nie znam, [...]
Nie, mam dość i nie mam czasu, nasze hobby go zajmuje po korek więc zabawy z UXami sobie już odpuściłem.

No rozumiem, ja zasadniczo na lapku na ktorym pracuje tez mam Windowsa, braki linuxowe wypelnia mi cygwin... No i mam wirtualke z linuxem jak jzu cos bardzo bardzo potrzebuje.
Linuxa na desktopie jako glowny system jakis czas temu odpuscilem, powodem byla glownie ciagla walka o kompatybilnosc ze swiatem.
Ale ciagle mam duzo kontaktu z Linuxami w pracy na serwerach, wiec no wiadomo.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 19 mar 2016, o 10:45

Czyli się nie wiele poprawiło :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 19 mar 2016, o 10:59

Nie nie, wiele sie poprawilo, naprawde wiele, natomiast NIGDY nie poprawi sie to, czego wiekszosc ludzi oczekuje, czyli kompatybilnosc z zamknietymi standardami komercyjnymi. Nie ma bata.
Zeby to sie poprawilo, trzebaby:
1. Zamknac czesciowo kod dystrybucji (co z reszta czasami sie dzieje - zamknieten sterowniki itp, Adobe Reader, Google Chrome itp).
2. Dogadac sie z Apple, M$ itp - zeby udostepnily swoja wiedze tajemna, co oczywiscie im nie jest ne reke, wiec trzebaby im zaplacic DUUUUZO, a wtedy Linux przestalby moc byc darmowy... wiec mija sie to z celem.

Ale jesli chodzi o ogolne "poprawienie sie" to naprawde poprawilo sie bardzo duzo.
Ostatnio Linuxa na desktopie instalowalem jakies pol roku temu, byl to Mint i naprawde wszystko czego oczekuje od typowego biurkowego desktopa zadzialalo od razu, od pierwszego kopa, bez zadnego kombinowactwa. Wszystko, czyli pakiet biurowy, pakiet multimedialny i trzy rozne przegladarki internetowe.
Do tego ladne przyjemne i funkcjonalne GUI... To jest cos w czym Linux wyprzedzil Windowsa u schylku XPka, ktory do samego konca jaki byl - wiadomo, a Linux juz wtedy mial desktop 3D, zdaje sie ze nawet support do ekranow dotykowych sie wtedy pojawil.
Byla taka dystrybucja "Sabayon" - miazdzyla wtedy system i byla zrobiona na innej dystrybucji - Gentoo - mojej ulubionej wowczas :)
Z reszta od tamtej pory nikt nic lepszego w tej nie wymyslil wiec tu trudno cokolwiek polepszac.
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Podziękował: 62 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: karol » 19 mar 2016, o 11:07

A ja lubię hardkor i na wszystkich moich kompach mam Archa instalowanego z CLI. Ale mam też Windowsa, jak wspomniał Aikus, gierki (wot) działają fajnie na windzie niestety. Oczywiście można walczyć z wine itp, ale nie będzie to chodzilo jak trzeba.

Ale ogólnie zdjęcia, muza, video mam softy i pod linuxem można obrabiać, produkować itp. To się poprawiło znacznie. Nawet teściowej zainstalowalem jakiego xubuntu i od tej pory moje problemy z naprawianiem systemu zniknęły :)

Sent from my Nexus 5
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 19 mar 2016, o 11:52

:)
Ja mojej ex zainstalowalem Ubuntu bardzo dawno temu, i tak zostalo. Potem sie rozstalismy...
Miala tam Thunderbirda, Firefoxa, OpenOffica, Kadu, VLC... i tyle jej wystarczalo.
Chyba nawet nie wiedziala ze ma Linuxa, az jej to uswiadomil nowy facet, ktory zajrzal do jej kompa i zrobil wielkie "ŁAŁ"...
Po czym po chwili dodal: "No tak, przeciez Aik to tez informatyk... " ...
Hehe, czy tam jakos tak to bylo...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 19 mar 2016, o 19:45

aikus pisze:Ja mojej ex zainstalowalem Ubuntu ..... Potem sie rozstalismy...

:rotfl2:
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 19 mar 2016, o 20:18

Heh... Powinienes byc dziennikarzem Ben:>
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 8 maja 2016, o 10:42

Polecicie coś ciekawego czym można w miarę prosto i ładnie ogarnąć filmy? Chodzi o pocięcie, połączenie, jakąś podstawową edycję.
Najlepiej darmowy lub z sensownej cenie - adekwatnej do amatorskich potrzeb...
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 8 maja 2016, o 13:13

Windows Movie Maker :P za free
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
radekbck
Stały bywalec...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: radekbck » 8 maja 2016, o 15:48

Z płatnych Pinacle studio. Ma bardzo fajna opcje dla leniwych- Smart movie. Wrzucasz mu min. 3 x wiecej materiału wideo od muzyki, wybierasz interesujący Cię styl i program sam składa wideo clip. Musze przyznać ze całkiem fajnie to wychodzi.[SMILING FACE WITH SMILING EYES]
Pozdrawiam
Radek

Heli: T-REX 470 LM, T- Rex 550E V2 DFC, T-Rex 450 Pro V2 DFC, VwinRC 450 DFC, Quadcopter: Racer ZMR250, Aparatura: FR SKY Taranis x9d plus
No Risk No Fun...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 8 maja 2016, o 16:44

lenu pisze:Windows Movie Maker za free

Tego nie mam - windows 10 :/
W sklepie widzę jakis Easy Movie Maker na free (free bez kropki). Zobacze co to...
Awatar użytkownika
Arczi
Stały bywalec...
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Arczi » 8 maja 2016, o 17:39

Windows 10 nie jest przeszkodą. U mnir działa:
http://windows.microsoft.com/pl-pl/wind ... windows-10
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 8 maja 2016, o 17:44

Niestety prawda jest taka, że wmm wystarczy, pomimo że jest darmowy, niewyrafinowany i ma w nazwie "windows". Ma wszystko co potrzeba i jest prosty. Szukałem kiedyś programu do obróbki filmów i ciężko było z darmowymi. Kiedyś, żeby zapisywać w HD w wmm trzeba było ściągnąć jakiś tam plik. Nie wiem jak jest teraz. Aha i jakość zapisu była mocno umowna jak na filmy HD, ale im mniej tym lepiej, bo później okazuje się, że mamy milion głupich filmów, które zajmują 10000 TB i po kolei je wywalamy.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 8 maja 2016, o 21:05

Arczi pisze:Windows 10 nie jest przeszkodą. U mnir działa:
http://windows.microsoft.com/pl-pl/wind ... windows-10

Dzięki

Ten mi w zupełności wystarczy - zawsze wystarczał. Myślałem, że już go nie ma. Właśnie intaluje...
Awatar użytkownika
mikegsx400
Lider forum...
Podziękował: 134 razy
Podziękowano: 167 razy

Postautor: mikegsx400 » 16 lip 2016, o 23:06

odsiweze temat skoro jest, zeby miruru nie wywalil a aikus sie nie zagotowal :P

wpadl mi w rece laptopek nokia booklet, niby gotowy do uzycia, ale chodzi tak wolno ze nawet mnie, bardzo tolarancyjnego uzytkownika denerwuje, dlatego chcialbym zeby obejrzal go ktos bardziej zaufany.
jako ze moja znajomosc obslugi komputerow nie wykracza duzo dalej poza wejscie na forum, skopiowanie czegos lub napisanie tekstu, to jest prosba (odplatnie, za flaszke, skrzynke itp) zeby zrobic format, postawic system(najchetniej win7), wgrac co niezbedne do poprawnego dzialania.
czy ktos w warszawy mialby czas i checi pomoc?

z gory dzieki :)
pzdr.
mik.
"...możesz być znacznie szybszy, nie myśl o tym, po prostu to zrób!"
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 16 lip 2016, o 23:44

Przywieź jutro to zobaczymy. Wytrzeźwieje to się w popatrzy. :D a jak by nie bylo to i tak w podobnych systemach kończę ma instalacji ubuntu i kilka lat ludzie są zadowoleni z efektów
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: bahus » 17 lip 2016, o 08:39

Ja pokusiłbym się o postawienie Windowsa 10 na nim... Żonie kupiłem pół roku temu asusa transformera i zadziwiająco dobrze sobie radzi na W10... Śmiga jak szalony do tego stopnia że rozważam zamianę Galaxy Taba na właśnie takiego asusa.
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 17 lip 2016, o 08:59

Raczej będzie ciężko z tym Win10 przy 1GB RAM :masakra:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 12 lis 2016, o 01:19

Dziś miałem Windows Friday. Przy okazji testuję RAID na płycie głównej , niestety drugi dysk 2GB ma stary system który ma chodzić do końca dopóki nowy nie ruszy pełną parą. Raida1 nie da się założyć mając tylko 1 dysk, wsadzenie drugiego mniejszego 1G pozwoliło utworzyć RAID 1GB . Oczywiście całkiem nieźle zniósł wyjęcie drugiego dysku zaraz potem więc nie rozumiem czemu nie można utworzyć RAIDA mając od początku tylko jeden dysk. Jak będzie działać Odbudowa RAI zobaczymy później. Oprogramowanie też pozwala założenie więcej RAIDÓW na tych samych dyskach więc liczę że będę mógł wykorzystać pozostałe 1G. Tak czy inaczej i tak musiałbym podzielić dysk na partycje. Chociaż przed chwilą przeanalizowałem wszystkie swoje dane i w sumie stary system ze wszystkimi danymi powinienem upchnąć na dysku 1GB aby zwolnić staty dysk 2GB. Windowsy docelowe to 8.1 oczywiście płytkę mam 8.0 potem poprawki bo bez nich 8.1 się nie instaluje. nstalacja przebiegła szybko, gorzej z poprawkami 8.0 jedyne 240 coś, ważnych, trwało to pół dnia, na szczęście miałem co międzyczasie robić (kilka wypadów z domu), po wszystkich updatach, oczywiście nie mogły pójść wszystkie na raz, pierw poszło ok 230parę, potem kilka, potem 4, potem 2, i został jeden który wywalał błąd i go olałem, i zacząłem ściągać ze sklepu aktualizację do 8.1, jak na złość, a może na szczęście, a w zasadzie na złość że dopiero teraz zorientowałem się że jest program microsoftu który ściąga ISO lub tworzy Pamięć USB z instalacją dowolnego systemu 8.1 i pewnie są podobne toole do innych wersji. Wg informacji USB minimum 4GB co w efekcie końcowym okazało się że 4GB to za mało a przerzucanie zdjęć z aparatu z karty 4G na kartę 16GB było stratą czasu bo wszystko trzeba było cofnąć bo 4 to za mało więc jedyna następna jaką miałem to 16GB, w międzyczasie update się ściągnął w tle i poinformował że trzeba zrestartować system ew stanie się tak za 16 min, więc zamknąłem okienko, oczywiście to nie pomogło komp i tak się zrestartował po 16minutach przerywając ściąganie czystej instalki 8.1 na klucz USB. Dałem chwilę na aktualizację do 8.1, bo szła całkiem szybko, ale 15 minut stania na 82% mnie zirytowało, wróciłem do starego systemu, ponownie ściągnąłem tool. Druga próba tworzenia instalki USB się nie powiodła z powodu jakiegoś błędu, chciałem znowu oczyścić kartę ale kingston 16GB odmówił współpracy, trzecie podejście z kartą 32GB skończyło się powodzeniem. Windows 8 po updatach zajmowało 34GB, byłem ciekaw ile zajmie czyste 8.1. Instalacja 8.1 przebiegła szybko, podobnie szybko jak 8.0, jedynie nie potrafiłem przebrnąć przez instalację bez zakładania konta MS, nie obeszło się bez założenia kolejnego konta na kolejne fikcyjny emejl perydolonems@... z hasłem gownowarteMS1 bo bez dużych liter i cyfr się nie obeszło. Niby emejl wymaga potwierdzenia ale o ile pamiętam po utworzenia konta po instalacji dawało radę je i tak wyłączyć. To po cholerę system wymaga założenie tego konta?. Czysty system 8.1 zajął ok 16GB. Fajnie że lekki, co z tego, gorzej z aktualizacjami, wyszukanie wszystkich nie skończyło się po 2h oglądania Kapitana Ameryki więc przerwałem. I tak zapowiada też mi się Windows Saturday. Dobranoc.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Podziękował: 108 razy
Podziękowano: 119 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 12 lis 2016, o 08:48

16GB Win na 1GB HDD w RAID z 2GB?

Wysłane z tapatalk. Android forever.
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC

Wróć do „Brudnopis”