Ciekawostki i niusy

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 8 kwie 2014, o 14:30

shacker pisze:No ale w sumie to samo można osiągnąć siedząc z laptopem w kawiarni czy centrum handlowym :)

Ale w kawiarni lub w centrum handlowym można by było się tego spodziewać, ale na drodze do ulubionej kawiarni już średnio.

BTW czy ktoś z was, lub ktoś kogo znacie chodzi z komórka/tabletem który ma non stop włączone wi-fi, bluetooth?
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 8 kwie 2014, o 14:57

Neomutant pisze:Ale w kawiarni lub w centrum handlowym można by było się tego spodziewać, ale na drodze do ulubionej kawiarni już średnio.

Tyle, że siedząc w kawiarni, popijając kawę i "kradnąc" dane Jesteś mniej "widoczny", niż hałaśliwa i wzbudzająca szerokie zainteresowanie platforma latająca :vhappy:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Podziękował: 62 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: karol » 8 kwie 2014, o 15:23

Neomutant pisze:BTW czy ktoś z was, lub ktoś kogo znacie chodzi z komórka/tabletem który ma non stop włączone wi-fi, bluetooth?

Zdziwil bys sie ile osob ma wlaczone BT i nawet nic o tym nie wie. Wifi jest dozowane przez uzytkownikow, bo prawie kazdy ma jakis limit danych, wiec sie pilnuja.

News wzbudzajacy czujnosc. Ale tak naprawde nasze dane sa juz dawno przetrzymywane, na googlu, dropboxie itp. Wszystko zalezy od nas, co tam udostepniamy. Oczywiscie mozemy im utrudniac jak sie tylko da, chociazby poprzez roznego rodzaju pgp, ssh i inne (piszac na GG, jaberze z szyfrowaniem itp). Ale komu sie chce to robic na telefonach?

Chyba tylko mi :)
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 8 kwie 2014, o 15:30

Neomutant pisze:
shacker pisze:No ale w sumie to samo można osiągnąć siedząc z laptopem w kawiarni czy centrum handlowym :)

Ale w kawiarni lub w centrum handlowym można by było się tego spodziewać, ale na drodze do ulubionej kawiarni już średnio.

BTW czy ktoś z was, lub ktoś kogo znacie chodzi z komórka/tabletem który ma non stop włączone wi-fi, bluetooth?

Prędzej w kawiarni czy centrum handlowym ktoś próbuje się łączyć po wi-fi. Kawiarnie czasem dają dostęp do sieci dla klientów, są strefy darmowego wi-fi w marketach. Wydaje mi się to bardziej prawdopodobne niż tak na ulicy.
Wi-fi zjada baterię szybko, więc rzadko ktoś chodzi sobie po ulicy i ma je włączone. BT mogą mieć włączone osoby korzystające ze słuchawek, zestawów głośnomówiących w autach itp.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 8 kwie 2014, o 20:11

Ja mam na stałe WiFi i BT, w pełni świadomie.

Karol możesz sobie szyfrować, właśnie wyszła na jaw dziura w OpenSSLu, która pozwala uzyskać klucz prywatny :wall:
Dziura od dwóch lat...
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 8 kwie 2014, o 22:12

super_mario2 pisze:Karol możesz sobie szyfrować, właśnie wyszła na jaw dziura w OpenSSLu, która pozwala uzyskać klucz prywatny :wall:
Dziura od dwóch lat...

Siedze na Arch'u i mam juz zalatana :)
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 9 kwie 2014, o 09:37

karol pisze:
Neomutant pisze:BTW czy ktoś z was, lub ktoś kogo znacie chodzi z komórka/tabletem który ma non stop włączone wi-fi, bluetooth?

Zdziwil bys sie ile osob ma wlaczone BT i nawet nic o tym nie wie. Wifi jest dozowane przez uzytkownikow, bo prawie kazdy ma jakis limit danych, wiec sie pilnuja.

News wzbudzajacy czujnosc. Ale tak naprawde nasze dane sa juz dawno przetrzymywane, na googlu, dropboxie itp. Wszystko zalezy od nas, co tam udostepniamy. Oczywiscie mozemy im utrudniac jak sie tylko da, chociazby poprzez roznego rodzaju pgp, ssh i inne (piszac na GG, jaberze z szyfrowaniem itp). Ale komu sie chce to robic na telefonach?

Chyba tylko mi :)

Nie o informacje prywatne bym się obawiał, tylko o loginy i hasła do różnego rodzaju systemów płatności (np paypal) i innych, w połaczeniu z danymi tele adresowymi pozwalają na jeszcze większe bubu w niektórych przypadkach (w połączeniu z atakami socjotechnicznymi). Ja muszę jeszcze uświadomić moją dziewczynę bo non stop jedzie na WI-Fi, co do wyłączenia JavyScript, Javy i innych języków skryptowych na PC jeszcze ją nie przekonałem.

Nie zgodzę się że włączone WI-fi jest prądożerne - bo w trybie "przyłączania do sieci" nie pożera tak dużo prądu jak w trybie przesyłania dużej ilości danych.
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 9 kwie 2014, o 09:48

Neomutant pisze:Nie zgodzę się że włączone WI-fi jest prądożerne - bo w trybie "przyłączania do sieci" nie pożera tak dużo prądu jak w trybie przesyłania dużej ilości danych.

Oczywiscie ze jest, nie dosc ze caly czas filtruje pakiety to jeszcze uruchamiane sa inne uslugi jak google services itp. Uzytkownik nawet o tym nie wie.

Ale jak mi nie wierzysz to zrob sobie test:

1. Zainstaluj jakas apke do mierzenia statystyk baterii np. Battery Stats Plus
2. Zainstaluj Mobile Counter - 3G, WiFi
3. Naladuj baterie na maxa, zostaw no na noc.
4. Wyzeruj licznik Mobile Counter - 3G, WiFi
5. Wlacz WIFI,

Wieczorem np o 20-tej. Zapisz sobie ile mb masz pobranych, (oczywiscie, jak nic nie robiles), sprawdz o jaki procent spadla bateria.

Teraz znow wlacz ladowanie na noc, tak aby rano bateria byla naladowana na maxa i zrob punkt: 4 ale juz nie wlaczaj wifi,

I znow wieczorem np o 20-tej sprawdz dane w Battery Stats Plus i Mobile Counter
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 9 kwie 2014, o 09:56

karol pisze:
Neomutant pisze:Nie zgodzę się że włączone WI-fi jest prądożerne - bo w trybie "przyłączania do sieci" nie pożera tak dużo prądu jak w trybie przesyłania dużej ilości danych.

Oczywiscie ze jest, nie dosc ze caly czas filtruje pakiety to jeszcze uruchamiane sa inne uslugi jak google services itp. Uzytkownik nawet o tym nie wie.

Ale jak mi nie wierzysz to zrob sobie test:

1. Zainstaluj jakas apke do mierzenia statystyk baterii np. Battery Stats Plus
2. Zainstaluj Mobile Counter - 3G, WiFi
3. Naladuj baterie na maxa, zostaw no na noc.
4. Wyzeruj licznik Mobile Counter - 3G, WiFi
5. Wlacz WIFI,

Wieczorem np o 20-tej. Zapisz sobie ile mb masz pobranych, (oczywiscie, jak nic nie robiles), sprawdz o jaki procent spadla bateria.
Teraz znow wlacz ladowanie na noc, tak aby rano bateria byla naladowana na maxa i zrob punkt: 4 ale juz nie wlaczaj wifi,

I znow wieczorem np o 20-tej sprawdz dane w Battery Stats Plus i Mobile Counter

Nie znalazłem tych aplikacji w AppStore, i może mówimy o 2 rożnych przypadkach, dziewczyna podobnie jak ja używa IPhone.
Jak mogą być uruchamiane usługi googla oraz filtrowanie pakietów, jak wi-fi się nie przyłączyło do żadnej sieci - tj nie uzyskało adresu IP? Wi-Fi łaczy jej się z siecią domową tylko jak wraca z pracy.
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 9 kwie 2014, o 10:05

Neomutant pisze:Nie znalazłem tych aplikacji w AppStore, i może mówimy o 2 rożnych przypadkach, dziewczyna podobnie jak ja używa IPhone.
Jak mogą być uruchamiane usługi googla oraz filtrowanie pakietów, jak wi-fi się nie przyłączyło do żadnej sieci - tj nie uzyskało adresu IP? Wi-Fi łaczy jej się z siecią domową tylko jak wraca z pracy.

Sorki moj blad, zalozylem, ze masz androida.

Ale mozesz uzyc: Battery Doctor i Data Counter dla iphona.

Idea jest taka, aby te apki pokazywaly Ci ile pobrales mb, i ile jaka apka zre ci baterie
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 9 kwie 2014, o 15:32

Ja robiłem prosty test zużycia przy włączonym i wyłączonym WiFi w iPhone.
I przy włączonym zżera mniej, bo on i tak się dobiera do Internetu, tyle że jak nie przez Wifi to przez 3G - a do nadajnika ma ździebko dalej :)
Pozdrawiam Mariusz
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 9 kwie 2014, o 17:17

A 3g nie mozesz wylaczyc?

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 10 kwie 2014, o 21:23

mogę, ale będzie ssał po EDGEu...
Pozdrawiam Mariusz
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 11 kwie 2014, o 00:11

Ok, czy jesteś w stanie wyłączyć połączenie z netem¿ tak dla testów

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 12 kwie 2014, o 06:59

Nie wiem jak u Was boys ale w mojej Lumii 720 gołym okiem (na statusie baterii) widać ze wifi żre i to sporo. Dlatego mam je off a włączam tylko jak jest potrzebne. To samo z BT

Sent from my Lumia720 using Tapatalk
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 12 kwie 2014, o 12:13

karol pisze:Ok, czy jesteś w stanie wyłączyć połączenie z netem¿ tak dla testów

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Ja niestety z racji swojej pracy muszę być online.
Z moich doświadczeń najkorzystniejsze kolejno dla baterii jest:

* odciąć wszystko - odpada
* Wifi
* Edge
* 3G
Pozdrawiam Mariusz
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...

Postautor: karol » 12 kwie 2014, o 13:45

Ok mario, ale ty jestes skrajny przypadek :) Nie chcesz zrobic doswiadczenia i sie wymigujesz jakas tam praca. Wez sie chlopie w garsc i zrob test, nigdy nie mialem Iphona, android mnie juz troche wnerwia swoimi lagami na flagowcu samsunga. Wiec moze pora sie przesiasc, jak Iphone z wlaczonym WIFI pobiera miej energi niz z wylaczonym :P
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 12 kwie 2014, o 22:17

Jeżeli chodzi o Androida to można w nim też dużo powyłączać, a nawet obniżyć taktowanie procka, bo po co mi np. 1200 Hz przy BT czy Wifi?
I nagle bateria wystarcza o 2x dłużej ;)
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 13 kwie 2014, o 11:06

karol pisze:Ok mario, ale ty jestes skrajny przypadek :) Nie chcesz zrobic doswiadczenia i sie wymigujesz jakas tam praca. Wez sie chlopie w garsc i zrob test, nigdy nie mialem Iphona, android mnie juz troche wnerwia swoimi lagami na flagowcu samsunga. Wiec moze pora sie przesiasc, jak Iphone z wlaczonym WIFI pobiera miej energi niz z wylaczonym :P

Ja zrobię testy tylko potrzebuje na to kilka nocek.
bo:
- pierwsza nocka na sprawdzenie ile procent spadnie do rana domyślnie bez WIFI.
- Następna nocka ile spadnie z włączonym WI-Fi które jest połączone z siecią
- ostatnia nocka żeby sprawdzić ile spadnie z włączonym wi-fi ale które nie połączyło się z żadną siecią (tryb szukania sieci)

Test będzie robiony na Iphone 5s (IOS7) od godziny 23:00-9:00
Cały test prawdopodobnie będę musiał powtórzyć i uśrednić wyniki żeby wykluczyć inne dodatkowe czynniki (ciche update-ty).
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 15 kwie 2014, o 11:16

Co wiąże się z jeszcze większą inwigilacją, i hakerstwem z sieci..

Wróć do „Brudnopis”