Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1771 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 13 cze 2015, o 15:26

rawro pisze:Jak dobrze pojdzie to za tydzień. Wiadomo jak to tu jest,trudno się dostac ale jak juz się dostaniesz to zawsze znajda cos złego nowego w tobie. Stale kują i kują,seria badań ale nic nie mówią.

A mnie to wk*&^ia cos takiego...
Nie mieliby ze mna lekko ...:/

Nooobra... Co tu duzo gadac... trzymaj sie tam dzielnie, najbadziej psychicznie, zebys na dekiel za badzo nie zbieral, bo na reszte nie masz wplywu:/
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 13 cze 2015, o 16:25

Dziś ogarnąłem apkę do Braina na Bluetooth. Cholerstwo okazuje się że działa, ale tylko raz. Wystarczy wyjść z apki i już więcej się nie połączy tylko będzie się wywalać. Także każde wejście w apkę wymaga uprzedniego restartu telefonu. Ale przynajmniej coś na polu można zmienić w ustawieniach od biedy. Ehh gdzie te czasy programatora do ZYX-a na pole - proste i skuteczne.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 244 razy

Postautor: pkali » 13 cze 2015, o 16:34

Trochę dziwne, u mnie można wchodzić i wychodzić. Na początku też miałem problemy, nie chciał się łączyć. Musiałem od początku wgrać system w telefonie. Od tego czasu chodzi jak złoto.

tapatalk
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 13 cze 2015, o 16:38

pkali pisze:Trochę dziwne, u mnie można wchodzić i wychodzić. Na początku też miałem problemy, nie chciał się łączyć. Musiałem od początku wgrać system w telefonie. Od tego czasu chodzi jak złoto.

Podobno to kwestia zbyt małej pamięci w telefonie. Na świeżo po starcie systemu niby jest więcej wolnej, a potem już brakuje. Nie wiem na ile to prawda, a na ile apka jest słaba. Ważne, że w ogóle działa. A do systemu w telefonie dotykać się nie zamierzam :wow2:
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 13 cze 2015, o 19:47

Jesli apka raz sie uruchamia a drugi raz juz nie to musi znaczyc ze ma wyciek pamieci, co generalnie jest zmora wiekszosci wspolczesnie pisanego softu, zwlaszcza darmowego, ale tak czy siak zawsze swiadczy o niechlujstwie programisty.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 15 cze 2015, o 01:15

Dzis rozbierania Raptora ciag dalszy. Skompletowalem juz liste czesci ktorych potrzebuje.
Niestety doszlo pare drobiazgow, ktore co prawda nie padly przy krecie ale poprostu czas na ich wymiane.
Najbardziej ubodly mnie snapy.
WSZYSTKIE do wymiany.
Koszt niewielki, ale jest inny problem: Ja pamietam jak te snapy chodzily jak kupowalem tego Raptora.
Na kulkach luzno, ale na kulki i z kulek wszystkie wchodzily i schodzily dosc ciasno.
A teraz? W wiekszosci mozna palcami zdjac... Masakra.
I ilez ja sie nim nalatalem?
Trzecia czy czwarta banke paliwa mam w polowie....

I niech mi ktos jeszcze powie, ze elektryki sa zle bo z pakietami trzeba sie badrowac, a tutaj to tyle tankuje i latam, tankuje i latam....
NIE. To jest nieprawda.
W elektrykach musze sie badrowac z pakietami, ale poza tym - laduje i latam, laduje i latam.
A w spalinach musze sie badrowac ze wszystkim.
A to snapy, a to kable, a to elektronika... wszystko przez te [cenzura] wibracje...
No i jeszcze czasem silnik zgasnie, bo tam cos...
...
To chyba jednak nie jest swiat dla mnie...
Moze sie zdarzyc tak, ze jak go juz poskladam i oblatam to bede mu szukal nowego hangaru...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 15 cze 2015, o 05:57

Wibracje... no wibracje, taki już urok spaliny, to fakt, trzeba się czasem przeprosić z hangarem. Co do snapów i ogólnie wszelkich ruchomości, spalina z natury swojej pokryta jest filmem olejowym. To z jednej strony dobrze, ale z drugiej paskudnie, bo olej zbiera pył z ziemi a taka mieszanka tworzy pastę cierną która po jakimś czasie potrafi narobić bigosu. Jeśli masz go jeszcze, to obejrzyj kontrolnie stary popychacz ogona w miejscu przejścia przez uchwyty na belce czy nie widać już zwężeń. Po 2 latach w 600N są wyraźnie widoczne i zrobiłem już pręt węglowy zamiast tego druta.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Syfon » 15 cze 2015, o 14:36

Podobno to kwestia zbyt małej pamięci w telefonie. Na świeżo po starcie systemu niby jest więcej wolnej, a potem już brakuje. Nie wiem na ile to prawda, a na ile apka jest słaba. Ważne, że w ogóle działa. A do systemu w telefonie dotykać się nie zamierzam

Nie wiem czy to pomoze, ale tez mialem podobny problem, ze bylo "Could not connect to device". Problem tej apki jest taki, ze poniewaz jest platna, to od czasu do czasu robi sprawdzenie autentycznosci (czy nie pirackie) i musi byc wlaczony w telefonie przesyl danych (internet) zeby muc to zweryfikowac. Tez mialem zagwostke ktoregos razu na polu, az poszedlem tableta od syna pozyczyc zeby sprawdzic o co kaman.
Różne maszyny latające. A i jeżdżące się znajdą.
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...

Postautor: Syfon » 15 cze 2015, o 14:39

A w spalinach musze sie badrowac ze wszystkim.
A to snapy, a to kable, a to elektronika... wszystko przez te [cenzura] wibracje...
No i jeszcze czasem silnik zgasnie, bo tam cos...

I wlasnie dlatego przerobilem swojego reksia 600N na elektryka. :-)
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...

Postautor: shacker » 15 cze 2015, o 14:59

Syfon pisze:
Podobno to kwestia zbyt małej pamięci w telefonie. Na świeżo po starcie systemu niby jest więcej wolnej, a potem już brakuje. Nie wiem na ile to prawda, a na ile apka jest słaba. Ważne, że w ogóle działa. A do systemu w telefonie dotykać się nie zamierzam

Nie wiem czy to pomoze, ale tez mialem podobny problem, ze bylo "Could not connect to device". Problem tej apki jest taki, ze poniewaz jest platna, to od czasu do czasu robi sprawdzenie autentycznosci (czy nie pirackie) i musi byc wlaczony w telefonie przesyl danych (internet) zeby muc to zweryfikowac. Tez mialem zagwostke ktoregos razu na polu, az poszedlem tableta od syna pozyczyc zeby sprawdzic o co kaman.

U mnie pokazuje czarny ekran po połączeniu (menu działa) albo się wywala po prostu jak się w coś wejdzie. Problem ogólnie znany. Ale za 1 razem działa. Sprawdzałem na polu bez netu 3 razy i działało po restarcie telefonu (i parowaniu na wszelki wypadek).
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 15 cze 2015, o 15:24

Syfon pisze:I wlasnie dlatego przerobilem swojego reksia 600N na elektryka. :-)

Zostawiles sprzęgło?
Zeby startowal tak jak prawdziwy helik?
Ja bym tak przerobil Raptora moze...
Tylko kompletnie nie mam srodkow do tego - musialbym to komus zlecic... ale to jest mysl...!!
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 15 cze 2015, o 22:42

A ja dzisiaj w końcu oblatalem bezawaryjnie Czesie po zmartwychwstaniu...

Obrazek
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...

Postautor: Syfon » 16 cze 2015, o 07:55

aikus pisze:
Syfon pisze:I wlasnie dlatego przerobilem swojego reksia 600N na elektryka. :-)

Zostawiles sprzęgło?
Zeby startowal tak jak prawdziwy helik?
Ja bym tak przerobil Raptora moze...
Tylko kompletnie nie mam srodkow do tego - musialbym to komus zlecic... ale to jest mysl...!!

No niestety nie, za duzo by bylo dlubania przy tym, ale widzialem filmik z tak przerobionym, robi wrazenie.
Awatar użytkownika
Arczi
Stały bywalec...
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Arczi » 23 cze 2015, o 07:27

W koncu zlozylem swoj pierwszy model. Wszystko polutowane, pospinane, ustawione. Po ok 5 godzinach dlubania i pierwszym, probnym odpaleniu padly slowa: "moglem kupic ten zapasowy silnik" plus tyle epitetow, ze az moja malzonka sie zaniepokoila. Na szczescie okazalo sie, ze to tylko wina zlego lutu. Silniki dzialaja jak marzenie.
Niestety nie wszystko poszlo z platka. W pierwszych probnych lotach nad lozkiem model pokazal focha. Wpada w takie drgawki, jakby cierpial na epilepsje. Silniki same chodza miodnie, smigla wywazalem na oko, bo wywazarka jeszcze leci z Chin. Ale z tego co mowi wujek Gugiel to kwestia ustawien Nazy. Zadanie na dzis: znalezc optymalne ustawienia dla gain.
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 23 cze 2015, o 11:01

A co to za model, bo już nie pamiętam?
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 162 razy
Podziękowano: 239 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 23 cze 2015, o 11:06

Arczi pisze:W koncu zlozylem swoj pierwszy model.

Ale masz chłopie rozbieg ;) Zarejestrowałeś się w 2013 r.
Do teraz to cały czas symka łoiłeś?
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
Arczi
Stały bywalec...

Postautor: Arczi » 23 cze 2015, o 11:42

Wiecie, z wiekiem coraz wolniej sie wiedze zdobywa. Do tej pory latalem zabawkami, katowalem symka, probowalem zawisu helikiem 450 i kupilem mikrusa do cwiczen. A potem doszedlm do wniosku, ze wole multikoptery i zaczalem myslec o nich. Jak juz z trudami wymyslilem, co chce, to nawet szybko poszlo (pomijajac problemy z dostepnoscia niektorych elementow ukladanki). O modelu pisalem tu: viewtopic.php?f=107&t=4237 Quadcopter 250 z silnikami RCX i reglami ZTW. Biorac pod uwage moj ogolny brak zdolnosci manualnych i calkowity brak wiedzy zanimsie zabralem do dziela, to chyba moge powoli szykowac sie do odtrabienia sukcesu.
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 23 cze 2015, o 12:11

No z tego co piszesz, to rzeczywiscie dzielo godne gratulacji:)
I oblot sie prawie udal...
Powalcz z gainami, wyPIDuj zeby stabilnie wisial, nagraj filmik i ... wtedy mozesz obtrabiac sukces:)
Awatar użytkownika
Arczi
Stały bywalec...

Postautor: Arczi » 23 cze 2015, o 12:27

Dzieki :) Fajnie by bylo do weekendu sie wyrobic.
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 23 cze 2015, o 13:09

Trzymam kciuki! Tyle zwalczyles to teraz te PIDy to bedzie pikus.
Tak na oko strzelam, ze skoro wpada w oscylacje to trzeba pozmniejszac gainy i zaczalbym od ogolnych ... Lepiej na poczatek za malo niz za duzo, ale tak naprawde to nie wiem - niech sie wypowiedza Ci co poskladali w Zyciu chociaz jednego wielowiatraka, ja mowie na podstawie doswiadczen w helikopterach, a regulatory PID co do zasady dzialaja wszedzie tak samo.

Wróć do „Brudnopis”