Hydepark - czyli bardzo brudny brudnopis (idealne miejsce na bzdury :) )

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 6 kwie 2015, o 20:15

manmark pisze:""Aparatura niesprzedawalna i mało popularna. System FB a nie FBL- niedługo jak polatasz będziesz chciał zmienić i wtedy zmieniać na FBL."

Mówi Tobie coś ta opinia? Rozumiesz skróty, terminy i konsekwencje? Jeśli nie, to zastosuj damskie kryterium: kup albo nie kupuj bo Ci się helik podoba albo nie podoba. No chyba, że weźmiesz się zaraz za lekturę całokształtu różnic między FBL i FB, a decyzję podejmiesz na podstawie wniosków.
Dużym ułatwieniem byłoby dla Ciebie gdybyś miał w okolicy kogoś zorientowanego w tematyce.

manmark pisze:i zacząłem się wahać

Pocieszę Cię, jeszcze nie raz w karierze heli pilota będziesz się wahał, ale w miarę nabywania doświadczenia rozterki będą dotyczyć wyboru pomiędzy to, czy tamto, a nie czy w ogóle ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 6 kwie 2015, o 20:17

@Lin3e Bardziej miałem na myśli samą technikę pilotowania niż odczucia i ilość g..wa w portkach.

Wiadomo, że stres większy i sam model troszeczkę inaczej się pilotuje bo większy i stabilniejszy, szczególnie, że zwykle większą kasę się wkłada na dokładniejsze serwa idt. w te duże, ale położenie drążków na apce będzie mniej więcej takie samo przy tych samych figurach +- kilka % na korekcję. Ucząc się jednej figury na 450 będzie ją w stanie wykonać na 700 i vice versa. Nie pilotowałem nic większego niż 450 ale mniejszego tak i to wszystko wygląda podobnie poza czynnikiem ludzkim jakim jest właśnie stres i strach, a tylko to nas ogranicza.
Jeśli kolega jest zupełnie nowy to na początek jedyne co można zaproponować rozsądnego to symulator, a nie ulotnienie 500 nawet w super ofercie bo po takim pierwszym locie może się ona okazać już nie taka super jak dojdzie do remontu :P

FBL oby nie Aligna DFC bo jak rozwalisz głowicę to koszta będą duże i trudno o tanie zamienniki, a na serwa styknie odpowiednio dobrane/przypiłowane orczyki i nie będą lecieć. Jak będziesz przerabiał bież zwykłe FBL np. RJX
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 6 kwie 2015, o 20:28

500tka na start? Pod warunkiem opanowania solidnych podstaw na symku to tak. Solidnych, to znaczy umiejętności spokojnego latania z kreta mi głównie na życzenie.
Bez symka to nie tylko szkoda kasy na naprawy, ale przede wszystkim mało bezpieczne.
Jeśli się zdecydowałeś na zakup, to koniecznie polataj na symku.

A, no i trochę nie rozumiem pytania: brać czy nie brać przedmiotu, który wylicytowalem. Co sprzedający na Twoje niezdecydowanie? :)
Awatar użytkownika
manmark
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 4 razy

Postautor: manmark » 6 kwie 2015, o 20:32

aukcja dotyczyła też 2 symulatorów, moje obawy są jednak tego rodzaju, iż nie wiem czy przy odsprzedaży taka aparatura jak Aurora 9, jest w ogóle chodliwa, czy to nie jest jakieś kukułcze jajo
T-REX 500 FBL
T-REX 700 FBL
Hitec Aurora 9
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 kwie 2015, o 20:43

manmark pisze:aukcja dotyczyła też 2 symulatorów, moje obawy są jednak tego rodzaju, iż nie wiem czy przy odsprzedaży taka aparatura jak Aurora 9, jest w ogóle chodliwa, czy to nie jest jakieś kukułcze jajo

aukcja nie dotyczyła 2 symulatorów tylko kabla i pirackich wersji tych symulatorów:

http://www.goodluckbuy.com/g5-12in-1-si ... or-rc.html

a co do apatraturyto zapytaj Kenobiego On kiedyś miał i sprzedawał. Pewnie wszystko jest kwestią ceny. Tak jak Ci pisałem, kupujesz sporo rzeczy w stosunkowo niezłej cenie ale z większością zostaniesz lub sprzedaż za grosze- takie hobby.
Helikoptery
Awatar użytkownika
manmark

Postautor: manmark » 6 kwie 2015, o 20:44

zgadza się
T-REX 500 FBL
T-REX 700 FBL
Hitec Aurora 9
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: szkubi » 6 kwie 2015, o 22:38

Fajny zestaw wyrwałeś. Tylko zapłacić i latać.... na razie na symulatorze oczywiście. Ustaw sobie w phoenixie stabilność zawisu na jakieś 70-75% i trenuj zawisy we wszystkich kierunkach. Przygotuj się na jakieś kilkadziesiąt godzin treningu przed pierwszym zawisem żeby nie zrobić gafy od razu po oderwaniu helika od ziemi. Jak to ogarniesz to pierwsze zawisy w realu ;D Mam klona tego helika też na FB i na razie w ogóle nie myślę o przesiadce. Nigdy nie latałem (na razie) na FBL więc nie wiem jak to jest a skoro dobrze mi się lata na FB to po co zmieniać coś co jak na razie działa. Przelataj sezon i wtedy zacznij się zastanawiać nad zmianą. Co do zestawu to na początek na pewno przyda się mocniejsza ładowarka bo sam też miałem 50W i ładowanie tym 6S to udręka. Jeden aku około 1h ładowania. Teraz kupiłem 300W i 4 aku mam pełne w 40 minut. Powodzenia na nowej drodze hobby i życzę cierpliwości bo zdecydowanie przydaje się w tym hobby ;)
KDS 450s + KDS K-7XII ---> SPRZEDANY
Tarot 500 ESP złożony i oblatany ;D
Awatar użytkownika
manmark

Postautor: manmark » 7 kwie 2015, o 07:57

jeszcze jakieś opinie, uwagi>??
z góry jeszcze raz wszystkim dziękuję,
moje wątpliwości to moc ładowarki ( za mała)
i ciężko zbywalna aparatura Hietec-a, proszę doradzić nowemu, coby się nie zraził przepłacając
T-REX 500 FBL
T-REX 700 FBL
Hitec Aurora 9
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 7 kwie 2015, o 08:18

Hitec Aurora to bardzo dobra apka... zupełnie nie rozumiem dlaczego od razu rozważasz jej sprzedaż.
Wydaje mi się, że 99% osób nabywając aparaturę rozważa raczej w jakiej cenie są odbiorniki, jakie mają dodatkowe funkcje (np. telemetria) i co oferuje sama aparatura.
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: szkubi » 7 kwie 2015, o 08:53

Poza tym jeśli zastanawiasz sie nadal czy zaplacić czy nie to juz jest pozamiatane. Takie rozterki trzeba bylo rozwiac przed licytacja. Jak wygrałeś to musisz zapłacić. No chyba, że chcesz gościa oszukać ale to juz rozważania pomiędzy tobą a hevi'm (tak sie nazywa uzytkownik epheli ktory wyprzedaje ten sprzęt jeśli dobrze pamiętam).
KDS 450s + KDS K-7XII ---> SPRZEDANY
Tarot 500 ESP złożony i oblatany ;D
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Podziękował: 95 razy
Podziękowano: 90 razy

Postautor: przemek » 7 kwie 2015, o 09:02

Yy, no ale zaraz, wylicytowałeś, związałeś się ze Sprzedającym umową, a teraz wzięło Cię na rozmyślenia, czy dobrze zrobiłeś i czy zapłacić?
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
manmark

Postautor: manmark » 7 kwie 2015, o 10:00

zapłaciłem pytam tylko czy warto było, macie doświadczenie i rozeznanie cenowe za co dziekuję
T-REX 500 FBL
T-REX 700 FBL
Hitec Aurora 9
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...

Postautor: przemek » 7 kwie 2015, o 10:22

Noo to teraz już o to nie pytaj, tylko się ciesz z fajnego zestawu!
A tak przy okazji, latałeś czymś wcześniej, czy to jest zupełna nowość i pierwszy heli?
Awatar użytkownika
manmark

Postautor: manmark » 7 kwie 2015, o 10:55

pierwszy mój heli, wiec najpierw 2 miesiące symu
T-REX 500 FBL
T-REX 700 FBL
Hitec Aurora 9
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 7 kwie 2015, o 16:13

Co do apki. Sam mam aurorę. Zaczynałem od esky'a ET4 i ET6i. Potem spectrum DX6i. Teraz aurora 9. Takie radio na start to cudo jeżeli masz trochę wyobraźni i czytasz ze zrozumieniem. A że ktoś Ci napisze o niby wolnej transmisji? Daj znać kiedy to poczujesz - dorzucę Ci na inne radio
Dla mnie jedyny minus to cena odbiorników. Kupiłem ostatnio kolejną używkę plus nowy 9CH dla kolegi z lotniska. Będzie do własnoręcznie zbudowanego wielgachnego dwupłata z silnikiem benzynowym w układzie boxer. Myślisz, że zaryzykowałby taki sprzęt z kiepskim radiem?
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 7 kwie 2015, o 16:36

Jeśli ten nadajnik powoli "wychodzi" (co nie mi oceniac, bo nie wiem), to nawet plus na poczatek, bo bedziesz mial latwiejsza mozliwosci kupienia okazyjnych kolejnych odbiornikow. Wiec jest jakis plus :)
Awatar użytkownika
Pavelsky
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Pavelsky » 7 kwie 2015, o 20:25

Co do sprzedaży głowic, to FB sprzedałem w 2 tyg. z ogłoszenia, a 3g leży 2gi miesiąc do sprzedania. Fatum?
I tak ta 500ta z ogłoszenia ma głowicę ameliniową, bo urosdziła się chyba z plastikiem o ile się nie mylę.
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 8 kwie 2015, o 06:11

Pavelsky pisze: a 3g leży 2gi miesiąc do sprzedania. Fatum?

Jezeli to stare 3G, to możesz go użyć jako podpałki do grilla albo podstawki pod nogę od stołu. Ja mialem to szczęście, że sprzedałem swoje dość szybko, ale wtedy była to nowość.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
manmark

Postautor: manmark » 8 kwie 2015, o 10:37

zapłaciłem czekam na przesyłkę a potem w planach pierwszy kret ;)
T-REX 500 FBL
T-REX 700 FBL
Hitec Aurora 9
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...

Postautor: przemek » 8 kwie 2015, o 10:45

Z pewnością go doświadczysz...
Nadal nie mogę przestać się dziwić, dlaczego poszedłeś tą drogą nie mając w sumie żadnego pojęcia o lataniu i chyba co gorsze, samym ustawianiu modelu... Uważaj na siebie, bo to serio nie przelewki.
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2015, o 10:49 przez przemek, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Brudnopis”