Usprawnienia forum: Wy mówicie - my robimy :)

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 18 paź 2013, o 18:11

Gmeracz pisze:

Z nieukrywaną przyjemnością informuję, że z dniem dzisiejszym przybył nam nowy moderator -MIRUUU :juppi:

I już Jemu współczuję :vhappy:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 18 paź 2013, o 21:39

Eee tam, da sobie radę. A jak nie to czasem karczycho przejrzę i wróci do roboty :grin2:

Z nowości na forum - uporządkowałem trochę nazwy, posty i grupy.
mamy teraz dwa działy główne z poddziałami:

- Wszystko, co lata a nie jest śmigłowcem
--- Samoloty
--- Wielowirnikowce

- Maszyny na kołach i pływające
--- Samochody RC
--- Modele na wodę

Odpowiednie posty z grupy [Inne] zostały już przeniesione, ale jeżeli natkniecie się na coś co tam powinno trafić - proszę napisać.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 18 paź 2013, o 22:33

Heh, jak widać póki co to Gmeraczowe karczycho zostalo przejrzane :D
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 26 lis 2013, o 10:42

Jak w temacie.

PS: zdaje sobie sprawę że na takie tematy jest założone specjalny dział na forum "Uwagi / usprawnienia forum", lecz jak się okazało zakładane tam tematy nie pokazują się w po przyciśnięciu w "Aktywne wątki" (nie są śledzone) - tym samym nie można podjąć publicznej debaty, z stąd dział ogólne.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2013, o 15:02 przez Neomutant, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 26 lis 2013, o 11:30

IMO może wystarczy forumowy FAQ, a w nim na dzieńdobry: RTFM
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 26 lis 2013, o 11:44

forumowe faq jak również tematy się nie sprawdzają , bo ludzie jak mają problem zazwyczaj nie wertują zanim opiszą problem. Nie wiem nawet czy 1% ludzi czyta faq przed założeniem tematu z problemem, lub wertuje wcześniejsze tematy w oczekiwaniu na odpowiedz.

A tak czytali by czy tego chcą czy nie ;)
Bardziej traktuje to jako ułatwienie dla nich a nie jako kara.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 26 lis 2013, o 12:19

Kiedy zaczyna się latać helikiem nikt nie obiecuje, że będzie łatwo i słowa dotrzymuje ;-)
Jestem raczej wrogiem podawania rozwiązań na tacy. Na dłuższą metę to prowadzi do lenistwa i braku refleksji choćby właśnie nad tym podanym rozwiązaniem, bo nie zrozumie się w ten sposób istoty zagadnienia :hammer: . No ale czasy takie nastały, że może masz rację, i tak właśnie trzeba...? hmm
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...
Podziękował: 12 razy

Postautor: Intruz » 26 lis 2013, o 12:28

Neomutant pisze: bo ludzie jak mają problem zazwyczaj nie wertują zanim opiszą problem. Nie wiem nawet czy 1% ludzi czyta faq przed założeniem tematu z problemem, lub wertuje wcześniejsze tematy w oczekiwaniu na odpowiedz.

Wiesz tylko czasami jest tak ze jak patrzysz po tematach to tego nie znajdziesz co czasem cie interesuje, bo wiele tematów ma inny tytuł a po 4-5 wątkach zmienia sie temat jak jak np.viewtopic.php?f=17&t=2444 a zerknij o czym sie pisze na 3 stronie.
Więc i tu też jest mały problem.
Może by się przydała osoba która by pilnowała żeby nie zmieniać wątku tematu.
HK-450TT PRO V2 Flybarless
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 26 lis 2013, o 12:43

Intruz pisze:Może by się przydała osoba która by pilnowała żeby nie zmieniać wątku tematu.

"Złote słowa"

Dlatego wielokrotnie wspominałem o tym że to forum nie jest moderowane (Gmeracz nie ma tyle czasu żeby wszystkiego pilnować) i że mimo wszystko jest to problem który mocno hamuje jego rozwój. Ja mógłbym zgłosić się na moda, żeby odciążyć nieco Gmeracza, spoko gdyby znalazło się jeszcze z 1-2 modów (z tych naj aktywniejszych userów). Polityka forum musiała by też nieco ulec zmianie.
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 26 lis 2013, o 13:27

Podpis jak najbardziej oki.
Co do nowego moda - nie mam nic przeciwko
Aczkolwiek tak naprawdę na tym forum tak mało sie dzieje, że nawet zabiegany Pan Gmeracz spokojnie to powinien ogarnąć.
To tyle ode mnie :)
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...
Podziękował: 12 razy

Postautor: Intruz » 26 lis 2013, o 13:51

Neomutant dobrze gadasz dać ci miodowego. Masz moje poparcie :approve:
HK-450TT PRO V2 Flybarless
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 26 lis 2013, o 14:39

To ja tak w kilku punktach...

1. Złote rady - Pomysł ciekawy. Mam tylko wątpliwość czy nie dostane szału czytając tą samą rade któryśtam setny raz pod każdym postem danego użytkownika? hmm Zastanawiam się, czy czasem nie prościej jest "nowego" wspomóc linkiem do źródełka i tym samym wskazywać mu drogę/sposób poszukiwań informacji? Sam po sobie wiem, że czasami czegoś szukam i szukam i znaleźć nie mogę, a później okazuje się, że patrzyłem a nie widziałem... (nie tylko po miodowym :) )

2. Jakość pisania - O tym mowy nie było jeszcze, ale może warto przy okazji poruszyć. Osobiście nie czepiam się polskich znaków bo wiadomo, różne klawiatury, urządzenia itp. Nie zawsze jest taka możliwość. Mnie osobiście bardzo razi niedbałość niczym nieuzasadniona, czyli brak kropek, dużych liter i generalny chaos utrudniający zrozumienie. Kilka osób prosiłem o zmianę stylu pisania i poszło bardzo gładko.

3. Tytuły starych wątków - Jak czytam i widzę, że cos jest nie halo to poprawiam, ale staram się nie zmianiać całych tematów, z reguły wystarczy dorzucanie słowa klucza. Dlaczego? Bo niektórzy już te wątki kojarzą z konkretnymi tematami i po nich szukają...

4. Nowe wątki - nie ma tego wiele, więc ani czasowo ani technicznie nie jest problemem korygowanie tematów. Ale nie w tym sztuka, bo często jest tak, że podział wątków na kilka może więcej nabrudzić niż pomóc. Dlaczego? A na przykład dlatego, że:
- Poza "słowem pisanym" w wątkach pojawiają się żarty sytuacyjne i inne kwestie czytane między słowami. Pocięcie tematu może wiązać się z utratą treści, której nie czyta się "po literce"
- Jak zaczniemy wszystko ciąć uporczywie, to gwarantuje większą irytację niż czytanie dwóch wątków w jednym
- Czasami wątki poboczne okazują się ciekawsze od głównych. Pilnując wszystkich wątków by trzymały się szablonu wdrożymy więcej monotonii niż porządku.

Przykład wątku, który przesłał Intruz jest właśnie przykładem takiego, którego osobiście wolałbym nie ciąć. Moim zdaniem nie ma sensu robic z niego kilku osobnych tematów (lotnisko na Ursusie, autorotacja, Taranis) bo żaden nie jest na tyle obfity w informacje żeby powielać liste wątków. To oczywiście moje subiektywne spojrzenie na temat.

Osobiście jestem zwolennikiem wyróżniania i porządkowania wątków, które mają lub mogą mieć charakter podręcznikowy. Ale zostawmy sobie trochę luzu. Forum to nie tylko baza danych, to my, czasem zmienni jak kobiety ;)

No i ostatnia kwestia - jak ktoś dostrzega w wątku temat, który jego zdaniem jest na tyle rozwinięty i niosący sobą informację, że jest warty wyodrębnienia w osobnym temacie, wystarczy wrzucić posta z taka propozycją. Wiadomo - każdy postrzega poziom instotności poszczególnych tematów w różny sposób.

Aha, Neo, napisałeś, że polityka forum powinna ulec zmianie - co masz na myśli?

Edit: Przewinąłem wątek od góry do dołu bo coś chcialem doczytać. O ile więcej osób będzie zainteresowanych pomysłem Neo, miałbym sugestię o ustalenie jednego, mało bijącego koloru po oczach... :)

Edit 2: Statystycznie od początku forum (w przybliżeniu) każdego dnia pojawia się ok 15 postów i 1,5 tematu - to ilość do obróki, tylko czy zawsze koniecznej.

Edit 3: Osobiście wolałbym ujrzeć imiona poszczególnych użytkowników w podpisie - jakoś fajniej mi sie wtedy czyta, bardziej swojsko.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 26 lis 2013, o 15:04

//Edit
@Miru co miałem na myśli przez "polityka forum powinna ulec zmianie" Obecna polityka to : "Piszcie wszystko co chcecie, jak chcecie, i gdzie chcecie". Taka polityka jest spoko na początku każdego forum. Żeby przybywało więcej treści, żeby nowi użytkownicy wybierali to forum jako ich matczyne. Żeby forum "nie umierało przez migrację na inne fora" na pewnym etapie potrzebne są zmiany które idą w stronę jasnych reguł które mają jasny przekaz: ułatwić dostęp do informacji tym których jej szukają. I w tedy jest to nie tylko miejsce przypominające pub gdzie można napić się piwa i pogadać luźno z chłopakami o głupotach.

Wstęp:
Jestem za demokratycznym podejściem do zmian. Czyli to co odpowiada większości powinno być wprowadzane. Sam ustosunkuje się nawet do tego z czym niekoniecznie muszę się do końca zgadzać.

"Wszystko zależy od punktu widzenia. Dynamit też wyrządził sporo dobrego jak również i złego"

Konkluzja:
Obecnie nie ma rozdzielenia w postach tematów na forum pomiędzy "artykuły/recenzje" oraz "komentarze".
Jak szukasz treści to lecisz po artykułach a jak ciekawi cie opinia lub drobne ciekawostki czytasz "komentarze"

Zobaczcie sobie np PCLab (mam na myśli stronę główną a nie jej forum) http://pclab.pl/news55560.html
Każdy artykuł posiada słowa kluczowe, jest zamknięty w hermetyczną całość który posiada jakiś przekaz merytoryczny. Komentarze które są zbędne przez większość są minusowanie, po przekroczeniu określonej ilości minusów są automatycznie chowane, żeby ułatwić większości dotarcie do tych ciekawszych treści również zawartych w komentarzach, sam często doczytuje się do 50-60 komentarza po tym jak przeczytam artykuł.

Propozycja:
Moje zdanie w tym temacie jest takie że trzeba by było troszkę ograniczyć swobodę w pisaniu pod tematami, ale jednocześnie zwiększyć ją w innych miejscach.

Przykładowo, nie wiem na ile by się to sprawdziło, ale można by było:
-Dla każdego tematu założyć tak naprawdę dwa tematy jeden w dziale typowo merytorycznym drugi w dziale typowo nastawionym na luźne pogaduchy.
- Oba te tematy podlinkować do siebie na pierwszych postach żeby ułatwić nawigację

teraz: Ktoś kto prowadził rozmowę w wątku "luźnym" jest na stronie 26 i postanawia wprowadzić merytoryczną treść mógłby to zrobić w wątku głównym. Od czasu do czasu Mod mógłby pilnować i czasem przenosić posty pomiędzy tymi dwoma rodzajami tematów.

- Plusem takiego rozwiązania to ułatwianie szukania wybranej treści, jak również eksploracja istniejących wątków była by usprawniona, bo ktoś kto szuka merytorycznych treści wiedziałby gdzie ich szukać, mając pewność że nie musi przeczytać wszystkich 60 stron żeby wiedzieć że wyczerpie temat którego szukał. I w razie czego przejdzie do sekcji komentarzy czyli luźnego wątku w ramach tego samego tematu.

Uwagi:
Jak macie inne propozycje lub uważacie że można by było zmodyfikować tą to zachęcam do dyskusji.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 26 lis 2013, o 15:29

Co do wpisywania w profil to funkcja która nie wymaga zmian w silniku strony.

Obecnie Administracja od pewnego czasu rozważa propozycję przenosin forum na nowy silnik, który zapewniłby więcej funkcjonalności.
Jest zbyt wcześnie żeby powiedzieć czy administracja da zieloną flagę na ten pomysł, ale osobiście trzymam kciuki. Wszystkie dane były by przeniesione do nowego.

Tak sobie własnie myślę:
Anyway gdyby forum było na nowym silniku to w stopce strony mogły by pojawiać się losowo porady RC własnie tego typu które proponowałem wrzucić do podpisu. W ustawieniach każdy kto chciałby mógłby sobie wyłączyć/wyłaczyć taki dolny panel (byłby domyślnie właczony dla nowych userów).
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 26 lis 2013, o 16:06

Neomutant pisze:Obecna polityka to : "Piszcie wszystko co chcecie, jak chcecie, i gdzie chcecie". Taka polityka jest spoko na początku każdego forum. Żeby przybywało więcej treści, żeby nowi użytkownicy wybierali to forum jako ich matczyne. Żeby forum "nie umierało przez migrację na inne fora" na pewnym etapie potrzebne są zmiany które idą w stronę jasnych reguł które mają jasny przekaz: ułatwić dostęp do informacji tym których jej szukają. I w tedy jest to nie tylko miejsce przypominające pub gdzie można napić się piwa i pogadać luźno z chłopakami o głupotach.

Zgadzam się. Zastanawiam się tylko czy to już ten etap. Forum się rozwija. Przybywają nowi użytkownicy, pojawiają się nowe tematy, czasem te same pytania. Tylko czy skala jest juz na tyle duża by wprowadzać mocne zmiany w "polityce"? Nie jestem pewien. To znaczy zgadzam się z Tobą co do kierunku, ale wydaje mi się, że takie zmiany to proces a nie pojedyncze zdarzenie.
Nasze działy nie są jeszcze tak przepełnione, żeby nie odnaleźć informacji, które potrzebujemy. OK, może niektóre tak, ale wiele jeszcze nie.
Mi się wydaje, że na tym etapie opcja przeklejania niektórych wątków jest wystarczająca. A to głównie z tego względu, że nie mamy aż tak wiele postów typowo "podręcznikowych".

Ale oczywiście nie jestem przeciwny zmianom, które mogą nam wyjść na lepsze.

Jeżeli z tego miejsca mamy stworzyć autentyczne i wygodne w użytkowaniu kompedium wiedzy, może warto na początek przejść poprzez wszystkie działy i wspólnymi siłami zrobić porządek - to znaczy poprzenosić co ważne, podzielić wątki, również te starsze - jednym słowem powyciągać to co najcenniejsze w codziennych poszukiwaniach.

Można na przykład kolejne tygodnie podzielić na "tydzień dla działu/działów XXX" itd i w każdym tygodniu wspólnie porządkować poszczególne działy. Powiedzmy, wrzucamy na ruszt dział "Ogólne" i kazdy wyrzuca co mu leży na sercu. Robimy porządek i w kolejnym tygodniu kolejny dział... Co myślisz o takim rozwiązaniu?

Nie mówię, że na tym trzeba poprzestać. Ale myślę, że zanim wszystko przewrócimy do góry nogami warto zrobić porządek generalny i zobaczyć na czym stoimy. Ile tak na prawdę mamy podręczników i innych tekstów godnych wyróżnienia...
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 26 lis 2013, o 16:22

Pytasz czy to ten etap? zobacz mamy około 560 userów z czego pewnie góra 30stu jest aktywnych? myślisz że dlaczego tak jest? Jeżeli żadne zmiany nie nastąpią to userów będzie przybywać w takim samym żółwim tempie rc będzie mniej promowane a aktywnych będzie dalej garstka.

Ciekawym przykładem dla mnie jest np http://www.helifreak.com
- Mają dużo tematów głównych, mniej ogólnych - co ułatwia szukanie.

Ich statystyki:

Forum Members: 197,315
Total Threads: 556,437
Total Posts: 5,439,807
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 26 lis 2013, o 16:26

Ponieważ nasza dyskusja zmieniła nieco kierunek, wszystko co nie dotyczyło propozycji usprawniania forum przeniosłem tutaj. Zapraszam do dalszych dyskusji :)

/miruuu

@Neo: normalnie jak kampania wyborcza z Twojej strony ;-)
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 26 lis 2013, o 17:24

Luki35 pisze:@Neo: normalnie jak kampania wyborcza z Twojej strony ;-)

Jak mi na czymś zależy to się angażuje, każdy tak ma, więc nie jest to element kampanii wyborczej :)

Mały off top co do kampanii wyborczej:
choć mój ulubiony tekst to "władza dla ludu!" z odcinków "ziomek"

Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 27 lis 2013, o 08:40

Z mojego puntu widzenia ta inicjatywa jest trochę dziwna.

Odnośnie rozwoju forum i tego że potrzebne są zmiany by nie umarło to wg mnie jest podejście do tematu od tyłu. Porównanie do helifreaka raczej nic nie mówi - nie ta skala. To ilu jest zarejestrowanych użytkowników nie ma znaczenia, a tych aktywnych i regularnie piszących na forum jest raptem kilkanaście. Przy takiej liczbie nie potrzeba żelaznej ręki i ścisłych zasad pisania bo bez problemu można śledzić wszystko co zostało dodane. Nawet w odniesieniu do nowych użytkowników też uważam że nie tędy droga bo "wybierz odpowiedni dział i opisz swój problem" jest o wiele przyjaźniejsze i prostsze do zrozumienia niż czytanie długaśnego regulaminu z dziesiątkami zasad i zakładanie dwóch poszatkowanych i przez to ciężkich do zrozumienia tematów o jednym.

Jeśli faktycznie komuś zależy na tym żeby rozwijać ten serwis do ogromnych rozmiarów to myślę że w pierwszej kolejności potrzebna jest promocja i duży napływ nowych użytkowników. Dopiero gdy generowanych informacji pojawi się tyle że nie będzie można się w tym połapać można myśleć o tak rygorystycznych zmianach.

Osobiście nie jestem też zwolennikiem porad w podpisie. Raz że jest to miejsce do spersonalizowania swojego profilu, na coś co będzie wyróżniać i ułatwi zidentyfikowanie danej osoby, dwa że albo będą to bardzo oględne porady w stylu "Sprawdź zasięg radia przed startem" albo spore bloki tekstu nierzadko objętością przekraczające posta któremu towarzyszą.

W skrócie uważam że efektem zaproponowanych zmian będzie utrudnione korzystanie z serwisu i przyjazny klimat tego forum zostanie bardzo mocno ograniczony - a jest to coś co wyróżnia to miejsce.

Wg nowych zasad powinienem się teraz doczepić że w tytule tematu jest mowa o poradach w podpisie profilu a dyskusja zeszła na reorganizację forum - temat do kosza. I co to w ogóle za offtopy na temat kampanii wyborczych? Ostrzeżenia i 3 dniowy ban za zaśmiecanie tematu. Naprawdę chcecie czegoś takiego?

Natomiast tak jak Neo mam nadzieję że przejdziemy na nowocześniejszy silnik forum, lub jako absolutne minimum że obecny zostanie zaktualizowany do najnowszej wersji.

Myślę że forum powinno zostać od tego do czego są fora - dyskusji i swobodnej wymiany informacji i opinii. Tworzenie kompendium wiedzy wg mnie powinno opierać się albo o artykuły (mamy działający portal który idealnie się do tego nadaje) albo coś w rodzaju MediaWiki. W najgorszym wypadku osobny, wydzielony dział forum. Inaczej wyklucza się z dyskusji każdego kto nie jest specjalistą.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 27 lis 2013, o 09:44

Lethe, w pełni zgadzam się z tym co napisałeś. Od siebie dodam tylko kilka słów uzupełniających...

Obawy o umieranie forum - szczerze mówiąc nie widzę problemu. Jak spojrzeć w statystyki to cały czas przybywają nam nowi użytkownicy. I uważam, że szybsze tempo rozwoju nie koniecznie musi stanowić zaletę. To miejsce wyróżnia się względem innych przede wszystkim klimatem (takie jest moje odczucie), bardzo pozytywnym a za razem specyficznym :ugeek: Szczerze mówiąc nie chciałbym, żeby to miejsce stało się takie jak inne. Czy masówka stanowi zaletę? Tylko wtedy, gdy za ilością postów idą wpływy z reklam/banerów itp. Tutaj dostrzegam nieco inne priorytety.

Ilość użytkowników/postów/wątków itd. - Dla mnie te "wskaźniki" nie są wyznacznikiem do oceny forum. Stawiam na klimat, który jest trudniejszy do wycenienia w cyferkach. Ale jeśli mamy szukać na siłę tego typu wskaźników, to warto pomyśleć o innych, na przykład:
- ilość kłutni/sprzeczek/wyzwisk/złośliwości w przeliczeniu na 100 postów
- ilość kasowanych przez moderatorów postów ze względu na wulgaryzmy, chamstwo, niezgodność z "polityką forum" itd...
- ilość banowanych, kasowanych, ostrzeganych użytkowników w przeliczeniu na ilość użytkowników/postów...
U nas praca moderatora w głównej mierze polega na stałym przeglądzie forum czy nic się nie dzieje, porządkowaniu tematów itp. Nie prowadzimy żadnych walk, nie ostrzegamy, nie banujemy...
A dzięki temu, że nowi użytkownicy przybywają po trochu, mają okazję złapać "nasz klimat" zamiast przenosić go w innych miejsc. Nie mam tu na myśli "sąsiednich portali", ale nie jedno forum (nie tylko helikopterowe) czytałem i czasami zbiera na wymioty gdy się czyta wypowiedzi niektórych osób...

Ilość aktywnych użytkowników - W moim przypadku jest tak, że te "kilkanaście osób" często udziela mi szybciej potrzebnej pomocy niż tysiące innych w innych lokalizacjach...

Rygorystyczne zmiany - jak napisał Lethe. Na tą chwilę nie ma potrzeby robić rewolucji. Dajemy radę. A jak ktoś dostrzega wątki, które warte sa przeklejenia - wystarczy post albo pw i od ręki będzie wykonane :)

Podpis - tez jak Lethe :) No i od siebie - bardzo lubie gdy ktoś podpisze się imieniem. Oczywiście nie ma tu żadnego obowiązku ani naciskania, to moje indywidualne odczucie. Ale zdecydowanie bardziej wolałbym widzieć to niż porady.

Nowy silnik, update silnika - jeśli się coś takiego uda to super.

Kompedium wiedzy - w tym celu podklejamy tematy w każdym dziale by były wyróżnione od samej góry i widziane w pierwszej kolejności.

Wróć do „Brudnopis”