Hydepark - czyli bardzo brudny brudnopis (idealne miejsce na bzdury :) )

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Sulim
Stały bywalec...
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Sulim » 24 lis 2015, o 21:33

Artja pisze:Kurna no, co za piękne czasy! (to chyba starochińskie przekleństwo - obyś w takich żył!) :mrgreen: Obejrzałem se właśnie świeżego przydupasa Maciorki, i jak dolar zaraz nie będzie po dychu to w ogóle nie ma o czym gadać :rotfl2:

Ten przedupas to jakiś doradca. Ma 20 lat i w eksresowym tempie skończył Call Of Duty i World of Tanks.
Oczywiście z wynikiem (w)celującym.

Wiktor pisze:Z jednej strony dobrze a z drugiej źle... To po Ile być powinien?

Po złotówce :juppi:
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 24 lis 2015, o 21:51

Tak, po złotówce, wtedy i Kowal by wrócił bo by mu się nie opłacało latać włomanie.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 25 lis 2015, o 08:04

Sulim pisze:
Wiktor pisze:Z jednej strony dobrze a z drugiej źle... To po Ile być powinien?

Po złotówce :juppi:

Po złotówce transferowej oczywiście :vhappy:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
msheli
Lider forum...
Podziękował: 110 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: msheli » 27 lis 2015, o 20:29

Kto by chciał mieć tak pod choinką? :D
Obrazek

Tapatalk
Logo 700 / XLPower 550 / Protos 380 Evo V2 / Goosky S2 / X9D 2019

Moje loty....
https://www.youtube.com/@wojciechdum75/videos
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 27 lis 2015, o 21:27

Nie pogniewałbym się :-), no może na tego urughaja.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
doogi
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: doogi » 28 lis 2015, o 18:57

msheli pisze:Kto by chciał mieć tak pod choinką? :D

Obrazek
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 29 lis 2015, o 07:52

doogi pisze:
msheli pisze:Kto by chciał mieć tak pod choinką? :D

Obrazek

:rotfl:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1771 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 29 lis 2015, o 23:22

Kilka lat temu zlozylem znajomemu kompa.
Fajny komp z dwurdzeniowym prockiem, 4GB RAMU - na tamte czasy - wiecej niz dosc.
No ale troche czasu minelo i te 4GB RAMu zaczely doskwierac. No to coz - nic prostrzego - tym bardziej, ze 4GB sa w jednej kosci, right?

Zeby bylo seksownie - dokupilismy 2x4GB - zeby w dualmodzie fajnie chodzilo - no wiadomo.
Kosci wlozone i plyta ... martwa. Pika bledem pamieci.
Nie wglebiajac sie w szczegoly wszystkiego czego probowalismy, powiem tylko ze wyprobowalismy chyba z pieciu roznych kosci pamieci i zadne nie chca w tej plycie chodzic. Zadne, w zadnej konfiguracji, pojedynczo, podwojnie - ni chu chu.

Plyta, to Gigabyte GA-EG41MFT-US2H.
BIOS - najnowszy.
Pamieci ktore chodza - DDR3, dokladnie takie:
Obrazek

A taka to jest plyta.
http://www.gigabyte.pl/products/page/mb ... _13/specs/

Tutaj zas zdjecie naszego egzemplarza tej plyty:
Obrazek

Czy ktos mogloby mi pomoc znalezc chocby JEDNA 4GB kosc pamieci, ktora ruszy w tej plycie? (w sensie tak, zeby chodzila w parze z ta druga).
Albo pare kosci ktore na 100% beda chodzic...
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 29 lis 2015, o 23:40

Hmmm, ciekawa zagwostka. Rozumiem, że dla jednej kości, nie ważne gdzie ją wsadzicie, komp odpala. I nie ważne którą (w pojedynkę), komp też rusza? Dopiero jak przychodzi do opcji dual, to są problemy? Jeśli tak, to trochę jakby loteria. Oczywiście wziąłeś pod uwagę to co jest napisane w "uwaga", by wsadzać te kości w nieparzyste miejsca, tj.DDR1 i DDR3 np. Tak, wierzę w Twą inteligencję, ale człowiek czasem zapomina o najprostszych rzeczach, przy starszym sprzęcie. ;)
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
emas
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 16 razy
Kontaktowanie:

Postautor: emas » 30 lis 2015, o 07:49

Jeśli mogę zabiorę głos w kwestii aspektów spirytystycznych działania sprzętu.
Otóż, w zamierzchłych już trochę czasach miałem kompa, w którym zmieniłem kartę grafiki... Od tego momentu zaczęły się dziać w kompie cuda. Karta była wypas jak na tamte czasy, jednak komp chodził strasznie - mulenie, wieszanie, bluescreeny które i tak w xp nie były rzadkością. Po wymianie karty na taką samą tylko innego producenta - komp odżył. Starą kartę oddałem koledze i biegała w jego kompie bez problemu.
Co do czasów obecnych zaobserwowałem takie małe voodoo. Przychodzi do firmy partia notebooków - wszystkie takie takie same, producent dowolny (w każdym przypadku tak mi się czasem zdarza).
Przygotowuję lapki dla userów wg sporządzonej własnoręcznie checklisty żeby niczego na pewno nie pominąć (podpięcie do domeny, instalacja driverów, sterowniki i takie tam). Stawiam na biureczku np 3 sztuki - A, B i C. Na wszystkich kolejno przeprowadzam każdą operację z checklisty po czym wracam do pierwszego i znów - A B C A B C A B C etc. za każdym razem pilnując czy kolejny etap dobiegł końca. Czasem okazuje się na koniec przy przekazaniu userowi, że czegoś brakuje - rzadko tak się zdarza ale mimo wszystko...
Play. Mamy dla Pana ofertę w sieci Play - NIE, STANOWCZO DZIĘKUJĘ
Dyskusja z idiotą to jak granie w szachy z gołębiem. Przeciwnik porozrzuca wszystko, nasra na szachownicę, po czym odleci w przekonaniu o własnym miażdżącym zwycięstwie.
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Podziękował: 108 razy
Podziękowano: 119 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 30 lis 2015, o 10:08

aikus pisze:Kilka lat temu zlozylem znajomemu kompa.
Fajny komp z dwurdzeniowym prockiem, 4GB RAMU - na tamte czasy - wiecej niz dosc.
No ale troche czasu minelo i te 4GB RAMu zaczely doskwierac. No to coz - nic prostrzego - tym bardziej, ze 4GB sa w jednej kosci, right?

Zeby bylo seksownie - dokupilismy 2x4GB - zeby w dualmodzie fajnie chodzilo - no wiadomo.
Kosci wlozone i plyta ... martwa. Pika bledem pamieci.
Nie wglebiajac sie w szczegoly wszystkiego czego probowalismy, powiem tylko ze wyprobowalismy chyba z pieciu roznych kosci pamieci i zadne nie chca w tej plycie chodzic. Zadne, w zadnej konfiguracji, pojedynczo, podwojnie - ni chu chu.

Plyta, to Gigabyte GA-EG41MFT-US2H.
BIOS - najnowszy.
Pamieci ktore chodza - DDR3, dokladnie takie:
Obrazek

A taka to jest plyta.
http://www.gigabyte.pl/products/page/mb ... _13/specs/

Tutaj zas zdjecie naszego egzemplarza tej plyty:
Obrazek

Czy ktos mogloby mi pomoc znalezc chocby JEDNA 4GB kosc pamieci, ktora ruszy w tej plycie? (w sensie tak, zeby chodzila w parze z ta druga).
Albo pare kosci ktore na 100% beda chodzic...

Aikuniu, na stronie gigabajta masz w specyfikacji tej płyty taką informację:

(Note 2) Due to a chipset limitation, to avoid the system being unable to start or the memory being incor­rectly detected, if only one memory module is to be installed, we suggest that you install it on the DDR3_1 or DDR3_3 socket; to install two memory modules, we suggest that you install them on the DDR3_1 and DDR3_3 sockets. when all four memory slots are populated with DDR3 1066 MHz modules, the memory speed will drop down to 800 MHz. (Go to GIGABYTE's website for the latest memory support list.)

Spróbuj umieścić najpierw jedną tylko kość w slocie 1 albo 3, a potem dwie kości w slotach 1 i 3.

Martwi mnie jednak coś innego, w tej samej specce jest jak byk:

4 x 1.5V DDR3 DIMM sockets supporting up to 8 GB of system memory (Note 1)
Dual channel memory architecture (Note 2)
Support for DDR3 1333(OC)/1066/800 MHz memory modules
* Because of Intel chipset limitation, please use single-side memory module if four memory modules are to be installed.

Zastanawiam się, czy nie wynika z tego pośrednio, że maksymalna ilość pamięci na jeden bank to 2GB. Więc żeby zrobić 8GB lepiej wsadzić 4x2GB. Wtedy co prawda RAM zwolni do 800MHz (zgodnie z note 2).

Źródło: http://www.gigabyte.com/products/produc ... id=3225#sp
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 30 lis 2015, o 10:20

Pan Byku pisze:Hmmm, ciekawa zagwostka. Rozumiem, że dla jednej kości, nie ważne gdzie ją wsadzicie, komp odpala. I nie ważne którą (w pojedynkę), komp też rusza? Dopiero jak przychodzi do opcji dual, to są problemy?

Nie. Jest tylko JEDNA jedyna kosc RAMu ktora dziala w tej plycie. Ta podlinkowana. Nie wazne w ktorym slocie. Jak wloze ją i tylko ją to komp dziala.
Jesli doloze jakakolwiek, albo ją wyjme i wloze jakakolwiek inna (tak jak mowie probowlaem chyba pieciu roznych) to komp nie dziala.
Poprostu ta kosc ma cos takiego czego inne nie maja, ale nie wiem co. ECC - nie. Zadnych takich cudow, jest to zwykly DDR3 U-DIMM... no co w tej kosci moze byc takiego nadzwyczajnego... ?

W historii wersji BIOSU widzialem, ze jedna z wersji powoduje "poprawienie memory compatibility" ale jak juz mowilem BIOS wgralem najnowszy i nie pomoglo.

Pan Byku pisze:Jeśli tak, to trochę jakby loteria. Oczywiście wziąłeś pod uwagę to co jest napisane w "uwaga", by wsadzać te kości w nieparzyste miejsca, tj.DDR1 i DDR3 np. Tak, wierzę w Twą inteligencję, ale człowiek czasem zapomina o najprostszych rzeczach, przy starszym sprzęcie. ;)

Wzialem wzialem.

Kiedys pracowalem w serwisie sprzetu komputerowego i bylem bardziej na biezaco jesli chodzi o rozne niuanse. Teraz jesli chodzi o sprzet to troche wylecialem z rynku i czegos tam moge nie wiedziec, ale podstawowe zasady pamietam kumam i stosuje:)

zborecque pisze:

Aikuniu, na stronie gigabajta masz w specyfikacji tej płyty taką informację:

(Note 2) Due to a chipset limitation, to avoid the system being unable to start or the memory being incor­rectly detected, if only one memory module is to be installed, we suggest that you install it on the DDR3_1 or DDR3_3 socket; to install two memory modules, we suggest that you install them on the DDR3_1 and DDR3_3 sockets. when all four memory slots are populated with DDR3 1066 MHz modules, the memory speed will drop down to 800 MHz. (Go to GIGABYTE's website for the latest memory support list.)

Spróbuj umieścić najpierw jedną tylko kość w slocie 1 albo 3, a potem dwie kości w slotach 1 i 3.

Jeszcze raz:
Mam jedna kosc pamieci, ktora dziala w tej plycie. Jest to kosc ADATA, 4GB, ta na zdjeciu. Dziala nie zaleznie od tego w ktory slot ja wloze.
Czyli moze byc jedna kosc 4GB.
Zadna inna kosc 4GB (sposrod czterech czy pieciu ktorych probowalismy) nie chce dzialac w tej plycie. To i tylko to jest poki co problemem.

zborecque pisze:Martwi mnie jednak coś innego, w tej samej specce jest jak byk:

4 x 1.5V DDR3 DIMM sockets supporting up to 8 GB of system memory (Note 1)
Dual channel memory architecture (Note 2)
Support for DDR3 1333(OC)/1066/800 MHz memory modules
* Because of Intel chipset limitation, please use single-side memory module if four memory modules are to be installed.

Zastanawiam się, czy nie wynika z tego pośrednio, że maksymalna ilość pamięci na jeden bank to 2GB. Więc żeby zrobić 8GB lepiej wsadzić 4x2GB. Wtedy co prawda RAM zwolni do 800MHz (zgodnie z note 2).

Zgodzilbym sie na to, gdyby nie fakt, ze ta jedna kosc ma 4GB i dziala.
Wlozenie innej 4GB, lub dolozenie jakiejkolwiek innej 4GB umartwia plyte.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 30 lis 2015, o 10:25

A próbowałeś przywrócić domyślne ustawienia płyty, ewentulanie wklepanie ręczne timningów oraz napięcia sterowania przed włożeniem innej nie działającej kości?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Podziękował: 108 razy
Podziękowano: 119 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 30 lis 2015, o 10:58

Nie doczytałem, myślałem, że tam była 1 kość 2GB :)
A podaj jeszcze nazwę/model tych kości 2x 4GB, które wsadzałeś i nie działają?
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 30 lis 2015, o 11:45

I napięcia. Napięcia... Może pozostałe kości mają w specyfikacji podane przy jakich napięciach pracują. Powinny mieć. Może się okazać, że te ADATA są low voltage (1,5-1,65V), a reszta celuje wyżej.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 132 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 30 lis 2015, o 11:59

odpal na działającej kości , podbij napięcie dla ramu o 0.1V i ustaw recznie jej timmingi
Ostatnio zmieniony 30 lis 2015, o 12:03 przez Wiktor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 30 lis 2015, o 12:02

Znaczy sie tak: Robilem upgrade BIOSu wiec on z defaulta przywraca domyslne ustawienia (chyba).
Ale napiecia... To nie jest tak ze DDR3 to jest 1,5V i koniec? Mi sie tak wydawalo, bo chyba DDR3 zawsze widzialem na 1,5V. DDR2 byly na 1,8.

No i odswiezanie...
Moge tez sprobowac wymusic czestotliwosc na 800MHz - byloby najbezpieczniej...
Nei wiem tylko jakie tam sa mozliwosci, ale moze to jest trop - pobrobuje i dam znac.
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 30 lis 2015, o 12:11

Jakby co, mam jakas plyte glowna gigabyte (inny model) , w miare nowoczesna z demontazu z kompa.
Moge CI ja dac, jak zadziala to sobie zostawisz ja za free.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 30 lis 2015, o 12:22

E tam za free... Dogadamy sie:) Dzieki, jeszcze pokombinuje z ustawieniami i jakby co odezwe sie.
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 30 lis 2015, o 12:27

w tej plycie jeszcze procek siedzi intela jakis, chyba dualcore 800mhz etc

Wróć do „Brudnopis”