Pan Byku pisze:Hmmm, ciekawa zagwostka. Rozumiem, że dla jednej kości, nie ważne gdzie ją wsadzicie, komp odpala. I nie ważne którą (w pojedynkę), komp też rusza? Dopiero jak przychodzi do opcji dual, to są problemy?
Nie. Jest tylko JEDNA jedyna kosc RAMu ktora dziala w tej plycie. Ta podlinkowana. Nie wazne w ktorym slocie. Jak wloze ją i tylko ją to komp dziala.
Jesli doloze jakakolwiek, albo ją wyjme i wloze jakakolwiek inna (tak jak mowie probowlaem chyba pieciu roznych) to komp nie dziala.
Poprostu ta kosc ma cos takiego czego inne nie maja, ale nie wiem co. ECC - nie. Zadnych takich cudow, jest to zwykly DDR3 U-DIMM... no co w tej kosci moze byc takiego nadzwyczajnego... ?
W historii wersji BIOSU widzialem, ze jedna z wersji powoduje "poprawienie memory compatibility" ale jak juz mowilem BIOS wgralem najnowszy i nie pomoglo.
Pan Byku pisze:Jeśli tak, to trochę jakby loteria. Oczywiście wziąłeś pod uwagę to co jest napisane w "uwaga", by wsadzać te kości w nieparzyste miejsca, tj.DDR1 i DDR3 np. Tak, wierzę w Twą inteligencję, ale człowiek czasem zapomina o najprostszych rzeczach, przy starszym sprzęcie.

Wzialem wzialem.
Kiedys pracowalem w serwisie sprzetu komputerowego i bylem bardziej na biezaco jesli chodzi o rozne niuanse. Teraz jesli chodzi o sprzet to troche wylecialem z rynku i czegos tam moge nie wiedziec, ale podstawowe zasady pamietam kumam i stosuje:)
zborecque pisze:
Aikuniu, na stronie gigabajta masz w specyfikacji tej płyty taką informację:
(Note 2) Due to a chipset limitation, to avoid the system being unable to start or the memory being incorrectly detected, if only one memory module is to be installed, we suggest that you install it on the DDR3_1 or DDR3_3 socket; to install two memory modules, we suggest that you install them on the DDR3_1 and DDR3_3 sockets. when all four memory slots are populated with DDR3 1066 MHz modules, the memory speed will drop down to 800 MHz. (Go to GIGABYTE's website for the latest memory support list.)
Spróbuj umieścić najpierw jedną tylko kość w slocie 1 albo 3, a potem dwie kości w slotach 1 i 3.
Jeszcze raz:
Mam jedna kosc pamieci, ktora dziala w tej plycie. Jest to kosc ADATA, 4GB, ta na zdjeciu. Dziala nie zaleznie od tego w ktory slot ja wloze.
Czyli moze byc jedna kosc 4GB.
Zadna inna kosc 4GB (sposrod czterech czy pieciu ktorych probowalismy) nie chce dzialac w tej plycie. To i tylko to jest poki co problemem.
zborecque pisze:Martwi mnie jednak coś innego, w tej samej specce jest jak byk:
4 x 1.5V DDR3 DIMM sockets supporting up to 8 GB of system memory (Note 1)
Dual channel memory architecture (Note 2)
Support for DDR3 1333(OC)/1066/800 MHz memory modules
* Because of Intel chipset limitation, please use single-side memory module if four memory modules are to be installed.
Zastanawiam się, czy nie wynika z tego pośrednio, że maksymalna ilość pamięci na jeden bank to 2GB. Więc żeby zrobić 8GB lepiej wsadzić 4x2GB. Wtedy co prawda RAM zwolni do 800MHz (zgodnie z note 2).
Zgodzilbym sie na to, gdyby nie fakt, ze ta jedna kosc ma 4GB i dziala.
Wlozenie innej 4GB, lub dolozenie jakiejkolwiek innej 4GB umartwia plyte.