Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 25 kwie 2016, o 07:24

Zborek, film niedostepny - przynajmjiej dla mnie :( nie dales jako prywatny?

Oswietlenie ma byc dla bajeru, latania w szarówie czy w nocy?

Nie do konca zrozumiałem co tam bedzie na 2S, ale ja bym z zalozenia wszystko robil pod 12v i pakiet glowny...

Poza tym... kiedy nastepne sprzatanko? :) i pytanie kiedy zona sie zorientuje ze Ty masz w domu x7 a ona nie ma nawet x3 ;)
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Podziękował: 108 razy
Podziękowano: 119 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 25 kwie 2016, o 15:53

Hehe, sprawdziłem 300 razy w TT, na PC i wszędzie choćby skały srały film się otwiera. Dostępność jest na unlisted, jak wszystkie moje filmy. Poprawiłem link żeby nie miał https, żeby nie był w youtu.be itp. Jest wszystko 100% prawilnie. Skoro Ci nie działa, to znaczy, że serce masz nieczyste a dusza Twa grzechem jest skalana (a takim YT blokuje czasem wyświetlanie, szczególnie z Polski).

Oświetlenie ma być dla bajeru, ale do latania w szarówie też się nada. Do całkowitego latania w nocy raczej niezabardzo.

Docelowo będzie składać się z trzech elementów:
- pasków LED 12V
- zestawu super silnych LEDów z HK 7,4V
- łopaty główne 325mm z diodami (zestaw z HK, już kiedyś się nim chwaliłem na forum).

Paski będą wpinane bezpośrednio z pakietu, ale te silne LEDy z HK mają osobny mały pakiecik 2S. Mogę podpiąć je w sumie do głównego pakietu przez złącze balansera na dwie pierwsze cele, ale ten zestaw żre dużo prądu (ok. 200 - 300 mAh podczas jednego lotu) i rozjeżdżałoby mi cele. Podpięcie ich na 12V jest niemożliwe. Mogę też podpiąć je pod 3,7V, ale wtedy świecą dużo słabiej no i nadal jest problem rozjeżdżania się cel.

A ten zewnętrzny ESC jest wpinany między te silne LEDy 7,4V a odbiornik - żeby zapalać je z apki (dla bajeru). Niestety, żadne zwykłe switche nie działają z AR7200BX, a jedyne do tej pory co zadziałało to właśnie malutki ESC samochodzikowy z BG, który wpina się normalnie w kanał i ma dwa wyjścia zasilające - IN i OUT :-)

Teraz tylko muszę opracować jakiś patencik, żeby diody i paski na ogonie jakoś wygodnie móc zakładać i zdejmować (jak kabinkę). Bo założenie jak pisałem jest takie, żeby na codzień 450-tka latała normalnie, a na szarówkę zakładałbym inną kabinkę + jakiś zestawik na ogon żeby w kilka minut zmienić model w LED-MODE. Myślałem o blaszkach, lub plasticzkach, które trzymałyby się belki ogonowej (coś na wzór tych, które w akwariach z rybkami trzymają grzałkę do przyssawki). Plasticzki te byłyby sklejone z paskami LED i diodami i wciskałoby się je na rurę ogonową, a na końcu tylko podpinało kabelek do wyjścia w kabince (lub wyjść - oddzielnie diody 7,4 i oddzielnie 12V ;-)

Ot i cała filozofia.

Następne sprzątanko to pewnie za rok, dwa. Szafę mamy odchudzoną o dobre 2/3, więc zanim ją znowu zapełnimy ciuchami to sporo minie.
Kiedyś chciałem żonkę wkręcić w latanie, ale jak zrobiła mSRem czarne kółko od łopat na suficie to jakoś temat zakończyliśmy :) Więc i X3 na razie odpada.
Chociaż kusisz kusisz... fajnie byłoby pozbyć się Tarotów i złożyć X3 żeby mieć pełną rodzinkę... ale chyba jedyny realny sposób na to to taki, że ktoś przyjedzie z KITem X3 z łopatami, silnikiem i serwami i mi go zostawi a zabierze wszystko co mam Tarota. WSZYSTKO. Łącznie z częściami zapasowymi. To bym może i się zamienił.
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 25 kwie 2016, o 15:56

zborecque pisze:Oświetlenie ma być dla bajeru, ale do latania w szarówie też się nada. Do całkowitego latania w nocy raczej niezabardzo.
do latania "po nocy" nic się nie nada bo kontrast za duży i akomodacja oka nie nadąża. Chyba że spokojne fru-fru bez żadnego 3D
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 25 kwie 2016, o 16:14

Wszystko jasne. Teraz powiedz kochasiu jak ograniczyć moje grzechotwórstwo... hmm

Obrazek
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 25 kwie 2016, o 16:43

może pij mniej alkoholu? albo przeprowadź czasem staruszkę przez jezdnię?

PS a tak serio - na PC próbowałeś?
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 25 kwie 2016, o 16:50

Przyjrzałem się raz jeszcze - wyobraźcie sobie, że przez to, że leciał w radiu Bryan Adams - Have You Ever Really Loved A Woman - i słychać to na filmie - zablokowali mi film w niektórych krajach (Niemcy). Być może dlatego miruuu, który wbrew obecnym klimatom politycznym nabija kabzę niemieckim dostawcom netu - nie mógł obejrzeć filmu.
Paranoja z tym YT, usuwam dźwięk i od tej pory filmy chyba wrzucam bez dźwięku.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 25 kwie 2016, o 18:04

U mnie było podobnie, zablokowali film w tle było słychać Berlin "Take my breath away" puszczane z gwizdka. Jedna słuchawka wisiała luzem bo jestem mono. Od tego czasu lubuję się w produkcjach kina niemego :masakra:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 26 kwie 2016, o 19:11

Też mi filmy blokowali, jeżeli tylko byle pierdnięcie jakaś agencja uznała za swój dźwięk. Stąd ciche ujęcia lub podkład muzyczny z kanału NCS na YT.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 26 kwie 2016, o 19:22

Jesli to byly pierdniecia to ja blokowalem bo to pewnie moje a ja sie cenie.
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 26 kwie 2016, o 19:32

Moje też do tanich nie należą. Ale ja nie skanuję YT w ich poszukiwaniu.

Wysłane z tapatalk. Android forever.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1772 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 27 kwie 2016, o 11:44

Kiedys wrzucilem film z lotu szybowcem. Na przemian szum powietrza i dzwiek silnika - raczej taki niezbyt wyrazny ryk.
Jakis ktos uznal to za swoje dzielo i nawet dokladnie okreslil jaki to utwor i z jakiej plyty.
Odwolalem sie nie przebierajac w slowach co o tym mysle.
MOja reklamacja zostala uznana.
:)

Zasadniczo nie pierdole sie jesli wrzucam jakis film z dorabianym podkladem - wybieram muzyke ktora chce do tego filmu miec podlozona.
Przewaznie muzyka jest czyjegos autorstwa, komercyjna, platna i przewaznie jutub rozpoznaje to bezblednie. Ja wtedy akceptuje, zgadzam sie i od tej pory na filmie moga pojawiac sie reklamy. Jestem o tym poinformowany i - no trudno, musze to przezyc.

Jak mnie cos wybitnie wkurwi to robie film jaki mi sie podoba i publikuje poza jutubem, ale tak naprawde ze dwa razy mi sie to dopiero zdarzylo.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 27 kwie 2016, o 11:52

Bedzie rzyg/sraka emocjonalny/a.
Tak se tylko pomyslalem, ze zapytam. Tak aptegocoinco.
Bo ja wszystko rozumiem, taka branza, taki moj charakter, taka karma, sam sie o to prosilem od najmlodszych lat, zeby nie pracowac systematycznie tylko skokowo. Wiec jak jest skok, no to nie ma czasu na latanie. Skok trwa przewaznie tydzien, dwa i potem sie wraca do normy. I to jest OK.
Ale obecnie blać przezywam chyba jakis lot w kosmos a nie skok i sie pytam kiedy w koncu wyladuje?
Jak nie robota to choroba, jak moja to kogos, jak nie choroba to odwiedziny cioci ze sracza, jak nie odwiedziny cioci ze sracza to blać juz nie wiem co jeszcze, a jak nie blać juz nie wiem co jeszcze to akurat pogoda sie jebie i to juz tak trwa i trwa, a dobrego czasu zeby sie wyjebac z modelami na krajobrazie jak nie bylo tak nie ma.
I zaczyna mnie juz członek męski strzelac. Taki naturalnych rozmiarow poltorametrowy gumowy członek męski.
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 27 kwie 2016, o 12:19

Aikus. Standard. Pozimowe przesilenie, przekwitanie, menopauza, płaskostopie i rzerzączka. Taka jest moja diagnoza. Chlapnij piwko. Popraw ćwiartką. Pojawi się słońce, meszki, komary, grille. Będzie dobrze. :piwo:
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 27 kwie 2016, o 13:12

Dla pocieszenia u mnie też dupeńka z lataniem. Albo pogoda, albo rodzina...a teraz nawet nie mam głowy do tego, bo kłębią mi się myśli o zmianie roboty. 7 lat w jednej pracy zaraz po skończeniu studiów. Teraz jest okazja by zmienić na coś bardziej rozwojowego. Jednak to ciężka decyzja mając na utrzymaniu dwójkę maluchów i żonę. I jak tu latać kiedy trzeba podejmować życiowe decyzje...
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
dismalK
Domownik forum...
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 20 razy

Postautor: dismalK » 27 kwie 2016, o 13:20

Jak już tak marudzimy to i ja się dołączę - Chujnia na pełnej kur*** <---- to chyba będzie dobre określenie :masakra:
Jak nie regulator to pakiety. Jak już regiel opanował swoje emocje to teraz chyba ślizgacz na ogonie fika... zostało mi jeszcze trochę gratów, które mogą się zwyczajnie spierd**** Jak już mam czas na latanie to pada... jak nie pada to familia przypomina sobie o moim istnieniu :D
...teraz też pada :wall2:
"...nawet Diabeł ma swojego Anioła, który stara mu się umilić piekło..."
Black Thunder 700, Scorpion, Spektrum iX12, Msh Brain, VTX Blades...
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 27 kwie 2016, o 14:18

Ja nawet ostatnio coś polatałem, modelami, na małych i dużych, ale niedosyt jest. Teraz mój Młody kolejne choróbsko przywlókł z przedszkola i wszyscy chorzy :-/. Na szczęście w planach mam fajny szybowiec. :-D
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 27 kwie 2016, o 14:25

MacGyverek pisze:Dla pocieszenia u mnie też dupeńka z lataniem. Albo pogoda, albo rodzina...a teraz nawet nie mam głowy do tego, bo kłębią mi się myśli o zmianie roboty. 7 lat w jednej pracy zaraz po skończeniu studiów. Teraz jest okazja by zmienić na coś bardziej rozwojowego. Jednak to ciężka decyzja mając na utrzymaniu dwójkę maluchów i żonę. I jak tu latać kiedy trzeba podejmować życiowe decyzje...

Tu akurat moge cos podpowiedziec, bo ... z tym zmienianiem roboty to nie powinienes zwlekac.
Ja cos o tym wiem. Im dluzej siedzisz w jednej robocie tym gorzej. Oczywiscie nie zeby zmieniac prace co pol roku (bo tacy hardcorowcy tez sie zdarzaja, ale to przegiecie w druga strone).
Ja sie zasiedzialem prawie 16 lat... i wiem ze to byl blad.
W koncu jak przyszlo na zmiane to okazuje sie ze przeszedlem jakby do innej piaskownicy na tym samym podworku... Mniejsza o szczegoly - dobre i to.
NIe zastanawiaj sie.
Gdyby zmiana byla ewidentnie na gorsze - nawet nie bralbys jej pod uwage.
Skoro sie zastanawiasz to znaczy ze potencjalna zmiana na pewno nie jest taka najgorsza a zmiana sama w sobei jest potrzebna.
A z perspektywy czasu okaze sie ze i zona i dzieciaki beda szczesliwsze, zobaczysz!!
Tak, ze koko dzambo i do przodu!

No a wracajac do latania...
... chyba se dzis zrobie drina z kutasem (takie mamy z przyszywana siostra nazewnictwo drinkow z takim sokiem "Kaktus" - zadne z nas ani nikt w naszym towazystwie nie mowi na to inaczej niz "kutas" )
Takiego drineczka na przeczekanie...
Po robocie... jak zdążę przed spaniem...
:>

No wlasnie @KOwal, calkiem niedawno cos tam Ci sie ulewalo na Palacowej... To jakby kontynuacja...
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 27 kwie 2016, o 14:58

Tak się złożyło że po 8 latach w poprzedniej firmie na początku tego miesiąca tez zmieniłem na nowa robotę.
Warto mieć oczy otwarte, i sie rozglądać - z czasem cos ciekawego sie trafi i wtedy trzeba przeanalizowac czy nowa robota spelnia nasze bazowe oczekiwania (kasa, perspektywy, rozwoj, warunki pracy).
Jesli tak, to nie ma co sie zastanawiac - praca to tylko praca, jak nie bedziesz potrzebny w firmie nikt nie bedzie mial zadnych skrupołow aby cie zwolnic.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 27 kwie 2016, o 15:53

Tak się składa że moje odejście spowoduje że firma padnie i 5 osób straci miejsce pracy. Także decyzja ciężka. W sumie to wina szefa będzie bo nie myslal ze tak się może stać... Dzięki za fajne słowa. Podbudowuja.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 27 kwie 2016, o 16:08

@JAZZ: Oczywiście ze tak, tym nie mniej, IMHO zawsze należy zadbać o to żeby sprawy z dotychczasowym pracodawcą były załatwione ładnie i czysto. W takim duchu ja rozstawalem się z poprzednią firma. Przekazywalem wiedzę zamykalem sprawy itp tak ze ostatnich kilka dni to już praktycznie nic nie robilem. Uważam że tak trzeba tym bardziej że powodem zmiany nie było to ze ze strony pracodawcy coś było nie tak, nie nie, pełny szacunek i do samego końca wszystko ok, ja po prostu chciałem zmiany a zmiana jest potrzebna o ile nie jestem w układzie układzie którym praca jest całym moim życiem - ergo, pracuje we własnej lub prawie własnej firmie. Wtedy - wiadomo inna bajka.

@MacGyverek: Update: przeczytałem co dopisales .. to, nie da się ukryć zmienia postać rzeczy bo do tej pory patrzyłem na to z perspektywy pracy w dużej firmie gdzie odejście jednego pracownika nie stanowi rewolucji. Ale w takiej sytuacji jak Twoja nie ma rzeczy oczywistych... Nikt Ci też nie powie jak powinieneś postąpić... natomiast na pewno powinieneś brać pod uwagę jak wielką w takim razie dzwigasz na sobie odpowiedzialność i czy jest ona odpowiednio wynagradzana i nie mówię tu tylko o wynagrodzeniu finansowym. Czasem dobre słowo jest warte więcej niż milion dolarów...
Pięć osób... to jakby rodzinna firma która znasz na wylot. Przemyśl wszystko i podejmij słuszną decyzję.

Edytka: kosmetyka, bo wczesniej na szybko pisalem z telefonu
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2016, o 21:59 przez aikus, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Brudnopis”