Bejo napiszę publicznie bo odwalasz szopkęBejo nie rób sobie jaj, uroiłeś sobie w główce bujną wizję segregacji ludzi po cenie modelu i trzymasz się tego kurczowo robiąc z siebie ofiarę.

Poczytaj sobie kolego zagraniczne fora, lub nawet Polskie na każdym jest mowa o tym że modele dzielą się na zabawki i modele które mogą zrobić krzywdę.
Podziału dokonuje się w szybki sposób zakładając że zabawką nie jest model 6 kanałowy lub innymi słowy taki który ma zmienny kąt nachylenia łopat (czyli potrafi latać do góry nogami) - jest to najprostsza interpretacja zabawki co nie oznacza że najtrafniejsza. Generalnie 6kanałowce "zazwyczaj" są cięższymi modelami co sprowadza się do tego że mają mocniejsze silniki a ich łopaty kręcą się przy większych obrotach, do tego łopaty te posiadają większą masę. To wszystko sprowadza się do energii kinetycznej. Blade 130 jest 6 kanałowcem ale jest na tyle lekki że traktuje go jako zabawkę, gdybym wleciał sobie nim w nogę, wydaje mi się to łopaty nie wyrządziły by większych obrażeń ale i tak by bolało.
Jeżeli myślisz że podziału nie ma to spróbuj sobie przeprowadzić głupi test:
1) bierzesz kawał nieprzetworzonego nie pociętego kawału mięsa może nawet być z kością.
2) Bierzesz 2 modele 1 - 4 kanałowy drugi 6kanałowy rozmiaru 250 lub więcej. i rozkręcasz oba wirniki
3) wlatujesz w mięcho łopatami na pełnych obrotach i patrzysz na rezultat (po czym wyobraź sobie że to może być Twoja noga, głowa lub bebechy). Założenie jest takie że zabawki krzywdy nie robią.
To rozróżnienie ma służyć tylko temu żeby zwiększyć poziom bezpieczeństwa, a nie po to żeby leczyć chore ambicje ludzi z niekończącą się mamoną w portfelu. Dlatego rozmowy o 6 kanałowcach przebiegają inaczej niż rozmowy o zabawkach. Chociażby dlatego że formy zachowania bezpieczeństwa się promuje w każdym hobby/sporcie. Proszę Cię Bejo nie wracajmy więcej do tego tematu.
Jeżeli wypisujesz bzdury że na forum brakuje wspólnego szacunku to tylko podnosisz mi (pewnie nie tylko mi) ciśnienie do tego stopnia że, na szyi wychodzi mi pulsująca żyłka.

//Edit
Jeżeli już rozmawiamy o braku szacunku
to niestety szacunku to nie masz Ty, względem użytkowników tego forum - wypisując żale typu:
- Jak to z naszej winy wybrałeś zły dla siebie model, bo przecież to my Ci doradziliśmy (wielokrotnie).
- cyt BEJO
"Powinno być konkretnie bez przekopywania się przez niepotrzebne posty. " sory ale również i Ty przyczyniłeś się do sporej ilości spamu na tym forum wypisując po kilka razy te same "oświadczenia".
- jedziesz w swoich wypowiedziach po osobach które Ci pomogły - jest moim zdaniem największym rodzajem bezczelnego braku szacunku.
- używaj wykrzykników w swoich wypowiedziach tylko, gdy nie jest to absolutnie niezbędne. Wykrzykiwanie swoich racji nie należy do dobrych praktyk.
- (pewnie każdy dopisałby tu jeszcze trochę tego typu przykładów nagannego zachowania)
- końcu wyjeżdżasz z tekstem o braku szacunku na forum na którym chyba najwięcej go znalazłeś (w porównaniu do tych forów z których Cie wywalili po tym jak się zachowywałeś)
Podsumowując:
Takim zachowaniem nie zyskasz aprobaty, ani nie uzyskasz pomocy od kolegów.
//Edit2
Podzielam zdanie Miru, dla mnie też wszystko jedno jak się nazywają smigłowce rc i te najmiejsze i te najwieksze.