Usprawnienia forum: Wy mówicie - my robimy :)

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 29 lis 2013, o 08:01

Nie zgadzam sie z Kowalem. Kowal, to tak samo jak pilot śmigłowca nawałby Twoją 700- gównianą zabawką. Z kolei kosmonauta nazwie helikopter pilota - gównem. Wiem, że to kwestia interpretacji,ale czasem odnoszę wrażenia, ze stare wygi chcą się odciąć od amatorów pokojowych szaleństw, by pokazać , że oni -to modelarze, pozostali - zabawkarze - nawet gdy ktoś Bladeko 300 w hali poderwie...
Ps. Oczywiście bez żadnej spiny to piszę, ot, takie przemyślenia z rańca :thumb:
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 29 lis 2013, o 11:08

Jeszcze raz powtarzam, jeżeli na forum będzie wzajemny szacunek. Bez względu na to kto czym lata ( czy to duże, czy małe ) będzie dobrze ! I moja prywatna uwaga do Moderów. Może by tak wszystkich traktować równo na tym forum ? Bez względu na to kto ile jest na forum i jak bardzo się dla niego zasłużył.
Nie mówie tu o sobie , ale doszły mnie słuchy że co niektórych, zwłaszcza tych nowych drażni coś takiego.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 29 lis 2013, o 11:36

Bejo napiszę publicznie bo odwalasz szopkę

Bejo nie rób sobie jaj, uroiłeś sobie w główce bujną wizję segregacji ludzi po cenie modelu i trzymasz się tego kurczowo robiąc z siebie ofiarę. :mad2: Poczytaj sobie kolego zagraniczne fora, lub nawet Polskie na każdym jest mowa o tym że modele dzielą się na zabawki i modele które mogą zrobić krzywdę.

Podziału dokonuje się w szybki sposób zakładając że zabawką nie jest model 6 kanałowy lub innymi słowy taki który ma zmienny kąt nachylenia łopat (czyli potrafi latać do góry nogami) - jest to najprostsza interpretacja zabawki co nie oznacza że najtrafniejsza. Generalnie 6kanałowce "zazwyczaj" są cięższymi modelami co sprowadza się do tego że mają mocniejsze silniki a ich łopaty kręcą się przy większych obrotach, do tego łopaty te posiadają większą masę. To wszystko sprowadza się do energii kinetycznej. Blade 130 jest 6 kanałowcem ale jest na tyle lekki że traktuje go jako zabawkę, gdybym wleciał sobie nim w nogę, wydaje mi się to łopaty nie wyrządziły by większych obrażeń ale i tak by bolało.

Jeżeli myślisz że podziału nie ma to spróbuj sobie przeprowadzić głupi test:
1) bierzesz kawał nieprzetworzonego nie pociętego kawału mięsa może nawet być z kością.
2) Bierzesz 2 modele 1 - 4 kanałowy drugi 6kanałowy rozmiaru 250 lub więcej. i rozkręcasz oba wirniki
3) wlatujesz w mięcho łopatami na pełnych obrotach i patrzysz na rezultat (po czym wyobraź sobie że to może być Twoja noga, głowa lub bebechy). Założenie jest takie że zabawki krzywdy nie robią.

To rozróżnienie ma służyć tylko temu żeby zwiększyć poziom bezpieczeństwa, a nie po to żeby leczyć chore ambicje ludzi z niekończącą się mamoną w portfelu. Dlatego rozmowy o 6 kanałowcach przebiegają inaczej niż rozmowy o zabawkach. Chociażby dlatego że formy zachowania bezpieczeństwa się promuje w każdym hobby/sporcie. Proszę Cię Bejo nie wracajmy więcej do tego tematu.

Jeżeli wypisujesz bzdury że na forum brakuje wspólnego szacunku to tylko podnosisz mi (pewnie nie tylko mi) ciśnienie do tego stopnia że, na szyi wychodzi mi pulsująca żyłka. :mad2:

//Edit
Jeżeli już rozmawiamy o braku szacunku to niestety szacunku to nie masz Ty, względem użytkowników tego forum - wypisując żale typu:
- Jak to z naszej winy wybrałeś zły dla siebie model, bo przecież to my Ci doradziliśmy (wielokrotnie).
- cyt BEJO "Powinno być konkretnie bez przekopywania się przez niepotrzebne posty. " sory ale również i Ty przyczyniłeś się do sporej ilości spamu na tym forum wypisując po kilka razy te same "oświadczenia".
- jedziesz w swoich wypowiedziach po osobach które Ci pomogły - jest moim zdaniem największym rodzajem bezczelnego braku szacunku.
- używaj wykrzykników w swoich wypowiedziach tylko, gdy nie jest to absolutnie niezbędne. Wykrzykiwanie swoich racji nie należy do dobrych praktyk.
- (pewnie każdy dopisałby tu jeszcze trochę tego typu przykładów nagannego zachowania)
- końcu wyjeżdżasz z tekstem o braku szacunku na forum na którym chyba najwięcej go znalazłeś (w porównaniu do tych forów z których Cie wywalili po tym jak się zachowywałeś)

Podsumowując:
Takim zachowaniem nie zyskasz aprobaty, ani nie uzyskasz pomocy od kolegów.

//Edit2
Podzielam zdanie Miru, dla mnie też wszystko jedno jak się nazywają smigłowce rc i te najmiejsze i te najwieksze.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2013, o 15:20 przez Neomutant, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 29 lis 2013, o 12:36

Luki35 pisze:Nie zgadzam sie z Kowalem. Kowal, to tak samo jak pilot śmigłowca nawałby Twoją 700- gównianą zabawką.
Tak się składa, że Kowal jest pilotem i to z nie małym doświadczeniem :D
Do co reszty posta nie do końca sie zgadzam. "Stare wygi" też latają po chałupie guwienkami. Tyle tylko, że nazywają je po imieniu nie wmawiając innym, że do super pro modele.
A sama krytyka "guwienek" nie dotyczy oceny ich pilotów czy ich maszyn. Najczęściej dyskusje w temacie pojawiają się w postach typu "jestem nowy, jaki kupić model do 300 pln" itp. Więc wtedy każdy próbuje oświecić, że w swoim przedziale cenowym kupi zabawkę lub model g..nej jakości, co przełoży się na sporo wyższe koszty w długim okresie. A to troche inna sprawa.

bejo pisze:Nie mówie tu o sobie , ale doszły mnie słuchy że co niektórych, zwłaszcza tych nowych drażni coś takiego.
Zapraszam wszystkich rozdrażnionych na PW - do mnie lub Sławka.
Chętnie poznamy skalę i rodzaj problemu.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 29 lis 2013, o 12:53

Jak nie trudno było sie domyśleć, część off topowa wątku rośnie w siły, ta raczej nie :)

Ponieważ mikro helikoptery (umownie poniżej 250tki) często są ze sobą porównywane - zwłaszcza przy wyborze nowego a porozrzucane są w rozmaitych działach, sworzyliśmy dla nich dedytkowane miejsce: Mikro heliki. W wolnej chwili poprzerzucam wszystkie, które znajde.

Jeśli jednak ktoś trafi na nie przeniesiony wątek mam prośbę o PW lub UP'a w wątku a szybko powędruje na swoje miejsce. Dzięki!
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 29 lis 2013, o 13:29

Nie wiem. Jakoś modelarze drogowi inaczej odróżniają zabawkę od modelów. Nawet sklepy Hunera od Esky'a wymieniają w zakładce modele, a nie zabawki. A to, ze do góry dupeńka nie lata?? Zawsze można wymienić w nim elektronikę i inne pierdoły i wówczas będzie! I co, nadal będzie zabawką wg Was, czy wówczas pochwalicie świetnego modelarza za kreatywność? :grin2: ??

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 29 lis 2013, o 13:33

Luki35 pisze:Nie wiem. Jakoś modelarze drogowi inaczej odróżniają zabawkę od modelów. Nawet sklepy Hunera od Esky'a wymieniają w zakładce modele, a nie zabawki

Pytanie brzmi: czy esky Hunter zrobi Ci z nogi mielonkę czy nie?
Jeżeli odpowiedziałeś sobie: "tak zrobi mi z nogi mielonkę" to znaczy że to nie jest zabawka.

Jeżeli zabawka jest w stanie zrobić Ci krzywdę to znaczy że nie jest to już zabawka.
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 29 lis 2013, o 13:42

Znaku CE nie zauważyłem na Hunterze, a zabawki takowym muszą być oznakowane!

Got you!

8-)

Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 29 lis 2013, o 13:44

Zasadnicze pytanie. Rozmawiamy o modelarstwie czy marketingu? Nie trudno się domyśleć, że w obu kryteria podziału będą się zdecydowanie różnić.
Z resztą wystarczy czasem poczytać o super 3d pro i coś tam jeszcze modelach 3kanałowych na alledrogo i co przerażające, w niektórych sklepach.
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Podziękował: 62 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: karol » 29 lis 2013, o 13:49

Panowie looozik.

Piatek, piateczek, piatunio :banana:
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 29 lis 2013, o 14:03

A ja się tu podepne, bo może ktoś mi wytłumaczy co to jest taki helik 3,5ch?
Znaczy góra-dół, ogon lewo-prawo, i ciulajla tylko do przodu albo jebudu na jeden bok?
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 29 lis 2013, o 14:04

Za te pół kanału z reguły uważany jest (przez producenta) żyroskop lub jego ulepszona (jak na ta klasę modeli) wersja.
Latałem 3 i 3,5 kanałowym. Ten 3,5 kanałowy rzeczywiście jakby ładniej wisiał. Bo o lataniu nie było mowy w żadnym :)
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 29 lis 2013, o 14:11

Aha, jest żyro, jest okejka, to już poważna maszyna :-) Pewnie lepiej by jej było bez tego, no ale jest się czym pochwalić na dzielni :-)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 29 lis 2013, o 14:22

To przestańcie pitolić że coś nie tak z tym forum ! Skoro nie chcecie zacząć porządku od swoich podwórek . Czemu w zasadzie ma służyć ten wykład o definicji "prawdziwego" heli skoro nie wiesz jak naprawić to forum. Co ja wiem to wiem ! Ilu jest zarejestrowanych na tym forum ? Ilu jest czynnych? A ilu wybyło i dlaczego ?
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 29 lis 2013, o 14:53

@bejo: relax. Ja sie nie spinam, nawet gdy mi sie coś nie podoba. Tak mam.
Ale co do zabawek a modeli to nadal będę sie trzymał podstawowej różnic, czyli:
1) Zabawki oznaczone być powinny znakiem CE, wg. systemu zgodności.
2) Zabawki nie da się wcale (albo prawie wcale) modyfikować, tuningować, naprawiać poprzez wymianę części uszkodzonej na nowa , specjalnie do tego produkowaną. Część możemy skleić albo całą zabawkę wyj...ć. Z modelm jest inaczej.
3) Dla modeli robi sie specjalne mistrzostwa, wprowadza sie klasy, itp. Dla zabawek czegoś takiego brak.

Sam mam i malutkiego Recona i troche większego , bardziej zaawansowanego Savka XS i malucha traktuję jak model.

Ps. A żeby juz wszystko zamieszać , to w sumie wszystkie skale i te 1:5 i 1:24 tak naprawdę to zabawki. Tak jak helikopterki i te mikrusy i te 700 setki. Taka prawda! Czy smutna...? Tego nie wiem :grin2:

Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 29 lis 2013, o 15:10

O ja pier-dziu. Dłużej już nie mogę. Poddaje sie. Wygraliście!

Od dziś wszystkie Wasze modele i zabawki uznaję za super pro modele. Nawet Wasze piloty do TV są dla mnie super apkami a telewizory boskimi modelami zdalnie sterowanymi. Oczywiście tylko wtedy jeśli czujecie wewnętrzą zgodność z moimi przemyśleniami i czujecie, że te modele to modele. Bo jeśli czujecie inaczej, to ja oczywiście też myślę odpowiednio do Waszych odczuć.

Mam nadzieję, że teraz już żaden nowy ani stary wyjadacz nie będzie czuł się źle z powodu niedozwania odpowiedniego jego klamotów.
To tyle ode mnie w temacie "model vs zabawka". Kowal wracaj - pić mi trzeba... Bleee :gas:
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 29 lis 2013, o 15:43

bejo pisze:To przestańcie pitolić że coś nie tak z tym forum !.. Co ja wiem to wiem !

Bejo, jedziesz śmialutko w punktach ze swoimi propozycjami. Bez wielkich wywodów, bez nadmiernego rozwijania. Konkretnie i na temat. Co jest nie tak, jak to zmienić a wtedy będziemy wiedzieć, na czym stoimy i możemy pogadać co można i jak zmienić.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 29 lis 2013, o 15:54

Masz rację @Miruuu trzeba iść na browarka. Z czyimiś przekonaniami nie wygrasz ! Jednego wk..rwia pisanie o mikrusach a drugiego za dużo wykrzykników. A niech nawet i latają sobie na drzwiach od stodoły ! Skoro potrafią? hmm Zaraz się okaże że to wyłącznie przeze mnie zaczęło się pier..lić na tym forum. Co bym nie powiedział to źle ! To niech się modrzejsi wypowiadają i usprawniają to forum. Jeżeli tak będzie lepiej dla Was ? To mogę przestać się odzywać.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2013, o 16:00 przez bejo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 29 lis 2013, o 15:59

Nawet Wasze piloty do TV są dla mnie super apkami

W jakim MODE masz pilota? :rotfl:
bejo pisze:Masz rację @Miruuu trzeba iść na browarka. Z czyimiś przekonaniami nie wygrasz ! Jednego wk..rwia pisanie o mikrusach a drugiego za dużo wykrzykników. A niech nawet i latają sobie na drzwiach od stodoły ! Skoro potrafią? hmm Zaraz się okaże że to wyłącznie przeze mnie zaczęło się pier..lić na tym forum.

dziwne...jak pisałem o mcpx jakoś nikt nie pisał , że go to wq... i bym dał se siana...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 29 lis 2013, o 16:03

Mode 2:
- prawa dłoń: przód, tył, lewo, prawo
- lewa dłoń: gazowanie :)

A latam FPV... (Fotel Personal View)

Wróć do „Brudnopis”