Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 29 kwie 2016, o 11:20

A z ciekawości jaka pojemność super kondensatorka?? Zeby az tyle dawał energii?? Silnik, 2x ledy przód, 1x led tył, "silnik" skretu, odbiornik 40MHz... hmm
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1771 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 29 kwie 2016, o 12:51

Tyle ze pare minut jezdzi... Nie wiem, wiesz problem jest taki, ze pojemnosc superkondensatorow (tak samo jak pojemnosc kondensatorow) mierzy sie w Faradach, a pojemnosc ogniw w Ah.
Nie umiem przeliczac jednego na drugie, ale jak ladowalem te superkondensatorki na ladowarce Technoline, to wychodzilo, ze superkondensatorek wielkosci paluszka AA mial cos okolo 300mAh. Czyli cale gie.
Gdyby tam byl uczciwie zbudowany superkondensatorek to mysle ze udaloby sie wepchach 600 - 800, no moze 1000mAh przy napieciu koncowym 1,6V. I do tego - jak juz mowilem sa leciutenkie jak piorko w porownaniu z tym zelastwem jakim sa ogniwa.
Tak, ze nie jest to takie calkiem beznadziejne rozwiazanie, do wielu rzeczy spokojnie sie nedaje, do wielu jest wrecz najlepsze.
W porownaniu do zwyklych ogniw jedyna wada jaka ja widze to mala stabilnosc napiecia i duzy liniowy jego spadek w czasie co wyklucza uzycie np. w helikopterach.
Ale do malych lekkich pierdolek zabaweczek sie nadaje, bo za to, mozna ladowac dowolnie duzym pradem (oczywiscie w jakichs tam granicach rozsadku, zeby nie poupalac drutow - wiadomo), moze pracowac w trybie buforowym jak i cyklicznym, moze byc poprostu caly czas podlaczone do zrodla zasilania byleby nie przekraczac napiecia przebicia, mozna rozladowac do zera i nic sie nie stanie.
Duzo jest zastosowan i troche nie rozumiem czemu one sa tak malo popularne.
Ostatnio spotkalem awaryjne zasilanie kontrolera macierzowego w jakiejs maszynie IBM wlasnie na superkondensatorach. Cztery paluszki AAA polaczone szeregowo. Male lekkie, bezawaryjne... wieczne.

Z reszta przed awaria i przeprowadzka forum an nowy serwer, na stronie heli-team byl projekt awaryjnego zasilania awioniki helikoptera (w razie awarii zasilania spowodowanej np. uwaleniem beca czy rozlutowaniem przewodu pradowego) pozwalajacy na kilkanascie/dziescia sekund pracy cykliki (czyli do autorotacji akurat - tyle ile trzeba) oparty wlasnie na superkondensatorkach.
Co prawda jak robilem takie zasilanie w Goblinie to zrobilem to na dwucelowym lipolku, ale tylko dlatego, ze wlasnie nie moglem na czas kupic nigdzie odpowiednich superkondensatorkow. A lipolka 800mAh (duzo za duzo - tyle wystarczyloby pewnie na jeden caly lot) kupilem poprostu na allegro.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 29 kwie 2016, o 19:59

Obrazek

Kurwa1 NARESZCIEEEEEEEE!!!!!!!

wypackane na szkle
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 29 kwie 2016, o 21:20

3 reaktory? Aby nie było reakcji łańcuchowej :-)

Ni i już wiem czemu jak wracałem to lampy uliczne przygasały :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...

Postautor: MacGyverek » 29 kwie 2016, o 21:25

Ja dziś też testowałem moje zasilanie. Na razie skromnie dla testów.
Obrazek

Przerobilem też kabel w reaktorze na wtyczkę xt60+. Teraz mam standard we wszystkich trzech ladowarkach:
Obrazek
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 29 kwie 2016, o 21:28

A ja sie dziś zabawiam z Jadwigą...

Obrazek

Dzieki Mike ;)
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...

Postautor: MacGyverek » 29 kwie 2016, o 21:31

To nazwa heli czy ten napój - Jadwiga hehe ... Jadzia :) ?
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 29 kwie 2016, o 21:31

MacGyverek
U mnie standardem wszędzie są Banany 4mm :-)
Nie bardzo rozumiem po co po drodze masz jeszcze wtyczkę XT60 skoro w zasilaczu są banany 4mm?
Chyba że źle widzę i kable w zasilaczu są na stałe.

miruuu,
Przyśpieszacz Joker to aby dla śmiechu coś się rozkleiło w locie ? :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...

Postautor: MacGyverek » 29 kwie 2016, o 21:44

W Redoxie permanentnie jaraly mi się gniazda. Wiec dodalem mu wtyczkę xt60+. W Redaktorze był kabel na stałe i jak dyndaly banany a podłączyłem do gniazda DC zasilacz to czasami zwarcie robiłem. Dlatego jest gniazdo po drodze. Wtedy nic mi nie dynda.

EDIT
Obrazek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 30 kwie 2016, o 08:33

Patrze i czytam i jakos nie rozumiem co to Ty tam masz zrobione... Ale pewnie nie musze.
Efekt koncowy identyczny z naturalnym - wszystkie ladowarki przerobione na XT60 - jeden standard polaczenia w calym labie. Tyle ze u Ciebie po stronie ladowarki sa zenskie... czyli pakietem nie zasilisz ladowarki chyba ze zmajstrujesz podwojnego lesbijskjiego dobuledonga.
Ja mam zasade, ze zawsze odbiornik - meskie, zasilacz - zenskie.
CZyli moge bez problemu podlaczyc ladowarke do pakietu i np. przepompowac prad z jednego pakietu do drugiego.
Jakbym mial taki kaprys rzecz jasna, ale jak dotad nigdy tego nei robilem wiec zasadniczo nie ma to znaczenia.
Bardziej znaczenie ma ze jak buduje jakies uklady to moge je zasilac z pakietu, albo z zasilacza, bo ten ma 12V i zenska wtyczke na koncu tak samo jak pakiet.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 30 kwie 2016, o 08:59

Nadal nie rozumiem po co wy macie dodatkowe XT60 :-)
U mnie z każdej ładowarki wychodzą kable, i kończą się bananami 4mm. Po co jeszcze XT60 po drodze, nie rozumiem.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 30 kwie 2016, o 09:13

Dodatkowe to ja też nie rozumiem i nie widzę tego na zdjęciach... te takie dodatkowe srebrno szare cosie to sa obudowy od bananów?
Ja u siebie nie mam żadnych bananów. No bananas, no no no. Mam XT60 ZAMIAST bananana. ...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 30 kwie 2016, o 09:44

W zasilaczu masz gniazda Xt60?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 30 kwie 2016, o 09:54

Dobry pomysl. Mozna ladowac pakiety prosto z zasilacza :D
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 30 kwie 2016, o 10:10

Ej, właśnie. Skoro masz bananki na końcu, które możesz wpiąć w krokodylki do akumulatora samochodowego lub do zasilacza, to po co wtyczki jakieś dodatkowe?
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Podziękował: 95 razy
Podziękowano: 90 razy

Postautor: przemek » 30 kwie 2016, o 10:16

Byc moze MacGyverek korzysta z zasilaczy z taka tradycyjna wtyczka, jaka jest potrzebna np do accucella 6 (tak jak ja). Wtedy xt60 maja sens, bo jak podamy prad tym osobnym gniazdem to mozna puscic chalupe z dymem jak sie banany zewra. Sam niedawno to odkrylem i zaizolowalem ;)
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...

Postautor: Kowal » 30 kwie 2016, o 10:24

Przemek, nie ogarniam. Jak można zewrzeć bananki, ktore są w gniazdach? Tzn. można kawalkiem drutu.
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Podziękował: 95 razy
Podziękowano: 90 razy

Postautor: przemek » 30 kwie 2016, o 10:41

Banany w Rektorze sa meskie i mozna je zewrzeć.. bo nie sa w gniazdach bananow damskich z zasilacza, przynajmniej u mnie :) W tej ladowarce jest osobne gniazdo na standardowa wtyczke zasilacza (pisze z telefonu i nie moge teraz wrzucic foty) i ja wlasnie tym gniazdem podaje prad. Po podlaczeniu na bananach tez pojawia sie napiecie i jak sobie leza luzno i ma sie pecha.. dlatego wlasnie zaizolowalem :)
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...

Postautor: Kowal » 30 kwie 2016, o 11:26

Aaaa. Ok. Już wiem o co chodzi, nie sądziłem, że ktoś tego gniazda używa. iCharger jest ograniczony do 6A przez to gniazdo, więc niewiele. Nie dziwię się, że Wam się jarały te gniazda. Ale i tak nie ogarniam tego z banankami. Ja małymi prądami ładuję w ten sposób od wielu lat. Faktycznie trzeba położyć widelec lub nóż na stykach, żeby coś się stało.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...

Postautor: MacGyverek » 30 kwie 2016, o 13:54

Dokładnie tak jak przemek napisał.

Czasami łąduję pakiety dla v120tki albo biedronki i nie potrzeba mi dużego zasilacza. Mam wtedy malutki zasilacz 2A - wersja podróżna ;) Wtedy używam gniazda zasilającego DC. Banaki w Reaktorze trzeba odizolować od siebie bo jak się zewrzą niechcący to zasilacz dostaje w dupeńkę i iskry lecą. Także był pomysł aby bananki rozłączać. Dodatkowo nie lubie jak mi coś dydna jak się nie używa. W redoxie znowu miałem problem z gniazdem DC przy ładowaniu 4000mAh 4s. Gniazdo DC zaczeło mi się grzać i topić. Więc stwierdziłem zrobie mu wtyczke jakąś dla większych prądów. A DC będę używał dla mniejszych pakietów. I dlatego powstał taki standardzik. Planuję również zrobić sobie jakąś
walizczkę do ładowania. Wtedy zrobie gniazda i będe mógł w razie czego łatwo i szybko wypiąć. Jeszcze jedna rzecz przemawiająca za używaniem ht60 to to, że się nie pomyli biegunowości. Powoli uczę żonę by mi czasem naładowała pakiety jak jestem w pracy. Jakby miała bananaki ogarniać to bałbym się, że się pomyli. W XT60 nie ma takiego problemu.

Wróć do „Brudnopis”