Usprawnienia forum: Wy mówicie - my robimy :)

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 29 lis 2013, o 16:51

miruuu pisze:A latam FPV... (Fotel Personal View)

To brakuje tylko zasilania w postaci 2ch pakietów na głowie

Obrazek
link do tego obrazka: http://s9.postimg.org/cpmihmrlb/czapka_piwna.jpg
Ostatnio zmieniony 29 lis 2013, o 17:04 przez Neomutant, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 29 lis 2013, o 16:59

Niestety nie widzę u siebie obrazka.
Ja stosuje pakiety 4S nazywane czteropakami... :)
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 29 lis 2013, o 17:36

No to teraz chyba moja kolej i punkt widzenia.

Zanim przyszedłem do HT byłem na epheli i Waldorfie. Na epheli szybko się okazało że pyskówki i przepychanki to normalna tam atmosfera. Co mniej więcej rok wybucha burza na temat modów, adminów i tego co ludzie chcieliby a czego nikt nie robi. Reakcji żadnej. Gdy pisałem artykuły o apkach i miałem problemy z koszmarnym edytorem i jego błędami - reakcji, odzewu, pomocy od admina - żadnej. Gdy zabierałem głos w dyskusjach ludzie często skakali sobie do oczu aby udowodnić, kto ma większą rację itd. Materiały w bazie wiedzy powstały wiele wiele lat temu, od tej pory nikt już nic tam nie tworzy.
Młodzi z kolei... Szczerze to mają głęboko w dupie tą całą bazę wiedzy, nikt tego praktycznie nie czyta tylko wskakują na forum i szybko zakładają stutysięczny wątek na ten sam temat. Bo tak łatwiej a z kolei modzi tego nie porządkują. Liczy się głównie ilość postów bo to się przekłada na oglądalność i atrakcyjność rynkową. Dla epheli liczą się bannery i tam kasa odgrywa podstawową rolę.

Waldorf z kolei pewnego razu kategorycznie zabronił i dawać linki do innych źródeł, stron mimo że to było ważne uzupełnienie tematu. Więc przestałem się tam produkować. Jego strona - jego zasady. Mój punkt widzenia był trochę inny - inne strony nie są dla mnie jakąś konkurencją, a że jestem starym wykładowcą liczy się bardziej merytoryka. Kiedy chodziłem do Pałacu Młodzieży tego mi bardzo brakowało i mogę sobie wyobrazić, z iloma problemami boryka się ktoś z mniejszym doświadczeniem.

HT od początku był projektem niekomercyjnym i kameralnym. Mały projekt, opłacany własnymi siłami z kieszeni założycieli. Kiedy Ramotnemu i Luke-owi zmieniły się plany życiowe musieli bardziej się na tym skupić i poświęcić rodzinom nie mając czasu na wszystko. Po paru rozmowach wziąłem na siebie prowadzenie Front Page i forum.
Nasz projekt jest może mały i kameralny, ale ze swoistym i niepowtarzalnym klimatem który starałem się i będę utrzymywał. Jest to obecnie niejako mój styl i charakter - dwa litry żartu, szczypta ironii, trochę pieprzu i papryki dla smaku więc i może się czasem też komuś coś ...urwać. Do tego z założenia miało być i jest miejsce jak w małym pubie, gdzie może nie ma wielkiego tłumu kibiców ale poczujemy się jak wśród starych, dobrych znajomych.

Zauważcie, że jak nigdzie indziej nowy user jest witany przez grupkę "starych". Przy okazji powstają często małe dyskusje i ciekawe wątki poboczne, jest miłe zaskoczenie że taki odzew w przywitalni i od razu swojska, nasza atmosfera w którą łatwo wsiąkają nowo przybyli. Możemy sobie na to pozwolić, bo właśnie goście przybywają powoli. Mamy też czas na pożartowanie, drobne wygłupy czy prywatne wycieczki w wątkach - tu panuje duża swoboda ale jak widać praktycznie wszyscy mają jakąś samokontrolę i panują nad tym aby się nie rozkręcić za bardzo. Więc w tej skali jaką mamy te mechanizmy na razie działają samoistnie.

I teraz macie tło i punkt wyjścia, na jakim rozwija się i działa nasze forum i do czego prywatnie przykładam dużą rolę. Na ile się da. A co do statystyk - owszem, konsekwencją bycia niekomercyjnym jest mały ruch, ale oglądam też staty z serwera i taki trend jak teraz utrzymuje się cały czas. Nie ma tragedii, a że inni mają więcej? Bo nie ma reklam, nie każdemu też pasuje gdy go uprzejmie ale zdecydowanie usadzić czy ustawić do pionu. Było już parę prób ale jest po temacie. Krótka piłka była...
Poza tym dzieciaki tak uwielbiające epheli do nas bardzo rzadko trafiają. Było sporo osób które się zalogowały, poczytały a potem zniknęły gdy zobaczyły że tu są zupełnie inne klimaty. Tu jest spora grupa dorosłych już modelarzy, ludzi z rodzinami a to nie to podwórko gdzie można wpaść i radośnie poszczekać na wszystkich. Więc takie odmienne miejsce też jest potrzebne w sieci. Dzięki kontaktom stąd poznałem osobiście kilkanaście osób, byłem na paru pokazach i zawodach.
Co nie zmienia faktu że pozytywne zmiany są jak najbardziej wskazane. Jednak byłbym za tym, aby nie robić drastycznych kroków i spróbować na razie krok po kroku usprawnić i uatrakcyjnić Nasze Forum.

Propozycje na teraz:
- Będziemy starali się oczyszczać i systematyzować krok po kroku działy. Głównie polega to na podczepianiu ważniejszych tematów na początek aby ułatwić szukanie wiedzy
- Jeżeli krążąc po forum traficie na coś co powinno być podwieszone - dajcie znać do mnie czy do Miruuu na PW to to zrobimy
- Pisałem już o tym ale powtórzę - jeżeli ktoś chce zająć się jakimś wątkiem/działem jako moderator -> pisać na PW
- Jeżeli logiczne będzie wydzielenie czy skopiowanie jakiś tematów do innego wątku głównego jako np. baza wiedzy ->pisać na PW
- Stopki są to notki prywatne, ale zawsze można w nich dodać link do "ogólnej bazy wiedzy" :thumb:
- Staramy się pisać poprawnie. Dysleksja to na prawdę rzadka choroba. Pisząc posta możemy łatwo zauważyć błędy, bo słownik podkreśla je na czerwono. Wystarczy kliknąć prawym kl. myszy aby to poprawić. Dzięki temu szanujemy siebie jak inni nas szanują.

Jak coś mi się zrodzi jeszcze w głowie to napiszę.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 29 lis 2013, o 18:35

Jednak byłbym za tym, aby nie robić drastycznych kroków i spróbować na razie krok po kroku usprawnić i uatrakcyjnić Nasze Forum

nie jestem przeciwnikiem zmian ale w pierwszej kolejności trzeba zachować to o czym pisze Gmeracz- klimat, a ten może się psuć przy restrykcyjnym podejściu do wpisów.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2013, o 18:36 przez wojtekr, łącznie zmieniany 1 raz.
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 29 lis 2013, o 18:36

i to co uwielbiam to możliwość pisania post pod postem :lol:
Helikoptery
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 29 lis 2013, o 18:40

wojtekr pisze:i to co uwielbiam to możliwość pisania post pod postem :lol:

Tylko po co? jak można edytować swojego ostatniego posta?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 29 lis 2013, o 19:02

Bo czasem w starym temacie ma się cos nowego do dopowiedzenia i nikt by się o tym nie dowiedzial bez odświeżenia nowym postem.

I przy okazji - podpisuje się pod postem Gmeracza. Mysle dokladnie to samo...
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 29 lis 2013, o 19:37

Mi się podoba jak jest i nic bym nie zmieniał. Lubię tu zaglądać, czasem czegoś się nauczę a czasem komuś coś podpowiem...
Brakuje mi tu czasami możliwości kliknięcia pod czyimś postem "LUBIĘ TO" ;)
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 29 lis 2013, o 23:07

Mi osobiście brakuje możliwości banowania/zabijania niektórych nowych geniuszy z naszego forum......
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 29 lis 2013, o 23:11

Coś na rozluźnienie pośladów

A ja ide po miodowego bez miodu...
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 30 lis 2013, o 04:30

Kowalątko... Nasz drogi i nieoceniony Piątusiu... Piąteczku... Piątuniu...

Gdybyśmy Ci dali ty cholero jedna uprawnienia do banowania na forum to chyba nie tylko nasze forum ale jeszcze epheli, waldorf oraz metro w Wawie na jedynej linii przestałoby działać... Więc nie możemy podjąć się taaaaakiego ryzyka :vhappy: :vhappy: :vhappy:
A jak ja bym qźwa do Ciebie na flaszkę miał dojechać w zimie? Z angielską kierownicą? Toż już myślę o poważnym urlopie... Toż to by mnie na pierwszym rondzie od razu zabili... Bo zapomniałem jak się w qrna w Polsce na siłę na drogach jeździ...
No dobra, ostatnio znowu się odgrażasz że przylecisz do Anglii, ale kto cię wie? Może będziesz już na Antarktyce albo w kosmosie? (tego gościa koledzy to trudniej złapać niż senne marzenia albo pchły z materaca...)

BTW1. Buziaki dla małego Kowalątka i jego mamuśki, że je szczęśliwie urodziła :banana: :juppi:
BTW2. Duży browar dla tatuśka że się stał szczęśliwym tatuśkiem nowwwwwwweeeeeeeego zajebistego pilota... No i na pewno już wiesz, co ma mu krążyć nad kołyską? No przecież nie jakieś kręcące się zabawki z nie wiadomo czego... Samolociki mają być i tyle...
...
piii
Od śmigła...
piii
...
BTW3. To są właśnie te zajebiste klimaty lataczy panowie... Od śmigła z miodowym albo i nie... :thumb:
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 30 lis 2013, o 04:37

miruuu pisze:Mode 2:
- prawa dłoń: przód, tył, lewo, prawo
- lewa dłoń: gazowanie :)

A latam FPV... (Fotel Personal View)

Heh... Nie znałem takiej techniki... To dwie na raz używasz???
Od śmigła... Sławek
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 30 lis 2013, o 11:53

Gmeracz, mam zsyłkę do GB na 16 dni. Zaczynam od 7.12. W planach jest Gatwick i Luton. Dasz radę się spotkać?
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 30 lis 2013, o 13:57

A jest gdzieś opcja usunięcia swojego profilu?
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 30 lis 2013, o 14:04

Kowal pisze:Mi osobiście brakuje możliwości banowania/zabijania niektórych nowych geniuszy z naszego forum......

Chyba zawsze tak jest kiedy zawodowiec przygląda się igraszkom amatorów :-) Z tego samego powodu przestałem odwiedzać fora z mojej branży, krew mnie zalewa :masakra:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 30 lis 2013, o 14:18

Kowal pisze:Mi osobiście brakuje możliwości banowania/zabijania niektórych nowych geniuszy z naszego forum......

myślałem, że do tego służy wykrzyknik obok łapki
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 30 lis 2013, o 17:04

Gmeracz pisze:Na epheli szybko się okazało że pyskówki i przepychanki to normalna tam atmosfera....Dla epheli liczą się bannery i tam kasa odgrywa podstawową rolę.

BINGO :approve:

Gmeracz pisze:Waldorf z kolei...

Dla mnie to forum snobów, którym przewodniczy Waldek... Ale i tak Go lubię, ale Jego forum omijam :rotfl2:

Gmeracz pisze:HT od początku był projektem niekomercyjnym i kameralnym. Mały projekt, opłacany własnymi siłami z kieszeni założycieli. Kiedy Ramotnemu i Luke-owi zmieniły się plany życiowe musieli bardziej się na tym skupić i poświęcić rodzinom nie mając czasu na wszystko. Po paru rozmowach wziąłem na siebie prowadzenie Front Page i forum.
Nasz projekt jest może mały i kameralny, ale ze swoistym i niepowtarzalnym klimatem który starałem się i będę utrzymywał. Jest to obecnie niejako mój styl i charakter - dwa litry żartu, szczypta ironii, trochę pieprzu i papryki dla smaku więc i może się czasem też komuś coś ...urwać. Do tego z założenia miało być i jest miejsce jak w małym pubie, gdzie może nie ma wielkiego tłumu kibiców ale poczujemy się jak wśród starych, dobrych znajomych.

I to właśnie stanowi o tym, że bardzo chętnie Tutaj przebywam. Taka formuła powinna pozostać, czyli miejsce spotkań bliższych lub dalszych przyjaciół, kolegów, znajomych,oraz tych jeszcze nieznajomych :thumb:
Oczywiście dyskusje merytoryczne i czysto techniczne też są potrzebne :thumb:

Gmeracz pisze:Zauważcie, że jak nigdzie indziej nowy user jest witany przez grupkę "starych".

Jest jeszcze jedno takie "specyficzne" forum modelarskie... :rotfl2:

Na koniec gorąca prośba: Nie róbcie z tego Forum elektrody bis błagam :masakra:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 30 lis 2013, o 17:17

Artu pisze:Na koniec gorąca prośba: Nie róbcie z tego Forum elektrody bis błagam :masakra:

Nie popadajmy w skrajności ;) btw nie wiem jak userzy elektrody mogą tam wytrzymać.
Ps Podoba mi się że dyskusja jest ożywiona.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 30 lis 2013, o 19:03

elektroda i epheli - podobny poziom
Helikoptery
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...
Podziękował: 12 razy

Postautor: Intruz » 30 lis 2013, o 20:10

To przy sobocie i ja sobie off topa napisze.
Wasze zdrowie panowie :banana:
HK-450TT PRO V2 Flybarless

Wróć do „Brudnopis”