No to teraz chyba moja kolej i punkt widzenia.
Zanim przyszedłem do HT byłem na epheli i Waldorfie. Na epheli szybko się okazało że pyskówki i przepychanki to normalna tam atmosfera. Co mniej więcej rok wybucha burza na temat modów, adminów i tego co ludzie chcieliby a czego nikt nie robi. Reakcji żadnej. Gdy pisałem artykuły o apkach i miałem problemy z koszmarnym edytorem i jego błędami - reakcji, odzewu, pomocy od admina - żadnej. Gdy zabierałem głos w dyskusjach ludzie często skakali sobie do oczu aby udowodnić, kto ma większą rację itd. Materiały w bazie wiedzy powstały wiele wiele lat temu, od tej pory nikt już nic tam nie tworzy.
Młodzi z kolei... Szczerze to mają głęboko w dupie tą całą bazę wiedzy, nikt tego praktycznie nie czyta tylko wskakują na forum i szybko zakładają stutysięczny wątek na ten sam temat. Bo tak łatwiej a z kolei modzi tego nie porządkują. Liczy się głównie ilość postów bo to się przekłada na oglądalność i atrakcyjność rynkową. Dla epheli liczą się bannery i tam kasa odgrywa podstawową rolę.
Waldorf z kolei pewnego razu kategorycznie zabronił i dawać linki do innych źródeł, stron mimo że to było ważne uzupełnienie tematu. Więc przestałem się tam produkować. Jego strona - jego zasady. Mój punkt widzenia był trochę inny - inne strony nie są dla mnie jakąś konkurencją, a że jestem starym wykładowcą liczy się bardziej merytoryka. Kiedy chodziłem do Pałacu Młodzieży tego mi bardzo brakowało i mogę sobie wyobrazić, z iloma problemami boryka się ktoś z mniejszym doświadczeniem.
HT od początku był projektem niekomercyjnym i kameralnym. Mały projekt, opłacany własnymi siłami z kieszeni założycieli. Kiedy Ramotnemu i Luke-owi zmieniły się plany życiowe musieli bardziej się na tym skupić i poświęcić rodzinom nie mając czasu na wszystko. Po paru rozmowach wziąłem na siebie prowadzenie Front Page i forum.
Nasz projekt jest może mały i kameralny, ale ze swoistym i niepowtarzalnym klimatem który starałem się i będę utrzymywał. Jest to obecnie niejako mój styl i charakter - dwa litry żartu, szczypta ironii, trochę pieprzu i papryki dla smaku więc i może się czasem też komuś coś ...urwać. Do tego z założenia miało być i jest miejsce jak w małym pubie, gdzie może nie ma wielkiego tłumu kibiców ale poczujemy się jak wśród starych, dobrych znajomych.
Zauważcie, że jak nigdzie indziej nowy user jest witany przez grupkę "starych". Przy okazji powstają często małe dyskusje i ciekawe wątki poboczne, jest miłe zaskoczenie że taki odzew w przywitalni i od razu swojska, nasza atmosfera w którą łatwo wsiąkają nowo przybyli. Możemy sobie na to pozwolić, bo właśnie goście przybywają powoli. Mamy też czas na pożartowanie, drobne wygłupy czy prywatne wycieczki w wątkach - tu panuje duża swoboda ale jak widać praktycznie wszyscy mają jakąś samokontrolę i panują nad tym aby się nie rozkręcić za bardzo. Więc w tej skali jaką mamy te mechanizmy na razie działają samoistnie.I teraz macie tło i punkt wyjścia, na jakim rozwija się i działa nasze forum i do czego prywatnie przykładam dużą rolę. Na ile się da. A co do statystyk - owszem, konsekwencją bycia niekomercyjnym jest mały ruch, ale oglądam też staty z serwera i taki trend jak teraz utrzymuje się cały czas. Nie ma tragedii, a że inni mają więcej? Bo nie ma reklam, nie każdemu też pasuje gdy go uprzejmie ale zdecydowanie usadzić czy ustawić do pionu. Było już parę prób ale jest po temacie. Krótka piłka była...
Poza tym dzieciaki tak uwielbiające epheli do nas bardzo rzadko trafiają. Było sporo osób które się zalogowały, poczytały a potem zniknęły gdy zobaczyły że tu są zupełnie inne klimaty. Tu jest spora grupa dorosłych już modelarzy, ludzi z rodzinami a to nie to podwórko gdzie można wpaść i radośnie poszczekać na wszystkich. Więc takie odmienne miejsce też jest potrzebne w sieci. Dzięki kontaktom stąd poznałem osobiście kilkanaście osób, byłem na paru pokazach i zawodach.
Co nie zmienia faktu że pozytywne zmiany są jak najbardziej wskazane. Jednak byłbym za tym, aby nie robić drastycznych kroków i spróbować na razie krok po kroku usprawnić i uatrakcyjnić Nasze Forum.
Propozycje na teraz: - Będziemy starali się oczyszczać i systematyzować krok po kroku działy. Głównie polega to na podczepianiu ważniejszych tematów na początek aby ułatwić szukanie wiedzy
- Jeżeli krążąc po forum traficie na coś co powinno być podwieszone - dajcie znać do mnie czy do Miruuu na PW to to zrobimy
- Pisałem już o tym ale powtórzę - jeżeli ktoś chce zająć się jakimś wątkiem/działem jako moderator -> pisać na PW
- Jeżeli logiczne będzie wydzielenie czy skopiowanie jakiś tematów do innego wątku głównego jako np. baza wiedzy ->pisać na PW
- Stopki są to notki prywatne, ale zawsze można w nich dodać link do "ogólnej bazy wiedzy"
- Staramy się pisać poprawnie. Dysleksja to na prawdę rzadka choroba. Pisząc posta możemy łatwo zauważyć błędy, bo słownik podkreśla je na czerwono. Wystarczy kliknąć prawym kl. myszy aby to poprawić. Dzięki temu szanujemy siebie jak inni nas szanują.
Jak coś mi się zrodzi jeszcze w głowie to napiszę.