aikus pisze:No dobrze, to jak w takim razie brzmi poprawna definicja drona?
Spotkałem się z różnymi definicjami, różnią się głównie tym, że wg jednych dron powinien mieć funkcję lotu samodzielnego (po wcześniejszym zaplanowaniu), niektóre (jak chyba te z wikipedii, które linkowałeś) uwzględniają również po prostu modele zdalnie sterowane.
Która definicja jest prawdziwa? Nie mi osądzać i pewnie długo będzie to dyskusyjne?
Ja natomiast, dopóki nie otrzymam argumentu o wyższej randze niż wikipedia, post na jakimkolwiek forum, artykuł, blog itp będę trzymał się wersji, która jest wygodniejsza dla mnie. Ja się po prostu odcinam od dronów, przez które rozumie wszystkie te modele, które po zaprogramowaniu robią coś samodzielnie (czy to RTH czy way pointy czy cokolwiek).
Wiem wiem. Za chwilę pewnie ktoś napisze, że auto level w brainie tez jest czynnością samodzielną... Granica jest trudna do wydzielenia.... Ale dopóki latam samolotami i helikami "przy nodze" z elektroniką, która wymaga stałego kontaktu z tymi modelami, będę się upierał, że droniarzem nie jestem. Bo nie.
I dalej będę "latał sportowo modelami zdalnie sterowanymi".