Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 25 lut 2019, o 03:00

Próbowałem dojść do sedna tej serdecznej dyskusji, i wiecie co chłopaki :D chyba macie romans bo gadacie całkiem o czym innym. Krecik wymyślił silna ingerencję w caly układ, chlasta konstrukcje z argumentem że się da i jest to łatwe :) w dzisiejszych czasach, z parkiem maszynowym i materiałowym wszystko się da.
Aikus jest tu w zupełnie innej galaktyce. Widzę tu silnie zakorzeniona przynależność brylowa. Samolot ogólnie ma skrzydła, ziemia jest kulista itd. W ślad za tym idzie od razu fizyka kwantowa w ujęciu aikusowym, która pomija mutacje klasyczne nie mówiąc już o dynamicznych. Siła rzeczy wasze poglądy panowie nie mają szans się spotkać. Kwanty aikusa układają się w równaniach ruchu w n-wymiarowej przestrzeni, gdzie wynikiem funkcji update są 4 otworki i zmiana malowania, a nie przesunięcie wszechświata w nowy układ współrzędnych. Na co Krecik wyciąga tokarke i rzezbi na niej epicykloidalny wal do silnika obliczony na klejenie strug powietrza w miejscu gdzie kiedyś były skrzydła. Obie idee są pociągające, ale każda osobno, nie razem :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Podziękował: 217 razy
Podziękowano: 84 razy

Postautor: omcKrecik » 25 lut 2019, o 04:20

aikus pisze:Coś sie obrazki słabo wyświetlają.

Tam nie ma obrazków. Próbowałem dozować rosnące napięcie :lol:
aikus pisze:. DogFighter NIE MA DŹWIGARA...?

To nie prościej od razu : "krecik, nie ma dzwigara, są liczne pręciki szklane, nie do pokonania".
To, co ciąłem (jakiś spory na dwóch EDF-ach, samoróba do kolejnej gruntownej przeróbki) miało dżwigar aluminiowy. Stąd uwagi "na zaś".
aikus pisze:I to jest kolejna prawda o mnie: Nie potrafię myśleć tak nieszablonowo jakbym chciał.

A wiesz, ile ja bym chciał i nigdy nie będę miał ?
I w tym jest sens.
aikus pisze:Zazdroszczę blać no... zazdroszczę.

Nie zazdrość, bo mi głupio.
Ja też miałbym dużo do zazdroszczenia ludziom, ale jakoś nie zazdroszczę nikomu niczego w stopniu autodokuczliwym. Albo zazdroszczę, tylko nie czuję się z tym żle i trwa bezobjawowo.
aikus pisze:I dlaczego gdybym miał wybór, oddałbym połowę swojej obecnej wiedzy technicznej za połowę tej umiejętności nieszablonowego myślenia ... ??

Oj oj... Żebyś nie był zawiedziony. Sposobu myślenia też się można nauczyć, tylko powoli to idzie. Wolniej, niż nabywanie wiedzy.
Artja pisze:Próbowałem dojść do sedna tej serdecznej dyskusji, i wiecie co chłopaki chyba macie romans bo gadacie całkiem o czym innym. Krecik wymyślił silna ingerencję w caly układ, chlasta konstrukcje z argumentem że się da i jest to łatwe w dzisiejszych czasach, z parkiem maszynowym i materiałowym wszystko się da.
Aikus jest tu w zupełnie innej galaktyce. Widzę tu silnie zakorzeniona przynależność brylowa. Samolot ogólnie ma skrzydła, ziemia jest kulista itd. W ślad za tym idzie od razu fizyka kwantowa w ujęciu aikusowym, która pomija mutacje klasyczne nie mówiąc już o dynamicznych. Siła rzeczy wasze poglądy panowie nie mają szans się spotkać. Kwanty aikusa układają się w równaniach ruchu w n-wymiarowej przestrzeni, gdzie wynikiem funkcji update są 4 otworki i zmiana malowania, a nie przesunięcie wszechświata w nowy układ współrzędnych. Na co Krecik wyciąga tokarke i rzezbi na niej epicykloidalny wal do silnika obliczony na klejenie strug powietrza w miejscu gdzie kiedyś były skrzydła. Obie idee są pociągające, ale każda osobno, nie razem

:lol:
No pewnie masz rację, jakoś tak to jest... Ale my jakoś to czujemy, że tak jest i dokonujemy heroicznych prób zbliżenia tych galaktyk przez nagięcie czasoprzestrzeni.
Najnowsze pomiary neurolaserami hiperbłyskotliwymi wykazały, że galaktyki drgnęły i dążą do ekspansji synaptycznej. Teoria Big Bangu zaczyna się pruć...
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 156 razy

Postautor: windcatcher » 27 lut 2019, o 15:45

Obrazek

Dziś laminowałem ogon debila :)
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1774 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 27 lut 2019, o 16:45

omcKrecik pisze:To nie prościej od razu : "krecik, nie ma dzwigara, są liczne pręciki szklane, nie do pokonania".

Pewnie ze byłoby prościej. Problem w tym ze nie zrobiłeś miejsca pod to. Nie zapytałes jak zbudowane jest skrzydło w DF. Sprawiłes swoją pewnością wrażenie, że wiesz. Rzuciłes przynętę spławik i czekales aż się aikus da sprowokować do serdecznej wymiany poglądów, połączonej z umiejętnie dawkowanymi faktami na temat stanu faktycznego co by przypadkiem za szybko nie dojść do meritum.
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu

Postautor: omcKrecik » 27 lut 2019, o 17:23

aikus pisze:
omcKrecik pisze:To nie prościej od razu : "krecik, nie ma dzwigara, są liczne pręciki szklane, nie do pokonania".
[...] Rzuciłes przynętę spławik i czekales

Ale smaczną i bez haczyka :) Nawet rzekłbym - pożywną ;)
aikus pisze: co by przypadkiem za szybko nie dojść do meritum.

Nudno byłoby... ;)
Ostatnio zmieniony 28 lut 2019, o 02:29 przez omcKrecik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 27 lut 2019, o 23:57

windcatcher pisze:Obrazek

Celowo użyłeś maty, czy nie miałeś tkaniny pod ręką?
Awatar użytkownika
Bi0ly
czyt. Bajlandżaj
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 38 razy

Postautor: Bi0ly » 28 lut 2019, o 02:37

Ja z uwagi że zjebałem sobie prawie wszystkie snapy w X360 bo za nim kapnąłem się że rozwiertak trzeba wcisnąć jak kulkę np. w okuciu, to je miziałem po krawędziach i teraz owszem sanpy chodzą luźno tylko się kulki zbytnio nie trzymają :D :masakra: . Żeby nie czekać 2 tygodnie zamówiłem sobie gałkowe. W każdym razie korzystając z okazji gdy przeszło mi już moje wkurwienie postanowiłem zajrzeć do Oxy. Na początek montaż paska - przyjechał bez - więc pewnie był kret a raczej na pewno bo serwo ogonowe też zdechnięte. Na szczęście w pudełku z zapasowymi częściami zastałem pasek jak i serwo :). Czeka mnie jeszcze przylutowanie wtyczek z powrotem na JST no i montaż braina którego w dalszym ciągu nikt nie chce mi sprzedać :obrazony: ;) . Trzeba będzie zainwestować pewnie w nowy bo się na używkę nie doczekam :P. Tak że tak. Na dziś tyle idę w kimę. 360 musi poczekać na oblot, ale przynajmniej wiem już jak używa się rozwiertaka :P

Obrazek
XL 380\Oxy4 Max\Goblin 550\XL 550\Goblin 700 Black Thunder\Protos 700X- iX12

Pozdrawiam bi0ly :}
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut

Postautor: windcatcher » 28 lut 2019, o 07:25

mwx pisze:
windcatcher pisze:Obrazek

Celowo użyłeś maty, czy nie miałeś tkaniny pod ręką?

Nie miałem tkaniny ale to taka grubsza mata 300-tka była więc powinno być OK.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut

Postautor: windcatcher » 28 lut 2019, o 07:30

Bi0ly pisze:.... . Żeby nie czekać 2 tygodnie zamówiłem sobie gałkowe.....

Pisałem gdzieś w wątku gaui, że snapy gałkowe są w trochę innym rozmiarze niż debilowe.
Naprawiałem ostatnio gałkę kitem debila i dałem debilową tarczę i 3 linki do serw.
Linki były tak mega ciasne na orczykach, że szybciej mi było kulki w orczykach wymienić na debilowe niż rozwiercać linki.
Co za tym idzie może się okazać, że gałkowe snapy będą z dużym luzem na kulki debila :(
Ostatnio zmieniony 28 lut 2019, o 07:30 przez windcatcher, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 28 lut 2019, o 09:04

Debil ma standardowe kulki 4,75mm, a Gaui wymyśliło sobie 4,8mm.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 28 lut 2019, o 09:09

A gwinty kulek takie same? To trzeba kulki razem ze snapami kupować. MSH w protosie AFAIR też miało jakieś z dupy wymiary kulek...
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut

Postautor: windcatcher » 28 lut 2019, o 09:13

aikus pisze:A gwinty kulek takie same? To trzeba kulki razem ze snapami kupować. MSH w protosie AFAIR też miało jakieś z dupy wymiary kulek...

Teoretycznie można kupić również kulki gaui tylko odpowiednie pod plastikową tarczę. W praktyce wykręcanie i wkręcanie kilka razy kulek do plastiku to słaby pomysł.

Osobiście radzę kupić snapy debila a jeśli faktycznie są standardowe to można się również posiłkować snapami z trexa 470 lub z tarota. Temat jest do sprawdzenia suwmiarką ale części szybko i tanio dostępne u Adama w RCF.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 28 lut 2019, o 09:24

potwierdzam - kulki Debila idealnie współpracują z pomarańczowymi snapami Tarota. Zero luzu ale jednocześnie żadnego oporu.

Jak coś zmieniać to chyba najlepiej na standard, czyli 4,75 albo 5mm
Awatar użytkownika
Bi0ly
czyt. Bajlandżaj
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 38 razy

Postautor: Bi0ly » 28 lut 2019, o 10:51

Uff, dobrze że mi powiedzieliście :piwo2: . Czyli zostają mi dwie opcje. Zamówić z BG i modlić się o szybką przesyłkę. Lub Kupić druty od popychaczy Gaui i snapy tarota.

@mwx - chodzi o te?
https://rcforever.pl/product-pol-857-450-V2-SPORT-PRO-Snapy-pomaranczowe.html
XL 380\Oxy4 Max\Goblin 550\XL 550\Goblin 700 Black Thunder\Protos 700X- iX12

Pozdrawiam bi0ly :}
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut

Postautor: windcatcher » 28 lut 2019, o 11:27

Bi0ly pisze:Uff, dobrze że mi powiedzieliście :piwo2: . Czyli zostają mi dwie opcje. Zamówić z BG i modlić się o szybką przesyłkę. Lub Kupić druty od popychaczy Gaui i snapy tarota.

@mwx - chodzi o te?

Z tego co pamiętam to te mają inne pręty mniejszej średnicy niż w gaui (mogę się mylić).
Snapy tarota, które kiedyś podpasowałem były od ramion DFC (jeśli mnie pamięć nie myli).
Myślę, że możesz poprosić Adama aby Ci coś dopasował wcześniej sprawdzając suwmiarką.

Te by trzeba sprawdzić https://rcforever.pl/product-pol-3238-4 ... hacze.html
oraz te https://rcforever.pl/product-pol-3223-3 ... czowe.html
i te https://rcforever.pl/product-pol-1040-4 ... czowe.html

Używałem już po drodze wszystkich i nie do końca pamiętam, które jakie były...
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 28 lut 2019, o 13:43

Bi0ly pisze:Uff, dobrze że mi powiedzieliście :piwo2: . Czyli zostają mi dwie opcje. Zamówić z BG i modlić się o szybką przesyłkę. Lub Kupić druty od popychaczy Gaui i snapy tarota.

@mwx - chodzi o te?

Nie, pisałem o tych: https://rcforever.pl/product-eng-3223-3 ... range.html
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 1 mar 2019, o 00:18

Co do drutów to najlepiej kupić gole i zestaw narzynek.
Docinac na miarę i gwintowac.
Wzglednie po prostu kupić gwintowane druty.
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu

Postautor: omcKrecik » 1 mar 2019, o 01:43

aikus pisze:Co do drutów to najlepiej kupić gole i zestaw narzynek.

Tylko twardość jakoś orientacyjnie sprawdzić przy zakupie, żeby narzynka sobie z tym radziła, na przykład pilniczkiem iglakiem - czy to bierze łatwo, czy się ślizga po tym. Stal gwintujemy na olej rzepakowy lub sojowy (dawniej na pokost lniany), nie na olej naftopochodny lub syntetyczny. Są też do gwintowania specjalne mikstury- IMHO rzepakowy jest wystarczający a tańszy. Zamierzany do nagwintowania koniec pręcika dobrze jest sfazować dookólnie pod kątem ok. 30* - łatwiej będzie zacząć prostopadłe prowadzenie narzynki. W ogóle łatwiej będzie zacząć ;)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 1 mar 2019, o 09:49

Twardy precik wystarczy rozgrzać na chwile do czerwoności przed narzynaniem gwintu żeby się zmiekcyl...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 1 mar 2019, o 11:01

aikus pisze:Co do drutów to najlepiej kupić gole i zestaw narzynek.
Wzglednie po prostu kupić gwintowane druty.

Tylko żeby nie było jak w Alignie, gdzie popychacz M3 nie nie miał 3mm tylko więcej bo nie był gwintowany tylko wyciskany.

Tak się naciąłem w Trex 600.
Helikoptery

Wróć do „Brudnopis”