Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1774 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 11 mar 2019, o 17:40

Siostra przełożona powstaje jak się weźmie siostrę i ją przełoży.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 11 mar 2019, o 18:56

No właśnie, właśnie. Nie wiem jak to Mirus teraz wyklepie żeby wyszła z tego wanna :dk:
Apropos przekładania, tak się zastanawiam, czy gdyby naprawdę przełożyć setup z Corsair'a do Zero, to czy powstałaby zajebista maszyna? A może odwrotnie? Zero lata świetnie, ale korsarz ma w locie tak fajna sylwetkę, że chyba się szarpne na jakąs fabryczna polmakiete...
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 11 mar 2019, o 19:13

Nie wiem... sylwetka - rzecz gustu, a maszyny z chropowatej pianki tak czy siak będą latać ... tak jak latają kombaty z NPN.
latają fajnie, ale cudów ni ma.
:dk:

Ja Ci powiem, że dziś wbrew kolejnym nie zbyt optymalnym warunkom dzygnąłem się na Reguły na spacer z psem i przy okazji wykonałem trzy szybkie loty DogFighterem.
Zaczynam czuć ten samolot.
Zaczynam sobie nie móc wyobrazić jak on może latać z cięższym silnikiem i mocniejszym setupem.
Zaczyna mi się naprawdę podobać zapas mocy jaki mam w nim teraz (lot pionowo w górę na mniej niż 3/4 gazu to jest coś co naprawdę robi wrażęnie).
Zaczynam nabierać przekonania, że chyba trochę przypadkiem udało mi się dobrać wręcz idealny setup do tej maszyny (zobaczymy jak będzie latem, ale narazie sie nie grzeje).
Zaczynam być zadowolony z sumiennej solidnej pracy jaką włożyłem w wyważenie śmigła - zaczyna mi się podobać dźwięk tego napędu - nie słychać prawie nic poza świstem śmigła i przełączaniem tranzystorów.
... Nie wiem jeszcze tylko jak go dokładnie wyważać - możliwości mam naprawdę sporo przy przesuwaniu pakietu, zarówno w przód jak i w tył.
W warunkach tak silnego i porywistego wiatru jaki był dzisiaj nadal wiem tylko tyle, że chyba nie jest optymalnie.
Ale to chyba.
Może się okazać, że przyjdzie flauta i będzie idealnie...

Przy okazji przekonałem się, że aktywny przycisk trenera kiedy nie ma ucznia jest... rzeczą niebezpieczną.
Przełączyłem niechcący, mój mózg ledwo to zarejestrował i nagle "RED ALERT!!! NIE MAM STERÓW!!! A SAMOLOT LECI!!!"
Na szczęście, w miarę szybko skojarzyłem fakty i odkliknąłem ten przełącznik który mi się przed chwilą kliknął.
Potem dopiero zrozumiałem co się stało.

Duszek Regulski natomiast... chyba dwa czy tam ileś tygodni temu dostał co chciał, co mu się należało, dostał podwozie od X7, dostał DogFightera, szarpał jeszcze za X3 (sam go drażniłem - przyznaję), ale mu się nie dała...
.... i odpuścił.

DF wrócił do hangaru cały i zdrowy.
utopia
Stały bywalec...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: utopia » 11 mar 2019, o 19:39

Mickiewicze naszego stulecia....
Jedni twierdzą ze jestem hoojem inni przeciwnie że anioł . Wszyscy mają rację. Traktuję ludzi z wzajemnością. ;-)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 11 mar 2019, o 20:31

Mickiewicz ...?

.... naczy się, jeśli masz na myśli jego kunszt to dziękuję za słowa uznania (że tak nieskromnie się wychylę, aczkolwiek w pełni świadomym będąc cały splendor należy się tu mojemu szanownemu interlokutorowi, współtwórcy Garażowego Jeta)...
... ale jeśli miałeś na myśli ogólną postawę owego reakcjonistycznego wieszcza (jakimkolwiek oksymoronem by to nie było), to, że tak powiem, wypraszam sobie urwał jego nać!
:swir: :swir: :swir:
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 11 mar 2019, o 21:41

No pojechał Mickiewiczem, ale wesze tu raczej szczypanie w dupeńkę 13 księga Pana Tadeusza. Akurat mam jeszcze pół litra od Lin3e. To właśnie z tej księgi pochodzi cytat "Poza tym wszystkie zmysły za wyjątkiem słuchu
Spełniają pewną rolę, kiedy język w ruchu". Mogłem wybrać inny, ale wtedy już napewno któryś z adminów mógłby mieć dość :swir:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 11 mar 2019, o 22:27

Oooj.... No zgadza zgadza się, tyle, że 13. Księga Pana Tadeusza to tekst przypisywany Aleksandrowi Fredrze, choć według najnowszych doniesień to jednak niejaki pan Włodzimierz Zagórski łaskaw był owo dzieło popełnić.

Eehhh... Przypomniała mi się pewna barwna i bynajmniej nie offtopowa historia związana z tym dziełem, z czasów mojej młodości i pewnego piwaku muzycznego w Puzałkowie (taka mała miejscowość letniskowa koło Ełku). ... i tu blać ja pierdole wykasowałem całą opowieść, bo jaki by ze mnie kozak nie był - adminów wkurwiać nie chcę i nie będę.

Tak czy siak przy okazji pozdrowienia dla wszystkich którzy ów piwak pamiętają (wg. mojej wiedzy nikogo tu nie ma, ale świat jest mały ... ).
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 11 mar 2019, o 23:00

No taa Mickiewicz, Fredro, Zagórski, wszyscy już sztywni. A ja się dobrze czuje ze sztywnym. Admin też człowiek, i ma helikopter, nie ma opcji żeby był normalny. Wal ten tekst daj rot13 i tyle :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 11 mar 2019, o 23:23

Aaa... Rot13 powiadasz...
Dobra! Mówisz i masz.

Ab jvęp ... Grxfg jfcbzavnartb jpmrśavrw qmvrłn pmlgnłn anz jgrql crjan xbyrżnaxn xh anfmrw jvryxvrw hpvrfmr... avrovnńfxvrw jeępm.
Olł wrqanx m anzv grż wrqra fcbeb złbqfml bq anf xbyrtn.
Ob zl, gb śerqavn jvrxh - zavrw jvęprw qehtv ebx fghqvój.
N xbyrtn - gnxvr cóźar tvzanmwhz / jpmrfar yvprhz (avr jvrz pml mn wrtb xnqrapwv olłl whż tvzanmwn pml avr).
Jvęp jfmlfgxb whż jvr, nyr avp zh avr jbyab.
Cemrwronal jvrx, pb gh qhżb tnqnć.

Ab v ba jłnśavr antyr, zavrw jvęprw j cbłbjvr pmlgnavn bcbjvrśpv jfgnł v jlfmrqł.
Gnx cb cebfgh orm fłbjn.
Pujvyę anz mnwrłb, żrol mnpmnvć qynpmrtb v cb pb...
... póż... jvqnć, m zavrwfmrw crefcrxgljl gehqavrw fvę bpravn.
Manpml... anz gnz jgrql olłb gehqavrw bpravć wrtb ójpmrśavr m crefcrxgljl glpu xvyxh yng avź qmvfvnw m crefcrxgljl *qmvrfgh xvyxh yng, ob qr snpgb, qyn zavr wrfg bpmljvfgr cb pb pułbcnx jlfmrqł, n cenjvr bpmljvfgr qbxąq cbfmrqł.
...
...
J fhzvr gb avp gnxvrtb wnx gnx gb grenm pmlgnz... Jvęp pmrzh zv gb gnx hgxjvłb j cnzvępv??
nnnpu... ab gnx... Ob ob gn ynfxn xgóen gb jgrql pmlgnłn, rruuu...
Gnnnx wrfg Nthś, crjavr, żr cnzvęgnz ;)
Avxg ol grtb yrcvrw avr cemrpmlgnł.

No.
I dobra, hermetycznej prywaty that's it.

Aha no jeszcze tylko jedno:

An avr mnqnar clgnavr "mnyvpmlłrś wą?", bqcbjvnqnz "Avrfgrgl avr... ;("
Nav jgrql nav avtql cbgrz.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 11 mar 2019, o 23:34

blać Panowie...
Wracając do tematu i lekko go modyfikując a mianowicie: "Co jeszcze mógłbym zrobić ze swoim modelem?"

Tylko ja bardzo proszę!!! NIE TYM RAZEM!!! :evil: :evil: :evil:
Ma być ku^wa poważnie!!
Zrozumiano?!?!?! :mad2: :mad2: :mad2:
Bo ku^wa naprawdę w ryj dać mogę dać!
_killer _killer _killer _killer _killer _killer

ZEN MODE ON ...
niebieski kwiat i kolce - tysiąc spokojnych wdechów i wydechów ...

Chodzi mi po głowie nietuzinkowe pomalowanie tego DogFightera.
Ma być połączona funkcjonalność (ergo dobra widoczność na niebie) z ... nietuzinkowością.

Sama funkcjonalność - wiadomo. Z góry na czerwono, z dołu na zielono i hajda.

Bezkompromisowa nietuzinkowość to wszystkie kolory tęczy na grzbiecie.
Taki jakby wycinek tęczy jakoś pod skosem do osi kadłuba.
Pod spodem mogłoby być coś podobnego tylko od czarnego do białego - kilka odcieni szarości.

Założenia: żadnego przesadnego spuszczania się nad tym - wszak to tylko pianka - pracochłonność na poziomie mojego F-16 albo Spitfire - jest OK.
...

Macie jakieś pomysły?
No bo z tą tęczą jest jeszcze taki problem, że jak mam kupić 7 sprayów (a to i tak biednie będzie) to wyjdzie 70 za same spraye - nie wiem czy chcę tyle wydawać na samo malowanie.
A w sumie to nie musi być tęcza...
...
Najchętniej to bym zaniósł piankę to jakiegoś lakiernika samochodowego na tydzień, żeby mi psyknął wyrywkowo resztkami z każdego malowania jakie będzie robił.
On se przeczyści dysze, a ja za prawie free (za dobrą flaszkę - wtedy mi kasy nie szkoda) będę miał genialnie pomalowany model.
Tyle, boję się, ze jak on mi jebnie warstwe lakieru jak na samochód to ten model nie poleci z powodu wagi...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 12 mar 2019, o 00:01

Jak oczekujesz przypadkowych psiukniec od lakiernika, to proponowałbym ci grę w trzy puszki (dwa razy poprawiłalem podpowiedź słownika). Weź tego samolotka na pole, farby jakie masz, koledzy przyniosą swoje. Klika będzie pustych, losujemy z bagażnika po 3, psikamy, temu co bedzie miał co najmniej 2 puste stawiasz browara, za 3 puste ma browara i prawo namalowania co chce. W razie czego dogrywka.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 12 mar 2019, o 00:30

Jakby do tego dodać jeszcze odrobinę jakiejś kontroli żeby nie zdawac się całkiem na los - brzmi kusząco.
Kontrola to m. In. Wykluczamy kolory srebrne, metalizowane , czarny, bialy... W jednym losowaniu nie mogą się znaleźć dwie ani więcej takich samych kolorów...
... Bo co będzie w bagażniku nie trudno przewidzieć...
Awatar użytkownika
mikegsx400
Lider forum...
Podziękował: 134 razy
Podziękowano: 167 razy

Postautor: mikegsx400 » 12 mar 2019, o 00:41

wiem, że sieczka o lgbt ostatnio na czasie, ale weż nie maluj Doga w tęczę _plask
mam jakieś szpraje, moge cos dołożyć do konkursu :)
z odcieniami szarego może być bida - lepszy bylby aerograf(musisz jeszcze raz przemyśleć czy w końcu Ci potrzebny czy nie :P ) i farby: czarna i biała :D
"...możesz być znacznie szybszy, nie myśl o tym, po prostu to zrób!"
Awatar użytkownika
Bi0ly
czyt. Bajlandżaj
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 38 razy

Postautor: Bi0ly » 12 mar 2019, o 02:21

Ja przeprowadzam akcję Mini Reaktywacja + Rewolucje :D _olaboga

Podłoga odzyskana dzięki czemu nie musiałem odrywać Braina, trochę gluta i powinna jeszcze posłużyć ;)
Obrazek
Obrazek
Z rewolucji to Prosiak dostał nowiutką ramę ( tereaz to dopiero mi się podoba :D ) i z okazji prawie całkowitej odbudowy przejdę na gova z braina 8-)
Obrazek
Obrazek
Starty : Rama,pasek,wał główny, szpindel, podłoga, blok wału głównego, wszystkie łożyska na wale głównym, podstawa pakietu, łopaty główne, jedno okucie, ramiona okuć głównych, i parę innych pierdół które nie wiem jak się nazywają- ogólnie rozpierducha pakiet VIP+
Ale powoli do przodu, jeszcze poleci _szampan
XL 380\Oxy4 Max\Goblin 550\XL 550\Goblin 700 Black Thunder\Protos 700X- iX12

Pozdrawiam bi0ly :}
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Podziękował: 217 razy
Podziękowano: 84 razy

Postautor: omcKrecik » 12 mar 2019, o 04:37

:thumb:
Poleci poleci, co ma nie polecieć...
Kwardym trza być, nie mnientkim :piwo:
Krety wpadną w rozpacz, jak go znowu w powietrzu zobaczą.
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 114 razy

Postautor: Carson » 12 mar 2019, o 08:38

No i elegancko! :piwo2: A ten glut to nie odpadnie od wibracji? hmm :D
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Podziękował: 95 razy
Podziękowano: 90 razy

Postautor: przemek » 12 mar 2019, o 08:58

Jakich wibracji, Protos nie ma wibracji ;)
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 12 mar 2019, o 09:30

mikegsx400 pisze:wiem, że sieczka o lgbt ostatnio na czasie, ale weż nie maluj Doga w tęczę _plask

Takiego argumentu potrzebowałem.
Właśnie takie pierdolenie mnie motywuje, żeby to dokładnie zrobić i co więcej przyłożyć się do tego tak, żeby nikt nie miał wątpliwości, że to jest tęcza.
Tęcza to tęcza! blać.
Przepiękne zjawisko optyczne.
Koniec.
Kropka.
End of story.

A jak ktoś sobie chce do tego dorabiać ideologie - proszę bardzo.
Zakazu nie ma.

mikegsx400 pisze:mam jakieś szpraje, moge cos dołożyć do konkursu :)

Nie "JAKIEŚ!"
Wszystkie kolory tęczy będą.

mikegsx400 pisze:z odcieniami szarego może być bida - lepszy bylby aerograf(musisz jeszcze raz przemyśleć czy w końcu Ci potrzebny czy nie :P ) i farby: czarna i biała :D

No co Ty ... trzema sprajami się to załatwi... albo właściwie to nawet dwoma - wszak biały to ten DF sam z siebie jest, tylko wyczyścić trzeba.
Więc czarny i szary załatwiają sprawę, a jakby był czarny, ciemno szary i jasno szary to już w ogóle wypas.
Awatar użytkownika
mikegsx400
Lider forum...
Podziękował: 134 razy
Podziękowano: 167 razy

Postautor: mikegsx400 » 12 mar 2019, o 12:48

No i gunwo :masakra: ale nic to, cieszę się że mogłem pomóc :D

Ze szprajów pedalskich... ooo pardon... tęczowych to mam takie :

Ed: ten różowy to tak naprawdę czerwony, jakoś tak wyszedł na zdjęciu pedalsko
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"...możesz być znacznie szybszy, nie myśl o tym, po prostu to zrób!"
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 12 mar 2019, o 13:05

Nie no spoko, że pedalski można mówić.
Tylko z żadnym mi tu LGBT nie wyjeżdżać!
...
Nie no dobra, jeszcze to przemyślę...

Wróć do „Brudnopis”