Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1774 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 6 sty 2021, o 18:23

Wieksze prawdopodobienstwo naglej awarii to awaria BMSa przy lipolu.
NiMHy po prostu z czasem stopniowo traca pojemność i tyle...
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 7 sty 2021, o 00:35

aikus pisze:... czego Wam brakuje w NiMHach?

Odpowiedniego wyważenia nadajnika.

Tylko z dwoma 18650 w miejscu na dodatkowy moduł mogę mieć środek ciężkości na drągach, co jest nie do zrobienia z NiMHami.

20210107_003743.jpg

Możecie sobie robić podsmiechujki, ale dla mnie to znacząco wpływa na komfort trzymania nadajnika i "czystość" ruchów paluchów, kiedy nie muszę podtrzymywać ciężkiego dołu aparatury. To był pierwszy krok do pozbycia się smyczy, z którą teraz już latać sobie nie wyobrażam. Styl "najajowy" pozwala na wyprostowanie nadgarstków i większe "uwolnienie" kciuków.
Zaczęło się od tego że chwyciłem do łapek nowego vControla i zacząłem tentegować w głowie "dlaczego właściwie tak dobrze to leży w rękach hmm"

Oczywiście nie ma żadnego BMSa, to by była skrajna głupota.
Pakiet naturalnie wykonałem sam, żeby mieć pewność że tu lipy nie będzie. Grubsze przewody, lepsze ogniwa i te sprawy.

Mój nadajnik ma wbudowaną ładowarkę z balansjerem do 2S więc pakowanie tam NiMH wiązałoby się ze sporym utrudnieniem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 7 sty 2021, o 09:49

Ostatnio myślę nad powiększeniem baterii w Horusie. Mam tam liona 2S, chyba jak MWX w taranisie (?). Pokażesz fotke jak się tam upchnęły? Zastanawiałem sie ostatnio czy nie dać tam własnie drugiego, połączonego równolegle w pierwszym, umiejscowionym w środku.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 7 sty 2021, o 10:32

mwx pisze:
aikus pisze:... czego Wam brakuje w NiMHach?

Odpowiedniego wyważenia nadajnika.

Uhm - to podstawa podstaw.
Normalnie - nie wyobrażałem sobie żeby nadajnik na smyczy wisiał inaczej niż pokazujesz na obrazku.
I normalnie - zawsze tak było.
Patologia zaczęła się w momencie przechodzenia świata RC z Mhz na GHz, ergo z długich batów, na krótkie antenki.
Wtedy to, większość producentów zamiast przekonstruować nadajnik, który był projektowany z myślą o długiej antence i wyważenie oczywiście było na tamtym etapie brane pod uwagę, po prostu upierdoliła długą antenę i wstawiła krótką.
A wyważenie?
członek męski tam z wyważeniem.
To wtedy też pojawiły się te dziwaczne diwajsy na zaczepy w kształcie litery L, które zmieniają punkt zaczepienia smyczy, tak, żeby jednak nadajnik wisiał płasko, a nie jak gacie na sznurku po praniu.

mwx pisze:Tylko z dwoma 18650 w miejscu na dodatkowy moduł mogę mieć środek ciężkości na drągach, co jest nie do zrobienia z NiMHami.

Wracamy do punktu wyjścia: Twoja aparatura fabrycznie przyszła przystosowana do Li-Io.
Przerabianie jej na NiMH byłoby ... co najmniej taką samą głupotą, jak przerabianie aparatury z NiMH na Li-Io.
Bo ja cały czas mówię tylko tyle: Jeśli aparatura fabrycznie ma NiMH, to jest to OK. Nie ma sensu tego ruszać.

mwx pisze:Możecie sobie robić podsmiechujki,

Tylko chujki robią sobie podśmiechujki.

mwx pisze:ale dla mnie to znacząco wpływa na komfort trzymania nadajnika i "czystość" ruchów paluchów, kiedy nie muszę podtrzymywać ciężkiego dołu aparatury.

To był pierwszy krok do pozbycia się smyczy, z którą teraz już latać sobie nie wyobrażam. Styl "najajowy" pozwala na wyprostowanie nadgarstków i większe "uwolnienie" kciuków.
Zaczęło się od tego że chwyciłem do łapek nowego vControla i zacząłem tentegować w głowie "dlaczego właściwie tak dobrze to leży w rękach hmm"

Trzymałeś w rękach Graupnera? Dowolnego z serii MX.
Tak tylko pytam - bez żadnego sugerowania czegokolwiek.

Kwestia latania na smyczy i bez smyczy, trzymania apki w stylu wędkarskim, "najajecznym", czy wręcz "nacycecznym" to IMHO kwestia osobnicza...
Ja np. na początku latałem bez smyczy i dziwiłem się for what mushroom im wszystkim te durne smycze na szyjach... jak marichuanina - komu to potrzebne??
Ale jak pierwszy raz załozyłem smycz i sobie ją wyregulowałem, tak teraz jak mi się zdarzy, że jestem na polu i nie mam smyczy, to mam naprawdę poważny problem bo nie chcę latać bez smyczy.
Najajeczny styl trzymania apki - pewnie niebawem wypróbuję, ale nie sądzę aby mi sie spodobał...

Kwestia preferencji...

mwx pisze:Oczywiście nie ma żadnego BMSa, to by była skrajna głupota.
Pakiet naturalnie wykonałem sam, żeby mieć pewność że tu lipy nie będzie. Grubsze przewody, lepsze ogniwa i te sprawy.

Mój nadajnik ma wbudowaną ładowarkę z balansjerem do 2S więc pakowanie tam NiMH wiązałoby się ze sporym utrudnieniem.

No i otóż właśnie to.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 7 sty 2021, o 11:49

Taranis to taka pokraka która jest kopią starego JRa na 35MHz, więc ma skrytkę na 8 ogniw NiCd, w takim miejscu które spowodowałoby dobre wyważenie z długą anteną, ale fabrycznie dają pakiet 6NiMH który średnio pasuje w to miejsce, a najnowsza wersja (2019) jest przystosowana do zasilania 2S Lixx, ale dwa18650 bez cięcia obudowy nie wchodzą w miejsce po tych ośmiu NiCd.
Ot, chińskia inżynieria.

Skoro i tak miałem ciąć plastik to wolałem wepchać akusy bliżej anteny.
Awatar użytkownika
Osa
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: Osa » 7 sty 2021, o 12:30

Ja mam Taranisa Q X7 który przyszedł z koszykiem na Li-Ion więc po co miałem pchać NIMh na dłużej niż przyszły zamówione Li-ion?
A wyważenie mam ok.
Horus X10
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 7 sty 2021, o 12:31

Nie boisz się koszyka? Ja bym nie ufał
Awatar użytkownika
Osa
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: Osa » 7 sty 2021, o 12:35

Nowy jest niech na razie posiedzi. Potem będę się martwił. Na razie w użyciu głównie jako symulator. Do mikrusa mam radio z zestawu, a do 450-tki jeszcze nie dorosłem.
Horus X10
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 7 sty 2021, o 12:55

Też się kiedyś spotkałem z taką opinią, że koszyk jest be i właśnie obawy o niekontakty i tak dalej.
Poniekąd słusznie, ale niekontakty w koszyku pojawiają się z tych samych powodów co w każdym innym nielutowanym styku: warstwy tlenków, brud, niedokładny docisk.
Jedyne co, to w przypadku koszyka takich miejsc robi sie po prostu znacznie więcej.

Dużo zależy od jakości samego koszyka, czyli po pierwsze jakości blaszek a po drugie jakości plastiku.
1. Blaszki mają być uczciwe, stalowe, sprężyste i uczciwie pocynowane, a nie z plastycznego gównolitu, pobielone innym łatwo utlenialnym stopem gównolitu z chujwiecem.
2. plastik ma być dobrze pasująca foremką do baterii, zrobiony tak, żeby bateria w nim dobrze leżała i raz położona i ew. dociśnięta gąbką na klapce nie miała prawa sie poruszyć, a nie odlany na kopycie ulepionym z pamięci przez jakiegoś średnio zdolnego artystę, że bateria albo się nie mieści, albo ma milimetr luzu z każdej strony.

Póki co, fabryczne koszyki z jakimi spotkałem się w aparaturach były zrobione porządnie i uczciwie, z wyjątkiem jednej: Pierwszej FrSky Taranis. Tam był koszyczek na osiem paluszków AA. Swoją jakością przypominał koszyczki w latarkach LED za 10 złotych na trzy paluszki AAA - każdy kto miał taką latarkę w rękach wie o czym mówię.
No i ... tam pierwsze co zrobiłem to przerobiłem to na własny pakiet ośmiu NiMHów, który polutowałem sobie ... nie pamiętam, chyba z Eneloopków.

Ale to był aspekt samego zasilania.
O kwestii wyważenia odbiornika przekonałem się dopiero jak zaposiadłem pierwszego Graupnera...
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Podziękował: 108 razy
Podziękowano: 119 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 18 lut 2021, o 20:24

A ja korzystając z zimy trochę sobie odkurzyłem swojego ścigacza 160 i dałem mu nową kamerkę (Foxeer Predator) i zmieniłem śmigła na Gemfany 4050. Całość wygląda bajkowo - wszystko czerwone :) Same Gemfany mają kolor "Ferrari Red" :D
Jeszcze nie latałem - chociaż podniesiony w pokoju zachowuje się poprawnie. Jednak ta bliskość śmigieł do siebie nawzajem i do ramy mnie trochę martwi. Nie wiem czy rama może ulegać jakimś lekkim wygięciom? Jest szansa, że się spotkają w locie?
Nie mierzyłem ile jest dokładnie, ale na oko to tak z 1.5 - 2.0mm odległości jest w najbliższym punkcie :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 18 lut 2021, o 20:51

IMHO wygięcie ramy w tych latadłach będzie niczym w porównaniu wygięcia łopatek śmigieł.
Pierwsze działa na zmniejszenie odleglości, drugie na zwiększenie.
ALE - jak na to patrzę, to też fakt, budzi to jakiś taki mój lekki niepokój ;)
Ale chyba nieuzasadniony... nie wiem w sumie...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 18 lut 2021, o 22:00

I te niedokręcone nakrętki :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 18 lut 2021, o 22:49

Dokręcone, tylko te wałki na silnikach takie krótkie :( Albo muszę poszukać cieńszych śmigiełek, albo niższych nakrętek :) Bo fakt - ten samokontrujący dynksik nic nie daje teraz.
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 18 lut 2021, o 23:17

Wystarczy, że ogarniesz prawy lewy gwint i do tego dobierzesz śmigła - wtedy samo się dociśnie
Helikoptery
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 8 mar 2021, o 18:49

A ja dzisiaj skończyłem prototypową wersję pasków LED (WS2811) na moim skrzydełku.
Taki projekt żeby ogarnąć nieco Arduino ;)
Całość oparta o płytkę "SparkFun Pro Micro" (jakiś klon Arduino) i pasek LED WS2811 o łącznej długości 58 ledów. Do tego biblioteka FastLED.
Pomysł był taki, żeby komunikacja z odbiornikiem szła na jednym kanale PWM. W apce jest on podpięty pod dwa switche 3-pozycyjne - co daje łącznie 9 różnych poziomów. Do tego kanału jest domiksowany AILE, co sprawia, że każdy z 9 poziomów jeszcze może być lekko odchylony w górę lub w dół. Fluktuacje są niestety duże, i te 9 poziomów weszło tak "na styk" :-) Docelowo chyba je zmniejszę, albo dodam więcej kanałów, bo w sumie w odbiorniku sa wolne jeszcze dwa :) Ale w sumie udało się w miarę to ustawić, że praktycznie tryby świecenia nie zmieniają się same ;-) Kapryśne te PWM-y - inne są gdy płytka jest podpięta sama do odbiornika, inne gdy są serwa wpięte i regiel, inne gdy to jest zasilane z USB a inne gdy z LiPo / BECa ;) Arduino ma wpisane między jakimi poziomami ma być jaka sekwencja i tyle.

Ale zabawa jest całkiem niezła :-) Kontrolowanie światełek na pokładzie z poziomu PWM-a daje fajne możliwości, sporo pomysłów kurcze :)

Na dniach pewnie jakoś oblot - żeby sprawdzić, czy to się nie oderwie od skrzydełka w locie :) Tylko to by przy szarówce jakiejś trzeba było najlepiej.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 8 mar 2021, o 20:06

OszTyWPipą - właśnie się dowiedziałem po co mi adresowane paski ledowe RGB (bo do tej pory tylko wiedziałem o ich istnieniu, ale nie widziałem zastosowania) :D:D:D
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 8 mar 2021, o 20:20

No zabawa zaiste godna polecenia :) Większość tych sekwencji na filmie to gotowce z tego FastLEDa, ale "kierunkowskazy" i imitacja oświetlenia nawigacyjnego to już w 100% moja robota :) mega odprężające :)

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 8 mar 2021, o 21:11

No bawiłem się trochę arduino, fajne to jest, tylko, że ja sobie to kupiłem, żeby osiągnąć jeden cel, cel osiągnąłem i od tej pory adruino leży.
Ale w sumie...
Mając w zasięgu taki wypas, pewnie kupię sobie kilka więcej kostek, zaprogramuję (żeby w skrzydełko całej tej płytki nie pchać), wyjmę z płytki, polutuję na pająka i ... bo te kostki to mało ważą i grosze kosztują (znaczy no ... grosze... ze 20 złotych pewnie) ...
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 8 mar 2021, o 22:08

no ja do tego skrzydełka właśnie sobie zanabyłem taką płytkę oto: https://allegro.pl/oferta/pro-micro-5v- ... iAEALw_wcB
Nie mam pojęcia, czemu to ustrojstwo na Alledrogo stoi po 80 zł, na BG swego czasu dałem za to coś własnie ok. 25 zł chyba.
Małe, mieści się w termokurczce, i ma na pokładzie USB, więc późniejsza korekta czegokolwiek ad-hoc to jest dosłownie jak wpięcie telefonu do ładowarki :) No - może czasem trzeba wypiąć z wtyczki czerwony kabelek, żeby nie było przypału jak jednocześnie byłoby trzeba odpalić model z LiPo. Ale to na upartego ten kabelek Arduino - odbiornik można zrobić z małym switchykiem i go używać w takich sytuacjach :-)
Wrzuciłem przed chwilą ten szkic na mojego nowo-utworzonego githaba jakby ktoś chciał podejrzeć ;) https://github.com/zborecque/arduino/tr ... _Mesa_Wing
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 8 mar 2021, o 22:38

Aaa, nieee, no to Ty masz cudeńko, które rzeczywiście można w całości wpakować na pokład nawet małego samolotu.
Ja mam to:
https://botland.com.pl/arduino-moduly-g ... 90090.html
I dlatego mówię o wyjęciu tej kostki scalonej. Bo ona z powodzeniem może działać bez płytki, tylko zasilanie stabilne trzeba jej zapewnić... A no i kwarc... Aczkolwiek nie wiem czy w tym zastosowaniu kwarc jest potrzebny, chyba nie.
I płytkę można używać jako programator i produkować sobie gotowe, raz na zawsze zaprogramowane układy.
Tyle, że fakt - potem jakakolwiek modyfikacja w kodzie to już zawrót dupy.
To ten Twoj patent jest lepszy.

No a co do ceny to myślę, że to tak samo jak z serwami MKS i KST tudzież V-Barem i K-Barem i tak dalej.
Tyle, że tu jest jeszcze łatwiej (dla Chińczyka), bo Arduino, nie jest chronione żadnym petentem, zastrzeżonym znakiem towarowym ani nic takiego.
Nie wiem dokładnie, ale "Open Hardware" to tak na czuja podobnie jak Open Source GNU/GPL, czyli bierz i rób co chcesz, tylko potem udostępnij co żeś zrobił.

Wróć do „Brudnopis”