Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 27 mar 2015, o 23:08

lin3e pisze:Usługa kurierska 17zł :shock: miało być 12 zł :)

Bo za pobraniem wziąłem chcac mieć co układać przez weekend ;)
przemek pisze:A ja naprawiłem właśnie guziki w ładowarce.

Obrazek

Pękły na pół, tak po prostu. Pewnie przez to że ładowarka była taka droga.
No ale najważniejsze że polubiły superglue jak kotek mleczko ;)

Obetnij paznokcie i więcej sie to nie przydarzy.
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Podziękował: 95 razy
Podziękowano: 90 razy

Postautor: przemek » 27 mar 2015, o 23:26

Hehe :P
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 27 mar 2015, o 23:35

lin3e pisze:A te śrubki z bg to czasem nie jest marchewkowy stop? Miruu jakiś sprawdzony dostawca?

Stop może i dobry tylko rozmiar może być różny w tych wkrętach.
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1773 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 27 mar 2015, o 23:44

Te zostatnio kupowalem srubki... no ale Miruu pobiles mnie bez dwoch zdan...
Ja tam w sumie kupilem chyba z 50 sztuk wszystkiego... hehe...

BTW ja zawsze kupuje tu:
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=17508424

Jeszcze mi sie nie zdarzylo zeby mi jakas pekla czy cos (jesus bolty - glownie o nie chodzi).
Łącznie ze srubami mocującymi lopaty w 600cie... Oryginalne sie powyginaly i ciezko je bylo wyciagnac, a kupilem takie wlasnie nierdzewne i sa idealnie proste a juz troche lotow maja za soba...
Awatar użytkownika
Ssmart
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Ssmart » 28 mar 2015, o 18:14

Mam do Was takie pytanie.. Muszę zrobić zakupy po rozcięciu huba w ogonie na pól (przez te zj@#%e robaczki) i przy okazji chciałbym zrobić jakiegoś moda w moim Rexie 450 plus. A dokładniej wymienić zębatkę atakującą 11T na 13T. Podobno latania będzie mniej, a mocy więcej. Nie chcę skracać zbytnio czasu lotu, bo i tak mam go trochę mało w idlu (3.5min), a mocy by mi się trochę przydało. Ma ta zmiana jakiś sens? Aha i chciałbym też wymienić pasek, bo stary ma trochę wytartych parę zębów. Brać wzmacniany tarota, czy lepiej jednak trochę dołożyć do aligna?
Trex 450 Plus
Quad F450
MJX F46
Futaba T6J
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 28 mar 2015, o 23:54

Ssmart pisze:A dokładniej wymienić zębatkę atakującą 11T na 13T. Podobno latania będzie mniej, a mocy więcej. Nie chcę skracać zbytnio czasu lotu, bo i tak mam go trochę mało w idlu (3.5min), a mocy by mi się trochę przydało. Ma ta zmiana jakiś sens?

Zebatka nie ma wplywu na moc, tylko na obroty. Mniejsze przelozenie (wiesza zebatka) to wyzsze obroty, ale mniejszy moment.
Wyzsze obroty oznaczaja jednak wyzsza eneregie kinetyczna wirnika (mniej istotne), a takze oznaczaja, ze masz mniejszy jesli chcesz utrzymac te same obroty na wirniku co oznacza wiekszy zapas mocy dostepnej dla silnika.
Ale... to dziala tylko w ograniczonym zakresie.
Roznice pomiedzy zebatkami sa naprawde BARDZO istotne.
Jedyna sluszna racja jest taka, ze zebatke musisz dobra ODPOWIEDNIA.
Do KV silnika, do jego mocy, do rozmiaru wirnika... (stretch?? czy standard??)
Za duza - nie dobrze, obroty beda zdychac przy byle szarpnieciu kątami.
Za mala - nie dobrze - boroty beda za niskie.

Ja ostatnio majac silnik Tarota 3550kV 2218 robilem eksperymenty.
14T - za duzo.
11T - za malo.
13T - dobrze.

12T - jedzie z chin, ale nie wiem czy bedzie mi sie chcialo wymieniac jak przyjedzie.

Przelozenie (czyli zebatka atakujaca) ma pomijalny wplyw na czas lotu.
Najwiekszy wplyw ma styl latania.
W zeszlym sezonie w swoim lataniu dokonalem przelomu w swoim lataniu - zaczalem dosc swobodnie operowac ujemnymi kątami, czyli robic fikolki, itp.
Czas lotu skrocil mi sie z 5 do 4 minut.
Ostatnio jednak na tych samych w dodatku zjezdzonych juz mocno pakietach, zaczalem cwiczyc zawisy na plecach w roznych pozycjach, czyli de facto przestalem machac katami ujemne - dodatnie. Po 4 minutach lotu na pakiecie mialem 3,88... czyli spokojnie moglem minutke dolozyc.

Takie sa moje doswiadczenia - mam nadzieje, ze pomocne.

GEneralnie - ostre latanie - pakietow drenowanie.
Spokojne latanie, zawiski, loty postepowe ale bez ostrych nawrotow - pakietow odpoczywanie.
:)

Z paskami sie pozegnalem jakis czas temu, ale jak jeszcze na nich latalem to zawsze latalem na paskach HK - kupilem raz hurtem chyba z 10 i nie udalo mi sie ich zjezdzic a potem przeszedlem na walek.
Duzo wiecej wymienialem zebatek niz paskow.
Jesli paskowi brakuje zebow - definitywnie wymiana.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 29 mar 2015, o 00:24

aikus pisze:
Ssmart pisze:A dokładniej wymienić zębatkę atakującą 11T na 13T. Podobno latania będzie mniej, a mocy więcej. Nie chcę skracać zbytnio czasu lotu, bo i tak mam go trochę mało w idlu (3.5min), a mocy by mi się trochę przydało. Ma ta zmiana jakiś sens?

Zebatka nie ma wplywu na moc, tylko na obroty. Mniejsze przelozenie (wiesza zebatka) to wyzsze obroty, ale mniejszy moment.

Nie masz racji. Większa zębatka powoduje że silnik pracuje na niższych obrotach i ma dużo większy moment obrotowy.
Nie wnikając w charakterystyki silnika:

Np latając G700 z silnikiem 500kv na zębatce 22T na obrotach 2250 robiąc agresywny manewr łatwo zdusić obroty.bo jak governor da 100% mocy to i tak silnik nie ma wystarczającego momentu obrotowego. Zakładając zębatkę 24T silnik przy tych samych obrotach wirnika 2250 pracuje na niższy obrotach i przy 100% gazu ma dużo większy moment obrotowy. Przyrost momentu jest większy niż strata wynikająca ze zmiany przełożenia na zębatkach.
Efekt jest taki że silnik pociągnie więcej prądu. Pobiera więcej mocy z pakietu ej na wirnik i obroty spadać nie będą lub będą spadać mniej. Pod warunkiem oczywiście posiadania mocnych pakietów.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 29 mar 2015, o 01:45

Tak tak tak, masz racje, co prawda ja mialrm na mysli moment obrotowy na wirniku ale i tak.... No masz racje, masz racje,z reszta fakt ze na zebatce 13T lata mi sie lepiej, obroty nie siadaja tak jak siadaly przy 11T potwierdza to co mowisz. Tym nie mniej gdzies lezy granica, ktorej przekroczenie powoduje juz niestety spadek momentu i u mnie ta granica to bylo 14T.
ale to jest wszystko mam wrazenie mocno indywidualne. Istnieja zebatki 10T i 15T... Po co by one komu byly gdyby to zawsze bylo tak jak u mnie... A wystarczy ze ktos ma inny silnik i juz wszystko jest inaczej...

Edit: w sumie to tez ja tak troche napisalem z tymi wiekszymi zebatkami tyle ze janazywalem to zapasem mocy, ergo mam obroty takie jaki lubie, ale przy wiekszej zebatce uzyskuje to przy 60% gazu a nie przy 80 jakprzy mniejszej, czyli regiel ma jeszcze 40% zapasu a nie 20.

Wszystko sie sprowadza do tego zezebatka musi byc poprpstu dobrze dobrana,nie za duza i nie za mala.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 29 mar 2015, o 13:54

No to ja dzis zepsiulem troche 450tke.
Bylo tak: Postanowilem sobie pociwczyc autoski.
Utawilem 5% gazu na holdzie zeby ladnie bailout sie robil no i autoskuje.
Raz, drugi, trzeci... wszystko pieknie.
Za kazdym razem dwa metry nad ziemia zatrzymanie helika, odpalenie silnika i w gore.
za ... chyba piatym albo szostym razem - nie wyszlo. Silnik poprostu nie ruszyl.
I helik spadl.
Tragedii nie ma, bo balde stop byl na wysokosci gdzies tak 2 metrow... Peklo podwozie i ...
... uwaga uwaga - lopata. Tuz przy samym mocowaniu.
To juz druga lopata ktora mi tak strzelila i zastanawiam sie ile jeszcze miala przed soba lotow zeby strzelic w locie....
Ale tym razem na lopate winy nie zwalam, bo te lopaty przezyly wczesniej pare kretow.

Czemu ten silnik nie wystartowal...?
Do glowy przychodzi mi tylko jedno wyjasnienie: Chwilowa utrata zasiegu i zalaczyl sie failsafe w ktorym gaz jest na zero....
Ale ... utrata zasiegu - to jest wprost nieprawdopodobne...

:dk:

przy okazji odkrylem - dla wnikliwych - roznice pomiedzy oryginalym YGE a YEPem:)

Ale o tym za chwile w oddzielnym watku w odpowiednim miejscu.
Awatar użytkownika
Ssmart
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Ssmart » 29 mar 2015, o 14:09

Mam silnik 3400kv i chyba spróbuję na początek 12T. Kupie od razu jeszcze 13T i w razie czego zamienię. Ja w sumie jak na razie dopiero kręcę kółka i ósemki, ale już powoli próbuję przewracać plecki. Jak próbowałem delikatnie zrobić tic-toca, to mi obroty trochę zdechały i stąd pomysł na zmianę zębatki. Dzięki Aikus i kenobi za objaśnienie. :)
Trex 450 Plus
Quad F450
MJX F46
Futaba T6J
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 29 mar 2015, o 14:40

No 3400 to tak na slepo strzelajac to mozesz brac 13T wlasnie, bo ja mam 3550 i mam 13T...
Ale to moze byc roznie.
Najlepiej miec kilka zebatek i wyprobowac ze wszystkimi i zostawic ta na ktorej Ci bedzie najlepiej. Zebatki nie sa drogie wiec... mozna;)
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 29 mar 2015, o 17:49

A ja wreszcie polutowałem wtyczki w reglu i po raz pierwszy odpaliłem silnik w mojej 500'ce :banana:
Jeszcze sporo części mi brakuje żeby nim polecieć, ale zawsze trochę do przodu.
Na razie pozostaje wymyślić gdzie tego regla upchać, żeby kable do pakietu starczyły (możliwe że trzeba będzie je przedłużać).

trex-500_001.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 29 mar 2015, o 20:37

Widzę, że nie jestem jedyny, który na podłodze serwisuje :)
Poprawiam kabelkologie i wszystko co się da.
Obrazek
...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 29 mar 2015, o 21:04

Muszę przyznać, że Regulski Duszek ma dobrego księgowego, bilans musi się zgadzać. Z odsetkami.
Całkiem niedawno cudem uszedł z życiem helik Lin3e wyciągnięty spod kół auta. A w ostatnią sobotę... no cóż, jeśli ktoś posiada 50-cio kilogramowy walec ogrodowy, to pamiętajcie żeby dobrze zaciągnąć hamulec. To było tylko muśnięcie... :masakra:

Obrazek

PS. dzień bez przygód dniem straconym :D
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 29 mar 2015, o 21:07

A ja dziś skretowałem ..... statyw na odbiornik video, wiatr go zdmuchnął z dachu. Jestem podwójnie wkurzony bo niestety nieszczęścia chodzą parami. Wczoraj skretowałem skrzynkę na kółkach, idąc korytarzem najechałem sobie na piętę i wypuściłem rączkę, łupła tak że zawiasy pękły, oraz częściowo mocowania rączki :evil:
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...

Postautor: lin3e » 29 mar 2015, o 21:21

Kenobi Ty się ciesz, że wyciągnąłem z pod twoich stóp skalpel :)
...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 29 mar 2015, o 21:33

Lin3e, masz coś w sobie, co i rusz widzę jak wyciągasz :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...

Postautor: lin3e » 29 mar 2015, o 21:36

Bo wszędzie za mną łazisz :D
...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 29 mar 2015, o 21:40

@Artja, nie tak zle wyglada ten kombat... Myslalem, ze gorzej jak mi go opisywales...
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 29 mar 2015, o 21:43

Ze statywu to nic nie zostało potem :P ale potrzeba matką wynalazków i nowy statyw zrobiłeś chyba jeszcze lepszy niż ten aparatowy :P
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8

Wróć do „Brudnopis”