Tak mnie naszło - wysoki indeks Kp a nasze FBL-e

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Podziękował: 75 razy
Podziękowano: 104 razy

Postautor: Piotr_T » 11 paź 2024, o 11:32

Zgodnie z tytułem - jako że mamy szczyt aktywności słonecznej i nasza gwiazda znowu przyłożyła do pieca (aktualnie indeks Kp wynosi 8 w 9-cio stopniowej skali, niektóre prognozy mówiły nawet o Kp=8,67, a jedna stacja zmierzyła nawet Kp=9 - https://www.swpc.noaa.gov/products/3-day-forecast), to mamy całkiem solidną (najmocniejszą w tym cyklu słonecznym) burzę geomagnetyczną. Skutki to szerokopojęte zaburzenia w jonosferze i magnetosferze Ziemi - wystąpienie zorzy polarnej nawet dość daleko na południe od bieguna, problemy z GPS, prawie że całkowite wycięcie krótkofalowej łączności radiowej, zakłócenia w sieciach elektroenergetycznych, zakłócenia w pracy kompasu i innych czujników opartych na pomiarze (zmian) pola magnetycznego. W ostrzeżeniach dla droniarzy mówi się tylko o problemach z GPS i kompasem, ale... wydaje mi się, że żyroskopy i akcelerometry w naszych FBL-ach też mogą nieco zgłupieć. Z racji na moje drugie hobby śledzę wartości tego indeksu, latałem już heli przy Kp rzędu 4,5 - 5 i nic nietypowego się nie działo, no ale... tak dobrze to jeszcze nie było ;)

To tak w perspektywie jutrzejszej soboty, bo meteo zapowiada jak najbardziej lotne warunki, ale prognoza "kosmiczna" nadal nie mówi o spokoju nad głowami i nie tylko.

Co "The Forum" na to?

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - XL Power 550, Protos Mini 325 3S, SAB Mini Comet 280
Skrzydła - Zeta Wing-Wing Z-84 2S, LIDL EDF 2S, Multiplex Heron 2400 3S
Radiomaster Boxer 4in1
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...
Podziękował: 164 razy
Podziękowano: 99 razy

Postautor: kudzu » 12 paź 2024, o 07:47

Ja tam się dzisiaj wybieram, ale u mnie DroneTower pokazuje KP=0.3
Adam
SAB (Super Agile Brick) Goblin 380, 550
EdgeTX + Rotoflight + ExpressLRS
Awatar użytkownika
Osa
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: Osa » 12 paź 2024, o 14:19

U mnie pokazuje..... zaloguj się, a ja zapomniałem hasła.
Pies to trącał porzucam DLG ,a ono waży tyle co nic
Prawie się mieszczę w limicie wagi.

EDYTA:
Zalogowałem się mimo wszystko K.P 3.3
Horus X10
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
Jacek1601
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: Jacek1601 » 14 paź 2024, o 08:43

Latałem piątek, sobota, niedziela i nic dziwnego się nie działo. :)
XL Power 380 evo, T-Rex 700E, Goblin 700 SPORT / Spektrum NX8
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 642 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 14 paź 2024, o 13:34

Nasze FBL-e na co dzień pracują w bezpośredniej bliskości ESC i silników pompujących przez nieekranowane kable nawet po 200-300A przemiennego prądu.

Gdyby miało im zaszkodzić promieniowanie słoneczne/kosmiczne przekierunkowane w większości przez pole magnetyczne Matki Ziemi i przefiltrowane niemal do zera przez atmosferę to zdecydowanie szkodziłoby im latanie w elektrycznych helikach :thumb:

Należy podziwiać zorzę (znowu widziałem ją nad ogródkiem) ale nie panikować w temacie latania. Zagrożenie dotyczy idiot-dronów które bazują na sygnale GPS. Ten może zostać częściowo zakłócony. Głownie dlatego że satelity GPSowe poruszają się dość daleko od nas, w obrębie zewnętrznego pasa Van Allena który na co dzień jest dość morderczy, a w czasie burz słonecznych dzieją się tam rzeczy trudne do przewidzenia.

Dla uspokojenia warto zauważyć, że nawet poza atmosferą, na niskiej orbicie okołoziemskiej nie ma tragedii - astronauci na ISS nie umierają jak słońce szaleje, a tak samo jak ich elektronika.

Wróć do „Brudnopis”