Ostatniej nocy zmarł nasz kolega Artu...

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1811 razy
Podziękowano: 921 razy

Postautor: Don Mirson » 28 lis 2025, o 22:27

Chyba już to mówiłem. Fajnie Aikusku że Cię mamy.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1823 razy
Podziękowano: 1039 razy

Postautor: aikus » 28 lis 2025, o 23:01

Dzięki Miru za dobre słowo... to jest nie do przecenienia.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 20 gru 2025, o 23:23

Miałem dawać znać i zamilkłem bo zaplanowana wizyta u Pani Joli się nie odbyła. Z mojej prztyczyny. Z przyczyny losowej.
Sąsizedzi z góry mnie zalali w nocy.
Nie groźnie, bo szybko zareagowaliśmy ale jednak w środku nocy nagle zrobiło się całkiem sporo ruchawki i zwyczajnie nie miałem siły - musiałem odespać.
No ale ... co się odwlokło to nie uciekło, ustalilismy następny termin i było to dziś.
Powiem krótko: ja jestem zbieraczem i chomikiem, ale to co zobaczyłem w pokoju Artu... no trochę przerosło moje oczekiwania:)
Plus świadectwo tego ile miał pomysłów, ile rzeczy kupionych nie rozpakowany, zaczętych i nie dokończonych...
Masakra... Właśnie teraz mam wrażenie powoli wchodził w czas kiedy to wszystko zaczynał dokańczać...
... no ale ... nic się już na to nie poradzi.
Zabrałem wszystko co potencjalnie będzie przedstawiało jakąkolwiek wartość, ja patrzyłem głównie na materialną, ale tam podejście jest takie, że nawet jeśli nie materialną, ale komuś ma się przydać, to można i oddać za darmo.
Tak jak już mówiłem, będę się starał tego pilnować, wszystko transparentnie ogłaszać, na bieżąco raportować Sylwii (córce)... a zacznę do tego, że wrzucę poglądowe zdjęcia WSZYSTKIEGO - bez detali, tak jak to fotografowałem w czasie pakowania.
Jest tego DUŻO.
Mój Stilon KOmbiak jest wypakowany po dach.
I to tak naprawdę jeszcze nie jest wszystko, ale jest to tyle, żeby dało im tam trochę odetchnąć przestrzenią, a zostały wg. mojego rozeznania rzeczy, których oszacowanie wartości rynkowej nie będzie problemem, bo są to rzeczy takiego dość powszechnego użytku (np. agregat prądotwórczy).
Część rzeczy być możę kupię ja (np. jest mini tokarka, nad którą nie raz się zastanawiałem)... ale nawet jeśli będę kupował ja, to też wystawię normalnie na giełdę, napiszę, że chciałbym kupić za tyle i poddam uczciwość ceny pod publiczną ocenę.

Taki jest plan i po świętach się za niego powoli zabiorę, a zdjęcia poglądowe wrzucę jak się tylko zreplikują do mojej prywatnej chmury i się zresizują (proces leci automatem w nocy, więc jak będę miał czas, to jutro).

Tyle tytułem krótkiego updatu.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 21 gru 2025, o 15:11

https://aikus.ddns.net/Artu-modelarnia/strona.html

Płytka z pierwszego zdjęcia jest najpewniej kontrolerem drukarki 3D, więc najpewniej wróci do właścicieli.
Reszta - narazie bez żadnych komentarzy.
Jak kogokolwiek cokolwiek zainteresuje - proszę pisać / dzwonić.
Jeszcze tylko dodam, że wstępnie sporą częścią jest zainteresowany Artja, ale oczywiście na zasadach takich samych jak ja.
tomtech
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 3 razy

Postautor: tomtech » 22 gru 2025, o 15:20

Wstępnie jestem zainteresowany dronami/dronem z kartona i gimbalami na serwach, i jak by się znalazł jakiś FC drona.
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 23 gru 2025, o 09:14

dzięki, tak jak pisaliśmy na privie wszystkim się zajmę po świętach. W kontakcie:)
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 317 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 29 gru 2025, o 09:10

Faktycznie spore zbiory - ja mam podobnie i chyba muszę zacząć powoli robić remanent...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 29 gru 2025, o 11:09

Ramotny!!! :nono: :nono: :nono:
....
Znaczy ... OK, porządki dobra rzecz - popieram, ale żebyś mi ....
.... jeśli myślisz o tym co ja, to nawet o tym nie myśl!!
No...

A wracając do meritum - ogłoszenie o sprzedaży - część pierwsza:
viewtopic.php?f=74&t=12801
W zależności jak to będize szło - będę robił oddzielne ogłoszenia albo kasował / dokładał wszystko w tym jednym.
No sorry, to jest sytuacja wyjątkowa... Muszę to wszystko jakoś ogarnąć w skończonym czasie...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 14 sty 2026, o 08:17

Uwaga:
Wyprzedaż - zmiana strategii.

Z racji tego, że:
- skuteczność sprzedaży na giełdzie forumowej wynosi 0 (słownie zero)
- skuteczność kontroli cen na giełdzie forumowej wynosi 0 (słownie zero)
- mimo, że to paradoks, wczoraj obca osoba na OLX zwróciła mi uwagę na zbyt ogólne ogłoszenie dotyczące akumulatorów LIIon 18650 - szczegóły poniżej.
- na OLX... to po prostu idzie... kwestia cen i to idzie.
- ogarnianie dwóch baz ogłoszeń to jak siedzenie na dwóch krzesłach na raz - źle działa na hemoroidy:

Likwiduję ogłoszenia TU (na forum) i od tej chwili sprzedaż będę prowadził wyłącznie na OLX.
Aby zobaczyć wszystkie ogłoszenia, wystarczy wejść w jednego linka:

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/VEbLV/

Będę informował na bieżąco z zmianach cen, TU, w tym wątku.

A teraz szczegóły sprawy z akumulatorami LIIon.
Trochę przez niedbalstwo, trochę przez nieświadomosć, wystawiłem pierwotnie wszystkie w cenie chyba 2 złote za sztuke... a to był błąd.
Bo są tam trzy rodzaje ogniw, z czego dwa - mocne ogniwa wysokoprądowe, jeden tylko typowo magazynowe.
KOleżka z OLX (obcy człowiek) zadał pytanie a raczej zasugerował doprecyzowanie w ogłoszeniu, co striggerowało mnie do podjęcia próby ustalenia trochę dokładniej co tam mamy. Nie był zainteresowany zakupem.... po prostu napisał w tej sprawie.
Zmieniłem ogłoszenie i natychmiast znalazł się chętny... ale została jeszcze kwestia ceny - zostało to definitywnie wystawione ZA TANIO.
Żeby jakoś uratować sytuację, sprzedałem te akumulatory ... sobie i odpisałem, że wysokoprądowe niestety już nieaktualne.
Uczciwość w stosunku do kupującego trochę naciągana, ale to ma mniejszy priorytet niż uczciwość do p. Joli.
No trudno - robie co mogę...
.... a akumulatory ostatecznie się przydadzą.... może w rowerze sobie wymienię, albo za jakiś czas sprzedam oddzielnie, już jako moje.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 15 sty 2026, o 18:59

No i.... cóż - nowe ceny.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 25 sty 2026, o 17:03

I znowu nowe ceny:
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/VEbLV/

Kika rzeczy się sprzedało, kilka wystawiłem nowych.
Najciekawszą historia to samolot balsowy konstrukcyjny, po lekkim krecie - do naprawy krawędzie natarcia skrzydeł i wręga silnika...
Dzwoni telefon... po drugiej stronie głos chłopca w wieku około 12 lat... i pyta czy aby na pewno sprawny jest silnik i serwa...
więc z lekką rezerwa Mu mówię, że no tak, ale samolot wymaga naprawy i że pisałem o tym w ogłoszeniu...
Co słyszę?
- to wiem ale to żaden problem to w modelarni sobie w kilka minut naprawię....

Booooosz... dzieciaku, jesteś dosłownie ZŁOTEM!!!
Dorzuciłem mu 40A regulator (ten który wcześniej sam odkupiłem - był już mój, więc mogłem mu dorzucić :)
Myśle, że Artu przybiłby mi piątke :)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 lut 2026, o 05:11

Jeśli taki biało żółty to to był balsiaczek, co Artu wziął ode mnie droga nabycia...fajny model
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 12 lut 2026, o 08:25

Taaak, dokładnie ten!!! Ojeej... Kurde teraz skojarzyłem, Ty go na Pałacowej oblatywałeś i gdzieś był film jak kierunek obrotów miałeś zły i samolot zamiast wystartować to na wstecznym kawałek pojechał :D:D:D
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 14 lut 2026, o 18:05

Było to i wiele innych wspomnień z nim. Najbardziej nie lubił yebać skrzydłem o noge stołu przy lądowaniu a robił to co chwilę hehe
Ostatnio zmieniony 14 lut 2026, o 20:25 przez Don Mirson, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 14 lut 2026, o 18:32

Aaa to dlatego te skrzydła takie poobijane krawedzie natarcia miały... bo ja myślałem, ze te skrzydła i złamana wręga to skutek jednego zdarzenia a ... ale teraz to co mowisz rzuca na sprawe światło ktore wszystko wyjaśnia.:)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 14 lut 2026, o 19:19

Aaa to dlatego te skrzydła takie poobijane krawedzie natarcia miały... bo ja myślałem, ze te skrzydła i złamana wręga to skutek jednego zdarzenia a ... ale teraz to co mowisz rzuca na sprawe światło ktore wszystko wyjaśnia.:)

Wróć do „Brudnopis”