Ostatniej nocy zmarł nasz kolega Artu...

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1822 razy
Podziękowano: 1039 razy

Postautor: aikus » 7 lis 2025, o 07:57

... Nie znałem nikogo, kto miałby w sobie tyle woli życia i tak długo się nie poddawał...
.... no ale w końcu jednak przegrał...
Żal straszy, ogromna strata...
...

Napiszę jak będę wiedział kiedy pogrzeb.
Ja pojade na pewno. Jakby ktoś miał ochotę pojechać też, z Warszawy to mogę zabrać.
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Podziękował: 84 razy
Podziękowano: 121 razy

Postautor: AdamP » 7 lis 2025, o 08:04

Żegnaj przyjacielu *
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
Osa
Elita forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 51 razy

Postautor: Osa » 7 lis 2025, o 09:40

Żegnaj.... mi brak słów 14 godzin temu polubił mój komentarz fb.
Ogromny żal. Pozostanie wielka pustka po "wujku dobra rada"
Horus X10, GOOSKY S1,
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 317 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 7 lis 2025, o 10:11

dlaczego porządni i dobrzy ludzie tak szybko odchodzą... :(
[*]
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 7 lis 2025, o 10:30

taa.... Nie ma dobrych słów na to.... ale ja trochę chcę opowiedzieć. Odkąd się tylko dowiedział o tej chorobie (a było to coś ponad rok temu, byłem z Nim cały czas w kontakcie.
To był wyrok od początku... ale nigdy nie wiadomo kiedy zostanie wykonany...
Nawet na tym końcowym zniżaniu, wyrwał z życia tyle ile się tylko dało. Przyjechał na Wincentów... na Racibórz już sił zabrakło (a chciał bardzo...).

To, co powiedziałem niewielu osobom, to to, że jakieś ... nie wiem, dwa czy trzy tygodnie temu zadzwonił żeby powiedzieć, że cyt " to juz końcówka" .... i wtedy pierwszy raz usłyszałem jak jego głos jest słaby, cichnący, gasnący... Wcześniej - NI CHU CHU! Gdybym nie wiedział jak bardzo jest chory - nie domyśliłbym się...

Kazał mi Was wszystkich bardzo gorąco pozdrowić...
Wtedy na bieżąco pozdrowiłem tylko kilku spośród tych do których miałem kontakt na privie i poprosiłem o puszczenie priv-wieści dalej.... Głupio było pisać cokolwiek w szerszym gronie wcześniej, bo wyglądało to tak jakby się czekało na Jego śmierć (choć .... zależy jak na to patrzeć... z niektórej perspektywy tak to właśnie wyglądało).

Artu poprosił mnie też, żebym pomógł jego żonie wyprzedać jego modelarnie. Tak, żeby - wiadomo - nikt jej nie oszukał i tak dalej...
Choć to smutne tak, że nie ma słów, żeby to opisać, jestem jednocześnie dumny z tego, że mnie właśnie do tego wybrał...
Obiecałem, że się wszystkim zajmę i prosiłem, żeby zdjął sobie ten temat z głowy.

Z obietnicy się wywiąże. Wszystko będę robił totalnie transparentnie, tu, na forum... tylko mówię bo to pewnie za jakiś czas dopiero... Żona musi mieć jakiś czas spokoju, na pewno nie będę się z tym wyrywał, powiem tylko, że jak będzie gotowa to żeby się do mnie odezwała...

Nie wiem, ale wydaje mi się, że tak będzie OK.
Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji, więc robię wszystko na totalnego czuja, a z tym moim czujem to różnie bywało... więc jak ktoś ma jakieś inne przemyślenia, inne zdanie, albo myśli, że coś robie źle, albo mogę lepiej - proszę, piszcie.

No i .... chyba tyle... Zapamiętajmy Go takim jakim myślę, że chciał być zapamiętany. Wesoły, pomocny, z ogromną wiedzą techniczną, którą chętnie się dzielił, uczciwy, zarażający pasją.... Można oczywiście powiedzieć porządny człowiek - tak, to prawda, ale tu, to jakby trochę za mało...
Jedno co jest pewne, to, że pustka jaką po sobie zostawił będzie nam jeszcze długo doskwierała...

Odpoczywaj w pokoju Przyjacielu! Lataj wysoko!
Awatar użytkownika
dawo
Sknerus
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 84 razy

Postautor: dawo » 7 lis 2025, o 14:33

Życie kołem się toczy :(
Heli: 450, V922, 2x250, Protos 380, Protos 500, 2 x XL POWER 550
Samoloty: 2 x Combat, FunCub, MX-S, Sebart Katana 50E, Skrzydło, 2xF16, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt Mavimodels, ASW28 Volantex, E-flight v900 i Mini EDGE 540, Kwarciński Micron 150,
Drony: quad 250 i QX 90,
Samochodziki: Traxxas Rustler i 2 x Rustler 4x4, Slash 2wd, Summit, Arrma Typhon i Infraction 6s
DX9 G2 :)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 7 lis 2025, o 15:25

taa....
Tak czy siak, właśnie dostałem info o pogrzebie.
2025.11.11, godzina 11 w kościele w Winnicy.
Różaniec o 10:30.

To jest prawie na pewno tu:
https://www.google.pl/maps/place/Parafi ... FQAw%3D%3D
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 7 lis 2025, o 15:28

Będę kupował jakiś wieniec od kolegów z heli-team. Mówię zupełnie niezobowiązująco, ale jakby ktoś się chciał zrzucić to dawajcie znać, tak dziś do końca dnia, żebym wiedział mniej więcej w co celować.
Jutro pójdę do kwiaciarni i zamówię.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1811 razy
Podziękowano: 921 razy

Postautor: Don Mirson » 7 lis 2025, o 16:42

Bardzo przykre. A pamiętam jak wczoraj jeszcze jego pierwsze posty na tym i innych forach. Przez ten czas nie jedną fajną historię wspólnie zrealizowaliśmy, włącznie z tym jak Kowal poleciał do niego samolotem po... samolot dla mnie. Ahhh.
Aikus, dzięki za informację tą i wcześniejszą. Oczywiście licz mnie do zrzutki - w kontakcie. I jakby nie było w tej przykrej sytuacji - fajnie, że mamy takiego aikusa, na którego jak widać można liczyć do końca a nawet dłuzej.
Awatar użytkownika
Osa
Elita forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 51 razy

Postautor: Osa » 7 lis 2025, o 17:23

Mnie też licz do zrzutki.
Horus X10, GOOSKY S1,
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 7 lis 2025, o 19:10

Dzięki Miru za dobre słowo, ale nie ma co... Artu mnie poprosił o to... Nie mogę inaczej i myśle, że każdy by zrobił tak samo, a przynajmniej większość.
Tak po prostu trzeba i koniec.

Też pamiętam jego posty jeszcze z epheli... na innych forach za dużo nie bywałem, ale wiem, że się udzielał.
Pamiętam, też Waszą akcję - tak tak, opowiadałeś mi o tym w swojej relacji z piwnicy... "Kowal poleciał do Winnicy samolotem i przyleciał do mnie z samolotem :D:D" .

... tak było... (ta Cessnę Ci chyba wtedy przywiózł... (?))

To są piękne chwile i właśne takie należy kolekcjonować. I takich przykładów historii których Artu był częścią było mnóstwo! Ostatnia nawet z ostatniego Wincentowa, kiedy On już był mocno zmęczony i zobaczył ... coś za co kiedyś się wszyscy śmialiśmy że Święty Mikołaj powinien dusić gówniarzy poduszką w nocy: Helikopter który lata jak dron.
Serio. Helikopter, wielkości klasy gdzieś tak dobrej 470, który nie dość, że się składał do walizeczki jak dron to jeszcze latał jak dron. Miał GPSa, autopilota - wszystkie dronowe bajery. Mógł latać normalnie, jakieś tam proste akro robić, a mógł latać totalnie jak dron.
No i Artu go zobaczył i mówi "TO JEST HELIKOPTER DLA MNIE!"
No bo On się z Helikopterami jakoś nie mógł dogadać a teraz już nawet samolotami nie latał bo palce mu odmawiały posłuszeństwa - nie miał precyzji, nie miał czucia...
ale co zrobił? Wział telefon, coś tam poklikał i mówi "Już jest w koszyku"
Tak było, jak bum cyk cyk. Czy w końcu kupił czy nie, to nie wiem... ale kupował inne rzeczy, budował park maszynowy... W tej ostatniej rozmowie żalił się, że taka szkoda, bo kupił frezarke CNC, zestaw frezów i nawet żadnego na wrzeciono nie założył...
Takim Go trzeba pamiętać! I tego można się od Niego uczyć. W tej nierównej, skazanej z góry na przegraną walce, do "końcowego zniżania" ani myślał się poddawać. Dopóki tylko się dało, to robił dobrą minę do złej gry.
Naprawdę, ... nie wiem czy znam kogokolwiek jeszcze kto by miał tyle takiego jakiegoś uporu w sobie, żeby się nie poddawać i do samego końca robić ile może.

I myślę, że tak by właśnie chciał, zebyśmy go zapamiętali.... trudno jest nie płakać...
ja mam cały dzień dzisiaj oczy w mokrym miejscu, ale ... Artu by tego nie chciał...
Awatar użytkownika
Zybidk
Domownik forum...
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: Zybidk » 7 lis 2025, o 21:40

mnie tez dopisz
Zybidk
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 7 lis 2025, o 23:57

Dziękuję Zbysiu. Będzie!!!
Jestem juz tez po rozmowie z Adamem i Aldoną (w końcu ludzie z branży - któż umie w to lepiej niż Oni...)... i gdyby się okazało, że wstęga którą dostanę z kwiaciarni jest coś nie-tego - Aldona wydrukuje swoją, lepszą.
Mój pomysł na napis na wstędze:" Artu, Przyjacielu, Odpoczywaj w pokoju, lataj wysoko!! - heli-team.pl"
Jeśli macie inne, lepsze pomysły - dawajcie znać.
Do kwiaciarni ide jutro, pewnie wczesnym popołudniem.
Będę raportował na bieżąco co i jak.
Awatar użytkownika
Zybidk
Domownik forum...
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: Zybidk » 8 lis 2025, o 09:50

Ja pomysłu nie mam. fajnie że podjąłeś się tego. Rozmawiałem z Aldoną i Adamem wczoraj i oni mi powiedzieli o tym poście. Zastanawiałem się czy właśnie będzie jakaś zbiórka.
Zybidk
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 8 lis 2025, o 14:02

Dobra, słuchajcie, wieniec zamówiony i opłacony - 700, paragon poniżej.
artuwieniec.png

Na chwilę obecną dostałem już 350 łącznie od pięciu osób - jeśli ktoś sobie życzy - mogę napisać od kogo dostałem, ale nie robię tego by default, bo nie chcę, żeby...
... no tak jak mówiłem, to jest totalnie niezobowiązujące i takie ma pozostać.

Więc jeszcze parę osob deklarowało, że się zrzuci, to jeszcze przestrzeń jest, ale nie szalejcie :) ... bo ja też się chcę dorzucić.
Monitoruję stan konta na bieżąco, dam znać jakby było full, ... jak ktoś przeleje za dużo to będę zwracał.

Wieniec ma byc gotowy na poniedziałek na wieczór (nie chciałem we wtorek rano na żylete sie tam matolić z odbiorem).

Wstęga - tak jak napisałem wcześniej. Myślę, że powinno być OK, to dobra i ładna kwiaciarnia... Aldonka - możesz sobie temat zdjąć z głowy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 8 lis 2025, o 20:37

Wpadlo kolejne 50, wiec mam juz 400.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 9 lis 2025, o 19:54

Wpadło kolejne 2x 50, więc mam już 500 ...
... i własnie kolejne 50, więc mam 550.
Dziękuje Kochani!!
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 10 lis 2025, o 13:17

Obrazek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 10 lis 2025, o 18:58

I kolejna stoweczka. Kasa zamknięta. Jeszcze raz bardzo wszystkim dziekuje!!
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 26 lis 2025, o 21:11

Tak, że tak... Panie, Panowie, Osoby Niebinarne: chwilę temu rozmwaiałem z p. Jolą, żoną Artu.

Odezwałbym się do Niej za jakieś kolejne dwa tygodnie, bo uznałem, że GDYBY.. gdyby np. nie ... no ... z dowolnego powodu się nie odezwała, to zadzwonię i zaproponuję (bo teraz ostatecznie wszystko zależy od Niej) ale w pierwszej kolejności - miesiąc spokoju ducha dla wdowy - rzecz święta.
No ... ale zadzwoniła. I super.

Przegadaliśmy chyba z godzinę... znowu się zryczeliśmy... Ona bardziej, ja mniej...
W sobotę jadę do niej zebrać po-Artu'owa modelarnie... Wszystko z grubsza dogadane... Wszystko będzie jak jak ustaliłem z Artu.
Tak tylko daję znać na bieżąco co się dzieje w temacie.
Jak przyjdzie do konkretów to będą konkrety.

Wysokości!

Wróć do „Brudnopis”