Usprawnienia forum: Wy mówicie - my robimy :)

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: HeliBoomer » 25 lis 2024, o 19:05

1 MB max rozmiar zdjęcia... w 2024 roku.. :masakra:

nawet żaden telefon nie ma opcji ustawienia tak niskiej rozdzielczości aby nie trzeba było przepuszczać przez jakiegoś fotosizera..

właśnie dodawałem zdjęcia kabinek do ogłoszenia na prośbę innego użytkownika i sie wqurwiłem bo znowu trzeba robic dodatkowe czynnosci w sprawach oczywistych wszędzie indziej..

(a poza tym to mam zyebany cały dzień więc marudzę..)
...bo cały urok latania heli polega na tym że jest to trudne...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1823 razy
Podziękowano: 1039 razy

Postautor: aikus » 25 lis 2024, o 22:44

Dobrze już dobrze dobrze..... marudź sobie....
prawda jest taka, że zdjęcie w rozmiarze 1MB to na oko 10 razy za dużo w większości "użytkowych" przypadków, a w dobie wszędobylskiej chmurooptymalizacji i tanich jak barszcz dysków, z jakiegoś powodu to właśnie przestrzeń dyskowa we wszystkich hostingach jest tak kurewsko droga jakby te dyski tam ze złota były robione.
Fakt tylko taki, że engine forum mógłby z palcem w dupie opędzać resizing tych obrazków w locie przy uploadowaniu do wymaganego i akceptowanego rozmaru - jest to DOSŁOWNIE jedno polecenie, które zrobi z każdego pliku taki jaki zadamy... To naprawdę żadna filozofia i jestem przekonany, że nowsze enginy forum to robią.

... ale trzeba by zrobić upgrade....

I jak się okazuje nawet chętnych żeby zakasać rękawy i to zrobić nie brakuje...

Tyko, że.

P.S. Swoją drogą używanie ficzeru w smarftonie (czy dowolnym innym cyfraku), żeby robił mniejsze zdjęcia to bardzo kiepski pomysł.
Nie wiem jak to jest, ale one chyba wszystkie jakoś to interpolują na poziomie matrycy... i zawsze wychodzi tak czy siak duży plik i tak czy siak chujowa jakość.
DUŻO lepsze efekty uzyskuje się robiąc zdjęcia w pełnej rozdzielczości matrycy i potem rekompresując na kompie znaczy oddzielnym programem. Te rzecz jasna też robią to lepiej lub gorzej, ale zawsze lepiej niż aparat sam w sobie.
Nie wiem czemu, ale zawsze tak było i nadal tak jest...

P.P.S. ... to może browarek i spać ... ?
Awatar użytkownika
Andzisan
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 1 raz

Postautor: Andzisan » 25 lis 2024, o 23:18

Super wpis pozdrawiam
Awatar użytkownika
kwiatek
Elita forum...
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 36 razy

Postautor: kwiatek » 1 kwie 2025, o 05:59

:kopara: Hej czy to tylko u mnie forum pokazuje się jako strona niebezpieczna,na czerwono czy u wszystkich hmm
Goosky s2,rs4,rs7,Piuma 700 ,Radiomaster,Rotorflight
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 1 kwie 2025, o 08:03

Cert był do 29 marca.
Awatar użytkownika
msheli
Lider forum...
Podziękował: 110 razy
Podziękowano: 88 razy

Postautor: msheli » 8 kwie 2025, o 19:29

Czy to się jeszcze kiedyś naprawi?
IL Goblin RAW / Kraken 580 / TX16S Max

Moje loty....
https://www.youtube.com/@wojciechdum75/videos
Awatar użytkownika
Psychol
Elita forum...
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: Psychol » 9 kwie 2025, o 08:08

Z tego co Jacek mówił wystarczy wykupić certyfikat. Podobno nie jest to drogie. Tylko nie wiem kto jest tutaj osobą do tego uprawnioną, bo chyba nie może tego zrobić każdy.
Lataj nisko i powoli... tak mi mowili.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 9 kwie 2025, o 11:50

Nie trzeba nawet kupować, są darmowe np. https://letsencrypt.org/ w zupełności wystarczające nawet dla małych firm, a co dopiero dla niekomercyjnego forum.
Ramotny musi to zrobić i pewnie kiedyś zrobi... może zarobiony jest abo co...
Awatar użytkownika
kwiatek
Elita forum...
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 36 razy

Postautor: kwiatek » 9 kwie 2025, o 19:06

Z informacji które przekazał na FB powinien ogarnąć do weekendu
Goosky s2,rs4,rs7,Piuma 700 ,Radiomaster,Rotorflight
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 23 sty 2026, o 13:42

Panowie Admini... Ramotny i nie wiem kto ewentualnie jeszcze...
Wypuście Wojtka, o tego wojtka:
memberlist.php?mode=viewprofile&u=4125
z klatki dla nowych użytkowników, żeby jego posty nie musiały czekać na zatwierdzenie... no do czego to podobne...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 300 razy
Podziękowano: 459 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 23 sty 2026, o 16:12

ok
Helikoptery
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 23 sty 2026, o 16:45

Dzięki Wojtuś! :) Wszystkie Wojtki to fajne chłopaki :D
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Podziękował: 108 razy
Podziękowano: 121 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 6 lut 2026, o 07:45

Hejka! Jest jakaś opcja, aby zmienić mojego maila przypisanego do konta na forum? Chodzi o zmianę domeny tak naprawdę z obecnej @op.pl na @gmail.com.

Onet rozsyła powiadomienia, że za dwa miesiące całkowicie ubijają możliwość pobierania poczty przez POP oraz IMAP (tzn. zostanie tylko IMAP - ale tylko jak zapłacisz za konto premium), dlatego powoli wychodzę z używania tej skrzynki - bo używanie klienta pocztowego to mój jedyny i (prawie) wyłączny sposób korzystania z maili.
Jak nie zmienię tutaj maila - to powiadomienia będą przychodziły na onet, na który nie będę miał wjazdu (korzystanie z aplikacji mobilnej nie wchodzi w grę, do webmaila to może zajrzę bardzo sporadycznie) a nie chciałbym tracić przypominajek z forum ;-( A tym bardziej zakładać nowego konta.
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 6 lut 2026, o 08:41

viewtopic.php?f=17&t=12738

TLDR: nie bardzo, chyba, że trafisz w lukę pamięciową jak ja trafiłem i Ci się pofarci i ktoś Ci zmieni... Jak Ci zmieni to juz nie odmieni.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 6 lut 2026, o 13:04

Ty, ale tak swoją drogą...:

zborecque pisze:[...]. zostanie tylko IMAP - ale tylko jak zapłacisz za konto premium[...].

Serio?!?!?! :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

janusze biznesu blać :/

żałośni po prostu...

Bo to, że wyłączają pop3, to jakby .... no .... też z tego ciągle jeszcze korzystam, ale dobra - szanujmy się, mamy już za sobą ćwierć 21. wieku... czas najwyższy podejść do tego jak buk przykazał.
ale takie dziadostwo że IMAP tylko dla płatnych kont premium... niech sobie w dupeńkę wsadzą.
Przebija ich tylko kurvva jego mać net art group, który przejął jakoś dwa lata temu linux.pl i za darmowe konta mailowe w domenie linux.pl kazał sobie płacić chyba 300 rocznie czy jakoś tak.
Spoko okazja, biorąc pod uwagę, że za 300 rocznie mam:
- własną domenę
- hosting (i to wcale nie taki najsłabszy)
- tyle kont pocztowych ile sobie wymarzę.

... ale .... "ale u nas masz konto w prestiżowej domenie linux.pl"

Serio, tak mi napisali.
Odpisałem, że ta domena BYŁA prestiżowa, dopóki netart group swoich śmierdzących łap na niej nie położyła.

Trochę zachodu mnie kosztowało pozmieniać adresy mailowe wszędzie, ale ch...
...
W imię zasad, sk^rvvy5ynu _killer _killer _killer
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 6 lut 2026, o 13:18

Łojezu jak fajnie się dowiedzieć, że ktoś mnie rozumie ;-) Z kim nie pogadam, to zwykle patrzy się na mnie jak na świra, że używam jeszcze klientów pocztowych. Dzisiaj tylko webmail albo apki w telefonie to norma.
Pomijam przyzwyczajenie, ale dla kogoś, kto ogarnia więcej niż 1 skrzynkę to program pocztowy jest sporym ułatwieniem. No i pomaga w archiwizacji (nie każdy potrzebuje, ja potrzebuję - mam historię maili prawie od początku, mniej więcej od 2001) czy ogarnianiu zadań (sporo z codziennych rzeczy "do zrobienia" mam opartych na mailach, a dobrze ogarnięte rulki fajnie zbierają to co jest do zrobienia w jedno miejsce).

Jeszcze jakby to śmieszne konto premium było za jakieś 40-50PLN rocznie to bym może i się skusił, ale jest za ok. stówę. A to już mojego wewnętrznego Janusza Cebularza trochę uwiera.
Oczywiście konta nie będę zamykał - ustawię sobie przypomnienie żeby na webmaila zalogować się z 6-10 razy w roku, i ustawię autoresponder, żeby jak ktoś mi coś napisze to żeby dostał info, że tego adresu już nie odbieram. Ale utrzymać utrzymam, bo nie wiem czy mnie za parę lat nie zaskoczy jakieś super-ważne konto, o którym zapomniałem, a będzie potrzebne i jedyna droga odzyskania wjazdu będzie przez e-mail.
Ale tak - ONET ma u mnie mega dużego minusa.

Zresztą - po takim zagraniu - to nawet jeśli płaciłbym za to konto premium - to tak czy owak rozpocząłbym proces przerejestrowywania i aktualizacji maila gdzie się da (i gdzie jest sens). Co właśnie zacząłem ;-) I nie ukrywam, że heli-team poszło na pierwszy ogień.
Swoją drogą tak pobieżnie patrząc - to sporo miejsc pozwala na dość łatwe zaktualizowanie adresu, więc może nie będzie tragedii.
Ale fora internetowe rządzą się innymi prawami ;-) Zarówno tu jak i na helifreaku mam niestety konto na op.pl i chciałbym bardzo to zmienić.
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 6 lut 2026, o 14:04

zborecque pisze:Dzisiaj tylko webmail albo apki w telefonie to norma.

Tak, wiem. Prehistoria skrzyżowana z patologią, zupełnie jak kurvva z szatanem.

zborecque pisze:nie wiem czy mnie za parę lat nie zaskoczy jakieś super-ważne konto, o którym zapomniałem, a będzie potrzebne i jedyna droga odzyskania wjazdu będzie przez e-mail.

Ja podszedłem do tego bardziej radykalnie:
Jest to NIEDOPUSZCZALNE, żeby jakaś usługa polegała na mailu jako jedynej drodze do odzyskania konta, resetu hasła i tak dalej.
A jeśli taka istnieje - znaczy, że nie jest warte mojej uwagi albo sama usługa, albo moje konto w niej.
W ten sposób poszło się j38@ć kilka kont w jakichś sklepach, gdzie zmiana maila przerosła możliwości adminów.
Będę potrzebował coś kupić to założe nowe konto i szlus.\
Gdyby nie to, że na HT trafiłem w lukę pamięciową - zrobiłbym tak samo, założyłbym konto chujikus albo jakoś tak i też dobra jest.
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 6 lut 2026, o 14:14

No dokładnie - jak gdzieś natrafię na zbyt duże schody to sobie co najwyżej zrobię zrzut zamówień, jakie tam składałem (na wszelki wypadek, chyba że będą na mailu ;-) ) i tyle. Nowe konto, albo już nigdy nie wracać do tego sklepu.
Ale z forum już nieco gorzej ;-) Co prawda moja historia pozostanie, ale nowe posty musiałbym pisać pod nowym nickiem żeby dostawać powiadomienia. A wszystkie pozostałe tematy, w których się udzielałem - pododawać ręcznie do powiadomień.

A wracając do wątku POP/IMAP - bo zapomniałem napisać - tak, ja też głównie korzystam z POP, ale tu się zgadzam - to już jest technologia, której powinniśmy dać odejść w godności i sam już od długiego czasu pluję sobie w brodę, że wcześniej nie przesiadłem się na IMAP, bo to swoją drogą czas najwyższy. Ale wprowadzanie opcji IMAP jako płatnej? W ogólnodostępnym, polskim portalu internetowym? Który ma historię sięgającą praktycznie początków internetu w Polsce? Śmiech na sali. Są inne opcje niedostępne dla kont bezpłatnych np. przekierowywacz czy jakaś synchronizacja z innymi kontami - tu jeszcze od biedy mogę zrozumieć. Ale IMAP?
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 6 lut 2026, o 14:41

Nie no ale wiesz.... Wspomniałeś o tym, że można apke onetu zainstalować.
Nie podejmuję się tego sprawdzać ale mam podejrzenia graniczące z pewnością, że ta apka to jeden wielki scam (kradzieże danych i tak dalej - uprawnienia które na dzincun są apce potrzebne (jako klientowi poczty) ale MUSISZ ich udzielić - inaczej apka nie działa).
A ciemny narodek tubylców co zrobi?
Łyknie.
I wyrazi zgodę i będzie używał.
:dk:

No i co?
I no ... wiadomo czego sto.
Ja świata nie zbawie i nie naprawię....
....
są też dobre znaki na niebie.
mordoksiążka się co prawda jeszcze z impetem nie rozpierpapopoliła, ale .... jakoś znacząco spadła ilość ludzi którzy mnie do niej namawiają.
A to potwierdza, tezę, że ogólnospołeczna świadomość na temat tego po pierwsze jak działa technologia a po drugie jakie szerokoskalowe konsekwencje to za sobą ciągnie, rośnie. Powoli, ale rośnie.
I nie jest to li i jedynie moja zasługa :D:D :rotfl: :rotfl:

więc ... spoko. Jak zawsze. Nie ma co walczyć z wiatrakami ani kopać się z koniami. Robić swoje i dzincun kłaść na resztę.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1811 razy
Podziękowano: 921 razy

Postautor: Don Mirson » 12 lut 2026, o 05:08

Zborciu, zmieniłem na Gmaila
Myślałem że nie mogę bo nie jestem już adminem, a jednak mogę :D

Wróć do „Brudnopis”