Czy to jest coś nowego czy nie to rzecz względna.
Dla mnie ciągle nowością jest instytucja FBLa. Jakiegokolwiek.
I nawet jeśli w pierwszym Brainie była możliwość monitorowania wibracji, to jakimś cudem z jej wykorzystywaniem zetknąłem się tak naprawdę dwa czy trzy lata temu.... a to właśnie wtedy dopiero zacząłem siedzieć w jaskini do której nie wszystkie nowinki docierają. Wcześniej byłem raczej na bieżąco.
Więc może to już zbyt daleko idące uproszeczenie, ale mam takie poczucie, żę gdyby nie fakt, że jedna czy dwie osoby z mojego najbliższego helikowego otoczenia zaczęły się jakoś mocno kręcic koło tematu i dzielić tu, w tym wątku tej działalności efektami, to dalej byłby to taki aspekt, który by mnie obchodził ... szerokim łukiem.
No ale dobra, ale w świecie żyrek jednoosiowych, to jednak był nieistniejący kosmos.
Tak?
No i ... co się robiło, żeby takie żyrko odizolować od wibrującej spaliny?
Ano... montowało się je na kanapce pianka-blaszka-pianka (względnie żelek-blaszka-żelek).
Wibracje od źle spasowanej przekładni w Gaui X3 (czy też jej ALZRCowym klonie) to pikuś w porównaniu ze spaliną i w zasadzie takie montowanie żyrka (FBLa, Braina) nie jest potrzebne.
Ale ja je stosuję.
Dlaczego?
Z dwóch powodów:
1. w niczym nie przeszkadza.
2. na wszelki wypadek.
....
Więc ... nadal jakbym na to nie patrzył to mi wychodzi, że jeśli już, to właśnie dziś jest większy sens interesować się monitorowaniem wibracji, bo jak można coś zrobić lepiej... no to można.
A kiedyś .... trudno mówić o sensie czegoś czego nie było możliwości:)
Ja już pomijam taki fakt, że FBLe pojawiły się tuż po epoce, kiedy jedyne elektryczne helikoptery jakie były to ledwie latały, najczęściej tylko jeździły, świat należał do spalin i kiedy nawet w miarę sensownie latające elektryki już były to spalin było znacznie więcej niż jest dziś.
I jaki jest sens patrzeć w monitor wibracji gdzie Ci po prostu wyjdzie wszystko na czerwono i whoy możesz z tym zrobić... A czy dziś można tak jak kiedyś się tym NIE interesować?
Tak, można.
W tym wypadku postęp technologiczny jest wstecznie kompatybilny.
Adam13 pisze:Dziękuję jeszcze raz za pomoc. Przy okazji jeszcze zapytam w marketach budowlanych jest jakaś taśma piankowa warta zakupu?
Jest. Biała TESA do luster.
O taka:
https://allegro.pl/oferta/tesa-tasma-dw ... 6587004306