Odbiorniki FrSky

Najlepsze bo ma miruuu
Awatar użytkownika
marketleader
Stały bywalec...
Posty: 127
Rejestracja: 23-10-2015
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 14 razy

Postautor: marketleader » 10 paź 2020, o 12:57

Mam nadajnik FrSky DJT i odbiornik: https://hobbyking.com/en_us/ks-servo-7ch-frsky-accst-compatible-receiver.html?queryID=f7e665e409c478dafe9cbfcdb3d77fdb&objectID=22765&indexName=hbk_live_magento_en_us_products
Kiedyś zdarzały mi się na tym zestawie zaniki sygnału i przejście do failsafe: wszystkie kanały na neutrum, silnik na zero. Kładłem to na karb słabości odbiornika, bo jakiś specjalnie mistrzowski to on nie jest. Ale ostatnio zdarza mi się to bardzo często, nawet kilka razy na jednym pakiecie. Co gorsza zdarza się włączenie wszystkich kanałów na max. W samolocie oznacza to silnik na max i drąg od siebie - na niskiej wysokości jest to nie do odratowania i kończy się wbiciem dziobem w ziemię po pachy ;) Przy czym na "dorosłym" odbiorniku D8R takie coś się nie zdarzało. Myślałem, że to kwestia odbiornika więc przełożyłem na inny egzemplarz, ale niestety było to samo.
Nie potrafię początku problemów skojarzyć z jakimś zdarzeniem czy momentem w czasie - jesienią i zimą latałem mało, a wiosną wiadomo co. Dlatego początkowo nie kojarzyłem - mianowicie gdzieś tak jesienią wymieniłem komórkę na nową. Więc testowo ostatnio włączyłem w phonie tryb samolotowy i o dziwo od 3 pakietów nie zdarzyło się zupełnie nic.
Czy wydaje się Wam możliwe, że transmisja komórkowa, te wszystkie wi-fi, 5G, itp. w phonie mogło prowadzić do takich zakłóceń? Zdarzyło się komuś coś takiego?
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 12661
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1219 razy
Podziękowano: 746 razy

Postautor: aikus » 10 paź 2020, o 15:31

Milczenie nic nie oznacza, wiec odpowiadam, ze absolutnie nigdy nie zanotowalem zadnego wplywu komorki na link RC a komorke prawie zawsze mam przy sobie jak latam.
Ale u Ciebie objawy wydaja sie pokazywac zwiazek jednoznacznie.
Natomiast o ile jestem w stanie usprawiedliwic failsafe, o tyle wszystkie kanaly na maksa jak dla mnie oznaczaja zjebany odbiornik i tyle, zwlaszcza ze na drugim odbiorniku sie to nie dzieje. A ze na trzecim sie dzieje...? No coz, moze masz dwa zjebane odbiorniki...?
Awatar użytkownika
marketleader
Stały bywalec...
Posty: 127
Rejestracja: 23-10-2015
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 14 razy

Postautor: marketleader » 10 paź 2020, o 18:13

Hmmm. Zakłócenia są normą w takim sprzęcie cyfrowym i z pewnością mmiej niż 100% danych dociera do odbiornika. Więc w protokołach transmisji są mechanizmy typu nadmiarowość, sumy kontrolne, itp. pozwalające działać w środowisku zakłóceń. Kwestia tylko "dobroci" odbiornika i jego softu w radzeniu sobie z zakłóceniami.
Podejrzewam, że ten firmowy D8R jest lepszy i sobie radzi, a ten mój raczej tani i słaby, więc przy zwiększonym poziomie zakłóceń niestety poległ.

Powiedziałbym więc raczej, że oba są sprawne, bo mało prawdopodobne jest uszkodzenie niemal jednocześne dwóch egzemplarzy, z tego jeden w szufladzie. Ale może mają skopany soft. Nic to. Będę kontynuował obserwacje i dam znać.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 12661
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1219 razy
Podziękowano: 746 razy

Postautor: aikus » 10 paź 2020, o 21:48

No właśnie właśnie - o ile jestem w stanie zaakceptować w tanim odbiorniku to, że np. ma kiepską czułość, albo brak funkcjonalności FS co powoduje po prostu zanik sygnałów PWM po zaniku zrozumiałego dla niego linka - to OK, natomiast ustawienie w tej sytuacji wszystkich kanałów na maksa nie jest IMNSHO usprawiedliwione w żadnym odbiorniku i w związku z tym odbiornik jest zjebany, a mówiąc zjebany mam na myśli cokolwiek co powoduje niezdatność jego do użytku.
I nie ważne, czy on taki przyszedł z fabryki, czy Ty go tak popsułeś i czy to jest skutek błędu w sofcie czy w sprzęcie.
Kwestia semantyki, czy w tej sytuacji odbiornik świeżo rozpakowany z firmowego opakowania nazwiesz sprawnym, czy zjebanym, ale mi nazywanie czegoś takiego sprawnym sie nie podoba.
Awatar użytkownika
marketleader
Stały bywalec...
Posty: 127
Rejestracja: 23-10-2015
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 14 razy

Postautor: marketleader » 11 paź 2020, o 11:45

Ok. Kwestia doboru odpowiedniego słowa :) Sprawny/uszkodzony to faktycznie w znaczeniu był dobry i się zepsuł, więc to nie ten case. Z kolei zjebany może oznaczać:
https://pl.m.wiktionary.org/wiki/zjebać
zarówno uszkodzony (bo się sam zjebał) jak i od początku źle zrobiony (bo ktoś zjebał jego koncepcję lub wykonanie). Ja myślałem o tym pierwszym znaczeniu, Ty o drugim. Ach to bogactwo polskiego języka :)

Czy w takim razie zna ktoś inny tak mały odbiornik pasujący do FrSky co najmniej 5 kanałowy? Te firmowe FrSky niestety są za duże.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 12661
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1219 razy
Podziękowano: 746 razy

Postautor: aikus » 11 paź 2020, o 13:01

No dobra tu juz nie pomoge, ale z ciekawosci do czego to potrzebujesz, ze musi byc takie malutkie?
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5347
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 423 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 11 paź 2020, o 13:27

G-RX6 jest malutki a na dodatek ma wbudowany wariometr.

Najlepiej jakbyś zaktualizował moduł na XJT albo jeszcze lepiej zorganizował legitny nadajnik FrSkaja.
Używki kosztują grosze, nowe z resztą też nie są drogie.

Pod D8 za dużo nie znajdziesz bo ten protokół już od dawna został porzucony ze względu na sprawy związane z legalnością transmisji.
Zostają leżaki magazynowe FrSky albo różne chinskie klony losowej jakości z którą właśnie masz problem.
Awatar użytkownika
marketleader
Stały bywalec...
Posty: 127
Rejestracja: 23-10-2015
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 14 razy

Postautor: marketleader » 20 paź 2020, o 19:33

Ciekawe. Kolejny lot z phonem w trybie samolotowym i na razie to działa. Te próby to i tak dla sportu bo nowy odbiornik już jedzie.

aikus pisze:No dobra tu juz nie pomoge, ale z ciekawosci do czego to potrzebujesz, ze musi byc takie malutkie?

Bo mam tak mało miejsca w przedziale awioniki ;)
Obrazek

mwx pisze:Najlepiej jakbyś zaktualizował moduł na XJT

Dzięki. Rozważę. Ale na razie to zbyt kłopotliwe: przełączanie trybu nadajnika między X i D, pozbycie się całkiem dobrego modułu DJT i konieczność przepisania aplikacji wariometru. Póki są dostępne odbiorniki serii D lub V to tak zostanie.

Ostatecznie kupiłem taki:
https://hobbyking.com/en_us/frsky-v8r7- ... s_products
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 635
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 13 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 14 kwie 2021, o 21:23

Niewiem czy w dobrym miejscu, mam coś takiego:
Obrazek
tak zamocowane do braina:
Obrazek
zbindowane z apką.. w brainie wybrany f-port i brain nie widzi ruchów drążkami.. gdzie szukać problemu ?

odbiornik jumper r1-f
nadajnik jumper t-lite, zbindowane w trybie d-16 8channel bez telemetrii
XL 380
2x OXY2

Frsky X-Lite Pro
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5347
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 423 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 14 kwie 2021, o 22:59

Wątpię żeby jakiś wynalazek prawidłowo komunikował się po F.Porcie.
To raczej protokół typowo FrSkajowy.

Na pewno powinieneś zacząć od inwersji sygnału bo w pierwszej kolejności podejrzewam że to spieprzyli bezmyślnie podrabiając frsky.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2021, o 23:06 przez mwx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 635
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 13 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 14 kwie 2021, o 23:04

Niestety czego bym w brainie nie wybrał nic to nie zmienia.. a odbiornik zbindowany, aparatura pokazuje rssi.

No to sobie chyba odpuszczę.. :-(
XL 380
2x OXY2

Frsky X-Lite Pro
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5347
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 423 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 14 kwie 2021, o 23:07

Inwersji nie zrobisz w brainie, musisz znaleźć sygnał przed inwerterem na płytce albo dołożyć dodatkowy inwerter żeby z powrotem odwrócic odwrocony sygnał

Edit:

3 minuty w google - masz instrukcję : https://intofpv.com/t-jumper-r1f-hacked-inversion

Rzeźba w g. straszna.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2021, o 23:17 przez mwx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 635
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 13 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 14 kwie 2021, o 23:17

XL 380
2x OXY2

Frsky X-Lite Pro
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5347
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 423 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 14 kwie 2021, o 23:18

Ta, dodałem w tym samym momencie co Ty.

Nie wiem jak lutujesz/ogarniasz ale IMO nie warto ryzykować upalenia Braina dla ożywienia takiego szitu.

Jeśli nie masz ACCESS a zależy Ci na F.Porcie to zostaje Ci X4R/X4RSB. Przeróbka jest dość łatwa i sprawdziliśmy to - gada po F.Port z Brainem2, chyba jako jedyny odbiornik D16.

Pytanie do czego Ci ten F.Port potrzebny w małym modelu. Telemetria z Braina ma sen gdy masz ESC potrafiący wysłać dane dot. prądu do Braina2 żeby obliczał zjedzone mAh, albo jeśli masz nadajnik FrSky żeby odpalić na nim integrację (ustawienia braina z nadajnika)
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 635
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 13 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 15 kwie 2021, o 05:49

nie zależy mi kupiłem, bo myślałem że to jumper i to jumper więc łatwo zagadają.. potrzebuje propozycje jakichkolwiek odbiorników do tego radia.
XL 380
2x OXY2

Frsky X-Lite Pro
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5347
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 423 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 15 kwie 2021, o 07:17

Jak szukasz odbiorników współpracujących z D16 to mogę coś mieć z FrSky, bo powoli przesiadam się na Access.
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 635
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 13 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 15 kwie 2021, o 07:57

szukam jakichkolwiek odbiorników które zagadają z tym jumperem, na dsmx się przejechałem, z kolei flysky w oxy działa bez zarzutu, jeśli masz coś co można podpiąć jednym kablem +zasilanie, i nie trzeba się bawić w odwracanie sygnału to daj znać.
Ten rf1 zagadał z nadajnikiem zbindował się, i podobało mi się że w menu głównym pokazywał siłę sygnału w postaci kresek.
Co do samego lutowania, to nie ma szans u mnie przynajmniej zrobić tego dobrze, zbyt mały jest ten odbiornik

Tak apropo flysky.. to działa w trybie 8ch przez PPM, a nie mogę go zmusić do pracy 16ch sbus z brainem... ale to szczegół bo w sumie po co więcej niż 8kanałów, dla mnie optymalnie do współpracy z brainem
XL 380
2x OXY2

Frsky X-Lite Pro
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 635
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 13 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 15 kwie 2021, o 08:19

a co do tego:
"albo jeśli masz nadajnik FrSky żeby odpalić na nim integrację (ustawienia braina z nadajnika)"
Ja wiem że to jumper, ale działa na opentx, i współpracuje z companionem, więc i w teorii to o czym piszesz można zrobić.
Ale tak jak pisałem nie zależy mi, do braina mam BT i znacznie bardziej wole ekran telefonu, niż mały wyświetlacz aparatury.
XL 380
2x OXY2

Frsky X-Lite Pro
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 5347
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 423 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 15 kwie 2021, o 08:38

Tu nie chodzi o companiona czy OpenTX, ale o kompatybilność z integracyjnymi LUA, które są napisane pod konkretne FrSkajowe nadajniki

Integracja jest wygodniejsza niż BT i szybsza, o ile masz szybki link w obie strony i szybkie połączenie F.Portem międzu Rx a Brainem (na ACCESS z ArcheremRS to śmiga ekspresem)
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 635
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 13 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Galo82 » 15 kwie 2021, o 08:50

No ok, o to walczył nie będę, wystarczy mi że brain będzie widział ruchy drążków, będzie 8 kanałów, i model nie spadnie jak jest w zasięgu wzroku, pokazywanie się siły sygnału było by miłym dodatkiem.

Aparatura obsługuje
FRskyR9, Frsky V, D, X, L, X2

Muszę więcej poczytać które to access które acsst
XL 380
2x OXY2

Frsky X-Lite Pro

Wróć do „Frsky”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość