MacGyverek pisze:Jeszcze wracając do nowego updatu. Wg mnie powinno się zrobić dodatkowy protokół d16v2 do wyboru w menu fros czy opentxa by mieć możliwość kompatybilności wstecz. Chyba że ten protokół tyle zajmuje że flasha brakuje. Hmm.
MacGyverek pisze:Spektrum to dsm2 i dsmx. Potem zrezygnowano już z dsm2 w nowszych aparaturach i został dsmx. To był stan na rok 2018
MacGyverek pisze:Twój post jest fajnym podsumowaniem, ktoś ogarnięty skuma, nowym użytkownik złapie się za głowę. Dlatego Frsky będzie trafiał do węższej rzeszy użytkowników bardziej ogarniętych. Już u nas na lotnisku modelarze +50 się gubią z tym i pytają co za odbiornik kupić i "Adam wygrasz mi odpowiedni fw do odbiornika??" Z drugiej strony funkcjonalności i jakość linku Frsky mi dużo bardziej pasuje niż Spektruma. Tylko ta niekompatybilność denerwuje coraz bardziej.
MacGyverek pisze:Tak na marginesie FRSKY wydał plik updatu dla X10S dla OpenTxa. Nie trzeba już wygrywać FrOSa by wgrać update pod warunkiem, że ,mamy wgrany OpenTx 2.3.x
miruuu pisze:Dzięki MAK za świetny opis. W wolnej chwili pozwolę sobie go wrzucić do osobnego wątku i podwiesić.
Chyba że zrobimy inaczej - zmienimy nazwę tego wątku np na "Wszystko o Frsky" i w pierwszym poście zedytowalbym na treść podsumowująca o co tu chodzi. Za chwilę się zakopiemy w gadaniu a to w sumie takie podstawowe info, które ciężko znaleźć w sieci z opisem całościowym i za razem spójnym
miruuu pisze:1. Mam opentx wersja chyba 2.2.2 i system FCC. Czy przy updacie softu (jak rozumiem muszę mieć 2.3.x żeby móc dalej się accessować) stracę jakieś dane, ustawienia, czy będę musiał coś na nowo bindować, ustawiać skróty, widoki, whatever?
miruuu pisze:2. Czy zostawiając obecny system accts I nie przechodząc na Access, czekają mnie jakieś utrudnienia w przyszłości? Najbardziej obawiam się dostępności odbiorników, które będą spójne z moim nadajnikiem (bo np Frsky zacznie produkować tylko te accessowe a stare zwyczajnie się skończą)
miruuu pisze:3. Czy jeśli przejdę na access, czy będę mógł latać dalej na obecnych odbiornikach, czy będę musiał każdego wybebeszac z modeli celem zmiany softu na nich?
miruuu pisze:4. Czy jeśli przejdę na Access to mój whoop Betafligh Meteor65 nadal poleci (ma zintegrowany odbiornik FCC z FC na płytce)?
MacGyverek pisze:1.Ile kosztuje moduł wewnętrzny do ACCESSa??
2. Czy mając ACCESSa to czy mogę mieć ACCTS w R9M czy muszę zachować kompatybilność: ACCTS w IXJT i ACCTS w R9M.
mwx pisze:Chcę wykorzystywać F.Port do połączenia X4R/X4RSB z FBLem. Na stronie FrSky jest firmware który na to pozwala, ale podejrzewam, że jest oparty na "starym" D16 v1 i nie zadziała ze zaktualizowanym nadajnikiem?
mwx pisze:Świstak elegancko uratował Logasa po tym jak zgłupiał i wbił się w FailSafe, ale kolejnym razem może się nie udać.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość