No właśnie zazwyczaj gear jest używany do ustawiania czułości żyroskopu ogonowego, i jeśli dobrze pamiętam to w Brainie też to jest domyślnie ustawione, ale w DX9 jak masz ustawiony model type na heli to ten kanał nazywa się Gyro a nie Gear (chociaż w ustawieniach Gyro nazywa się Gear

pewnie zapomnieli zmienić w tym miejscu).
Sam żyroskop zazwyczaj powyżej wartości 50% sygnału na tym kanale ustawia sobie dodatkowo tryb HH (Head-Lock), czy tam AVCS, czy jak tam sobie jeszcze inaczej producent nazwie. Rozumiem, że to to właśnie miałeś na myśli pisząc o kompensacji?
Jeśli zmiana położenia jakiegoś przycisku (w Twoim przypadku "G") włącza lub wyłącza ustawienie Head-Lock w brainie - to nie ma siły - musi iść sygnał o tym na jakimś kanale. A to będzie widać na monitorze. A rusza Ci sie jakikolwiek inny kanał niż 5 jak zmieniasz położenie tego przełącznika? Bo to mogłoby oznaczać, że Brain ma czułość żyroskopu przypisaną na innym kanale. Może ten przełącznik ma jeszcze jakiegoś mixa ustawionego? Możesz wrzucić też screnn z Braina jak masz zmapowane kanały (advanced menu > receiver)? I jak zmienia się tail gain jak zmieniasz ten przełącznik?
Piszesz też, że zmieniają się wartości gdy zmieniasz idle - czyli masz to ustawione poprawnie. Nie wiem w takim razie po co masz przypisany przycisk G w "Channel Input Config" w nadajniku?
Ja mam (dla modelu, który lata na Brainie) ustawione tak:
System Setup > Channel Assign > Rx Port Assignmets > 5 GEAR: Gyro (tutaj nie mam opcji "Gear" - może masz ustawiony typ modelu na Samolot?)
System Setup > Channel Assign > Channel Input Config > 5 GEAR: Inh (tutaj nie ustawiasz żadnego przełącznika, bo robisz to potem w ustawieniach Gyro)
Function List (zwykłe menu modelu) > Gyro:
Normal: 35.0%
Stunt 1: 31.0%
Stunt 2: 27.0%
Hold: 25.0%
Chan: Gear
Switch: Flight Mode
Może to Ci pomoże