Nowa seria aparatur Spektrum NX6, NX8, NX10

Najlepszy sposób na powiększenie... anteny...
Awatar użytkownika
oki188
Domownik forum...
Posty: 423
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: oki188 » 2 gru 2020, o 20:53

Witajcie.
Nie wiem czy wiecie ale firma Spektrum wstrzymała produkcję serii DX w jej miejsce wchodzi nowa seria aparatur NX
792x300.jpg

Modele:
NX6 -6 kanałowy (cena na dzień 02.12.2020 wynosi 1409zł)
NX8 - 8 kanałowy (cena na dzień 02.12.2020 wynosi 1669zł)
NX10 - 10 kanałowy (cena na dzień 02.12.2020 wynosi 2369zł)
W sieci można spotkać już wiele informacji na na ich temat jak również pierwsze opinie pilotów.
Nie będę przedstawiał każdego modelu osobno szczegóły techniczne możecie zobaczyć na poniższym porównaniu:

NX Transmitter SpecFeatures Chart.pdf


Wszystkie nadajniki wyposażono w składaną antenę główną oraz 8 kolorowy wyświetlacz. Łączność Wi-Fi do aktualizacji oprogramowania.
NX10 jako jedyna aparatura z tej serii posiada gimbale na czujnikach halla.
Ciekawe jaka będzie ich popularność na naszym rynku :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
T-Rex 600N-DFC BEASTX-Pro // T-Rex 470LM BEASTX-Pro// Spektrum DX9 Black
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4878
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 392 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 3 gru 2020, o 09:40

Dziwny ten podział na modele z różną ilością kanałów, zważywszy na to że mamy końcówkę 2020 a nie 1995 :D
Awatar użytkownika
Lukasz
Stały bywalec...
Posty: 116
Rejestracja: 12-02-2019
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Lukasz » 3 gru 2020, o 10:03

To genialne podejscie znacznie ulatwia projektowanie i produkcje - jednoczesnie przy zachowaniu pelnej dywersyfikacji oferty.
I sie inzyniery nie narobia i marketing zadowolony, klienci tez nie narzekaja :)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18816
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1712 razy
Podziękowano: 864 razy

Postautor: Don Mirson » 3 gru 2020, o 15:25

mwx pisze:Dziwny ten podział na modele z różną ilością kanałów, zważywszy na to że mamy końcówkę 2020 a nie 1995 :D
Dokładnie tak. Ale czasem w sofcie trzeba coś wyłączyć (czasem nawet dodatkowym kosztem) by można było sprzedać taniej ;)
Awatar użytkownika
LechuW
Stały bywalec...
Posty: 230
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 4 gru 2020, o 17:38

Planuje zakup NX8 ale jakoś jak czytałem to wydawało mi się że tez ma te gimbale na czujnich, a tu rzeczywiście nie.
Czy warto dopłacić za wyższy model o te czujniki?
Pozdrawiam,
Leszek
mCPX BL2 x360 XLPower 550
iFlight XL6 Eachine QX65
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4878
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 392 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 4 gru 2020, o 18:02

Ja tam różnicy nie zauważyłem przy przesiadce na Halle. Tylko mnie to kosztowało 150PLN.

Może jakbym dopłacił 700 to bym poczuł :vhappy:
Awatar użytkownika
oki188
Domownik forum...
Posty: 423
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: oki188 » 4 gru 2020, o 18:35

Ja osobiście zainteresowałem się NX10. Niestety czytam negatywne opinie na temat kolorowego LCD ponoć w słońcu jest słabo czytelny. Z chęcią podjadę do Scorpio-Polska jak już będą ją mieli i na żywo zobaczę jak to się prezentuje :) Planowana dostawa do PL druga połowa stycznia 2021r

LechuW pisze:Planuje zakup NX8 ale jakoś jak czytałem to wydawało mi się że tez ma te gimbale na czujnich, a tu rzeczywiście nie.
Czy warto dopłacić za wyższy model o te czujniki?

Dopłacasz nie tylko do czujników Halla ale również do softu 10, aparatura rozbudowana o slidery i mocniejszy akumulator 6000mAh, dodatkowo dostaniesz przewód do ładowania z końcówką magnetyczną.
T-Rex 600N-DFC BEASTX-Pro // T-Rex 470LM BEASTX-Pro// Spektrum DX9 Black
Awatar użytkownika
LechuW
Stały bywalec...
Posty: 230
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 4 gru 2020, o 19:34

10 kanałów mi nie potrzeba. Soft raczej jest taki sam we wszystkich. A kabelków ze złączem magnetycznym mam kilka z Ali po 2$ spisują się idealnie m.in. do pada ps4. Nawet podświetlane są:)
Ciekawią mnie te gimbale na tych czujnikach.
Pozdrawiam,
Leszek
mCPX BL2 x360 XLPower 550
iFlight XL6 Eachine QX65
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
oki188
Domownik forum...
Posty: 423
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: oki188 » 4 gru 2020, o 20:34

Na pewno wytrzymają zdecydowanie dłużej niż potencjometry.
T-Rex 600N-DFC BEASTX-Pro // T-Rex 470LM BEASTX-Pro// Spektrum DX9 Black
Awatar użytkownika
LechuW
Stały bywalec...
Posty: 230
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 4 gru 2020, o 20:40

Heh w moim przypadku to prędzej aparaturę zmienię niż zużyję:) bardziej chodziło mi o to czy te czujniki to jakiś high tech czy co, ale jak MWX pisze, że brak różnicy to myślę, że NX8 to trafny wybór.
Pozdrawiam,
Leszek
mCPX BL2 x360 XLPower 550
iFlight XL6 Eachine QX65
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4878
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 392 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 5 gru 2020, o 00:59

vControl ma "zwykłe" potencjometry, jest chyba najpopularniejszym nadajnikiem do helli a nie słyszałem/czytałem żeby ktoś narzekał.
Kwestia potków odpowiedniej jakości.

No bo tak na serio - czy ktokolwiek widział żeby komuś zużyły się potencjometry w apce? (Oczywiście z wyłączeniem starego dx6 - ten nadajnik rzeczywiście po jednym, dwóch sezonach nadawał się do kosza, ale to jakaś wyjątkowa padaka była)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 12012
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1112 razy
Podziękowano: 719 razy

Postautor: aikus » 5 gru 2020, o 09:32

mwx pisze:No bo tak na serio - czy ktokolwiek widział żeby komuś zużyły się potencjometry w apce?


Nooo.... tak konkretnie to mi ;)
ALE:
1. Mówimy o starej apce tego no jak to sie nazywa... Hobbykinga - nie spodziewałbym się tam potków nie wiadomo jakiej klasy.
2. Dokończyłem... nie tylko lot, ale i cały sezon - po prostu z czasem miałem coraz gorszą precyzję w drążkach, czasami serwa trochę skakały.

Jak padnie hall to przeważnie padnie też model.
Zero- jedynkowo.
Więc - tak, owszem, ja tam daleki jestem od hura-optymizmu na czujniki halla w drążkach.
Nie mówię, że to jest złe rozwiązanie - mówię, że ma swoje wady i trzeba być ich świadomym.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4878
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 392 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 5 gru 2020, o 12:45

Ok, to oprócz dx6 wykluczamy też "nadajniki" z HappyMeala.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 12012
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1112 razy
Podziękowano: 719 razy

Postautor: aikus » 5 gru 2020, o 17:34

No to jak wykluczamy nadajniki z happy meala to mi nie, ale znam osobiście przypadek sprzed kilku lat, że potki były w jakiejś drogiej wypasionej aparaturze właśnie spektruma - jakiejś górnopółkowej i w członek męski ciężkiej (tyle pamiętam) wymieniane, bo właśnie trzeszczały.
To był Tymina. Latał wtedy naprawdę dużo i zawsze ostro szarpał drążkami.

Pamiętam, że jeszcze się zastanawialiśmy czy by może potraktować te potki jakimś regenerującym cudem w sprayu - na trzeszczące potki Audio zawsze na trochę pomaga.
... ale ostatecnzie chyba całą apkę zmienił.

Tym nie mniej - fakt racja, nie zdarza się to jakoś mega często.
Jak mi się raz zdarzyło w Graupnerze, to się okazało, że do potka dostał się skądś jeden włosek jakiegoś przewodu i zwierał część ścieżki.
Przedmuchałem potka i działa do dziś.
Nie przeszkadza nawet lotniskowy kurz i piach - ja się z apkami naprawdę nie patyczkuję...
Awatar użytkownika
oki188
Domownik forum...
Posty: 423
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: oki188 » 6 gru 2020, o 20:37

Ja się wstrzymam z zakupem co najmniej z rok coraz częściej czytam na Facebookowej grupie Spektrum o problemach z NX6 i wyższych.
Bez_tytułu_1.png


póki nie usuną wszystkich usterek które są zgłaszane przez użytkowników pozostanę na sprawdzonej serii DX
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
T-Rex 600N-DFC BEASTX-Pro // T-Rex 470LM BEASTX-Pro// Spektrum DX9 Black
Awatar użytkownika
LechuW
Stały bywalec...
Posty: 230
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 8 gru 2020, o 14:01

Hmm to może rzeczywiście też nie będę królikiem doświadczalnym i kupię w drugiej połowie 2021.
Pozdrawiam,
Leszek
mCPX BL2 x360 XLPower 550
iFlight XL6 Eachine QX65
Spektrum DX7 G2

Wróć do „Spektrum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość